Στην πολυκατοικία

Ακολουθούν μερικά πράγματα που πιστεύω ότι θα ήταν καλό να έχεις υπόψη σου όταν κοιτάς ένα σπίτι.

Όροφος
Από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά είναι, προφανώς, ο όροφος του διαμερίσματος. Όσο πιο ψηλά είναι ένα διαμέρισμα, τόσο πιο ακριβό είναι. Κάθε όροφος έχει τα υπέρ του κ τα κατά του.
Ο 1ος είναι ο πιο φτηνός, αυτός με το χαμηλότερο ποσοστό στα κοινόχρηστα, αλλά κ αυτός με τις περισσότερες κλοπές στατιστικά. Τα σπίτια του 1ου ορόφου μπορεί κ να τα κλέβουν 2 φορές περισσότερο από τα υπόλοιπα. Ένα άλλο κακό του είναι ότι, εάν υπάρχει πυλωτή, είναι ακάλυπτο από την κάτω μεριά κ το πάτωμα ζεσταίνει πιο δύσκολα. Παραδοσιακά, τα σπίτια του 1ου ορόφου, αν δεν τα έχει δώσει αντιπαροχή, είναι αυτά που πουλιούνται τελευταία.
Ο τελευταίος όροφος είναι ο πιο ακριβός κ αυτός με το μεγαλύτερο ποσοστό στα κοινόχρηστα. Είναι επίσης κ ο πιο «ανοιχτός», καθώς έχεις περισσότερες πιθανότητες να βλέπεις λίγο ουρανό. Μοιάζει με τον 1ο στο ότι έχει ακάλυπτη την ταράτσα με ζέστη το καλοκαίρι κ κρύο το χειμώνα. Για τον τελυταίο όροφο είναι πάρα πολύ βασικό το τι δουλειά έχει γίνει στην ταράτσα. Μία κακή μόνωση τον επηρρεάζει άμεσα σε περιπτώσεις κακού καιρού.
Οι ενδιάμεσοι όροφοι τώρα είναι η χρυσή τομή με το πλεονέκτημα ότι έχουν διαμερίσματα γύρω τους να ζεσταίνουν του τοίχους κ το πάτωμα. Το μειονέκτημα είναι ακριβώς το ότι βρίσκεσαι περικυκλωμένος κ, αν οι τοίχοι δεν έχουν καλή μόνωση, ακούς κ ακούγεσαι.

Πατώματα
Τα πατώματα επιστρέφουν στη μόδα κ υπάρχουν σε όλο κ περισσότερα νέα σπίτια. Το καλό με το πάτωμα είναι ότι είναι πιο ζεστό από το πλακάκι κ σαν αίσθηση κ στην πράξη. Για αυτό κ μπαίνει ως επί το πλείστον σε κρεβατοκάμαρες. Το μειονέκτημά του είναι ότι αν γίνει καμία πλημμύρα κ περάσει μέσα νερό, τότε θα φουσκώσει κ θέλει άλλαγμα. Πατώματα συνήθως μπαίνουν δρύινα, αλλά αν είσαι άτυχος μπορεί να τύχεις σε σπίτι όπου έχει μπει αφρικανική ξυλεία. Το αφρ. ξύλο είναι σκούρο καφέ, όσο περνάει ο καιρός σκουραίνει κ είναι μαλακό σαν αφρός, δηλ. αν π.χ. σύρεις κάτι βαρύ με ροδάκια μένουν μόνιμα ίχνη. Το δρύινο πάτωμα είναι πιο ανοιχτόχρωμο κ πιο αγριωπό στην όψη. Τα σοβατεπιά είναι ίδιας ποιότητας/χρώματος με το πάτωμα; Είναι στερεωμένα διακριτικά στη θέση τους ή εξέχουν τπτ χοντρόκαρφα; Έχει αφήσει ένα μικρό άνοιγμα στο σοβατεπί στις 2 μεριές του δωματίου να αερίζεται το πάτωμα κ να μη μένει υγρασία;

Ημιυπαίθριοι
Ο ημιυπαίθριος χώρος κανονικά είναι ένα μπαλκόνι με ένα ψηλό τοίχο ο οποίος ΔΕ φτάνει μέχρι το ταβάνι κ ΔΕΝ έχει παράθυρα. Είναι άλλη μία από αυτές τις ανακαλύψεις που σε κάνουν να θαυμάζεις το μεγαλείο της πονηράδας του Έλληνα. Είναι ο τρόπος που βρέθηκε από τους μηχανικούς να μπορέσουν να χτίσουν νόμιμα περισσότερα τετραγωνικά από όσα δικαιούνται κανονικά, καθώς ο ημ/θριος δε θεωρείται κανονικό διαμέρισμα κ δε μετράει στα κανονικά τετραγωνικά του. Στην πράξη αυτό που γίνεται είναι ότι μπορείς να βρεις από ημιυπαίθριους που είναι ένα δωμάτιο με 3 τοίχους (δηλ. σα να μην υπάρχει καν ο 4ος τοίχος) μέχρι κανονικά δωμάτια που δεν ξεχωρίζουν από το υπόλοιπο σπίτι. Εάν ο πωλητής πει ότι δεν έχει μην τον πιστέψεις αν δε δεις πρώτα τις κατόψεις κ τα συμβόλαια. Στον αγώνα τους να βγάλουν τετραγωνικά, βάζουν όσο περισσότερους ημ/θριους μπορούν. Έχω δει σπίτια όπου ο ημ/θριος ήταν ένα κανονικά χτισμένο δωμάτιο κ άλλο που είχε τόσους πολλούς κ σπορπισμένους ημ/θριους (1 τετραγωνικό εδώ, 2 εκεί) που ο μηχανικός δεν ήξερε να μου πει χωρίς το σχέδιο. Βλέποντας ένα σπίτι είναι σημαντικό να ξέρεις πόσοι κ πού είναι οι ημιυπαίθριοι για 2 λόγους

Πλακάκια
Τα πλακάκια είναι μία πολύ καλή ένδειξη για το εππίπεδο κ την ποιότητα της δουλειάς που έχει γίνει σε ένα σπίτι.

Κουφώματα κ ντουλάπες

Έπιπλα κουζίνας
Τα έπιπλα είναι κ λίγο θέμα γούστου, αλλά είμαι της άποψης πως το καλό φαίνεται.

Φυσικό αέριο
Το φυσικό αέριο είναι πολύ καλό για οικονομία στην κεντρική θέρμανση.

Ηλιακός θερμοσίφωνας

Μπάνιο κ είδη υγιεινής

Τζάκι
Σχεδόν όλα τα νέα σπίτια έχουν τζάκι κ, κακά τα ψέμματα, κάνει ωραίο εφέ το χειμώνα.

Τοίχοι
Ακόμα κ αν δεν είσαι ο Μπομπ ο Μάστορας, μπορείς να καταλάβεις εάν ένας τοίχος είναι κάθετος ή όχι, αν έχει ατέλειες στο σοβάτισμα κ το βάψιμο, εάν είναι καλά σπατουλαρισμένος ή κάνει λακούβες, αν όταν μιλάνε δίπλα/πάνω/κάτω το ακούς. Για αυτό το τελευταίο, στείλε κάποιον άλλο στο δίπλα διαμέρισμα, κλείσε όλες τις πόρτες κ βάλε τον να φωνάζει. Τον ακούς;

Μπαλκόνι

Αλουμίνια

Προεγκατάστασεις

Πάρκιγκ

Αποθήκη

Ταράτσα
Εάν ενδιαφέρεσαι για τον τελευταίο όροφο, η ταράτσα είναι από τα βασικότερα που πρέπει να δεις. Μία άσχημα μονωμένη ταράτσα μπορεί να σημαίνει από τρελή ζέστη το καλοκαίρι μέχρι νερά το χειμώνα.

Κοινόχρηστοι χώροι

Ασανσέρ
Είναι υδραυλικό ή απλό το ασανσέρ του; Το υδραυλικό το καταλαβαίνεις εύκολα γιατί είναι αργό. Έχει το πλεονέκτημα ότι δεν κάνει θόρυβο κ δεν κλείνεσαι ποτέ μέσα.

Διαρρύθμιση κ τοποθεσία

Στατικότητα κτιρίου (Από το σχόλιο του Παναγιώτη, Πολ. Μηχανικού)

Kαλά όλα τα πλακάκια κ οι κουζίνες, αλλά με το που πλησιάζεις ρίξε, σε παρακαλώ, μια ματιά:

28 Σχόλια »

  1. Τινα said,

    αγαπητέ
    έχεις κάνει εξαιρετική δουλειά …. ειδικά στην ενότητα «στην πολυκατοικία» τα σχόλιά σου στο τι να προσέξουμε, εκτός από εύστοχα είναι και άκρως ξεκαρδιστικά (σε κάποια εκλαιγα από τα γέλια). ειμαι κ εγω στη φάση που ψάχνω να αγοράσω σπίτι με δάνειο (κ επιδότηση απο ΟΕΚ) για να γλιτώσω το ενοίκιο και να κάνω μια επένδυση, αλλά μάλλον έχω απογοητευθεί από αυτά που έχω διαβάσει τον τελευταίο μήνα (διαδικασίες, τιμές ακινήτων, τραπεζες, δικηγόροι κτλ κτλ) και ακόμη δεν έχω ξεκινήσει…. πραγματικά δεν ξέρω αν αξίζει (ειδικά στην περίπτωσή μου που χρειάζομαι 100% δανειοδότηση) η αγορά ενος διαμερίσματος (70τμ και οχι απαραιτητα νεόδμητο) με αποπληρωμή για ….. την υπόλοιπη ζωή μου…. και όταν αυτό γίνει (θεού θέλοντος) τί είδους επένδυση θα είναι αυτή! Μήπως η πλύση εγκεφάλου από τις τράπεζες (δάνειο με δόση ενοικίου) απο την μια, και από την άλλη η ελληνική πατροπαράδοτη αντίληψη «να έχεις το δικό σου κεραμίδι πάνω από το κεφάλι σου» , μας εχουν αποπροσανατολίσει από την πραγματικότητα ? ειλικρινά αυτό το διάστημα και με όλη την έρευνα αγοράς που κάνω, σε ένα συμπέρασμα, μεταξύ άλλων, προσπαθώ να καταλήξω: θα είναι επένδυση η απόκτηση ενός μικρού διαμερίσματος (και μάλλον 5-10 ετίας ) με 100% δανειοδότηση με αποπληρωμή στα βαθεία μου γεράματα ? ή να παραμείνω μια φτωχή πλην τίμια ενοικιάστρια με την ελευθερία αλλαγής κατοικίας οταν προκύπτει λόγος (αλλαγή δουλειάς, περίεργος γείτονας, βαρέθηκα την περιοχή κτλ κτλ) και να πηγαίνουν στον βρόντο κάθε μήνα μερικές εκατοντάδες ευρώ, μερικές χιλιάδες ετησίως, ελπίζοντας μια μέρα να κερδίζω το τζοκερ που δεν παίζω ή να λάβω αναπάντεχη κληρονομιά από τον θείο στην αμερική που επίσης από όσο γνωρίζω δεν έχω!

    • perissos said,

      Καλησπέρα, Τίνα,

      Ελπίζω να βρήκες κάποια χρήσιμη πληροφορία.

      Όσον αφορά τώρα στην ερώτηση «να πάρω ή να μην πάρω» σηκώνει πολύ μεγάλη συζήτηση με εκατέρωθεν πειστικά επιχειρήματα κ τελικά δε βρίσκεις άκρη. Επειδή έχω περάσει κ από τα 2 στρατόπεδα σκέψης, αυτό που μπορώ να σου πω είναι ότι τελικά είναι θέμα πεποιθήσεων κ απόφασης, όχι κάτι στο οποίο καταλήγεις με λογική επαγωγή.

      Εάν θες 100% χρημ/ση η δόση σίγουρα ΔΕΝ είναι όσο το ενοίκιο, είναι αρκετά πιο πάνω.
      Ναι, θα πληρώνεις για τουλάχιστον 30 χρόνια.
      Όχι, επειδή το αγοράζεις ΔΕ σημαίνει ότι θα γεράσεις μέσα στο ίδιο σπίτι, εάν οι ανάγκες σου αλλάξουν (π.χ. οικογένεια), αλλάζεις κ το σπίτι.
      Ναι, ιστορικά στην Ελλάδα η γη έχει αποδείξει ότι από τον Β’ ΠΠ κ μετά ανεβάζει την αξία της κ δεν έχει παρουσιάσει καμία κατάρρευση όπως κατά περιόδους στο εξωτερικό.
      Ναι, το σπίτι χάνει με την πάροδο των χρόνων την αξία του. Όχι το σπίτι ΔΕΝ απαξιώνεται τελείως, το αυτοκίνητο είναι μία μαύρη τρύπα που τρώει λεφτά, το σπίτι όχι.
      Ναι, κατά τη διαδικασία αγοράς υπάρχουν 500 κοράκια κ λαμόγια που προσπαθούν να σου απομυζήσουν χρήματα, αλλά κ στο γάμο το ίδιο είναι κ δε βλέπω να σταματάνε οι γάμοι. 🙂
      Ελάχιστοι άνθρωποι είναι τόσο πειθαρχημένοι ώστε να κάνουν μόνοι τους αποταμίευση με τέτοιο ρυθμό ώστε να μαζέψουν ένα Χ ποσό ώντας ενοικιαστές. Άποψή μου είναι να βάλει κάποιος μόνος τη θηλειά στο λαιμό του (= δόση δανείου) για να αναγκαστεί να κολυμπήσει θέλει-δε-θέλει.
      Όχι, αντίθετα από το ενοικιαζόμενο, στο δικό σου (έστω κ μετά από 30 χρόνια) μπορείς να βάλεις όσα κάδρα θες.

      Εν ολίγοις, μπορείς (οικονομικά) κ θέλεις (ψυχολογικά); Καν’το κ όλα τα άλλα τα βρίσκεις στην πορεία.
      Δεν αισθάνεσαι ακόμα «ψημένη»; Περίμενε, δεν τρέχει τπτ.
      Σωστή εποχή να αγοράσεις δεν είναι όταν σου λένε οι άλλοι ότι οι τιμές ανεβαίνουν/κατεβαίνουν, αλλά όταν εσύ αποφασίσεις ότι θες.
      Σε κάθε περίπτωση, όλα τα άλλα συμπυκνώνονται στο εξής απλό: τι είχες, τι έχασες;;;
      😉

  2. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ-Πολ.Μηχ. said,

    Πραγματικά πολύ ωραία όλα τα σχόλια.
    Να προσθέσω και κανα-δύο ακόμα, μια που δεν θίχτηκαν και τα θεωρώ «ΕΚ ΤΩΝ ΩΝ ΟΥΚ ΑΝΕΥ»;
    Λοιπόν : καλά όλα, τα πλακάκια, οι κουζίνες, αλλά με το που πλησιάζεις ρίξε σε παρακαλώ μια ματιά :
    – είναι το σπίτι χτισμένο μετά το 2003; Αυτό σημαίνει ότι έχει εφαρμοστεί κατά τη μελέτη του ο τελευταίος (και πιο συντηρητικός) αντισεισμικός κανονισμός, που διασφαλίζει φυσικά, πριν τα πλακάκια και το γκαζόν του κήπου, την ασφάλεια της ζωής σου. Για να το καταλάβεις πρακτικά γνώριζε ότι τα τοιχώματα στα σπίτια αυτά (και τοιχώματα λέμε τις μακρόστενες «κολώνες», που θα ξεχωρίσεις εύκολα στηv PILOTIS) μετά το 2003 έχουν μήκος 2 μέτρα κατ’ ελάχιστον, για 4-όροφα κτίρια, ενώ σε σπίτια με παλιότερο αντισεισμιό κανονισμό 1.50 μ. ή ακόμα και 1.20μ. Το πλάτος συνήθως είναι 30-35 εκ. Ένα σπίτι πάνω σε PILOTIS οφείλει υποχρεωτικά μετά το 2003 να έχει αρκετά και σωστά διατεταγμένα τοιχώματα.
    – αν δεν δεις ΚΑΘΟΛΟΥ τοιχώματα στο ισόγειο (μην απογοητευτείς αμέσως, τα πιο πολλά είναι κρυμμένα μέσα στους συνοριακούς τοίχους με τους γείτονες) και μάλιστα και κατά τις δύο διευθύνσεις, παρά μόνο το φρεάτιο του ασανσέρ, τότε το σπίτι (που μάλλον τότε όπως σου είπα δεν θα έχει PILOTIS αλλά χτισμενο το ισόγειο, π.χ. μαγαζιά) οφείλει να έχει σχετικά μεγάλες κολώνες (π.χ. 60/60 για πενταόροφο). Να ξέρεις ότι όσο λιγότερα τοιχώματα έχει τόσο περισσότερο θα σε κουνήσει ένας σεισμός, κούνημα που αυξάνεται ανάλογα με τον όροφο που θα επιλέξεις. Πρόσεξε, δεν σου λέω ότι το σπίτι θα γκρεμιστεί, ωστόσο το (εντονότερο, όταν δεν υπάρχουν τοιχώματα) κούνημα, μπορεί να σε κάνει να πεθάνεις από καρδιακή προσβολή. Χτύπα ξύλο, αλλά δεν είναι παράλογο να γίνει…
    – από την άλλη δε σημαίνει «παλιό=ένας σεισμός και κάτω». Εμένα ο σεισμός του 99 με βρήκε μέσα σε μια πολυκατοικία του 1939 (!), φυσικά χωρίς τοιχώματα που ωστόσο είχε πολύ χοντρούς τοίχους που βοήθησαν ώστε σχεδόν να μην υπάρξουν και μεγάλες ζημιές. Τέλος πάντων, αυτό με τα παλιά-καινούρια είναι μεγάλη ιστορία, πρακτικά κράτα στο νου ότι όσο πιο καινούριο σπίτι γενικά είναι καλύτερα, και για την ποιότητα των υλικών του φέροντα οργανισμού και για την αντοχή.
    – όσο κι αν δεν είσαι στατικός, «ψάξε» μια στατική λογική στο κτίριο. Δες αν υπάρχουν κολώνες στις γωνίες, τοιχώματα στην περίμετρο της κάτοψης, η ίδια η κάτοψη να είναι κάποιου παραλληλόγραμμου σχήματος χωρίς «τρέλλες», δηλαδή σχήμα «Γ», ή «Π», που μπορεί πολλές φορές να συμβαίνει σε περίεργα οπικόπεδα. Βρες τις κολώνες από το ισόγειο μέσα στο διαμέρισμα που σε ενδιαφέρει, να δεις αν μικραίνουν ή όχι. Να ξέρεις ότι πολύ μεγάλα ανοίγματα από κολώνα σε κολώνα (δηλ. πάνω από 6-7 μέτρα) ξεφεύγουν από το συνήθη κανόνα και χρειάζονται προσοχή στη μελέτη και την κατασκευή, άρα οφείλει να τα έχει υπογράψει κάποιος πιο έμπειρος μηχανικός. Προσοχή επίσης σε πολύ φαρδιά μπαλκόνια, καθώς και σε πολυκατοικίες με λεγόμενα «κοντά υποστυλώματα», δηλαδή είτε πολύ χαμηλό ισόγειο που έχει ύψος ίσα ίσα 2 μέτρα για να μπεις μέσα, αφού κατέβεις σκαλιά, είτε πολυκατοικία με υπόγειο στην οποία διακρίνεις συνεχείς φεγγίτες του υπογείου γύρω γύρω, να διακόπτονται μόνο από τις κολώνες. Από εκεί καλύτερα φύγε, ακόμα κι αν σου το χαρίζουν το σπίτι…
    -Ρίξε μια γενικότερη ματιά στην περιοχή, παίζοντάς το «γεωτεχνικός» τώρα.΄Μήπως είναι κοντά σε ρέμα; στο Πολύδροσο,π.χ.; Μήπως είναι το τελευταίο σπίτι πριν από κάποιο νυν ή πρώην ποτάμι; Μήπως εκεί γύρω τριγύρω έχεις ακούσει ή βλέπεις με τα μάτια σου επισκευασμένες πολυκατοικίες από προηγούμενους σεισμούς; Μήπως στο ίδιο το σπίτι που συζητάς βλέπεις τίποτα στοκαρίσματα τοίχων, βιαστικά πασαλείμματα με μπογιές, και γενικά πράγματα που «σκεπάζουν» κάποιο αμαρτωλό παρελθόν; Μην τρελλαίνεσαι, όσο κι αν δεν είσαι μηχανικός, ένα σπίτι που του έχουν μεγαλώσει τις κολώνες, από κάπου θα το καταλάβεις…
    – Αν έχεις τη δυνατότητα να παρακολουθήσεις το σπίτι από την κατασκευή του, ρίξε μια ματιά όταν ρίχνουν μπετά, γίνεται κάποια οργανωμένη δουλειά ή «πανικός»; Τελειώσαν όλο τον όροφο σε μια σκυροδέτηση ή ρίξαν μισό πρωί και μισό το απόγευμα (μη γελάς, το έχω δει και αυτό…Ποτίζουν με κανα λάστιχο τα μπετά μόλις τα ρίξουν ή τα παρατάνε στην τύχη τους; Αφήνουν καμιά σκαλωσιά μετά τη σκυροδέτηση ή ξεκαλουπώνουν από την ίδια ώρα; Όλα αυτά δεν είναι απαραίτητα «για να μην πέσει ένα σπίτι», αυτό είναι εντελώς μπακάλικο, ωστόσο δείχνουν τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζεται η συγκεκριμένη (και όπως καταλαβαίνεις πιο βασική) φάση της κατασκευής. Χοντρικά να ξέρεις ότι μια πλάκα την εβδομάδα είναι ένας καλός ρυθμός, που φανερώνει έμπειρο συνεργείο και όχι «πλάκωμα» της δουλειάς.
    – Κι αν, τελος, νομίζεις ότι δε μπορείς να τα διακρίνεις όλα αυτά, φώναξε κανέναν ειδικό μαζί σου την πρώτη φορά, και όχι τη μάνα σου και την πεθερά σου να δουν αν τους αρέσουν τα πλακάκια…

    • perissos said,

      Σε ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές σου, Παναγιώτη.
      Δυστυχώς δεν υπάρχουν πολλοί ειδικοί στο θέμα «κατοικία» πρόθυμοι να μοιραστούν τις γνώσεις τους στον ελληνικό διαδίκτυο. Οπότε οι υπόλοιποι κουκιά ξέρουμε, κουκιά μαρτυράμε (ή πλακάκια :-))
      Με την άδειά σου θα συμπεριλάβω αυτούσιες τις συμβουλές σου στο κυρίως τμήμα του post, ώστε να γίνει περισσότερο google-friendly.

  3. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ said,

    Πολύ ευχαρίστως, χωρίς αντίρρηση.
    Να προσθέσω συμπληρωματικά ότι για μένα δεν νοείται αγωραπωλησία σπιτιού χωρίς να ψάξει κανείς αριθμό αδείας και σχέδια, τόσο αρχιτεκτονικής όσο και στατικής μελέτης. Εκεί θα δεις κατ’ αρχήν τη νομιμότητα αυτού που πας να αγοράσεις. Μη σε παραξενέψει, αλλά μπορεί να σου πουλάνε τον 5ο όροφο μιας πολυκατοικίας που έχει άδεια για 4 ορόφους…Ή ένα διαμέρισμα 100 τετραγωνικών που στην άδεια φαίνεται 85, στην εφορία 95 και στα δημοτικά τέλη της ΔΕΗ 90…Ένα σπίτι πρέπει γενικά να είναι «καθαρό» στα τετραγωνικά του, από την άδεια μέχρι το Κτηματολόγιο, αν υπάρχει. Όσο πιο πολύ αποκλίνει η τιμή από κάποιο «μέσο όρο» της περιοχής και της ηλικίας του διαμερίσματος, γενικά κάτι βρωμάει…
    Αν δεν σου προσκομμίζει κανείς τα παραπάνω στοιχεία, ούτε και κάποιος μηχανικός σου μπορεί να τα βρει στα αρχεία της Πολεοδομίας, τότε καλύτερα απέφυγε την αγορά γιατί θα πάρεις ένα «μαύρο κουτί»…
    Κι όσο για τα καινούρια, με τους περίφημους «ημιυπαίθριους», καλύτερα βάλε το μαχαίρι στο λαιμό του κατασκευαστή ζητώντας του τα τετραγωνικά που θέλεις ΣΕ ΔΟΜΗΣΗ. Άν θέλεις 100 τετραγωνικά σπίτι, ψάξε για 100 τετραγωνικά σπίτι ΕΚΤΟΣ ημιυπαιθρίων, όχι για 75+25. Είναι ένα λάθος που θα το πλήρώνεις μια ζωή…

    • dimitris said,

      Κι όσο για τα καινούρια, με τους περίφημους “ημιυπαίθριους”, καλύτερα βάλε το μαχαίρι στο λαιμό του κατασκευαστή ζητώντας του τα τετραγωνικά που θέλεις ΣΕ ΔΟΜΗΣΗ. Άν θέλεις 100 τετραγωνικά σπίτι, ψάξε για 100 τετραγωνικά σπίτι ΕΚΤΟΣ ημιυπαιθρίων, όχι για 75+25. Είναι ένα λάθος που θα το πλήρώνεις μια ζωή…
      Παναγιωτη σ`ευχαριστω πολυ για ολες τοις συμβουλες σου.Σε παρακαλω σχολιασε μου την παραπανω αναφορα σου γιατι σε ακριβως τετεια περιπτωση βρισκομαι και τι ενεργειες πρεπει να κανω

  4. […] τώρα μπορούσα να σταθώ άνετα σε μια συζήτηση με έναν κατασκευαστή ακινήτων, ένα στέλεχος τραπ. δανείων, έναν μαντρά […]

  5. Iwona said,

    Voitheia ! Prokitai na agorazo mia mezoneta 77 m tetragonika. Systasi kai katopseis lene 37.5 + 27.5 + 12 ymh.

    Pira katopseis kai lene to idio.

    Metrisa to diamerisma kai lipoun 20 metra !!!! Tetragonika. O kataskevastis thelei na me klepsei ?

    • perissos said,

      Γεια σου Ιβόνα,
      Δυστυχώς είδα το σχόλιό σου με καθυστέρηση.

      Έχε υπόψη σου πως, γενικά, στα τετραγωνικά του διαμερίσματος μετράνε κ οι τοίχοι από τους οποίους χάνεις κάποια τετραγωνικά.
      Σίγουρα, όμως, όχι 20!

      Αυτό που θα σου πρότεινα, είναι να ζητήσεις τη βοήθεια κάποιου γνωστού σου ο οποίος ασχολείται με τις οικοδομές. Είτε αυτός είναι μάστορας, είτε καλύτερα κάποιος μηχανικός ο οποίος
      * θα δει τα σχέδια
      * θα μετρήσει σωστά το σπίτι
      ώστε να είσαι σίγουρη ότι ούτε κατάλαβες ούτε μέτρησες κάτι λάθος!!

  6. μαρία said,

    αυτό το σχόλιο για το ρέμα, τι σημαίνει; Όλες οι πολυκατοικίες που είναι κοντά σε ρέμα είναι επικίνδυνες; Απ’ ό,τι έχω καταλάβει, το επίφοβο είναι εάν το ρέμα είναι μπαζωμένο ή παραβιασμένο. Το λέω γιατί εγώ τώρα σκέφτομαι να αγοράσω ένα διαμέρισμα σε πολυκατοικία που είναι σε ρέμα, μέσα στο οποίο υπάρχει και μια ανέπαφη μονοκατοικία αιώνα, πολύ παλιά. Ρώτησα μηχανικό, το είδε και μου είπε ότι είναι οκ. Βέβαια, εάν και το ρέμα δεν φαίνεται επίφοβο και βλέπω και τη μονοκατοικία μια χαρά, η αλήθεια είναι ότι έχω ένα φόβο. Ο Παναγιώτης ο μηχανικός τι λέει;

    • perissos said,

      Καλησπέρα.
      Ας συμφωνήσουμε ότι δε μιλάμε για περίπτωση που η πολυκατοικία είναι μέσα στο ρέμα, ακόμα κ παιδιά ξέρουν τι θα γίνει εκεί.
      Γενικά ο φόβος γύρω από τα ρέματα είναι ότι το έδαφος θα είναι από προσχώσεις, άρα λίγο πιο ασταθές κλπ κλπ
      Από την άλλη όμως εάν έχει δει από όλες τις απόψεις την κατασκευή μηχανικός της εμπιστοσύνης σου, σε έχει διαβεβαιώσει ότι είναι οκ κ το σπίτι είναι αυτό που ονειρευόσουν, τότε καλύτερα να εμπιστευτείς τον ειδικό κ όχι έναν τυχαίο άγνωστο στο νετ (αλήθεια το λέω, δεν ειρωνεύομαι!)

  7. μαρία said,

    Όταν λες προσχώσεις, τι εννοείς; Πάντως το ρέμα δεν κατεβάζει νερό εδώ και χρόνια. Το ότι υπάρχει μονοκατοικία μέσα στο ρέμα που κατοικείται ακόμα δεν είναι θετικό;

    • perissos said,

      Το πρόβλημα με τα ρέματα δεν είναι τόσο το να κατεβάσει κανένα τσουνάμι ξαφνικά, αλλά ο σεισμός.
      Με λίγα λόγια όσο πιο βραχώδες/συμπαγές είναι το έδαφος τόσο λιγότερο μετατοπίζεται κατά το σεισμό, άρα τόσο πιο στέρεα τα θεμέλια. Αντίθετα στην περίπτωση των ρεμάτων, όπου το έδαφος αποτελείται από άμμο/χώμα που έχει έρθει πρόσφατα (δηλ. πριν 100-200 χρόνια κ όχι 1000άδες), ο σεισμός προκαλεί πιο εύκολα μετακινήσεις, άρα πιο ασταθή θεμέλια.

  8. vassiliki said,

    Γεια σας, με προβληματίσατε λίγο με την παλαιότητα γιατί δυστυχώς έχω σπίτι από το 1978 στα τούβλα και σκέφτομαι τώρα να το φτιάξω να μείνω και δυστυχώς δεν υπάρχει άλλη λύση λόγω κρίσης καταλαβαίνετε.Είναι κατοικίσιμο το υπόγειο από το 1978 μετά ισόγειο τα ίδια ο 1ος στα τούβλα δε θα χτιστεί ποτέ δε μου ανήκει, και ο 2ος δικός μου 93 τετραγωνικά …Ξέρω δεν είναι αντισεισμικό καθότι παλιό και είναι το μοναδικό μου πρόβλημα και με στενοχωρεί πολύ.Είναι από τα ψηλά σπίτια σχεδόν 3 μέτρα ύψος εκτός από το υπόγειο που είναι περίπου 2, στους σεισμούς δεν έπαθαν τίποτα το έφτιαξαν δικοί μου άνθρωποι παππούδες οικοδόμοι και έχω στενοχωρηθεί είμαι σε μεγάλο δίλημμα και σίγουρα δεν μπορώ ούτε ενοίκια ούτε φυσικά να αγοράσω άλλο …Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας…

  9. paris said,

    καλησπερα, προσφατα πηρα ενα διαμερισμα ρετιρε που εχει θεση σταθμευσης σε ακαλυπτο στο πισω μερος της πολυκατοικιας και ακριβος κατο απο τα ρουχα που απλωνουν και ενω στην πρωτη συνελευση που εθεσα το ερωτημα για στεγαστρο ηταν αρνητικη λογο κλοπης, τους εθεσα το οτι δεν επιτρεπονται τα ρουχα στις βεραντες αλλα για να μη φτασουμε σε αυτο το σημειο θα ηθελα να ρωτισω αν επιτρεπεται τεντα με μπρατσο που θα στερεωνεται κατω απο το μπαλκονι του πρωτου?

    • perissos said,

      Είχα κοιτάξει κ εγώ για κάτι αντίστοιχο σε 1 διαμέρισμα που σκεφτόμουν να αγοράσω.
      Τελικά καταλήγει στο ότι πας να κάνεις μετατροπή σε κοινόχρηστο χώρο, οπότε, να δεν έχεις γραπτή συγκατάθεση από όλους, μπορεί ο οποιοσδήποτε ένοικος να σε βάλει να το ξηλώσεις.

  10. γεωργια said,

    βρηκα διαμερισμα 1ου οροφου οπου στο πισω μπαλκονι η βεραντα εφαπτεται με τον τσιγκο απο το παρκινγκ της διπλα πολυκατοικιας.ειναι νομιμο αυτο? μπορω να κανω κατι λογω ασφαλειας(οποιοσδηποτε εχει προσβαση αν σκαρφαλωσει)

    • perissos said,

      Ναι μπορείς να κάνεις κάτι: ή να βρεις άλλο διαμέρισμα ή να βάλεις κάγκελα από το πάτωμα ως την οροφή.
      Αλλιώς θα πρέπει να ξεκινήσεις με καταγγελίες, πολεοδομίες κλπ κλπ με τους γείτονες να αποδείξεις ότι είναι παράνομο.
      Το πιο πιθανό είναι να τραβιέσαι για χρόνια κ να καταλήξετε να έχετε αβυσσαλέο μίσος για 1 τσίγκο.

  11. ria said,

    Pote ftiaxtike i proti polikatikia kai poios tin eftixe?

  12. Ανώνυμος said,

    ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΤΕΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΑΠΝΟΔΟΧΟ ΠΟΥ ΕΒΑΛΑ ΣΤΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΠΟΥ ΑΓΟΡΑΣΑ /8ος όροφος/ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ1ουΟΡΟΦΟΥ ΑΝΑΓΚΑΣΤΗΚΑ ΝΑ ΤΗΝ ΚΟΨΩ?

  13. xristina said,

    oraio

  14. Niki said,

    Kapispera tha mporousate na me voithisete me ti gnonisas eimai anamesa se 2 diamerismata to ena einai retire me telia thea ti thalassa pou o kurios pou menei tora leei oti to xeimona exei kruo k igrasia k to kalokairi poli zestu omos i alithia einai oti i tgea de perigrafetai to alo einai se ali polikatoikia sto proto orofo faiete kaliteri i kateskaui apla den exeu tosokali thea omos mou lene oti einaizesto to xeimona drosero to kalokairi k einai pio kainourgio oi times einai idies!!!!

  15. Lika said,

    Καλησπερα! Συγχαρητηρια για την πολυ καλη δουλεια που κανετε! Θα ηθελα τη γνωμη σας σχετικα με διαμερισμα στον 7ο οροφο. Ποια τα υπερ και τα κατα του οροφου, δεδομενου οτι υπαρχει και 8ος πριν την ταρατσα; Ειναι του 91.Στατικα με ενδιαφερει περισσοτερο, και να μην εχουμε παρατραγουδα μ το ασανσερ. Πως τα εξασφαλιζω αυτα; Ευχαριστω!

  16. Στέλλα Κ said,

    Καλησπέρα.. Συγχαρητήρια για τη δουλειά σας.
    Θα ήθελα να κάνω ένα ερώτημα σχετικά με τις κάθετες τέντες. Το διπλανό διαμέρισμα της πολυκατοικίας μας πωλήθηκε πρόσφατα.Οι νέοι ιδιοκτήτες τοποθέτησαν κάθετη τέντα ανάμεσα στα μπαλκόνια. Αυτό έχει ως συνέπεια την πλήρη κάλυψη της θέας που είχαμε προς τη θάλασσα. Τι μπορώ να κάνω ώστε να μη είναι η τέντα μόνιμα κατεβασμένη;
    Ευχαριστώ πολύ.

  17. Ο ιδιοκτητης του σπιτιου που ειμαι ενοικος,διαμενει στο ισογειο κι εγω ειμαι ο ενικοιαστης του 2ου οροφου απο την ιδια πολυκατοικια που κατοικω. Λογω του οτι υπαρχει σκεπη και οχι ταρατσα θελει να τοποθετησει στο καγκελο του δικου μου σπιτιου μια κεραια τηλεορασης. εχει το δικαιωμα??Δεν με ενημερωσε παρα μονο το προηγουμενο βραδυ απο την ημερα και με υπεχρεωνει στο να εχει προσβαση στο διαμερισμα για να ερθει ο μαστορας να την τοποθετησει

  18. Ο ιδιοκτητης του σπιτιου που ειμαι ενοικος,διαμενει στο ισογειο κι εγω ειμαι ο ενικοιαστης του 2ου οροφου απο την ιδια πολυκατοικια που κατοικω. Λογω του οτι υπαρχει σκεπη και οχι ταρατσα θελει να τοποθετησει στο καγκελο του δικου μου σπιτιου μια κεραια τηλεορασης. εχει το δικαιωμα??Δεν με ενημερωσε παρα μονο το προηγουμενο βραδυ απο την ημερα και με υπεχρεωνει στο να εχει προσβαση στο διαμερισμα για να ερθει ο μαστορας να την τοποθετησει

  19. Θεόδωρος said,

    Πήγα να δω ένα σπίτι μονοκατοικία ισόγειο , ημιυπόγειο, αλλά πέρα από το γεγονός ότι έχει κόστος, διότι δεν έχει μέσα τίποτα απολύτως διότι είναι είναι δύο ενιαίοι χώροι , με μια τουαλέτα χωρίς ντουζιέρα ή μπανιέρα ή θέση για πλυντήριο , πέρα από αυτό διαπίστωσα ότι το χρώμα από το ταβάνι είναι αλλοιωμένο , βγήκα έξω και είδα ότι δίπλα από τις υδροροές το χρώμα επίσης ήταν αλλοιωμένο, ρώτησα έναν του πρωτου ορόφου εαν βλέπει κατι και ειπε ότι έχει νερα , άρα βουλωμένα λουκια…. ρωτησα πόσο καιρο είναι ακατοικητο μου είπε 4-5 χρόνια , αναρωτιεμαι εαν τολμουσε να αγοράσει κανεις ένα τετοιο σπιτι, πάντως δεν διαπιστωσα μουχλες κλπ κλπ ….με τι κοστος θα μπορουσε κανεις να δωσει ζωη …ειδικα στην υγρασια .

    • θεοδωρος said,

      παρακαλω να διαγραψτε το σχολιο που εκανα .


Σχολιάστε