Στα συμβόλαια

Φορολογία
Η φορολογία κατοικίας αλλάζει κάθε τρεις κ λίγο. Οπότε αυτά που θα διαβάσεις μπορεί να μην ισχύουν κατά γράμμα. Χρησιμοποίησέ τα ως γενική αναφορά.
Η πρώτη κατοικία είναι αφορολόγητη μέχρι ενός ορίου αντικ/κής αξίας κ τετραγωνικών. Αυτό το όριο αυξάνει αν είσαι παντρεμένος ή/κ με παιδιά. Για ένα μέσο σπίτι, όμως, ακόμα κ μπακούρι να είσαι δεν υπάρχει πρόβλημα.
Αυτό που δε σου λέει κανένας είναι ότι η 1η κατοικία ΔΕΝ είναι εντελώς αφορολόγητη! Υπάρχει φόρος κ μάλιστα σημαντικός, καθώς το αφορολόγητο καλύπτει μόνο τα κανονικά τετραγωνικά ενός σπιτιού. ΔΕΝ καλύπτει τους ημιυπαίθριους, την αποθήκη, το γκαράζ κ ό,τι άλλους βοηθητικούς χώρους προκύψουν. Μπορεί εκ πρώτης όψεως να φαίνεται αμελητέο, αλλά στην πορεία αποδεικνύεται σημαντική η συνεισφορά αυτών των βοηθητικών χώρων.
Καθώς δε γνωρίζω επακριβώς τις κλίμακες, θα δώσω ένα παράδειγμα: Ένα σπίτι 85 τ.μ. εκ των οποίων τα 15 τ.μ. ημιυπαίθριος με πάρκιγκ κ αποθήκη έχει κανονικό φόρο γύρω στα 7k. Με το αφορολόγητο πρώτης κατοικίας, ο φόρος για τους βοηθητικούς χώρους μόνο γίνεται ~3k. Κ πάλι πολλά!
Αυτό που δεν γνωρίζω (κ θα έπρεπε να ψάξεις αν σε ενδιαφέρει) είναι τι συμβαίνει με τις περιπτώσεις αποκλειστικής χρήσης ταράτσας. Εάν έχει από την εφορία την ίδια αντιμετώπιση με τα πάρκιγκ αποκλειστικής χρήσης, τότε ο φόρος θα μπορούσε να σε γονατίσει.

Σε κάθε περίπτωση η πληρωμή του φόρου πρέπει να γίνει ΠΡΙΝ την υπογραφή του συμβολαίου, καθώς η απόδειξη πληρωμής πρέπει να προσκομιστεί κατά τη διαδικασία της υπογραφής (αλλιώς ηπράξη είναι άκυρη). Η πληρωμή γίνεται ως εξής:

Εννοείται πως η σύνταξη των δηλώσεων είναι υποχρεώση του συμβ/φου κ εμπεριέχεται στην αμοιβή του, μη δεχτείς μανιαμουνιές ότι δήθεν είναι έξτρα κλπ κλπ.

Έλεγχος τίτλων
Μία σημαντική διαδικασία πριν την αγορά ενός σπιτιού είναι το να ελεγχθούν οι τίτλοι του, καθώς κ του οικοπέδου πάνω στο οποίο βρίσκεται. Αυτός ο έλεγχος θα πρέπει να πάει σε αρκετό βάθος χρόνου προς τα πίσω, ώστε να μη βρεθεί αργότερα κάποιος κ να λέει ότι έχει π.χ. χρυσόβουλο από τους Γερμανούς στην Κατοχή.
Αυτή είναι κ η μόνη στιγμή που θα φανεί χρήσιμος ο δικηγόρος σου. Φρόντισε να βρεις κάποιον ο οποίος κόβει το μυαλό του κ δε θα βαρεθεί να ψάχνει για αρκετή ώρα στο υποθηκοφυλάκειο. Η παραμικρή υποψία βάρους (παλιών χρεών ή εξ αδιαιρέτου ιδιοκτησίας που δε σου είπε κανείς) σημαίνει ότι θα πρέπει να τα ακυρώσεις όλα, όσο καλό κ αν είναι το σπίτι. Για να το κάνει αυτό, ο δικηγόρος θα πρέπει να πάει στο υποθηκοφυλακείο της περιοχής του σπιτιού κ να ελέγξει τα βιβλία (κ όχι από το γραφείο του, με τη σκέψη). Αυτή η δουλειά ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ στην όλη διαδικασία που λέγεται «σύνταξη συμβολαιογραφικής πράξης». Δηλ. μαζί με τη 1 ώρα που θα ξοδέψει κατά την υπογραφή του συμβολαίου, θα πρέπει να κάνει κ τον έλεγχο τίτλων. Περιττό να σου πω ότι ο έλεγχος είναι απείρως πιο σημαντικός από την παράσταση.
Για αυτή τη δουλειά, ο δικ. σύλλογος έχει κάποιες αμοιβές οι οποίες υπολογίζονται με βάση την ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗ αξία του ακινήτου , δηλ. αυτήν που μπαίνει στο συμβόλαιο κ όχι την πραγματική. Για κλίμακες δες εδώ  (http://www.spitogatos.gr/main/enimerosi/Dikigoroi_Symvolaiografoi/amoibe-dikigoron-symbolaiografon/). Αυτά τα λεφτά ΔΕΝ κρύβονται από τους δικηγόρους, καθώς τα μισά πάνε στο ΔΣ κ φαίνονται. Για αυτό το λόγο έχουν ανακαλύψει πρόσθετες, μαύρες  αμοιβές ότι κ καλά ο «έλεγχος ήταν δύσκολος κλπ». Είναι πολύ σημαντικό να συμφωνήσεις από πριν ότι η αμοιβή που θα πάρει θα είναι η ελάχιστη νόμιμη. Εάν ο δικηγόρος θελήσει παραπάνω, καλύτερα να αλλάξεις δικηγόρο γιατί είναι λαμόγιο.
Είναι επίσης πολύ σημαντικό να κανονίσεις με το δικηγόρο μέσα στην τιμή να πάει 2 φορές για έλεγχο

Προσημείωση
Για να βγει το δάνειο πρέπει η τράπεζα να υποθηκεύσει το σπίτι που θα αγοράσεις, δηλ. να βάλει επικυριότητα όσο διάστημα διαρκεί το δάνειο. Για να γίνει αυτό πρέπει να κανονίσεις με το δικηγόρο της τράπεζας κάποιο πρωινό να πας στο πρωτοδικείο που θα σου πει. Εκείνη τη μέρα θα πρέπει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να έχεις μαζί σου την ταυτότητα καθώς κ το αποδεικτικό κατάθεσης του συμβολαίου στο υποθ/κείο. Στο πρωτοδικείο ο δικηγόρος έχει ετοιμάσει ένα έγγραφο που λέει ότι ο τάδε δέχομαι η τράπεζα να βάλει υποθήκη στο σπίτι μου για το ποσό Χ. Το ποσό είναι το ~120% της αξίας του δανείου. Το παράβολο είναι περίπου το 0,5% * 120% * δάνειο (ενδεικτικά, για 230k είναι κάπου 1500ε). Αυτό το ποσό θα πρέπει να το ξέρεις ακριβώς από ΠΡΙΝ (μη δεχτείς «φέρε κ θα δούμε») κ θα το έχεις μαζί σου εκείνη τη μέρα σε επιταγή κ μετρητά. Σε επιταγή θα πρέπει να είναι οι ακέραιες χιλιάδες κ σε μετρητά τα υπόλοιπα. Δηλ. αν τα έξοδα υποθήκης είναι 2345ε, θα έχεις μία επιταγή 2000ε κ τα υπόλοιπα μετρητά. Όταν έρθει η σειρά σου, σε ρωτάει τυπικά ο πρόεδρος «δέχεσαι;» κ υπογράφεις. Αφού υπογράψεις, ο δικηγόρος της τράπεζας μπορεί να προσφερθεί να καταθέσει αυτός τα χρήματα του παραβόλου. Εάν κ δεν προτείνεται, εάν δεχτείς λόγω έλλειψης χρόνου ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ πάρε μία ενυπόγραφη απόδειξη παραλαβής για το ποσό η οποία να λέει κ το σκοπό που πήρε τα λεφτά.

Υπογραφή συμβολαίων
Από τη στιγμή που εσύ πληρώνεις τα πάντα, κανονικά θα πρέπει να είσαι σε θέση να επιλέξεις κ το δικό σου συμβολαιογράφο, ο οποίος, ίσως, σου κάνει καλύτερη τιμή. Αυτό που γίνεται συνήθως, όμως, είναι ότι οι κατασκευαστές κάνουν όλα τους τα συμβόλαια σε ένα συμβολαιογράφο για να μη χρειάζεται να ψάχνουν παλιούς τίτλους. Όταν πας να συζητήσεις με τον πωλητή, εάν έχεις γνωστό σου συμβ/γράφο, προσπάθησε να τον προωθήσεις, να ξέρεις, όμως, ότι δεν μπορείς πάντα να τον επιβάλλεις.
Ο συμβ/γράφος πληρώνεται με ποσοστό πάνω στην τιμή που γράφεται στο συμβόλαιο, δηλ. την αντικειμενική, ενώ χρεώνει κ διάφορα άλλα παπατζιλίκια, όπως σελίδες αντιγράφων, χαρτόσημα κ βλακείες. Το μεγάλο ποσό είναι το ποσοστό επί της αγοράς. ΜΗ δεχτείς να πληρώσεις ο,τιδήποτε πάνω από το νόμιμο, ενώ φρόντισε από πριν να σου έχει πει ακριβώς πόσο θα κοστίσει η όλη διαδικασία. Μη δεχτείς δικαιολογίες του στυλ «θα υπολογίσω πόσο θα βγει η αντικ. αξία». Όλοι οι συμβ/γράφοι έχουν το πρόγραμμα ΑΞΙΕΣ με τις αντικ. αξίες όλης τη Ελλάδας κ μπορεί να σου υπολογίσει τα πάντα σε 5′. Εάν δεν είναι γνωστός σου να τον εμπιστευτείς, ζήτα να σου δώσει θεωρημένη απόδειξη με τις υπηρεσίες κ το τι έκανε. Πες ότι είσαι ελεύθερος επαγγελματίας κ θα το βάλεις στα έξοδα. Μη δεχτείς τη δικαιολογία ότι «το συμβόλαιο είναι η απόδειξη αγοράς». Σε περίπτωση που υποψιάζεσαι λαμογιά κ ότι σε έχει χρεώσει παραπάνω μπορείς να πας στην ένωση συμβολαιογράφων της περιοχής σου κ να σου ελέγξουν το συμβόλαιο. Εάν υπάρχει ενυπόγραφη απόδειξη που να πιστοποιεί ότι σε υπερχρέωσε, τότε του κόβουν τον κώλο κ παίρνεις τα επιπλέον πίσω (μόνο όμως εάν υπάρχει απόδειξη κ όχι με το σκέτο συμβόλαιο ;-))
Για να υπογραφεί ένα συμβόλαιο χρειάζεται να είναι παρόντες στο ίδιο γραφείο ο αγοραστής κ ο πωλητής με τις ταυτότητές τους, οι δικηγόροι τους κ ο συμβολαιογράφος. Συνήθως οι υπογραφές γίνονται μεσημέρι ή απόγευμα. Ο συμβ/γράφος έχει κάνει ένα προσχέδιο συμβολαίου το οποίο κ ξεκινάει να διαβάζει σελίδα-σελίδα. Όπου χρειάζεται (π.χ. έχει κάνει λάθος) κάνει χειρόγραφες διορθώσεις στο περιθώριο του συμβολαίου. Το μεγαλύτερο κομμάτι του συμβολαίου είναι το ίδιο σε όλα τα συμβόλαια κ αποτελείται από τυπικότητες. Παρόλο, όμως, που η όλη διαδικασία είναι μονότονη  κ μπορεί να σε πάρει ο ύπνος, θα πρέπει να έχεις τα αυτιά σου ανοιχτά για το τι θα υπογράψεις. Μπορεί κάτι να έχει αλλάξει ή να είναι κρυμμένο ανάμεσα στις γραμμές (π.χ. όροι χρήσης, υποχρεώσεις, τι περιλαμβάνεται στην τιμή, παροχές, έξτρα).
Στο τέλος ξεκινάς κ υπογράφεις σε όλες τις σελίδες καθώς κ δίπλα στις διορθώσεις. Αυτό είναι το πρωτότυπο, το οποίο κ φυλάει ο συμβ/γράφος. Εσύ αυτό που θα κανονίσεις επί τόπου είναι να περάσεις την επόμενη κ όλας το πρωί από το γραφείο του να πάρεις το αντίγραφο για να πας να το καταθέσεις στο υποθ/κείο. ΜΗ δεχτείς καθυστερήσεις, πληρώνεται για αυτή τη δουλειά κ πληρώνεται πολύ καλά! Αυτό που σε ενδιαφέρει είναι πας όσο πιο γρήγορα γίνεται στο υποθ/κείο να καταθέσεις το συμβόλαιο. Ποτέ δε ξέρεις εάν ο πωλητής είναι λαμόγιο κ πάει να το πουλήσει κ σε άλλον (για αυτό χρειάζεται κ ο 2ος έλεγχος του δικηγόρου).
Την ημέρα που υπογραφείς του συμβολαίου είναι κ η μέρα που πληρώνονται όλοι: δικηγόρος, συμβολαιογράφος, πωλητής (εάν θα πληρώσεις κ μετρητά μαζί με το δάνειο). Για αυτό, όσο κ αν ακούγεται γελοίο, πρέπει να πας εκεί με μία σακούλα λεφτά κ να αρχίσεις να μοιράζεις. Εάν ο συμβολαιογράφος ή ο δικηγόρος δεν είναι γνωστοί σου, τότε θα πρέπει να τους έχεις πει από πριν να έχουν μαζί τους τα μπλοκάκια τους να σου κόψουν απόδειξη παροχής υπηρεσιών. Εάν πουν ότι «το έχω στο γραφείο, θα σου κόψω αύριο» ΜΗ δώσεις λεφτά χωρίς να πάρεις κάποια απόδειξη είσπραξης με την υπογραφή τους, μετά μπορεί να τρέχεις.

Advertisements

87 Σχόλια »

 1. Ταβλίκος Σπύρος said,

  «…Εάν ο συμβολαιογράφος ή ο δικηγόρος δεν είναι γνωστοί σου, τότε θα πρέπει να τους έχεις πει από πριν να έχουν μαζί τους τα μπλοκάκια τους να σου κόψουν απόδειξη παροχής υπηρεσιών….»

  … φαντάζομαι ότι σε αυτήν την περίπτωση θα σου πούν:
  άαα… απόδειξη δεν κόβουμε όλο το ποσόν ή … ε τότε θα πληρώσεις ΣΥΝ ΦΠΑ!
  Στα παραπάνω τί απαντάμε?

  Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

 2. perissos said,

  Τα ποσά/ποσοστά είναι τελικά.
  Από όσο ξέρω, δε λέει ο νόμος πουθενά +ΦΠΑ.
  Αυτό θα είναι δική τους εφεύρεση. Διασταύρωσέ το κ με 1 λογιστή.

 3. perastikos said,

  Yποθέτω ότι ως παροχή υπηρεσιών θα έχουν ΦΠΑ για την αμοιβή τους, όπως εξάλλου και οι μηχανικοί, οι γιατροί κτλ.
  Δεν νομίζω να κάνω λάθος.
  Το ζήτημα είναι όταν σου ζητάνε 1000 ευρώ για παράδειγμα αμοιβή, είναι: 840+ΦΠΑ=1000 ή 1000+ΦΠΑ? οπότε τότε λες: δεν βαριέσαι χωρίς ΦΠΑ (ότι γλιτώσω!).

 4. perissos said,

  Όπου κ να έχω κοιτάξει σχετικά με τις αμοιβές των «παρασίτων» πάντα αναφέρεται το τελικό ποσό, χωρίς να αναφέρεται ΦΠΑ ξεχωριστά.
  Οπότε, είτε είναι ενσωματωμένος, είτε δεν υπάρχει (λίγο απίθανο).

  • ανωνυμη said,

   Δεν υπηρχε φπα στις αμοιβες συμβολαιογραφων και δικηγορων μεχρι την 1 Ιουλιου 2011 οποτε και καθιερωθηκε.

 5. perastikos said,

  Άρα και η απόδειξη που θα σου κόψει ο συμβ/φος θα είναι
  του τύπου 840+ΦΠΑ (βλ. παραπάνω παράδειγμα) και άρα
  το να μην ζητήσουμε απόδειξη από τον συμβ/φο αποτελεί
  κουταμάρα και φοροδιαφυγή!
  Συμφωνείτε?
  (Ας μας απαντήσει και κάποιος που πρόσφατα υπέγραψε συμβόλαια! για του λόγου το αληθές).

  • ανωνυμη said,

   Το αντιγραφο συμβολαιου πραγματι ισχυει σαν αποδειξη εισπραξης συμφωνα με το νομο, στην τελευταια σελιδα αναφερει αναλυτικα τα δικαιωματα του συμβολαιογραφου και τα εξοδα, προσεξε μονο να μην σου ζητησει παραπανω χρηματα εκτος αν ζητησει χρηματα για τις δηλωσεις -το δικαιουται αλλιως να τις εκανες μονος σου, για τα εξοδα μεταγραφης αν αναλαβει αυτος να κανει τη μεταγραφη και ο,τι αλλα εξοδα αλλα θα εχεις το νου σου να ελεγξεις αν ειναι αληθινα.

   • ανωνυμη said,

    Απο το δικηγορο ομως πρεπει να ζητησεις αποδειξη οπως και απο τον υποθηκοφυλακα που θα κανει τη μεταγραφη, αυτα δεν αποδεικνυονται απο το αντιγραφο του συμβολαιου

 6. ALEX said,

  Σε ευγνωμονώ απίστευτα για όλες τις πληροφορίες!
  Ξεδιάλυνα αρκετά πράγματα. Μια ερώτηση : Τους κλειστούς ημιυπαίθριους τους πληρώνω στον κατασκευαστή σαν κανονικα τετραγωνικά. Στην εφορεία πάλι εγω θα τα πληρώσω ολα, ως ημιυπαίθριο? και αν ερθουν προστιμα από την Πολεοδομια πάλι εγώ? Φφφφφ…..

 7. perissos said,

  Καλησπέρα Alex,
  έστω κ με καθυστέρηση η απάντησή μου:

  Για τον κατασκευαστή/πωλητή ο ημιυπαίθριος είναι όπως κ όλο το υπόλοιπο σπίτι. Κανείς δεν πρόκειται να σου πει «70τ.μ. * 3000ε και 15τ.μ. ο ημιυπαίθριος επί 2000ε».

  Ναι, στην εφορία εσύ θα πληρώσεις το φόρο μεταβίβασης, έχοντας υπόψη σου ότι τα τετραγωνικά που χαρακτηρίζονται ως ημιυπαίθριος ΔΕΝ εκπίπτουν από την απαλλαγή 1ης κατοικίας. Άρα όσα περισσότερα τετραγωνικά οι ημιυπαίθριοι/αποθήκες/γκαράζ/ταράτσες/…, τόσο μεγαλύτερος ο φόρος.
  Γενικά, έχε στο μυαλό σου πως στην αγορά σπιτιού πρέπει να είσαι με έναν πάκο λεφτά κ να μοιράζεις, σαν τυρόβλαχος σε γάμο. Σκοπός σου είναι να μοιράσεις όσο γίνεται λιγότερα, το καθόλου δεν μπορείς να το επιτύχεις!

  Τα πρόστιμα από την Πολεοδομία θα σε αφορούν μόνο σε περίπτωση που έχεις υπογράψει χαρτί/όρο στα συμβόλαια ότι «έλαβες το σπίτι σε σωστή κατάσταση σύμφωνα με το νόμο». Αυτό συνεπάγεται πως ό,τι ντουβάρια/παράθυρα/κλπ υπάρχουν στους ημιυπαίθριους τα έφτιαξες εσύ μετά την αγορά. Όπως καταλαβαίνεις όλοι οι κατασκευαστές το βάζουν για να έχουν καλυμμένο τον κ*λο τους.

  Αλλά μην πολυφοβάσαι τα πρόστιμα της πολεοδομίας! Για να επιβληθούν πρέπει να γίνει επιτόπιος έλεγχος. Έχεις ιδέα πόσες δεκάδες χιλιάδες διαμερίσματα υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα με ημιυπαίθριους; Ξέρεις πόσα χρόνια χρειάζονται να ελεγχθούν; Αλλά ακόμα κ να φας πρόστιμο (μόνο αν πας «καρφωτός»), κάνεις μία ένσταση κ αναβάλλεται η επιβολή για 1-2 χρόνια με προοπτική μείωσης. Άντε γεια, δηλ! Μη φοβάσαι, λοιπόν…

  • ΧΡΗΣΤΟΣ Π said,

   τι αντε γεια εννοεις? δηλαδη σε 1-2 χρονια τι θα εχει αλλαξει, θα εχει κερδισει το τζοκερ και θα τα πληρωσει ??

 8. Aris said,

  Φίλε Μπράβο για τη δουλειά που έχεις κάνει!!!

  Ψάχνω ακίνητο εδώ και 3-4 μήνες περίπου σε συγκεκριμένη περιοχή και διαβάζοντας εδώ … έβλεπα τον εαυτό μου.Έφτασα σε σημείο να ειμαι έτοιμος να κλείσω σπίτι αλλά δεν προχωρήσαμε διότι ο κατασκευαστής δεν κατέβαζε την τιμή.
  Για την ακρίβεια εγώ ζήτησα κάποια έκπτωση (στο συγκεκριμένο σπίτι είχα τα 2/3 μετρητά και για τα υπόλοιπα έχω έγκριση δανείου απο τον ΟΕΚ).Να αναφέρω πως το σπίτι είχε 10τμ ημιυπαιθριο περίπου (δεν ειχα δει τις κατόψεις) κατα δήλωση του κατασκευαστή ,άλλωστε έκανε μπαμ παο μακρυά , πολλά χαμένα τμ (νεκρά) αλλά καλή τοποθεσία που άρεσε στη σύζυγο και εμένα.Πήρα μαζί μου και μηχανικό ό οποίος μου επισήμανε πολλές κατασκευαστικές εκπτώσεις-ατέλειες-φτήνιες-κακή ποιότητα κλπ.Τεσπα του λέω τι θα κόψεις ρε φίλε;Τίποτα μου λέει «δεν έχω περιθώρια» (κλασσική φράση το περιθώριο βαρέθηκα να το ακούω!)Επίσης στο σπίτι δυστυχώς είχα πάει με μεσίτρια.Καλά απαντάω στο κατασκευαστή θα το σκεφτούμε και μιλάμε.
  Επόμενη μέρα … μου τηλ. ο κατασκευαστής και μου λέει ότι με συμπαθησε (αυτό μου το λένε σχεδόν όλοι οι κατασκευαστές , ή ειμαι όντως πολύ συμπαθής ή συμπαθούν τα μετρητά που βέβαια τα αναφέρω για να δείξω ότι ειμαι σοβαρός ενδιαφερόμενος και τέλος πάντων μετράει σήμερα το μετρητό).Μετά τις συμπάθειες και τις αβροφροσύνες μου λέει ότι εντάξει κόβω 3χιλ..Απαντώ όχι θέλω έκπτωση 10 χιλ. (περίπου 5% απο την αρχική τιμή δηλ.) και μου λέει όχι.Μετά απο 1 ώρα μου τηλ. η μεσίτρια και μου λέει ότι κόβει 5 χιλ. λέω θα το σκεφτώ αλλά μάλλον όχι και αραδιάζω όλη τη λίστα με τα μείον του σπιτιού , το παιξα σκληρός!Ζητώ κάτι καλύτερο.10 λεπτά μετά πάλι η μεσίτρια λέγοντας sorry λάθος η έκπτωση ειναι 3χιλ.
  Κατόπιν αυτών είπα τέλος.
  Αυτό ειναι ένα πρόσφατο παράδειγμα απο τη μικρή μου περιπέτεια.
  ΤΟ θέμα ειναι ότι στην αγορά επικρατεί το πλήρες χάος.Κατασκευαστές που κοιτάν πως θα πουλήσουν και σε δουλεύουν ψιλό γαζί ειδικά αν δουν ότι εισαι εντελώς άσχετος με το χώρο και μόλις πας με κανά μηχανικό αρχιζουν τις δικαιολογίες.
  Όσο για τους μεσίτες άστα πετιώνται σαν να μην πω…και απλά σε πάνε βόλτα με το αυτοκίνητο σου ανοίγουν την πόρτα να το δείς και μετά τίποτα.Βοηθούν στη διαπραγμάτευση στο ελάχιστο και ζητούν και το 2% απο σένα 1% απο κατασκευαστή ή 2% αν ο πωλητής ειναι απλός ιδιώτης.
  Στα παλαιότερα σπίτια … εκεί και αν γίνεται της πουτ…Όσα του λείπουν του καθένα τόσα ζητάει (βάση εκτιμήσης λένε οι ίδιοι , εκτίμηση απο τον ξάδελφο τον ταξιτζή που ξέρει την πιάτσα κλπ).
  Εχω δεί σπίτια όπου ο κατασκευαστής απο δυάρι που ειναι (εγώ θέλω τριάρι) μου προτείνει να κόψει το σαλόνι στη μέση χτίζοντας ένα τοίχο και νάτο το παιδικό δωμάτιο!!!Ή ακόμη χειρότερα το παιδικό δωμάτιο να χτιστεί κόβωντας το σαλόνι και αχρηστεύοντας το wc και να έχει παράθυρο στο φωταγωγό.Σε άλλα σπίτια πριν καλά καλά μιλήσω οι εκπτώσεις να πέφτουν βροχή γιατί ειναι τόσο μάπα που δεν πουλιώταν με τίποτα.
  Ειδικά τους μεσίτες (και έχω δει 7 έως τώρα) οι περισσότεροι το κάνουν ως δεύτερη δουλειά με μηδέν γνώσεις του χώρου και το μόνο που κάνουν ειναι να σου ανοίγουν την πόρτα και τίποτα άλλο.Φυσικά όπου υπάρχει μεσίτης η αρχική τιμή ειναι μεγαλύτερη απο τη τιμή που το βρίσκεις κατευθείαν απο τον κατασκευαστή (έχω δει διαφορά που φθάνει τις 30 χιλ αλλά συνήθως ειναι 10 χιλ) άρα ο χαμένος ειναι πάλι ο αγοραστής (χαμένος διπλά)΄.
  Τελικά η διαδικασία ειναι πολύ κουραστική και επίπονη και πολυέξοδη.Δεν λέω ότι θέλω να πάρω νεόδμητο 85τμ με 50 χιλ. αλλά όχι και να πληρώσω πανάκριβα τον κατιμά.Θέλει πολύ ψάξιμο και να το παίζεις και λίγο τρελλός ειδικά αν το παίζει και ο πωλητής.

  • Ανώνυμος said,

   Ναι ρε φίλε μια από τα ίδια τραβάω κι εγώ..εκμετάλλευση υπάρχει και από τους δικηγόρους.Όλοι προσπαθούν να σε αρμέξουν με τον τρόπο τους…σκεψου ότι θέλω να πάρω σπίτι αξειας 31000.συν.τα έξοδα δικ συμβ φόροι κ μεσιτικό 4000€ πολλά μού για πρώτη κατοικία

 9. perissos said,

  Kαλησπερα, Αρη,

  Ναι η διαδικασια ειναι ονως πολυ κουραστικη κ ψυχοφθορα καθως περιμενουν απειρα κορακια ενα σου στραβοπατημα για να σε γδαρουν.

  Καλα εκανες κ τον εστειλες τον τυπακο με τις παλινωδιες κ την παπατζομεσιτρια. Το ιδιο κανε κ σε οποιον αλλο σου κανει μα-μου κ ας φαινεται καλο το σπιτι. Ας το βαλει στον **λο του, αφου ειναι τοσο καλο. Εχει κ αλλου πορτοκαλιες… 😉

 10. kleiw said,

  Συγραρητήρια για την δουλειά !!!!
  Πολυ καλές πληροφορίες και μακάρι να τις είχα δει νωρίτερα .
  Λοιπόν . Εχω πολύ καλές ενδείξεις να πιστεύω οτι ο συμβολαιογράφος και ο δικηγόρος , με γδύσανε .
  Ο συμβολαιογράφος χρεώσε 1% την καθαρή αμοιβή του πρώτου φύλου και εχτρα τις κρατήσεις και επιπλέον πρόσθεσε οτι μπορείς να φανταστείς !!!
  Οπως εχτρα αντίγραφα που και καλά δεν φαίνονται πουθενά , υπεύθυνες δηλώσεις που εγω τουλάχιστον δεν εχω υπογράψει καμμία (και απο ποτε χρεώνονται οι υπεύθυνες δηλώσεις?), 8 (!!!!) δηλώσεις στην εφορία για διαμέρισμα με ημιυπαίθριο , αποθήκη και γκαράζ οπου αποτελεί πρώτη κατοικία και άλλα χαριτωμένα !!!
  Απόδειξη δεν μου έδωσε για όλα τα χρήματα , καθώς μου είπε οτι υπάρχουν έξοδα που δεν φαίνονται . Μου έδωσε όμως αναλυτική κατάσταση αυτών .
  Ο δικηγόρος απο την άλλη , ζητάει τα κερατά του !!!!!! Καμμία σχέση με την συνήθη αμοιβή των δικηγόρων !!!!
  Που να απευθυνθω για να πάρω μια δευτερη γνώμη για αυτά που μου ζητάνε ?
  Θα ήθελα μόνο να ενημερωθώ και οχι να τους καταγγείλω .

  • perissos said,

   Καλημέρα, Κλειώ,

   Μπορείς να ξεκινήσεις με τηλέφωνα στα ακόλουθα:
   * ΕΚΠΟΙΖΩ: http://www.ekpizo.gr/
   * Συνήγορος Καταναλωτή: http://www.synigoroskatanaloti.gr/
   * Δικηγ. Σύλλογος Αθηνών: http://www.dsa.gr/
   * Συμβολ/κός Σύλλογος Αθηνών: http://www.notarius.gr/site.php?&PHPSESSID=kjzivuxtekx&file=pages.xml&catid=46

   Πάρε τηλ, πες τι ακριβώς θες να ρωτήσεις κ θα σε συνδέσουν με κάποιον «υπεύθυνο» για ερωτήσεις του κοινού. Στο ΔΣΑ κ το ΣΣΑ ίσως χρειαστεί να πας κ από εκεί με συμβόλαια κλπ

   Ελπίζω να βρεις άκρη γρήγορα κ εύκολα κ μην ξεχνάς: καλύτερα να χρωστάς παρά να σου χρωστάνε 😉

   • λενια said,

    Ευχάριστο αλλά την πάτησε

  • ανωνυμη said,

   1 τοις εκατο ειναι η αμοιβη του συμβολαιογραφου, δεν σε γδυσανε, ειναι στανταρ αμοιβη δλδ δεν μπορει να παρει ουτε λιγοτερα ουτε περισσοτερα, το ιδιο συστημα ισχυει σε ολη σχεδον την Ευρωπη, το 40 τοις εκατο αυτης της αμοιβης παει στο κρατος ως φορος και ο συμβολαιογραφος δεν μπορει να κρυψει τιποτα στη φορολογικη του δηλωση απο τα εσοδα του γη.

   • ανωνυμη said,

    Γιατι τα εσοδα του ειναι fixed οπως προειπα, το μονο που μπορει να κανει ειναι να παραφουσκωσει τα εξοδα το οποιο ειναι καπως δυσκολο, ποσα εξοδα πια να βαλει? Μερικοι αδιστακτοι βεβαια το κανουν αλλα οι περισσοτεροι οχι

 11. Maria said,

  Sas parakalo :thelo mia simantiki diefkrinisi :
  tis diloseis stin eforeia (pou plironete o FPA + o FMA prin ta simvolaia)
  poios ta paei? O agorastis i o kataskevastis? Eidika an prokeitai gia proti katoikia?
  Giati mou zitaei i kataskevastria etaireia na tous ta pao refsto kai oti tha plirosoun ekeinoi?
  Exo akousei ta akra antitheta. Lene oti exei allaksei o nomos kai ta katathetoun oi etereies. ISXIEI?

  • perissos said,

   Καλημέρα, Μαρία,

   (Αυτό που θα σου πω είναι αυτά που γνωρίζω. Για μία πιο έμπειρη γνώμη ρώτησε ένα συμβ/φο της εμπιστοσύνης σου, στην ΕΚΠΟΙΖΩ ή στο ΣΣΑ)

   Το φόρο μεταβίβασης τον πληρώνει πάντα ο αγοραστής με δηλώσεις που έχει ετοιμάσει από πριν ο συμβ/φος. Αυτός πάει κ στις εφορίες κ αναλαμβάνει το τρέξιμο. Στις δηλώσεις φαίνεται ξεκάθαρα τι πληρώνεται κ γιατί (δηλ. πόσο για ημιυπαίθριους, αποθήκες κλπ).
   Αναφέρεις 1η κατοικία κ ΦΠΑ. Στην 1η κατοικία ΔΕΝ υπάρχει ΦΠΑ (εκτός εάν πριν φύγει η ΝΔ έφερε τα πάνω κάτω).

   Εάν θέλει η εταιρεία να σε γλυτώσει από το τρέξιμο στην εφορία, είναι δική σου απόφαση εάν θα δεχτείς. Σε κάθε περίπτωση, όμως, δε θα δώσεις χρήματα πριν:
   * δεις τις υπογραμμένες κ έτοιμες δηλώσεις φόρου του συμβ/φου όπου θα φαίνεται αναλυτικά το ποσό κ γιατί είναι τόσο (κράτα κ κάνα αντίγραφο για μετέπειτα έλεγχο)
   * πάρεις μία απόδειξη είσπραξης για το ποσό που έδωσες η οποία θα γράφει ακριβώς το λόγο για τον οποίο το έδωσες

 12. Aris said,

  Καλημέρα σε όλους ,

  Μαρία για αυτό που ρωτάς συμφωνώ με τον perissos.
  Αφού πρόκειται για 1η κατοικία και δικαιούσαι απαλλαγή πληρώνεις ΦΠΑ (αν πρόκειται για νεόδμητη κατοικία με άδεια οικοδομής απο 1/1/2006) η ΦΜΑ για προγενέστερη μόνο για τον ημιυπαίθριο χώρο , την αποθήκη και το parking αν ειναι υπόγειο.Τις δηλώσεις τις ετοιμάζει ο συμβολαιογράφος στον οποίο θα γίνει και το συμβόλαιο.Αν ο συμβολαιογράφος ειναι δικός σου ακόμη καλύτερα αν και τώρα τελευταία οι κατασκευαστές σε τραβάνε με το ζόρι σε δικό τους.
  Η επιλογή συμβολαιογράφου ήταν άγραφος νόμος ότι υπόκειται στον αγοραστή αλλά δεν υπάρχει κάτι υποχρεωτικό σε αυτό.
  Σε κάθε περίπτωση ο συμβολαιογράφος ετοιμάζει τα φύλλα υπολογισμού των σχετικών φόρων και ο αγοραστής πάει στην εφορία και πληρώνει.Μετά προσκομίζει τα σχετικά παραστατικά στον συμβ/φο για να γίνει το συμβόλαιο.
  Αν η εταιρεία σου λέει φέρε ρευστό ζήτα τα φύλλα υπολογισμού ή έστω αντίγραφα πάντως ειναι κάτι που δεν συνηθίζεται.
  Εννοείται ότι όταν πας να πληρώσεις στην εφορία πληρώνεις με μετρητά ή επιταγή ανάλογα τα ποσά.Και αυτό θα στο πεί ο συμβ/φος δηλ. πόσα μετρητά να έχεις μαζί σου και τι επιταγή αντίστοιχα.Δηλ. δεν μπορείς να πληρώσεις την εφορία με δόσεις.

 13. anniger said,

  Πολύ ενημερωτικά όλα…Συγχαρητήρια!
  Εγώ πάλι έχω την εξής ερώτηση..Έχω έγκριση του ΟΕΚ για επιδότηση επιτοκίου. Αγοράζω ένα ακίνητο το οποίο κοστίζει 155000. Η εκτίμηση του μηχανικού του Ο.Ε.Κ έχει βγεί στα 170000 ενώ η αντικειμενική αξία είναι 78000. Ποιά τιμή μπαίνει στα συμβόλαια; Κάποιοι μου έιπαν η αντικιμενική. Αν ισχύει κάτιι τέτοιο εγώ πως κατοχυρώνομαι ότι στην τελική έχω χρεωθεί 150000; Και τι συμφέρει τελικά; Θα το εκτιμούσα αν μου απαντούσατε…

  • perissos said,

   Τα συμβόλαια γίνονται με την αντικειμενική. Αλίμονό σου εάν δεν μπει η αντικειμενική αλλά παραπάνω, καθώς τότε ο φόρος κ όλα τα συναφή παπατζιλίκια (προσημειώσεις, συμβ/φος, υποθ/κείο) θα σε γονατίσουν.

   Δεν καταλαβαίνω τι εννοείς με την ερώτηση «πως κατοχυρώνομαι ότι στην τελική έχω χρεωθεί 150000»;

   Η τράπεζα σου δίνει ένα δάνειο Χ (όσο ζητήσεις εσύ) κ βασίζεται στην εκτίμηση του μηχανικού της ότι αξίζει όσο είπες. Με βάση αυτήν την εκτίμηση εκταμιεύει το δάνειο (το ποσό του συμβολαίου ως στεγαστικό, τα υπόλοιπα ως «επισκευαστικό») στο όνομα του πωλητή. Τα ζήτησες, τα πήρες, τα χρεώθηκες, θα τα ξεπληρώσεις.

   Όταν λες τι συμφέρει τι ακριβώς εννοείς; Εάν συμφέρει να μπει η αντικειμενική ή η πραγματική τιμή στο συμβόλαιο; Εάν ρωτάς αυτό, ένα θα σου πω: ΜΗΝ κάνεις κάνα αστείο κ βάλεις πραγματική τιμή, ό,τι κ να σου πουν, όπως επίσης μη δεχτείς ο οποισδήποτε υπολογισμός από τις υπόλοιπες χρεώσεις (φόρος, συμβ/φος, δικηγόρος,…) να γίνει με οποιαδήποτε τιμή, άλλη από αυτή του συμβολαίου.
   Ελπίζω να σε βοήθησα 🙂

   • anniger said,

    Βοήθησες και με το παραπάνω….!Μπορεί να μην ήμουν απόλυτα σαφής αλλά αντιλήφθηκες τι εννοούσα..!
    Ευχαριστώ πολύ για τη συμβουλή και το χρόνο που διέθεσες..

   • Filippos Kontas said,

    Κι αν γίνει μετά καμιά στραβή κι αναστραφεί η πώληση, θα δώσει πίσω το διαμέρισμα και θα πάρει τα 78.000€ που έδειξε ως τίμημα αντί για τα 155.000€ που έδωσε πραγματικά. Κομπλεξισμός και ασχετοσύνη σε έναν εκρηκτικό νεοελληνικό συνδυασμό!!!

 14. Aris said,

  Μια σημείωση σε όλα αυτά.Στην περίπτωση νεόδμητης κατοικίας απο κατασκευαστή μπάινει ως αξία συμβολαίου το ελάχιστο οικοδομικό κόστος το οποίο ειναι λίγο μεγαλύτερο απο την αντικειμενική αξία.
  Έτσι και αλλιώς για αυτό βάζεις το δικηγόρο.Πέρα απο τον νομικό έλεγχο τον ρωτάς σχετικά με το συμβόλαιο.Για αυτό καιτον πληρώνεις.

 15. xristina said,

  Polla mpravo gia ti voitheia pou prosfereis.
  Na rotiso kai ego kati me ti seira mou. Mou zitane stin eforia epikurwmeno antigrafo symbolaioy agoras spitioy alla exo mono ena, to prototypo. Logika tha prepei na moy to epikyrosei to antografo o symbolaiografos e? Kai logika tha me gdysei? To KEP den kanei tetoia na fantasto.
  Euxaristo prokatavolika!

  • perissos said,

   Καλημέρα Χριστίνα,

   Να σου πω την αλήθεια μου, δε θυμάμαι τι είχα κάνει εγώ. Αλλά εάν πιστέψω αυτό το άρθρο (http://www.homeview.gr/index.jsp?CMRCode=139D6RCGM), τότε το αντίγραφο δε χρειάζεται καν να είναι επικυρωμένο.
   Σαν 1η κίνηση, γιατί δε βγάζεις 1 φωτοτυπία να πας στο ΚΕΠ με το πρωτότυπο;
   Δε νομίζω να έχεις πρόβλημα. Πάρε κ τα 2 μαζί σου στην εφορία κ κάνε φασαρία εάν επιμείνουν. Σιγά μην πληρώσεις πόσα ευρώ για κοροϊδίστικα πράγματα.

   • xristina said,

    Eyxaristv para polu! Eisai thisayros

   • ανωνυμη said,

    Ο συμβολαιογραφος δινει αντιγραφα ΑΤΕΛΩΣ οταν ειναι για την εφορια, η πολλη καχυποψια σκοτωσε τη γατα

 16. […] φόρο μεταβίβασης ακόμα κ για 1η κατοικία, καθώς ο ημιυπαίθριος δεν εξαιρείται, αντίθετα σε […]

 17. ΜΙΧΑΛΗΣ said,

  Καλημέρα,

  Συγχαρητήρια για την πολυτιμη βοηθεια που δινετε σε τοσο κοσμο!!
  θα ηθελα να ρωτησω το εξης.
  1. εχω αγορασει ενα σπιτι με δανειο ΟΕΚ. Το δανειο εχει βγει σε 2 δοσεις καθως δεν ηταν τελειωμενο οταν το εκλεισα και τωρα εχει σχεδον τελειωσει. Ο κατασκευαστης εχει παρει την 1η δοση και εχει εγκριθει ηδη απο τον ΟΕΚ και η 2η οποτε και εδωσα τα χαρτια στην τραπεζα και μου λεει ο κατασκευαστης να υπογραψω για να παρει και τα υπολοιπα. Το σπιτι ομως δεν εχει τελειωσει ακομα 100% καθως μενουν ακομα καποιες λεπτομεριες (τελικο βαψιμο – διαμορφωση εξωτερικου χωρου – καγγελο στο μπαλκονι κτλ). Αν υπογραψω και παρει ολα τα λεφτα τι με διασφαλιζει οτι απο εκει και περα θα τελειωσει στην ωρα του και με την ποιοτητα δουλειας που εχουμε συμφωνησει. μηπως πρεπει να περιμενω μεχρι να ολοκληρωθουν οι εργασιες;
  2. υπαρχει ενα υμιυπεθριος χωρος αποκλειστικής χρησης γυρω στα 30 m στον οποιο σκεφτομαι να κανω περγκολα. θα θεωρηθει κλεισιμο του υμιυπεθριου αυτο; και αν ναι θα πρεπει να το δηλωσω καπου;

  ευχαριστω εκ των προτερων για τη βοηθεια!!

  • perissos said,

   Καλησπέρα Μιχάλη,
   Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.

   Μιας κ με ρωτάς τη γνώμη μου θα σου την πω. Άκουσέ την με κάθε επιφύλαξη, καθώς δεν είμαι κ κανένας ειδικός 🙂

   1. Δε σε εξασφαλίζει τπτ, δυστυχώς. Είναι καθαρά δικό σου θέμα εάν θα τον εμπιστευτείς ή όχι. Εγώ θα έλεγα περίμενε να τελειώσει κ μετά. Όπως αναφέρω κ κάπου πιο πάνω, βασικός κανόνας στο εμπόριο κ γενικά στις δουλειές είναι «καλύτερα να χρωστάς παρά να σου χρωστάνε» 😉

   2. Η πέργκολα δεν είναι κλείσιμο. Ακόμα κ σκεπή να έβαζες με τοιχάκι ως τη μέση πάλι δε τον έκλεινες. Θα παρέμενε αυτό που λέει το όνομά του: ημι-υπαίθριος. Η πέργκολα, όμως, νομίζω ότι θεωρείται κατασκευή κ ίσως θα πρέπει να βγάλεις άδεια, εάν θες να είσαι καθ’όλα νομότυπος (ή αν φοβάσαι μήπως «φας καρφί» από κάνα γείτονα). Μία ερώτηση στην τοπική σου πολεοδομία ή/κ στο μηχανικό του κατασκευαστή σου θα σου έλυνε αρκετές απορίες.

 18. ΒΑΣΙΛΗΣ said,

  Συγχαρητηρια!! Θα ηθελα κι εγω να κανω μια ερωτηση. Αγορασα ενα προσκυροτεο οικοπεδο 15500 ευρω τοσο ηταν και η αντικειμενικη. Τα συμβολαια εγιναν και Ο συμβολαιογραφος μου ζηταει 680 ευρω για συμβολαιογραφικα εξοδα. πιστευω οτι ειναι παρα πολλα. μπορει να ζηταει αυθαιρετα οσα θελει; τι πρεπει να κανω και αν μπορειτε να μου πειτε ποιο ειναι το παγιο δικαιωμα του;

 19. SAXO said,

  Συγγνωμη φιλε αλλά λες ενα κάρο μαλακιες. Με το συμπάθειο κιόλας, αλλά δεν νομιζω να εχεις κάνε ι ποτέ έρευνα σε Υποθηκοφυλακείο και να ξέρεις αν μια έρευνα μπορεί να κράτησε μια ώρα ή μια εβδομάδα. Καλό είναι άμα δεν ξέρεις φίλε μου να μην γράφεις ανακρίβειες και έχεις γράψει και πολλές και μεγάλες. Πολλές φορές για να κάνει ένας δικηγόρος μια έρευνα πρέπει να επισκεφτεί και 2 και 3 υποθηκοφυλακεία που απέχουν μεταξύ τους μια ώρα απόσταση. Αν εσυ νομιζεις ότι ένας δικηγόρος θα πάει να κάνει την έρευνα τζάμπα, χάνοντας 3-4 πρωινά, παίρνοντας την ελάχιστη αμοιβή, γελιέσαι. Εκτός κι αν το να απασχολείς έναν υδραυλικό επί 4 ημέρες φαντάζεσαι ότι πρέπει να αμείβεται περισσότερο.
  Οι σχέσεις δικηγόρου- εντολέα είναι ως επί το πλείστον σχέση εμπιστοσύνης. Από τη στιγμή που ο εντολέας θα βγει και θα ψάχνει δεξιά και αριστερά στα fora και στα blog αν τον ξεγέλασε ο δικηγόρος του, σόρρυ, αλλά μάλλον έκανε λάθος επιλογή.

  • perissos said,

   Σε ευχαριστώ για το σχόλιο σου φίλε Saxo κ ας λέω 1 κάρο μλκ.

   Αυτή η συζήτηση περί αμοιβών κ κόπου αναζήτησης στα υποθηκοφυλακεία θα ήταν πολύ ωραία κ χρήσιμη εάν βρισκόμασταν σε 1 ευνομούμενη κ υγιή αγορά όπου ολόκληρη η αμοιβή του δικηγόρου θα ήταν θέμα πλήρους διαπραγμάτευσης.

   Από τη στιγμή, όμως, που έχουμε μια π0ύστικη συντεχνία (της οποίας εικάζω ότι είσαι από τα διακεκριμένα μέλη) η οποία έχει επιβάλει ετσιθελικά
   * την υποχρεωτική παρουσία της σε κάθε σχετική κ άσχετη διαδικασία της οικονομικής ζωής της χώρας
   * ελάχιστα πλαφόν αμοιβής της τάξης των 100άδων κ 1000άδων ευρώ για να κάνει τον κόπο να ρίξει 1 ματιά σε 1 συμβόλαιο
   κ όλα αυτά με νομοθεσία κομμένη κ ραμμένη στα μέτρα της, συγγνώμη κ όλας, αλλά χέσε με!

   Τώρα για τα περί σχέσεων εμπιστοσύνης, ποιος ξεγελάει ποιον κλπ κλπ, είτε με κοροϊδεύεις, είτε προσγειώθηκες τώρα στην Ελλάδα. Εάν συμβαίνει το 2ο, κοίταξε να ασχοληθείς με τα κοινά του δικ. συλλόγου σου, μπας κ καθαρίσεις τα σκ@τά που μας έχουν γεμίσει.

  • Ανώνυμος said,

   συμφωνω,ολο μαλακιες λες γενικα και για τους συμ/φους επισης..sorry που στην χαλαω…

  • p said,

   Ο συγγραφέας το αρχικού άρθρου έχει επιφανειακές γνώσεις και λέει πολλές ανακρίβειες, όπως και για την απόδειξη του συμβολαιογράφου, όπου επιμένει ο συμβαλλόμενος να την ζητάει . Στο τέλος του συμβολαίου (τελευταίο φύλλο) είναι υποχρεωτικό να αναγράφονται τα δικαιώματα του συμβολαιογράφου, αλλιώς υπάρχει ακυρότητα και αυτό αποτελεί απόδειξη.

   • Filippos Kontas said,

    Ακυρότητα του συμβολαίου ΔΕΝ υπάρχει. Φορολογική παράβαση αποτελεί και μόνο.

 20. Εξωγήινος said,

  Αναφορικά με τον συντάκτη του αρχικού κειμένου, έχω να δηλώσω ότι ο σοφός ΛΑΟΣ λέει, πως χειρότερη από την αμάθεια, είναι η ημιμάθεια.

 21. Δημήτρης Β. said,

  Γεια χαρά,
  Ετοιμαζόμαστε να υπογράψουμε συμβόλαιο για αγορά σπιτιού.
  Εχω καποιες απορίες
  Αντικειμενική,εμπορική και αναγραφόμενη τιμή είναι τρία διαφορετικά πράγματα?
  Στο λινκ για τις αμοιβές των κορακιών γράφει
  «Η αμοιβή του συμβολαιογράφου για την σύνταξη της πράξης υπολογίζεται σε ποσοστό 1,2% επί της αξίας του αντικειμένου της πράξης, το οποίο αφορά συμβολαιογραφικά δικαιώματα, ΠΛΕΟΝ της αμοιβής του συμβολαιογράφου για την έκδοση αντιγράφων και πλέον των αναλογικών δικαιωμάτων των τρίτων.»
  Δηλαδή τα αντιγραφα χρεώνονται έξτρα?
  ΥΓ.Μ’αρεσει που τα γράφεις με το στυλ και τις εκφράσεις που πρέπει και οχι φλώρικα-βγαλμενα μεσ’απ’τη ζωη χεχε

  • perissos said,

   Καλησπέρα με πολύ καθυστέρηση.

   Εκτός εάν εσύ το θες διαφορετικά, είναι
   αντικειμενική = αναγραφόμενη
   αναγραφόμενη εμπορική

   Ναι, τα αντίγραφα χρεώνονται έξτρα. Η τιμή που θα σου δώσει ο συμβολαιογράφος όμως θα είναι τελική. Μην ξεχάσεις να σου κόψει απόδειξη παροχής για όλο το ποσό!
   Καλορίζικο το σπίτι 🙂

  • dimitrathodoris said,

   Καλησπέρα.Πρόκειται να προχωρήσουμε σε αγορά σπιτιού (α’ κατοικία χωρίς δάνειο )μεγάλης αντικ αξίας για τα δεδομένα της επαρχίας. Συμβολαιογράφος υποστηρίζει ότι συμφέρει το συμβόλαιο να γίνει σε ένα όνομα (του συζύγου).Ισχύει?Ο σύζυγος δεν έχει ακίνητα στο όνομα του.Εγώ έχω υψηλή κυριότητα στο σπίτι της γιαγιάς μου και ένα κτήμα.
   Ο εργολάβος ανέφερε σε κάποια φάση ότι αν το σπίτι γραφεί και στους δύο, πέφτει λίγο η αντικειμενική του αξία.Σε σχέση με αυτό τι ισχύει.Παρακαλώ απαντήστε μου..θα ήθελα να δω αν υπάρχει κάποια σκοπιμότητα.ευχαριστώ
   επίσης κάτι τελευταίο.έχει νόημα να γίνει το συμβόλαιο στο όνομα ανήλικου παιδιού?κερδίζουμε κάτι?

   • perissos said,

    Καλησπέρα με μεγάλη καθυστέρηση λόγω προσωπικών προβλημάτων.
    Πραγματικά δεν έχω ιδέα σε αυτά που ρωτάς κ αμφιβάλλω αν ο μέσος φίλος/συγγενής/κλπ ξέρει κάτι σχετικό.
    Καθώς μπορεί να μπλέξεις με ψιλά γράμματα θα πρότεινα να μην προχωρήσεις αν δεν ρωτήσεις άνω του ενός φοροτεχνικό/συμβολαιογράφο/… της εμπιστοσύνης σου! Γιατί όχι κ στην αρμόδια εφορία!!

   • Filippos Kontas said,

    Υψηλή κυριότητα! Το αντίθετο της κοντής κυριότητας, θα υποθέσω.. Λοιπόν, η αντικειμενική αξία μειώνεται στο 90% όταν οι αγοραστές είναι περισσότεροι του ενός. Εσύ αγοράζεις στην αντικειμενική αξία ή μήπως αγοράζεις σε υψηλότερο αυτής τίμημα και παρουσιάζεις ως τίμημα την αντικειμενική για να καταληστεύσεις το κράτος και τους επαγγελματίες που καθυβρίζονται στην ανάρτηση αυτή; Εάν αγοράζεις σε υψηλότερο της αντικειμενικής αξίας τίμημα και το παρουσιάζεις κιόλας όπως πρέπει στο συμβόλαιο τότε δεν έχει καμία απολύτως διαφορά στα έξοδά σου αφού θα υπολογιστούν στη μεγαλύτερη από τις δύο αυτές αξίες.
    Πως δεν έχει νόημα να γίνει το συμβόλαιο στο όνομα του ανήλικου παιδιού… θα γλιτώσεις τα έξοδα της γονικής παροχής για να του το μεταβιβάσεις μελλοντικά, αλλά εάν χρειαστεί να το πουλήσεις όσο είναι ανήλικο θα πρέπει να έχεις άδεια δικαστηρίου η οποία θα σου χορηγηθεί αποδεικνύοντας το οτι η πώληση αυτή είναι επωφελής για το ανήλικο και όχι γιατί έπεσες εσύ έξω οικονομικά και πρέπει να πουλήσεις το σπίτι για να σωθείς. Χώρια οτι κανείς δεν σου εξασφαλίζει πως όταν ενηλικιωθεί δεν θα πουλήσει το σπίτι και θα σε πετάξει έξω γιατί τσακωθήκατε που δεν του πήρες μηχανάκι… Επιλογή σου και το ένα και το άλλο, μόνο ζύγισέ το σωστά!

 22. dimitris said,

  Καλυσπερα perissos,διαβασα τα διαχρονικα σχολια και απαντησεις ολωνων και προσπαθω να βγαλω ακρη.Δεν ξερω αν λες μαλακιες αλλα
  μπορει η ημιμαθεια να ειναι χειροτερη απο την αμαθεια αλλα και η αγνοια που θελουν αρκετα κορακια να εχουμε προκειμενου με ενα ξερο ποσο να δικαιολογουνε τα 4 χρονια σπουδων τους δεν το δεχομαι.Για πρωτα φορα μπηκαμε στην διαδικασια αγορας με την αποκτηση ενος οικοπεδου για επαγγελματικη χρηση(καλλιεργια) και ειδαμε απο κοντα τι βαβουρα ειναι.Το ποσο ηταν μικρο και ετσι καπου ακολουθησαμε τον μπουσουλα των κορακιων και τελειωσαμε.Θα ηθελα να μαθω κρατωντας πλεον τα συμβολαια στα χερια μου αν μετεγραφοντας το στο υποθυκοφυλακειο ολα πλεον εχουν παει καλα.Το να το παω σενα συμβολαιογραφο θα μου πει να το αφησω να το δει η ΄΄μικρη΄΄ και ολο και κατι θα ζητησει και δεν υπαρχει σαλιο.2ον)
  Σε λιγο καιρο μπαινουμε στην διαδικασια αγορας πρωτης κατοικιας και ενω ειδαμε το σπιτι απο τον κατασκευαστη και μας αρεσε θελουμε να ξεκινησουμε τις διαδικασιες γιατι θα ειναι μεσω δανειου.Μπορεις να μου πεις τι γινεται βημα-βημα επιγραματικα?Δηλαδη πρωτο βημα ειναι να παρω τα σχεδια κατοψης να τα παωσε μηχανικο,μετα σε πολεοδομια……κτλ

  • perissos said,

   Γεια σου Δημήτρη

   1) Αν το έχεις μεταγράψει στο υποθηκοφυλάκειο είναι δικό σου, τέλος! Δεν έχει να δει τπτ κανένας!

   2) Δες εδώ (https://vermilion.wordpress.com/steps/), το ευρετήριο στο οποίο αναφέρεται είναι στο πάνω δεξί μέρος της σελίδας. Ίσως να σε ενδιαφέρει να δεις κ εδώ (http://javapapo.blogspot.com/2011/08/part-3.html)

   Ελπίζω να βρεις κάποια χρήσιμη πληροφορία.

   • dimitris said,

    Σε ευχαριστω πολυ για την αμεση απαντηση και συγνωμη που δεν περιηγηθηκα πριν σε αυτους τους συνδεσμους πριν σε ρωτησω.Οσο αναφορα την κατοικια μας ενημερωσε ο ιδιοκτητης οτι ειναι κατασκευασμενο για 3θεσεις γκαραζ αλλα εκανε αλλαγη χρησης σε κατοικια και εχει και φεκ για αυτην την διαδικασια και οτι θα μου δωσει οτι χαρτια χρειαζονται για να το πιστοποιηση αυτο.Θα πρεπει να παω και στην πολεοδομια του δημου Πετρουπολης οπου ανηκει το ακινητο για να το εξετασω?

 23. perissos said,

  Θα έλεγα ναι, για να ξέρεις τι σου γίνεται.
  Το πιο πιθανό είναι να έχει κάνει απλώς τακτοποίηση ή να χρησιμοποίησε τον τελευταίο νόμο για τα αυθαίρετα.
  Γενικά έχε στο πίσω μέρος του μυαλού σου πως μπορεί μελλοντικά το κράτος να αρχίσει να βάζει χαράτσια σε τακτοποιημένα ακίνητα. Τουλάχιστον όμως θα ξέρεις τι σου γίνεται κ στο τέλος-τέλος αν σου αρέσει το σπίτι κ δεν έχει κάποια εξώφθαλμη παρανομία, προχώρησέ το. 🙂

 24. Thomas said,

  Θα παρακαλουσα κάποιον εμπειρο να με ενημερωσει ,ποια ειναι η διαδικασια για να χρησιμοποιησω ενα δωματιο ιδιοκτητης μονοκατοικιας αμεσης προσβασης στο δρομο για ιδοχρησια ατομικο γκαραζ

  • Thomas said,

   κυριε thomas
   Θεωρω οτι με με μια συμβολαιογραφικη πραξη και τεχνικη εκθεση απο Διπλ.Μηχανικο ολοκληρωνεται πληρως η διαδικασια

 25. Βασίλης said,

  Καλησπερα,
  Μόλις υπέγραψα συμβόλαια, μετά την προτροπή συμβολαιογράφου και εργολάβου ότι έτσι γίνεται, πλήρωσα και τους δυο δικηγόρους. νιώθω πολύ μαλάκας! Μπορώ να κάνω κάτι τώρα??

  • perissos said,

   Καλησπέρα.
   Όχι κ πολλά πράγματα θα έλεγα.
   Για αρχή να πλακώσεις στις σφαλιάρες το δικηγόρο σου εάν το ήξερε κ δε σε απέτρεψε.
   Μετά να ρωτήσεις μήπως αναφέρεται κάπου σε κάποια νομοθεσία ή αν υπάρχει κάποια απόφαση δικηγορικού συλλόγου της περιοχής σου.
   Το πιο πιθανό όμως είναι να μην μπορείς να κάνεις τπτ, καθώς μάλλον δε σε εκβίασε κανένας αλλά σε «έπεισαν» να προσφερθείς…

 26. Σωτήρης said,

  Αγόρασα διαμέρισμα με βάρος (προσημείωση από τράπεζα) κατά λάθος. Η δικηγόρος μου είπε ότι οι τίτλοι είναι καθαροί και πλήρωσα την εφορία. Στο συμβολαιογραφείο μετά τις υπογραφές και τις πληρωμές στους συμμετέχοντες, ανακάλυψα ότι το φωτοαντίγραφο που είχε φέρει και αφορούσε εξάλειψη προσημείωσης, ήταν του διπλανού διαμερίσματος. Ρώτησε τηλεφωνικά τον εργολάβο και της είπε ότι για το δικό μου, δεν έχει εξαλείψει την προσημείωση. Είπε να μην ανησυχώ γιατί οι εργολάβοι εξαλείφουν τις προσημειώσεις σταδιακά ένα-ένα τα διαμερίσματα και έτσι θα γίνει και με το δικό μου. Τι είναι το καλύτερο που μπορώ να κάνω τώρα;

  • perissos said,

   Αφενός να πλακώσεις στις σφαλιάρες τη δικηγόρο σου. Μετά να την ξαναπλακώσεις. Τέλος να ρωτήσεις κάποιον άλλο πιο αξιόπιστο δικηγόρο εάν μπορεί να γίνει κάτι τώρα ή ακόμα-ακόμα εάν κ η αγοραπωλησία ισχύει ή είναι άκυρη.
   Πραγματικά σου εύχομαι καλή τύχη :-/

 27. SPYROS said,

  Λυπάμαι πραγματικα που υπάρχουν τέτοια blogs όπου γράφονται απίστευτες ανακρίβειες και κάνουν τον κόσμο να πιστεύει ότι ο δικηγόρος ή ο συμβολαιογραφος όπου θα απευθυνθούν είναι «λαμόγιο» και κοιτάει μόνο να τους «φάει» λεφτά. Είναι κρίμα που προφανώς όταν αγόρασες σπίτι έπεσες σε ανθρώπους από τους οποίους δεν έμεινες ευχαριστημένος, ωστόσο εαν εσυ δεν εκανες καλές επιλογές (ή εψαχνες τους φθηνοτερους και πηγαινες απο γραφείο σε γραφείο και πουλούσες εξυπνάδες του στιλ εγώ τα ξέρω όλα, εσύ είσαι ένας άχρηστος που μόνο την υπογραφή σου χρειάζομαι , κάνε μου την καλύτερη τιμή γιατί ξέρω άλλους 200 και έπεσες σε κανέναν που είχε να κάνει συμβόλαιο 3 χρόνια και συνεπώς δεν ήταν καταρτισμένος), δεν σου φταίνε όλοι οι δικηγόροι και όλοι οι συμβολαιογράφοι, διότι από το πνεύμα των όσων γραφονται προκύπτει ότι όλοι οι δικηγόροι κ συμβολαιογράφοι ανεξαιρέτως είναι απατεώνες.
  Και λίγα πραγματάκια για τους αναγνώστες του blog σου μια που απ’ ότι διάβασα η δική σου άποψη δεν αλλάζει.
  Όντως από 01-07-2010 οι νομικές υπηρεσίες επιβαρύνονται με Φ.Π.Α. 23%.Βέβαια όταν κάναμε απεργία για το θέμα αυτό κάτι τύποι σαν τον perisso έλεγαν καλά να πάθουν οι δικηγόροι να πληρώνουν και αυτοί Φ.Π.Α λες και το Φ.Π.Α. θα το πλήρωνε ο επαγγελματίας από την τσέπη του και δεν επιβαρύνει το αγαθό ή την υπηρεσία.
  Η έρευνα στο υποθηκοφυλακείο ή στο κτηματολόγιο είναι όντως η πιό σημαντική ενέργεια πριν την υπογραφή του συμβολαίου διότι εαν γίνει λάθος ή ξεφύγει κάτι διορθώνεται δύσκολα ή καθυστερεί την διαδικασία (εαν υπάρχει δάνειο κλπ.). Ωστόσο, λάθη δεν κάνει μόνο όποιος δεν δουλεύει.Το θέμα είναι εαν γίνει λάθος να διορθωθεί γρήγορα και με μέριμνα αυτού που ευθύνεται είτε δικηγόρου, είτε συμβολαιογράφου χωρίς επιπλέον επιβάρυνση του πελάτη. Η έρευνα είναι τελείως διαφορετική ενέργεια από την παράσταση του δικηγόρου στο συμβόλαιο και αρκετές φορές η έρευνα είναι πολύ δύσκολη και μπορεί να βρεθεί οποιοδήποτε λάθος που έχει γίνει ακόμη και από υπάλληλο του υποθηκοφυλακείου κατά την καταγραφή στα βιβλία. Συνεπώς, η έρευνα πρέπει να χρεώνεται χωριστά. Όσο για το ότι όλα τα συμβολαια ακολουθούν εναν συγκεκριμένο τύπο γραψίματος δεν σημαίνει ότι είναι ίδια ή ότι εκεινη την 1 ώρα που ο συμβολαιογράφος διαβάζει το συμβολαιο και εσύ είσαι έτοιμος να κοιμηθεις ο δικηγόρος σου δεν ελέγχει εαν το ιστορικο του συμβολαιου συμφωνεί με τα όσα κατέγραψε ο ίδιος στην ερευνά του, η δεν ελεγχει τους όρους που έχουν καταγραφεί ιδίως όταν το τίμημα δεν είναι τοις μετρητοίς (ποινικές ρήτρες, προθεσμίες, διαλυτικές αιρέσεις κλπ) τα οποία μπορεί να ακούγονται βαρετά και τετριμμένα, όμως εαν γίνει η «στραβή» και ενεργοποιηθούν, ο δικαστής θα σας ρωτήσει: δεν σας το διαβασαν το συμβολαιο? δεν τα υπογραψατε αυτά? δικηγόρο δεν είχατε?
  Φυσικά ο δικηγόρος πρεπει να σας δώσει αποδειξη για το ποσό που θα πάρει πλεον του Φ.Π.Α. Ωστόσο,επειδη τουλάχιστον μεχρι τωρα αναγραφονται στην αποδειξη και στοιχεια από ένα τετραπλότυπο που εκδιδεται από τον δικηγορικό σύλλογο που κρατά μέρος της αμοιβής είναι δύσκολο να πάρετε την απόδειξη την ωρα του συμβολαιου (αυτά με τα μπλοκάκια την ώρα του συμβολαίου είναι βλακείες-λες και ο δικηγόρος ή συμβολαιογράφος θα εξαφανιστεί-πολλά γραφεία υπάρχουν εδώ και 50 χρόνια, δεν θα ξεφτιλιστούν για να μην σας δώσουν μία απόδειξη). Μπορείτε να την παρετε την επομένη που ο δικηγορος θα έχει τα στοιχεία του εγγράφου από τον δικηγορικό του σύλλογο. Οσο για τους συμβολαιογράφους οι φορολογικές διατάξεις λενε ότι το συμβολαιο αποτελεί απόδειξη για ότι ποσό γράφει στην τελευταία σελίδα.Εαν έχουν καταβληθει περισσότερα χρήματα από όσα αναγράφονται πίσω τότε για το επιπλέον μόνο ποσό πρεπει να χορηγηθει απόδειξη.Ρωτήστε και τους λογιστές σας ή την Δ.Ο.Υ. σας να το επιβεβαιώσουν.
  Όσον αφορά τα όσα γράφονται περί της αξίας που θα αναγραφεί στο συμβόλαιο και σχόλια του τυπου μην δεχτήτε να μπει τίποτα παραπάνω από την αντικειμένική γιατί τα ¨λαμόγια» θα πληρωθούν περισσότερο, όντως παρασταση δικηγορου,συμβολαιογραφικά κ υποθηκοφυλακείο/κτηματολόγιο υπολογίζονται στην αναγραφόμενη στο συμβολαιο τιμή. Ωστόσο, για να γλυτώσετε 500-1000€ συνολικά θα αποκρύψεται τίμημα των 100.000-200.000€ και εαν είστε άτυχοι σαν κάποιους που υποχώρησε το έδαφος και γκρεμίστηκαν οι μισές μεζονέτες του συγκροτήματος το δικαστήριο που θα κάνετε στον κατασκευαστή θα σας επιδικάσει ότι γράφει το επίσημο έγγραφο δηλ. το συμβόλαιό σας. Οπότε οι επιλογές δικές σας. (Η συντριπτική πλειοψηφία ως γνήσιοι έλληνες βάζουν το λιγότερο δυνατό, ήτοι την αντικειμενική για να γλιτώσουν αμοιβή από τα «λαμόγια».Μετά βεβαια και εαν προκύψει πρόβλημα θα πούν ότι δεν μας τα είπε αυτά ο δικηγόρος).
  Επίσης τωρα που ενδεχεται να καταργηθεί η υποχρεωτικη παράσταση φροντίστε να μην προσλαμβάνετε δικηγόρους και να πηγαίνετε μόνοι στον εργολάβο και τον συμβολαιογράφο του, οι οποίοι θα σας πουν «έλα τωρα τί θες να πληρώνεις γαμισιάτικα». (σημ.Ο δικηγόρος του εργολάβου παρόλο που δεν θα τον δείτε θα είναι stand by και όταν ό εργολάβος βγεί για να πάει ένα λεπτό στην τουαλέτα θα είναι για να μιλήσει με τον δικηγόρο του τηλεφωνικά-τα δε έγγραφα που θα έχει προτυπωμένα για τίμημα εκτός συμβολαίου θα είναι και αυτά συντεταγμένα από τον δικηγόρο του παρόλο που θα φαίνονται απλά). Μόνο μην την πάθετε σαν κάτι καημένους που πήγαν έτσι μόνοι να αγοράσουν αγροτεμάχιο γιατί η αντικειμενική αξία ήταν κάτω από το ποσό που απαιτείται παράσταση (30.000€ Αθήνα – 11.739€ επαρχία) και το ακίνητο ήταν τριπλοπουλημένο. Έτσι, για να γλυτώσουν τότε 150-200 € έρευνα δικηγόρου έχουν κάνει μέχρι σήμερα 4 δικαστήρια και επί 5 χρόνια φοβούνται μήπως τελικά χάσουν το ακίνητό τους. Είμαι δικηγόρος 10 χρόνια και έχω υπογράψει πάνω από 350 συμβόλαια. Τουλάχιστον 30 φορές πελάτες γλύτωσαν όταν προέκυψε πρόβλημα, ποσά από 5.000-30.000€ από μία λέξη ή φράση που προστέθηκε ή αφαιρέθηκε από το συμβόλαιο την τελευταία στιγμή. Η δουλειά του δικηγόρου καθώς και κάθε μη χειρονακτική δουλειά δεν πληρώνεται μόνο με βάση την ώρα που εργάστηκε ο δικηγόρος δηλ.εαν ήταν 1,2,3 ή 4 ώρες αλλά και με βάση το τί οικονομικά συμφέροντα μας διασφαλίζει και από το τί μελλοντικά προβλήματα μας προστατεύει. Άλλωστε το «το πραλαμβάνειν κάλλιον εστί του θεραπεύειν» (Το ρητό δεν ισχύει στην ελλάδα)
  Δεν γράφω τα παραπάνω για να φοβίσω κανέναν, ελεύθερη οικονομία έχουμε και ο καθένας ας κάνει ότι θέλει. Η νοοτροπία όμως του ότι ο καθένας μας μπορεί να κάνει την δουλειά του άλλου ή ότι μόνο η δική μας δουλειά είναι σοβαρή και πρέπει να πληρώνεται ενώ όλοι οι άλλοι είναι απατεώνες , οπότε να τους φεσώσουμε μας κατάντησε εδώ.
  Και τελος perisse χαλάρωσε με το πλάκωμα και τις σφαλιάρες γιατί όλοι οι δικηγόροι κ συμβολαιογράφοι δεν είναι φλώροι και μπορεί να βρεθείς στο τέλος και εσύ δαρμένος. Δεν λύνονται έτσι τα προβλήματα.
  Καλή τύχη στο απαράδεκτο για εμένα blog και μακάρι αυτοί που θα το διαβάσουν μην πανε να αγοράσουν ακίνητο με την νοοτροπία που τους προτείνεις γιατί το μόνο που θα τους απομείνει από μία τέτοια διαδικασία (αγορά ακινήτου) η οποία είναι σοβαρή αλλά και συνάμα ευχάριστη (όχι όπως το δικαστήριο) είναι η πικρία……

  • perissos said,

   Ευχαριστώ για το εκτενές σου σχόλιο Σπύρο.
   Καιρός ήταν να καταργηθεί η παπαριά της υποχρεωτικής παράστασης, γιατί είχατε καλομάθει στο συνάφι σου.
   Τώρα όντως θα ξεχωρίσουν οι «καλοί επαγγελματίες» (αν μπορεί να μπει «δικηγόρος» κ «καλός επαγγελματίας» στην ίδια πρόταση) που προσφέρουν value-for-money (άλλος ένας όρος που ήρθε η ώρα να μάθετε).
   Οι υπόλοιποι από εσάς ας πάνε να μαζεύουν πορτοκάλια, όπως θα έπρεπε εξαρχής.
   Καλή τύχη στη νέα εποχή σου εύχομαι 🙂

   • Filippos Kontas said,

    Όταν η Ελλάδα έχει γεμίσει από ανίδεους εξυπνάκηδες σαν και του λόγου σου και το επίπεδό μας έχει πέσει σ’αυτό που παρουσιάζεις στην ανάρτησή σου, δεν είναι να απορεί κανείς για τα δεινά που ζούμε και η αλήθεια είναι οτι μας αξίζουν και χειρότερα ακόμη.

 28. SPYROS said,

  Όπως ανεφερα και στο προηγούμενο σχολιο θεωρείς ότι όλοι οι επαγγελματίες ενός κλάδου είναι εκ προοιμίου κακοί επαγγελματίες χωρίς να προσφέρουν υπηρεσίες που αξίζουν τα λεφτά τους και απ’ ότι καταλαβαίνω την ιδια αποψη πρέπει να εχεις και για τους συμβολαιογράφους, τους πολιτικους μηχανικούς , τους λογιστές , τους ιατρούς κλπ. πράγμα που και μόνος σου καταλαβαίνεις ότι είναι κακεντρεχές και λανθασμένη αντίληψη.
  Όσο για την νέα εποχή ευχαριστώ για τις ευχές σου και συμφωνώ 100%, φυσικά να καταργηθεί οτιδήποτε το υποχρεωτικό και να δουλέουν μόνο όποιοι αξίζουν και πείθουν τον εκάστοτε πελάτη με τα αποτελέσματα της δουλειάς τους. Αυτό όμως να γίνει παντού συμπεριλαμβανομένου του ελάχιστου μισθού στους ιδ.υπαλλήλους & εργάτες, της μονιμότητας στους δημοσίους υπαλλήλους και τους ελάχιστους μισθούς τους, σε ελάχιστες αμοιβές μηχανικών & λογιστών, σε μισθοδοσίες ιατρών και ειδικευομένων ιατρών στα νοσοκομεία κλπ.
  Γιατί υποτίθεται πως όλα τα παραπάνω συμπεριλαμβανομένων και των ελάχιστων αμοιβών των δικηγόρων ήταν κατακτήσεις του κάθε κλάδου μετά από αγώνες και όλα αυτά που λέγονται κατά καιρούς και τώρα καταργούνται μονομιάς.
  Στο παραπάνω λοιπόν πλαίσιο συμφωνούμε απόλυτα, καμία προστασία για κανέναν και όποιος μπορεί ας επιβιώσει.
  Έχω όμως την εντύπωση πως οι περισσότεροι σε αυτόν τον τόπο θέλουν τα παραπάνω μόνο όσον αφορά στους άλλους επαγγέλματίες με τους οποίους συναλλάσσονται, ενώ όσον αφορά στο δικό τους επάγγελμα ή κλάδο είναι λάτρεις της προστασίας που τους προσφέρουν αντίστοιχες κρατικές διατάξεις σοβιετικής λογικής. Ελπίζω και εσύ να μην συμπεριλαμβάνεσαι στους παραπάνω και το perissos να μην παραπέμπει σε λάτρη τέτοιων λογικών.
  Καλή σοδειά σε όλους λοιπόν και τώρα που καταργήθηκαν και οι μεσάζοντες θα γίνουν όλοι πλούσιοι πουλώντας φθηνά πορτοκάλια παραγωγής απ’ ευθείας στο κοινό!

  • perissos said,

   Πραγματικά εύχομαι από καρδιάς να μη μείνει πέτρα πάνω στην πέτρα από το οικοδόμημα «κατακτήσεων» που λέγεται μεταπολιτευτική Ελλάδα.

 29. Ted said,

  Καλησπέρα. Έχω ένα σπίτι προς πώληση. Οι αγοραστές μένουν ήδη μέσα από 6μήνου, οπότε και μου έδωσαν προκαταβολή το 10%της αξίας. Έκτοτε δεν έχω λάβει χρήματα. Δεν υπάρχει ούτε ιδιωτικό συμφωνητικό ούτε άλλα χαρτιά, ήταν γνωστοί, σοβαροί κτλ. Τώρα πια έχω αγχωθεί και δεν ξέρω τι να κάνω. Καμιά ιδέα?

  • perissos said,

   Έξωση ίσως;
   Αν δεν υπάρχουν χαρτιά, τότε πώς έδωσαν έτσι χρήματα;
   Αν κ η διαδικασία της έξωσης παίρνει καιρό κ εσύ θες να πάρεις το 100% σου, τελικά, αν κάνουν τους Κινέζους, δεν τουσ βλέπω να παίρνουν πίσω το 10% τους.

   • Anestis said,

    pedia edosa to ix mou ia aposirsi se mia mandra kai pira apo eki ena alo,tora i mandra adi na aposiri to ix mou to poulise,erotisimou ine–mou exi dosi mia fototipia tis adias apo to palio ix oti ine eki kserogo dio anfropi pou to agorazan,afta ine. tora boro na ime isixos oti ola ine kala,eno oti efige to ix apo to onomamou ??

   • perissos said,

    Αν έχει γίνει η μεταβίβαση κανονικά (σε ΚΕΠ ή υπουργείο), τοτε είσαι εντάξει.
    Αλλιώς καλύτερα να το ψάξεις για να μην πληρώνεις τεκμήριο για 1 αυτοκίνητο που δεν έχεις.

  • ανωνυμη said,

   Να τους καλεσεις να υπογραψετε το συμβολαιο φυσικα! Δεν εχουν κανενα δικαιωμα να μενουν μεσα, μα κανενα, αστυνομια αν αντιστεκονται

  • ανωνυμη said,

   Αγαπητε επειδη λες ποσο ευκολο ειναι για το συμβολαιογραφο να βρει την αντικειμ αξια, ναι, ειναι, αλλα συνηθως χρησιμοποιει ενα λογιστικο προγραμμα για να το κανει γρηγορα, το ιδιο και για τη συμπληρωση δηλωσεων και αυτο το προγραμμα το χρυσοπληρωνει, το ηξερες?

 30. ανωνυμη said,

  Τι να πει κανεις? Εσεις τι επαγγελμα κανετε? Οι πληροφοριες που δινετε δεν ειναι ακριβεις, αφηστε τους συμβ/φους να ξερουν τη δουλεια τους καλυτερα απο σας.
  Να πατε να γινετε συμβολαιογραφος κυριε και θα διαπιστωσετε οτι ειναι μια δυσκολη και πολυ υπευθυνη δουλεια.

 31. μανος said,

  καλησπερα! ξέρει κανέις να μας πει στην πρώτη κατοικία οταν το πουλάς πληρώνεις εφορία?? εχω αγοράση ενα σπιτι εδω και σχεδόν 10 μήνες 53 τ.μ με παρκιν 37 τ.μ που ειναι ο ακάληπτος ειναι πρώτη κατοικία και σκέυτομαι να το πουλήσω για να ξεχρεωθώ. θα πληρόσω εφορια επιδι το δείνω πρην τα 5 χρόνια?? και αν ναι περίπου πόσο ?? αν ξέρει κάποιος να μου δώσει τα φωτατου..!!

  • Ανώνυμος said,

   Ρε παλικάρι μου, από την μια χρωστας και ορθα σκεφτεσαι να πουλησεις το σπιτι σου να ξεχρεωσεις. Απο την άλλη καθεσαι και ρωτας τωρα σε ενα blog και περιμενεις τον καθε ασχετο να πει την μ… του.Παρε το συμβολαιάκι σου, βγαλτο μια φωτοτυπια και πανε σε εναν συμβολαιογραφο να το διαβασει και να σου πει. Κατ απασα πιθανοτητα δεν θα σου χρεωσει τιποτα για μια τετοια πληροφορια.(Βεβαια καλο ειναι να μην ειμαστε καφροι και εστω για το τυπικο να κανουμε την ερωτηση εαν χρωσταμε κατι για την απασχοληση του ανθρωπου και την παροχη πληροφορησης-αλλιως μπορεις να ταλαιπωρηθεις και στο τμημα κεφαλαιου της Δ.Ο.Υ. περιοχης του ακινητου σου). Τα πραγματα ειναι απλα και τα κανουμε δυσκολα σε αυτην την χωρα.
   Παντως σε γενικες γραμμες εαν πηρες απαλλαγη όταν το αγορασες, τωρα θα πρεπει να πληρωσεις τον φορο για τον οποιο απαλλαχτηκες τοτε. Λογικο ειναι αφου εαν δεν γινοταν ετσι θα ειχαν στηθει «βιομηχανίες» αγορας και πωλησεως ακινητων απο επιτηδειους εργολαβους,ανακαινιστες,υπεργολαβους κλπ χωρις να καταβαλλεται ο παραμικρος φορος στο κρατος.
   Τωρα βεβαια εσυ εχεις το ζορι σου λογω χρεων, αλλα πολλοι αλλοι θα επωφελουνταν απο την κατασταση και θα ειχαν πλουτισει.Αλλως περιμενεις να περασει η πενταετια….

  • perissos said,

   Ναι θα πληρώσεις εφορία για τα τετραγωνικά που είναι η κύρια κατοικία, για ακάλυπτους κ αποθήκες έχεις πληρώσει ήδη.
   Τώρα πόσο είναι δεν έχω ιδέα πια, κάθε χρόνο αλλάζουν.

 32. Ανώνυμος said,

  Τι συμβαινει σε περιπτωση που αγοραζεις 1η κατοικια σε τιμη πιο κατω (αρχικα ζηταει 85.000) απο την αντικειμενικη (98.500ευρω)? διαμερισμα 1ου οροφου 10ετίας με παρκινγκ κ αποθηκη.

  • perissos said,

   To συμβόλαιο θα γράφει την αντικειμενική κ όλες οι αμοιβές/φόροι θα υπολογιστούν με βάσει αυτή. Δυστυχώς!

 33. Alexandros said,

  Ευχαριστω πολυ για το αρθρο! πολυ σημαντικες πληροφοριες!
  ΕΡΩΤΗΣΗ : σε περιπτωση αγορας ,
  α) γιατι ΕΠΙΜΕΝΕΙ ο κατασκευαστης για τον δικο του συμβολαιογράφο απο την στιγμη που ειναι δικαιωμα μου (εστω άτυπα) να διαλεξω εγω σαν αγοραστής ?
  Έχει να κάνει μόνο με το γεγονός οτι ο δικός του συμβολαιογράφος έχει όλα τα χαρτιά διαθέσιμα (τίτλους κλπ) και συγκεντρωμένα οπότε γλυτώνουμε κόπο και χρόνο … ή κρύβεται και οτιδήποτε άλλο πίσω απο αυτη την «επιβολή» ? (εκτος ισως του μεγαλυτερου κόστους πληρωμης).
  Μπορει να ειναι βασικος λογος για να χαλασει μια προφορικη συμφωνια αγορας σπιτιου ???
  β) Γιατι ο πωλητής θέλει να πάρει το υπόλοιπο ποσό της διαφοράς μεταξύ αντικειμενικής και πραγματικής (συμφωνηθεισας) αξιας σε ΜΕΤΡΗΤΑ και οχι σε επιταγη (τραπεζικη) ??? π.χ. 100.000 πραγματικη αξια , 60.000 αντικειμενικη = 40.000 να τα θελει σε μετρητα και μονο μετρητα ???
  Οι ερωτησεις ειναι απο προσωπικη μου εμπειρια…
  καθε απαντηση ευπροσδεκτη 🙂

 34. Δανάη said,

  Εγώ έχω μία εντελώς πρωτότυπη εμπειρία.Βάζω δικηγόρο τον γιο μιας φίλης συμβολαιογράφου στον Πειραιά ονόματι Σπυριδαντωνάκη ο οποίος αφού μου είπε τον ρώτησα αν έκανε έλεγχο τίτλων και ξέρετε τι μου απάντησε; έχω εμπιστοσύνη στον συνάδελφο.
  Πάω στο υποθηκοφυλακείο Παλαιού Φαλήρου και τι να δω;Υπήρχαν προσημειώσεις τετραπλάσιες της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.
  Λοιπόν αυτός ο δικηγόρος ζήτησε και 300 Ευρώ μαύρη αμοιβή για την καλή δουλειά του. Φυσικά και τα πήρα πίσω.

  • ΣΠΥΡΟΣ said,

   Καλη μου κυρία, σε όλα τα επαγγέλματα υπάρχουν καλοί και κακοί, απατεώνες και τίμιοι. Το ότι ο γιος της φίλης σας δεν έκανε την δουλειά που έπρεπε είναι απαράδεκτο. Τι θα πει έχει εμπιστοσύνη στον συνάδελφο? Και για ποια συναδελφικότητα και σε ποιο επάγγελμα μιλάμε το 2013 στην Ελλάδα? Και για εμένα δεν θα έπρεπε να εμείνετε μόνο στο να πάρετε πίσω τα χρήματά σας. Βέβαια με προβληματίζει το γεγονός ότι το βασικό μέλημά σας ήταν να πάρετε πίσω τα χρήματα και όχι τι θα γίνει με τις προσημειώσεις και κατά πόσο αυτές είναι ενεργές η όχι.(Τουλάχιστον απ’ ότι κατάλαβα από τα γραφόμενά σας για να μην παρεξηγηθώ). Εν τέλει τι έγινε? Πώς ενημερωθήκατε για τις προσημειώσεις-Βάλατε κάποιον άλλο δικηγόρο-σωστό αυτήν την φορά? Έγιναν οι άρσεις? Ποίος επωμίστηκε το κόστος? Ο πωλητής που μέσα στο συμβόλαιο υπογράφει ότι υπόσχεται το ακίνητο ελεύθερο κάθε βάρους, χρέους, προσημείωσης κλπ. πώς συμπεριφέρθηκε όταν ενημερώθηκε? Έχει και αυτός ευθύνη απέναντί σας.(Θα μου πείτε κατόπιν εορτής αλλά καλό είναι να το γνωρίζετε εάν αρχίσει να κάνει τον κινέζο)
   Όσο για το μαύρο του θέματος εάν σας είπε 300€ μέσα στα οποία είναι και το ΦΠΑ κακώς δεν σας έκοψε απόδειξη, εάν σας είπε όμως 300€ πλέον ΦΠΑ 23% θα έπρεπε να του καταβάλετε και το ΦΠΑ (69€). Εάν πάλι σας είπε 300€ χωρίς να διευκρινίσει τίποτα περισσότερο εννοείται πως μέσα στα 300€ εμπεριέχεται και το Φ.Π.Α.

 35. dp said,

  Καλημέρα. Παρακαλώ πολύ για τα «φώτα σας».. Έχει προκύψει σημαντικό θέμα στο συμβόλαιο. Αγόρασα ακίνητο το 2011 όπου στο συμβόλαιο αναφέρει τους ημιυπαίθριους χώρους και γίνεται αναφορά στην αίτηση για τακτοποίηση από τον ιδιοκτήτη. Όμως ο ιδιοκτήτης είχε ζητήσει δόσεις, οι οποίες δεν έχουν έως σήμερα (2014) αποπληρωθεί. Τίθεται θέμα ακύρωσης του συμβολαίου?? Έπρεπε δηλαδή να είχαν ήδη εξοφληθεί οι ΗΥ?

 36. Ανώνυμος said,

  Ποσο σωστα τα λέει ο φίλος Αρης.Συμφωνώ και επαυξανω.μπραβο

 37. Ανώνυμος said,

  να ρωτήσω κάτι…εάν έχεις ήδη κληρονομήσει σπίτι, αλλά δεν μπορείς ακόμα να το πουλήσεις γιατί το νοικιάζεις, και κοιτάς να αγοράσεις ένα σπίτι δικό σου, γιατί έχεις βαρεθεί τον κάθε ιδιοκτήτη ψεύτη που σου φορτώνει τα προβλήματα του σπιτιού του…τι γίνεται με την φορολογία. ο λογιστής μας, είπε να μην κάνουμε κάποια κίνηση φέτος, γιατί αλλάζει ο νόμος συνέχεια, ισχύει αυτό;

 38. Hannah said,

  Έχω κα Hannah Boss, Ένας δανειστής χρήματα, δανείζουν χρήματα σε άτομο ή εταιρεία που επιθυμούν να δημιουργήσουν μια κερδοφόρα επιχείρηση, οι οποίοι είναι σε μια μακρά περίοδο χρέη και θέλετε να εξοφλήσει. Δίνουμε κάθε είδους δανείου που μπορείτε πάντα να σκεφτείτε, Είμαστε σε ιδιωτικό και κρατικό δάνειο, με πολύ ρυθμό προσιτές τόκοι του δανείου. Επικοινωνήστε μαζί μας τώρα με ζεστό διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μας: (hannahbossloanfirm@gmail.com) η ευτυχία σας είναι η ανησυχία μας.

 39. Καλησπερα.θαηθελα να κανω καποιες ερωτησεις.εγω ειμαι ανεργη και δεν εχω ακινητη περιουσια.χρωσταω σε μια τραπεζα ενα δανειο αλλαδεν μπορω νατο πληρωσω.η μητερα μου θελει να μου γραψει το σπιτι.ειναι καλυτερα να μπω νομο κατσελη η μπορω να το γραψω στα δυο παιδια μου(ανηλικα) για να μην εχω προβλημα;βοηθηστε με σας παρακαλω.ευχαριστω

 40. spyros said,

  παρακαλώ πείτε σε περόπτωση που δεν πραγματοποιηθεί η αγοραπωλησια ούτε τα συμβολαια ποια ειναι η αμοιβη του συμβολαιογραφου..
  ευχαριστώ
  email spyrovakkas@gmail.com

 41. spyros said,

  ΣΕ ΑΓΟΡΑ ΣΠΙΤΙΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΜΑΙ ΠΙΟ ΠΑΝΩ
  spyrovakkas@gmail.com

 42. Μαρινα Μαζαρακου said,

  Βιαβασα προσεκτηκα το κειμενο.Και διαπηστωσα οτι εχω κανει πολλα λαθη.
  Κατ’ αρχας δεν υπηρχε δικηγορος την ωρα που εκανα τα συμβολαια.Ενω το εγνωριζα .2ον δεν μου εδωσε καμια αποδειξη η συμ/φος.Και 3ον και χειροτερο δεν εχω παει υποθυκοφειλακειο ακομα γιατι δεν εχω χρηματα για αυτο.Τι γινεται με το θεμα μου.

 43. Ανώνυμος said,

  Ηθελα να μαθω αν γνωριζει καποιος να μου πει.κατεθεσα λεφτα για υποθηκοφυλακειο .αποδειξη δεν μου έστειλε το υποθηκοφυλακειο.Δεν πρεπει να μου δωσει?


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: