Λεπτομέρειες δανείου

Το δάνειο κατοικίας δεν μπορεί να ξεπερνά την αξία που αναγράφεται στο συμβόλαιο. Η αξία του συμβολαίου είναι πάντα η αντικειμενική αξία. Η αντικειμενική αξία είναι πάντα χαμηλότερη από αυτά που θα πληρώσεις.
Οπότε τι γίνεται εάν παίρνεις δάνειο για ποσό πάνω από την αντικειμενική αξία;
Για αυτό οι τράπεζες έχουν ανακαλύψει την πατέντα των επισκευαστικών δανείων, τα λεγόμενα μαύρα. Δηλ. συμπληρώνει κάποιος μηχανικός μία εικονική μελέτη επισκευών κ με βάση αυτήν συνάπτεται ένα δάνειο για το ποσό πάνω από την αντικειμενική αξία. Εάν αγοράζεις σπίτι από κατασκευαστή, τότε έχει αυτός μηχανικό κ ΔΕΝ πρέπει να του πληρώσεις λεφτά. Εάν αγοράζεις από ιδιώτη, τότε θα πρέπει να κοιτάξεις αλλού για μηχανικό, ίσως με αμοιβή, δεν ξέρω.
Όταν η αξία πώλησης ξεπερνάει την αντικειμενική, τότε το δάνειο βγαίνει σε 2 δόσεις:

Δίγραμμη είναι η επιταγή η οποία μπορεί να εξωφληθεί μόνο από αυτόν στο όνομα του οποίου έχει εκδοθεί.

Advertisements

5 Σχόλια »

 1. ξένια χρυσανθοπουλου said,

  Καλησπέρα και συγχαρητηρια για τον οδηγο αγοράς ακινητου που έχεις φτιάξει!!!
  Η ερωτηση μου είναι η εξής:
  Εχω έγκριση ΟΕΚ για επιδότηση επιτοκίου αγοράς κατοικίας.
  Το σπίτι που έχω βρει έχει αντικειμενική αξία (συμφωνα με τον συμβολαιογράφο του πωλητή) 125000ευρώ και εμπορική 185000ευρώ.
  α)Υπάρχει περιπτωση η τραπεζα που θα απευθυνθω για δάνειο να μου δωσει δάνειο μεγαλύτερο από 125000;;
  β) υπάρχει περίπτωση ο μηχανικός του ΟΕΚ να υπολογίζει διαφορετική αντικειμενική και εμπορική αξία σπιτιού από αυτην του συμβολαιογράφου;Και αν αυτό συμβαίνει , τότε η τράπεζα ποια από τις δύο λαμβάνει υπόψη;;;

  ΞΕΝΙΑ

  • perissos said,

   Καλημέρα, Ξένια.
   Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, ελπίζω να βρήκες κάποια χρήσιμη πληροφορία για εσένα ή για κάποιο γνωστό σου.

   Στις ερωτήσεις σου αυτό που μπορώ να πω από τις μικρές μου γνώσεις είναι:

   α) Η τράπεζα συζητάει πάντα με την εμπορική αξία, οπότε η ερώτηση σου θα έπρεπε να είναι «Μπορεί να μου δώσει δάνειο μεγαλύτερο από 185.000»;
   Η γρήγορη απάντηση είναι «σχεδόν ποτέ».
   Η πιο μεγάλη απάντηση είναι ότι η τράπεζα λαμβάνει υπόψη της πρωτίστως τη γνώμη του δικού της μηχανικού όσον αφορά την εμπορική αξία κ τα οικονομικά σου στοιχεία (εισοδήματα, άλλα ακίνητα,…)
   Η εκτίμηση του μηχανικού της λειτουργεί ως πλαφόν (δηλ. αποκλείεται να πάρεις πάνω από αυτό το ποσό στεγαστικό), ενώ τα οικονομικά σου στοιχεία καθορίζουν τι ποσοστό από αυτό το πλαφόν θα πάρεις τελικά ως δάνειο.
   Όσο πιο πολλά εισοδήματα, τόσο μεγαλύτερο ποσοστό, έως κ 100% ή/και τόσο καλύτεροι όροι (δηλ. μικρότερο επιτόκιο).
   Με απλά λόγια, τα λεφτά πάνε στα λεφτά

   β) Η αντικειμενική αξία είναι μοναδική κ βγαίνει βάσει καταλόγων της εφορίας για όλη την Ελλάδα κ άλλων κριτηρίων (παλαιότητα, όροφος, μπροστά σε πλατεία,…)
   Όλοι οι συμβ/φοι κ ο κάθε ενδιαφερόμενος έχει ένα πρόγραμμα το οποίο λέγεται «Αξίες» κ την υπολογίζει σε μισό λεπτό.
   Η εμπορική αξία τώρα παίζει, ανάλογα με την εποχή κ τον εκτιμητή. Η τράπεζα λαμβάνει υπόψη την εμπορική αξία, όπως την εκτιμάει ο δικός της μηχανικός κ μόνο!

   Ελπίζω να σε βοήθησα 🙂

 2. Αγγελική Κοτρώνη said,

  Καλημέρα,

  Ειμαι στην διαδικασια να πάρω ενα «επισκευαστικό» δάνειο 40.000 από την Εθνική. Η δικηγόρος της Τραπεζας μου έδωσε ένα φάκελλο με «Αίτηση για καταχώρηση Εγγραπτέας Πράξης» (?) τον οποίο επρεπε να τον καταθέσω στο Κτηματολόγιο. Εκει, αφου μου πήραν 20 ευρώ (19,50 αλλά δεν μου έδωσαν ρέστα!!!) για να μου δώσουν ένα «Απόσπασμα Κτηματολογικού Διαγράμματος» το οποίο έλειπε από τον φάκελλο μου, μου είπαν ότι έπρεπε να πληρώσω ΚΑΙ 9 /1000 επί της προσημείωσης,
  Δηλαδή περίπου 500 ευρώ!!!!!!!!! Μήπως γνωρίζετε τι είναι αυτό? Γιατί παιρνει ποσοστα από το δανειο μου το Κτηματολόγιο? Δηλαδή αν κάποιος πάρει στεγαστικό 300.000 θα πληρώσει 3000 στο κτηματολόγιο?
  Αγγελική

  • perissos said,

   Καλημέρα, Αγγελική,

   Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για την ερώτησή σου, γιατί έγινε αφορμή να ψάξω λίγο κ να βρω πληροφορίες σχετικά με το κτηματολόγιο.

   Πιο συγκεκριμένα, βρήκα αυτό http://www.xyz.gr/kaek/ti_plhronoume_gia_to_ek.html όπου απαντάει κατά το ήμισυ στην ερώτησή σου. Ο υπολογισμός γίνεται με βάση την αντικειμενική τιμή του ακινήτου μείον 20.000ε κ δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 900ε.

   Τώρα όσον αφορά τη συγκεκριμένη περίπτωσή σου δεν μπορώ να δώσω πιο λεπτομερή απάντηση, καθώς τα σκοτεινά σημεία είναι:
   * παίρνεις δάνειο για αγορά;
   * για πιο λόγο σου ζήτησαν να πληρώσεις ποσοστό επί της προσημείωσης (δηλ. το 120% της αξίας) κ όχι της αντικειμενικής;
   * αυτό που κλήθηκες να πληρώσεις έχει να κάνει με το δικό σου δικαίωμα ή με το δικαίωμα της τράπεζας όπου μπαίνει υποθήκη; Μήπως δηλ. καλείσαι να πληρώσεις κερατιάτικα άλλων;

   Αυτό που θα σου πρότεινα για αρχή θα ήταν να ρωτούσες είτε κάποιο συμβολαιογράφο της εμπιστοσύνης σου είτε σε κάποια από τα ακόλουθα
   * ΕΚΠΟΙΖΩ: http://www.ekpizo.gr/
   * Συνήγορος Καταναλωτή: http://www.synigoroskatanaloti.gr/
   * ΚΕΠΚΑ http://www.kepka.org/
   * ΙΝΚΑ http://www.inka.gr/

   Όλο κ κάτι θα έχουν να σου πουν καθώς δεν είσαι η μόνη που αγοράζεις.
   Θα χαιρόμουν πάρα πολύ (κ φαντάζομαι θα βοηθούσε κ άλλους με αντίστοιχες απορίες) εάν δημοσίευες την όποια απάντηση/διευκρίνηση έπαιρνες.

   Ελπίζω να σου έδωσα κάποια χρήσιμη πληροφορία 🙂

 3. ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ΡΕ ΚΟΠΕΛΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΣΤΟ ΥΠΟΘΗΚΩΦΥΛΑΚΕΙΟ ΧΡΗΜΑΤΑ ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ,ΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΟ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ, ΤΟΤΕ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΕΞΟΔΑ ΦΑΚΕΛΟΥ ΔΑΝΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ,ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΜΑ ΑΛΛΑ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΜΟΙΒΗ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΧΑΡΤΙΩΝ, ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙΣ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΥΠΟΘ.ΚΕΙΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΟΥ ΠΟΣΟΥ ΤΗΣ ΠΡΟΣΗΜΕΙΩΣΗΣ… ΕΛΛΑΔΑ!!


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: