Μεσίτες

Οι σχετικές εφημερίδες είναι γεμάτες από αγγελίες μεσιτικών γραφείων. Ακόμη κ να μην το ανέφεραν, είναι εύκολο να τις καταλάβεις. Με έντονη γραμματοσειρά κ γεμάτες από πολλά επίθετα στον υπερθετικό βαθμό: καταπληκτική θέα, σπανιότατος συντελεστής δόμησης, απίστευτη διαρρύθμιση, υπερπολυτελής κουζίνα κλπ κλπ.

Σε γενικές γραμμές, τα διαμερίσματα που διαφημίζουν, πέρα από τα κοσμητικά, ακούγονται όντως καλά κ τραβάνε το ενδιαφέρον σου. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι πέρα από την περιοχή, απουσιάζει παντελώς οποιαδήποτε αναφορά στην τοποθεσία κ τη διεύθυνση του σπιτιού. Το μόνο που υπάρχει είναι ένα τηλ. Παίρνεις τηλ να ζητήσεις πληροφορίες, αλλά αυτές περιορίζονται μόνο σε μία επανάληψη των κοσμητικών της αγγελίας με πιο πλούσιο λεξιλόγιο. Η ακριβής τοποθεσία θα ειπωθεί “στο ραντεβού όπου θα τα πούμε από κοντά”.

Το ραντεβού είναι στην ευρύτερη περιοχή σε κάποιο κεντρικό σημείο κ ποτέ μα ποτέ κοντά στο σπίτι ή τα σπίτια που πας να δεις. Με το καλημέρα το 1ο πράγμα που σου ζητάει ο φίλος/φίλη είναι να υπογράψεις ένα ιδιωτικό συμφωνητικό. Χωρίς υπογραφή με τα στοιχεία της ταυτότητάς σου επάνω δεν έχετε να πάτε πουθενά.

Τι λέει το συμφωνητικό; Κοντολογίς ότι ΕΣΥ ζήτησες τις υπηρεσίες του μεσιτικού να σου βρουν σπίτι κ ότι σου έδειξαν τα τάδε κ τάδε σπίτια με τιμή βάσης Χ. Η αμοιβή του μεσιτικού ορίζεται σε ~2% επί της τιμής βάσης. Το σημειώνουμε αυτό. Μετά ακολουθεί μία σειρά από όρους ότι

Τα κρατάμε κ αυτά κ πάμε να δούμε το σπίτι.

Ο μεσίτης σε οδηγεί εκεί, σε ανεβάζει στον όροφο, σου δείχνει το διαμέρισμα κ… αυτό ήταν! Δεν έχει άλλο! «Το τηλ του κατασκευαστή είναι στην πρόσοψη της πολυκατοικίας, παρ’τον τηλ για τα περαιτέρω κ καλορίζικο». Η τεράστια βοήθειά του προς εσένα κ οι υπηρεσίες τις οποίες “μίσθωσες” ήταν να σε οδηγήσει από το μέρος που συναντηθήκατε στο μέρος που είναι το σπίτι. Οπότε για ένα σπίτι 250.000ε η βόλτα με το αμάξι κοστίζει κάπου 5000ε. Πολύ ακριβή κούρσα, καλύτερα να έπαιρνες ταξί!

Απίστευτη απατεωνιά! Το κανονικό θα ήταν ο κατασκευαστής που έχει συμφέρον, να πληρώνει το μεσίτη να τρέχει, να βάλει αγγελίες, να δείχνει το διαμέρισμα: εκεί όντως παρέχεται έργο. Εσύ από πού κ ως πού να πρέπει να υπογράψεις ένα χαρτί όπου από την 1η μέχρι την τελευταία λέξη όλα είναι εναντίον σου; Γιατί, αν δεν το έχεις καταλάβει ακόμη, έχεις αντίθετα συμφέροντα με το μεσίτη. Η τιμή βάσης, θυμάσαι; Πες ότι είσαι μαγκιώρος κ πετυχαίνεις τον κατασκευαστή σε ανάγκη κ του το παίρνεις 200 αντί για 250 που υπέγραψες. Η αμοιβή του μεσίτη θα είναι πάλι η ίδια. Με λίγα λόγια, δεν έχει κανένα συμφέρον να σου το δώσει όσο πιο φτηνά γίνεται. Το αντίθετο μάλιστα. Έχω δει στην ίδια εφημερίδα, 2 αγγελίες δίπλα-δίπλα για το ίδιο σπίτι, στην ίδια περιοχή από 2 διαφορετικά μεσιτικά με διαφορά στην τιμή 20.000ε!!

Χωρίς να είμαι κανένας ειδήμονας στο χώρο των ακινήτων, μπορώ να υποθέσω τι έχει γίνει. Οι κατασκευαστές δε γούσταραν να πληρώνουν κερατιάτικα στους μεσίτες για κάτι που θα πουλιόταν έτσι κ αλλιώς. Για αυτό κ τα μεσιτικά ανακάλυψαν τρόπο να απομυζήσουν τον αγοραστή. Η χώρα που γέννησε τη μεγαλοφυία της αντιπαροχής ανακάλυψε κάτι αντιστοιχης εξυπνάδας. Άρα τι είναι αυτό που τελικά σου “προσφέρει” ο μεσίτης; Μία διεύθυνση. Άπαξ κ το ξέρεις αυτό, δεν τον χρειάζεσαι πια, μιλάς κατευθείαν με τον κατασκευαστή, όπως θα έκανες έτσι κ αλλιώς. Το μόνο που κάνει είναι να μπει στη μέση σαν proxy για να σου τσιμπήσει την υπογραφή πριν σου δώσει την πληροφορία. Εάν υπογράψεις, ουσιαστικά το έχεις “κάψει” το σπίτι. Εάν τελικά το αγοράσεις, θα πρέπει να πληρώσεις το μεσίτη, δεν τη γλυτώνεις. Από τη στιγμή που είναι ιδιωτικό συμφωνητικό, δε θα έχεις καμία τύχη σε κανένα δικαστήριο. Ρώτησα δικηγόρο 😦

Οπότε, τι σημαίνει αυτό; Είτε σκας το κερατιάτικο είτε αγνοείς τις μισές κ παραπάνω αγγελίες της εφημερίδας;

Ε, όχι, λοιπόν! Μην απελπίζεσαι! Μόλις εντοπίσεις ένα σπίτι του οποίου η αγγελία ακούγεται καλή, αντί να πας ο ίδιος ή κάποιος συγγενής, στείλε κάποιον γνωστό/γείτονα/φίλο. Οποιονδήποτε πληρεί τα κάτωθι κριτήρια

Λίγο σε ενδιαφέρει η γνώμη του, αυτό που σε νοιάζει είναι να πάρεις τη διεύθυνση κ να πας να το δεις μόνος σου. Το ίδιο που θα έκανες δηλ. αν δεν υπήρχε στη μέση ο μεσίτης. Έχω καταλήξει πως συμφέρει ασυζητητί μέχρι κ να πληρώνεις κάποιον 10+ ε για κάθε σπίτι το οποίο επισκέπτεται αντί για εσένα. Κ 100 σπιτια να δει, τα 1000ε είναι πολύ λιγότερα από τα κοροϊδίστικα 4000 κ 5000 που ζητάνε οι μεσίτες.

Advertisements

149 Σχόλια »

 1. ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΝΟΜΙΜΟΣ ΜΕΣΙΤΗΣ said,

  Στην αρχή καλά το πήγες, που σημαίνει ότι είτε επιλέγεις να απευθυνθείς σε μεσίτη και να αγοράσεις τις υπηρεσίες του στην τιμή που τις πουλάει ή βγάλτα πέρα μόνο σου. Μπορείς λχ να αγνοήσεις ότι ο μεσίτης μπορεί να έχει μια πληροφορία για το ακίνητο την αποκλείεται να βρείς μόνος σου (κακοτεχίες,έλλειψη αξιοπιστίας πωλητή,λόγοι απόρριψης απο άλλους αγοραστές κοκ). Μην αγοράσεις την πληροφορία αυτή για 5000€ ενω θα δώσεις ένα σωρό άλλα χρήματα…Είναι επιλογή σου..
  Στο τέλος παραδίδεις και μαθήματα πώς να εξαπατήσεις έναν επαγγελματία που σου προσφέρει υπηρεσίες (μεσίτη). Μπράβο! Σου έυχομαι και στη δική σου δουλειά να κοιτάζουν ολοι πως να σε εξαπατούνε….

  • Ανώνυμος said,

   Πρώην μεσίτης και παθών απο επίσης λαμόγια πελάτες ……ΟΣΟΙ ΑΓΟΡΑΣΑΝ ΣΠΙΤΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΑΜΟΙΒΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΠΑΡΕΙΧΑ ΚΑΙ ΓΩ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ 7 ΜΕΡΕΣ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΡΩΙ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΒΡΑΔΥ …..ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΜΕΤΑΝΙΩΣΑΝ ΟΙΚΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥΣ ….ΟΙ ΔΕ ΕΠΙΣΗΣ ΛΑΜΟΓΙΑ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΑ ΣΠΑΤΑΛΩΝΤΑΣ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΜΕ ΕΞΑΠΑΤΗΣΑΝ ΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΚΡΥΦΑ ….ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΝΟΙΚΙΑΣΟΥΝ ΟΥΤΕ ΣΕ ΕΚΑΤΟ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ
   ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΕΣΕΙΣ ΤΖΑΜΠΑΤΖΗΔΕΣ ΕΞΥΠΝΑΚΙΔΕΣ ΠΟΥ ΤΑ ΒΑΖΕΤΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΕΣΙΤΕΣ ΠΟΥ ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΑΝΑΖΗΤΑΤΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥΣ ΝΑ ΜΗΝ ΒΡΕΙΤΕ ΠΟΤΕ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΟΥ ΠΟΘΕΙΤΕ…..ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΝΑ ΑΚΟΥΤΕ ΑΠΟ ΕΝΑ ΓΝΩΣΤΟ ΣΑΣ Η ΦΙΛΟ ΣΑΣ ΤΗΝ ΦΡΑΣΗ …..»ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ, ΜΟΥ ΤΟ ΠΡΟΤΕΙΝΕ ΕΝΑΣ ΦΙΛΟΣ ΜΟΥ ΜΕΣΙΤΗΣ»
   ΕΓΩ ΤΟ ΚΛΕΙΣΑ ΚΑΙ ΗΣΥΧΑΣΑ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΕΣΑΣ …..ΓΙΑΤΙ ΕΧΩ ΓΝΩΡΙΣΕΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΣ ΛΑΜΟΓΙΑ ΠΑΡΑ ΜΕΣΙΤΕΣ.

   ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΠΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΩΗΝ ΜΕΣΙΤΗΣ ΚΑΙ ΝΥΝ ΗΧΟΛΗΠΤΗΣ ΔΟΞΑ ΣΟΙ Ο ΘΕΟΣ

   • Kostas said,

    Τι είναι αυτά που γράφεις ανόητο, απερίσκεπτο, πονηρο πλασμα?

   • Taz said,

    Αλήθεια ήσουν νόμιμος μεσίτης εσύ σε όλαι? Αν ναί τότε πώς σε εξαπάτησαν? Δεν είχες υπογραφές για τις δουλειές που αναλάμβανες ? Αλήθεια έκοβες αποδείξεις με ΦΠΑ, και πλήρωνες τους φόρους σου? Μετά γιατί δε πήγες δικαστικά να διεκδικήσεις τη νόμιμη αμοιβή σου αφού λές οτι εξαπατήθηκες? Και επίσης η αμοιβή σου για μια βόλτα στο ακίνητο είναι νορμάλ πιστεύεις με βάση και τα όσα παίρνεις τώρα σαν ηχολήπτης!? Δε θα ήταν καλύτερο να πλήρωνε ο ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης που σου ανέθεσε τη πώληση? γιατί ο αγοραστής απλά έπεσε πάνω στην αγγελία.

  • Είμαι αντίθετη με το άρθρο και παραθέτω τα εξής:
   – Θα μπορούσαμε να αποφύγουμε δικηγόρο, διότι πληρώνετε βλακοδώς από μας για τη συμετοχή του στην υπογραφή συμβολαίου. Την έρευνα ακινήτου θα την κάναμε με τη γειτόνισα μας τη φλιτζανού κερνόντας την ένα φοντανάκι. Θα μπορούσαμε να επισκευάζουμε τα ηλεκτρολογικά και υδραυλικά μας χωρίς να πληρώνουμε κανέναν, τώρα όσον αφορά για τις συνέπειες ηλεκτροπληξία ή υδροροές (δεν βαριέσαι βρε αδερφέ αφού κερδίσαμε από τις επισκευές ασ τα δώσουμε στην επιδιόθωση ή γιατρό). Αλλά γιατί να πάμε στο γιατρό αφού μπορεί ο γείτονας μας ή κάποιος άλλος γνωστός μπορεί να έχει παρόμοιο πρόβλημα και να μας δώσει τη θεραπεία με βότανα που θα συλέξουμε από τα ανέξοδα από τα βουνά. Η χώρα μας φημίζεται για τα βότανα, αλλά σε τελική ανάλυση θα μπορούσαμε να επιστρέψουμε στην εποχή των σπηλαίων απαλλαγμένοι από μεσίτες γιατρούς δικηγόρους συμβολαιογράφους δασκάλους αφού η ζωή στα σπήλαια είναι τελείως ανέξοδη κατά την άποψη του φίλου μας που έγραψε το άρθρο εκπαίδευσης πώς να εξαπατήσουμε μεσίτη. Κατά την άποψη του καλό θα ήταν να μας αναφέρει ποιούς άλλους έχει εξαπατήσει και με ποιόν τρόπο, να ξυπνήσουμε κι εμείς βρε αδερφέ !Να γίνουμε λαμόγια.

   • dikaios said,

    το συστημα ειναι πολύ καλά στημένο για να βάζουν στην τσέπη μας το χέρι τους οι επαγγελματίες που λέγονται μεσίτες.
    Σκεφτείτε αν όλες οι αγγελίες σπιτιών είχαν τηλέφωνα απο ιδιώτες , απλά δε θα υπήρχαν !!!
    Γι αυτό και σε βάζουν να υπογράψεις για να σε »δέσουν» νομικά
    Σε καιρό κρίσεις αυτοί συνχεχίζουν να πάιρνουν ποσά 2-5.000 ευρω με 2-3 ραντεβού που θα κάνουν και θα πουλήσουν ενα σπίτι , ντροπή!!!!!
    οταν τους λες για έκπτωση σε κοιτούν λες και είσαι απο άλλο πλανήτη
    επειδή είμαι »παθών» η συμβουλή μου είναι η εξής. Αποφύγετέ τους όσο μπορείτε.
    Απο τις φωτογραφίες της αγγελίας χρησιμοποιήστε το google earth και βρείτε το σπίτι μόνοι σας.
    Αν απαραίτητα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε καποιον απ αυτούς μακριά απο μεγάλες εταιρείες , τα μικρά μαγαζιά μπορεί να κάνουν κάποια πιο λογική συμφωνία , οι μεγάλες εταιρείες ποτε!!!

  • Giorg said,

   Ακριβώς αγαπητοί μου φίλοι μεσίτες, συμπαθέστατοι επαγγελματίες. 200.000 π. χ το ακίνητο 2 % μαύρα στο χέρι ήτοι 4.000 ευρώ εκτός εάν θέλεις απόδειξη +24% ήτοι 4960,απο τον αγοραστή Και άλλα τόσα από πωλητή. Βρε δεν πάτε στο διάβολο και κλαιγεστε από πάνω. Αντε τώρα. Στο πευκοχωρι μεσιτρια με Πόρσε έκανε την εμφάνισή. Φαντάσου. Είστε λίαν επιεικώς ψιλό απατεώνες.

 2. perissos said,

  Καλημέρα κ ευχαριστώ για το σχόλιό σου.

  Εάν κάποιος βάλει ένα μεσίτη να ψάχνει για λογαριασμό του, τότε, ναι, εκεί προσφέρεται υπηρεσία κ πρέπει να αμοιφθεί. Στο εξωτερικό, εξάλλου, αυτό είναι ο κανόνας.

  Για την περίπτωση, όμως, των αγγελιών εξήγησέ μου τα εξής:

  * Γιατί στο συμφωνητικό που υπογράφεις προκαταβολικά με το μεσίτη υπάρχει εκ προοιμίου η τιμή πώλησης, άσχετα με το τι θα συμφωνηθεί τελικά; Αυτό δε δημιουργεί σύγκρουση συμφερόντων (conflict of interest) μεσίτη με αγοραστή; Σε μία «επαγγελματική» συμφωνία δε θα έπρεπε η αμοιβή να είναι σε συνάρτηση με την τελικά συμφωνηθείσα τιμή; Ποιο το κίνητρο να πληρώσεις το μεσίτη εάν δε σου προσφέρει κάποιο αντίκρυσμα (= μικρότερη τιμή, καλύτερη διαπραγμάτευση);
  * Κατά την αγορά του σπιτιού μου (1η κατοικία) τα συνολικά έξοδα (συμβολαιογράφοι, δικηγόροι, φόροι, προσημειώσεις, κοκοψόψαρα, παπάδες νίντζα) μπορεί κ να έφτασαν το 5% της εμπορικής αξίας (ειλικρινά, έχασα το λογαριασμό από ένα σημείο κ μετά, μιλάμε για πολλές 1000άδες). Ως επαγγελματίας του χώρου θα μπορούσες να μου πεις σε ποια άλλα πολιτισμένα κράτη συμβαίνει αυτό κ σε τέτοιο βαθμό; Θα μπορούσες να μου δικαιολογήσεις γιατί το 5% θα πρέπει να γίνει 7-7,5% με την αμοιβή του μεσίτη (δηλ. ακόμα περισσότερες 1000άδες); Φυτρώνουν τα λεφτά στους αγρούς;
  * Δεν ισχυρίζομαι πως ξέρω όλους τους μεσίτες της Ελλάδας, μόνο το δείγμα που γνώρισα μέσω της τριβής αναζήτησης δικής μου κ γνωστών. Ως επαγγελματίας του χώρου, ξέροντας περισσότερους κ με το χέρι στην καρδιά θα μπορούσες να πεις ότι οι «συνάδελφοί» σου που λένε «αυτό είναι το σπίτι, χάρηκα, άντε γεια» είναι η συντριπτική πλειοψηφία ή η μειοψηφία;

  Η εξαπάτηση στην Ελλάδα έχει γίνει σχετική έννοια, όπως καταλαβαίνεις. Ό,τι είναι νόμιμο, είναι κ ηθικό. Αυτό ισχύει για τους μεσίτες, ισχύει κ για τους αγοραστές 😉

 3. Ανώνυμος υποψήφιος αγοραστής said,

  Μπορεί κάποιος να εξηγήσει την παρακάτω απλή απορία ενός υποψηφιου αγοραστή άσχετου με τα ζητήματα αυτά:

  Υπάρχουν αρκετές αγγελιες για τα ιδια διαμερίσματα οι οποίες είναι καταχωρημένες εις διπλούν, τριπλούν κτλ.
  Μια φορά από τον πωλητή (κατασκευαστή συνήθως) και μία ή περισσότερες από διάφορους μεσίτες.

  Δικαιοδοτείται ένας μεσίτης να εκμεταλλεύεται εμπορικά (να διαφημίζει, να δείχνει και να ζητά μεσιτικά) για ένα ακίνητο για το οποίο δεν έχει ποτέ λάβει εντολή μεσιτείας από τον πωλητή του;

  Μαθαίνει δηλαδή ενας μεσίτης οτι πουλιέται το Χ διαμέρισμα και αυτός το δείχνει στους πελάτες του ενώ ο πωλητής-ιδιοκτήτης ισως να μην γνωρίζει και τίποτα σχετικά.
  Και αν τελικά πωληθει το ακινητο; Ο πωλητής θα πληρώσει και 2% από πάνω;!;

  Ευσταθεί αυτό το σενάριο νομικά και αν ναι από πού πηγάζει αυτό το δικαίωμα του μεσίτη; Η’ μήπως μιλάμε για μια ακόμη «εφεύρεση»;

  Υ.Γ. Η δουλειά του μεσίτη ειναι πολύ συγκεκριμένη και χρήσιμη, η έλλειψη όμως νομοθετικού πλαισίου έχει κάνει το «επάγγελμα» μέσο εύκολου πλουτισμού . Χρειαζεται κρατική παρέμβαση ΕΔΩ και ΤΩΡΑ!

  • tassos said,

   Ελεύθερη αγορά λέγεται. Αν θέλεις ζητάς τις υπηρεσίες ενός ελεύθερου επαγγελματία, του μεσίτη για να βρεις ένα ακίνητο σύμφωνο με τις επιθυμίες σου, αν δεν θέλεις, δεν το κάνεις.

   Από την στιγμή που σου υποδεικνύει την ύπαρξη κάποιων ακινήτων, εργάζεται. Αν είναι καλός ή όχι επαγγελματίας, εξαρτάται από τον άνθρωπο, όχι από το επάγγελμα.

   Αν ένας μεσίτης δεν εχει γραπτή εντολή από τον ιδιοκτήτη, δεν μπορεί να απαιτήσει αμοιβή, ούτε και να διαφημίσει το ακίνητο, για τον ίδιο λόγο.

   Φυσικά κάθε ιδιοκτήτης δικαιούται να διαφημίσει το ακίνητό του και κάθε μεσίτης διακινδυνεύει να χάσει τα χρήματα που επένδυσε σε διαφήμιση, αν το ακίνητο πουληθεί από άλλον μεσίτη ή από τον ιδιοκτήτη απευθείας. Επίσης ο μεσίτης όσες υποδείξεις κι αν΄ε΄χει κάνει, κερδίζει μόνο αν πουλήσει ένα ακίνητο στον υποψήφιο αγοραστή και μόνο τότε. Αυτό σημαίνει μήνες δουλειάς, γραφείου και δρόμων, για τον εντοπισμό αλλά και για την υπόδειξη ακινήτων.

   Όποιος νομίζει ότι η εργασία του μεσίτη είναι άνετη και εύκολη, δεν έχει παρά να την δοκιμάσει. Θ έχει μια πάρα πλύ δυνατή έκπληξη…

   • Ανώνυμος said,

    Μπραβο ρε φιλε…

   • Νικος said,

    Έχω μεσιτικό γραφείο νόμιμο . πούλησα ένα σπίτι με εντολή και από τον πωλητή και από τον αγοραστή . Δεν με πλήρωσε κανείς και βρεθήκαμε στα δικαστήρια . το σπίτι είχε πωληθεί 95000 ευρώ και αυτοί είχαν στο συμβόλαιο γράψει 75000 ευρώ . δεν είχαν δηλώσει ότι μεσολάβησε μεσίτης ( εδώ τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι 10 έτη ) ενώ ο μάρτυρας είπε ότι το γραφείο μας υπέδειξε το ακίνητο και ότι επωλήθη 95000 και όχι 75000 το δικαστήριο εκδίκασε την υπόθεση με την τιμή που είχαν γράψει στο συμβόλαιο , και δεν έλαβε υπόψη του τον μάρτυρα που ορκίστηκε στο ιερό ευαγγέλιο , λόγο της κρίσεις ένα ακίνητο μπορεί να πωληθεί σε τιμή πολύ ποιο μικρή από την αντικειμενική αξία και έτσι να γραφτή στο συμβόλαιο ( ο νόμος δεν το απαγορεύει ) με λίγα λόγια ο δικαστής είναι άσχετος με τη δουλειά που κάνει ,. Αλλά και ο νόμος είναι ηλίθιος !!!!!! κανονικά ο νόμος θα έπρεπε να είναι πολύ σκληρός για τους απατεώνες και να επιβάλει ποινές μεγάλες , και με αυτόν τον τρόπο θα έβαζε και χρήματα στο ταμείο του κράτους .Εμείς χάσαμε 400 ευρώ από τον καθένα , και φυσικά έχασε και το δημόσιο . και όλα αυτά γιατί κάποιοι νόμοι είναι ηλίθιοι .και κάποιοι δικαστές άσχετοι ……

 4. perissos said,

  Πολύ καλό point.
  Υποψιάζομαι πως η απάντηση είναι «όχι, δεν ευσταθεί νομικά καθ’εαυτό».
  Για αυτό κ ο μεσίτης, όταν είναι να σου δείξει το ακίνητο, σε βάζει να υπογράψεις το κατεβατό όπου παραιτείσαι από τα δικαιώματά σου, εν είδει ιδιωτικού συμφωνητικού.
  Χωρίς αυτό, δεν έχει απολύτως τπτ!

 5. ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΝΟΜΙΜΟΣ ΜΕΣΙΤΗΣ said,

  Σε ό,τι αναφέρθηκε παραπάνω, εν συντομία:

  1. Όταν πετυχαίνεις μια καλύτερη τιμή στην διαπραγμάτευση (και εκεί ο μεσίτης οφείλει να σε βοηθήσει), τότε θεωρώ ότι η αμοιβή 2%+ΦΠΑ θα πρέπει να είναι επί της τελικής τιμής πώλησης.
  2. Είμαι απόλυτα σύμφωνος στο να γίνει εξορθολογισμός της αγοράς, ωστόσο αυτό δεν περιλαμβάνει μόνο τους μεσίτες αλλά και τους αγοραστές, τους πωλητές κοκ…Πχ. ως αγοραστής αμοίβω τον μεσίτη (και δεν προσπαθώ να τον εξαπατήσω), για μια υπηρεσία που ο πρώτος μου προσφέρει (μεσίτης ή μάλλον σύμβουλος ακινήτων δεν είναι ή δεν πρέπει να είναι παρουσιαστής ακινήτων ή συνοδός στις επισκέψεις στα ακίνητα).
  Προσωπικά αντιλαμβάνομαι το επάγγελμά μου πολύ διαφορετικά (όπως και πολλοί άλλοι), οφείλω να υπερασπίσω τον εαυτό μου και δεν βρίσκω λόγο να απολογηθώ για λογαριασμό άσχετων,αγράμματων,και ότι με α- συναδέλφων μου. Επιλέξτε τον κατάλληλο….
  3. Αναμένω κάποιο σχόλιο για τις αμοιβές των συμβολαιογράφων, των δικηγόρων κοκ…
  4. Ναι, να υπάρξει κρατική παρέμβαση, να κάνει μεσίτες μόνο αποφοίτους ανωτατων σχολών, να τους κάνει εξετάσεις, να τους δώσει πιστοποίηση, να τους επιβάλλει κανόνες, αλλά και να κάνει την παρουσία τους υποχρεωτική στις αγοραπωλησίες όπως γίνεται και σε άλλες χώρες, και όπως συμβαίνει κ για τους δικηγόρους εδώ….Είμαι απόλυτα σύμφωνος. Αλλά μέχρι τότε….

  5. Για την απορία:

  Ακόμα και αν δεν υπογράψεις την εντολή, αν ο μεσίτης κινηθεί δικαστικώς, οι πιθανότητες να κερδίσεις είναι ελάχιστες.
  Κανονικά πρέπει προτού δεχτείς να σου υποδείξει κάποιο ακίνητο να
  γνωρίζει τι έχεις δει, ώστε μετά να μην αξιωσει αμοιβή για κάτι που ήδη έχεις δει.
  Αν ο μεσίτης δεν έχει εντολή απ τον πωλητή (έστω κ προφορική- η νομολογία τον κατοχυρώνει), τότε δε μπορεί να αξιώσει αμοιβή. Ωστόσο εσύ μπορείς να ζητήσεις αντίγραφο της εντολής που έχει δώσει ο πωλητής στον μεσίτη αν έχεις αμφιβολία…

  Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στους Συλλόγους Μεσιτών του τόπου ζείτε πχ. Αθήνα καθώς και σε υπηρεσίες όπως η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, Συνήγορος του Καταναλωτή, Ενώσεις Καταναλωτών κοκ.

  • dikaios said,

   φαινεστε αρκετα ακριβοδικαιος και θα ηθελα να σας ρωτησω
   1) γιατι ενας μεσιτης να ενδιαφερθει να κατεβασει την τιμη του ακινητου αφου αυτος παιρνει ποσοστα επι της τιμης…..
   2) γιατι εγω πρεπει να του πληρωσω το 2% + φπα απο την στιγμη που εχει κανει ελαχιστα πραγματα (μονο να με φερει σε επαφη με τον πωλητη) και πως μπορω να προσβαλω αυτην την απαιτηση του απο την στιγμη που αποδεικνυεται ανικανος (ναι ανικανος αφου δεν κανει την δουλεια για την οποια τον επελεξα)
   3) το 2% γιατι θεωρειται λογικη τιμη παρολο που ειναι τοσο υψηλο ποσο

   • harry said,

    αγοραστής είναι ο τελευταίος ίσως μετά από 50 υποψηφίους που είδαν προηγουμένως ένα ακίνητο. Συνεπώς μη λέτε ότι για μια επίσκεψη πληρώνει πολλά χρήματα. Στο εξωτερικό το ποστοστό κυμαίνεται 4-5%. Η διαφορετική τιμή που υπάρχει στις αγγελίες δεν παίζει μεγάλο ρόλο διότι άπαντες οι αγοραστές προσφέρουν λιγότερα την στιγμή της διαπραγμάτευσης/παζαριού. Η εγγραφη εντολή είναι αναγκαία για να κατωχυρώσει ο μεσίτης αμοιβή και να αναλάβει να επιδείξει περισσότερα του ενός ακίνητα στον υποψήφιο αγοραστή. Τέλος για τους ανίδεους των εργασιών του μεσίτη , εύκολα μπορούν να δηλώσουν έναρξη εργασιών να δουν τη γλύκα

   • Αγανακτισμένη said,

    @harry
    απαντώ στο παρακάτω σχόλιο σου και ελπίζω να βγει στη σωστή θέση.. γιατι οι απαντήσεις εδώ μπερδευονται λίγο..

    «αγοραστής είναι ο τελευταίος ίσως μετά από 50 υποψηφίους που είδαν προηγουμένως ένα ακίνητο. Συνεπώς μη λέτε ότι για μια επίσκεψη πληρώνει πολλά χρήματα. Στο εξωτερικό το ποστοστό κυμαίνεται 4-5%. Η διαφορετική τιμή που υπάρχει στις αγγελίες δεν παίζει μεγάλο ρόλο διότι άπαντες οι αγοραστές προσφέρουν λιγότερα την στιγμή της διαπραγμάτευσης/παζαριού. Η εγγραφη εντολή είναι αναγκαία για να κατωχυρώσει ο μεσίτης αμοιβή και να αναλάβει να επιδείξει περισσότερα του ενός ακίνητα στον υποψήφιο αγοραστή. Τέλος για τους ανίδεους των εργασιών του μεσίτη , εύκολα μπορούν να δηλώσουν έναρξη εργασιών να δουν τη γλύκα»

    Σπάω την απάντηση σου για να απαντήσω σε ένα ένα λεπτομερώς:

    «αγοραστής είναι ο τελευταίος ίσως μετά από 50 υποψηφίους που είδαν προηγουμένως ένα ακίνητο. Συνεπώς μη λέτε ότι για μια επίσκεψη πληρώνει πολλά χρήματα.»

    –> ΔΕΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ ΚΑΘΕ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΟ ΑΓΟΡΑΣΤΗ ΤΟ ΠΟΣΟΥΣ ΕΧΕΙΣ ΔΕΙ ΕΣΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΣ. Δεν ξέρω αν μπορείς να το αντιληφθείς και να το κατανοήσεις αυτό το απλό που λεω. Γι αυτό θα σου δώσω ένα παράδειγμα. Είναι σαν να πηγαίνεις σε ένα μαγαζί που πουλάει αυτοκίνητα να βλέπεις ενα μοντέλο και να σου λέει ο πωλητής: Ξέρεις πόσοι το είδαν πριν απο εσένα και δεν το αγόρασαν φίλε μου;; Καμιά 50αριά.. Γι αυτό εσύ που βρέθηκες να το αγοράσεις τώρα, θα μου πληρώσεις τον χρόνο που έφαγα με όλους τους υπόλοιπους 50 που δεν αγόρασαν.

    Αυτό ακριβώς μας λες και εσεις οι μεσίτες. Σοβαρά τώρα;;

    «Στο εξωτερικό το ποστοστό κυμαίνεται 4-5%»

    –> είναι κουραστικό αλλά θα το ξαναπω. ΖΗΤΗΣΤΕ ΟΣΑ ΛΕΦΤΑ ΘΕΛΕΤΕ (και 5% και 10% και όσο μπορείτε).. ΟΜΩΣ ΖΗΤΗΣΤΕ ΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΩΛΗΤΗ ΠΟΥ ΣΑΣ ΖΗΤΑΕΙ ΥΠΗΡΕΣΙΑ.
    Εγώ (ΑΓΟΡΑΣΤΗΣ Β) που έχω δαπανήσει χρόνο να ψάξω σπίτια σε ΧΕ, σπιτόγατο κλπ κλπ και ουσιαστικά «σκοντάφτω» πάνω σε μεσίτη και του εμφανίζομαι έτοιμος αγοραστής απο το πουθενά ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΩ??? Μου έδωσε καμιά υπηρεσία και δεν το ξέρω;;;
    Πραγματικά αδυνατώ να καταλαβω τι ΔΕΝ καταλαβαίνετε.. ΚΙΝΕΖΙΚΑ ΜΙΛΑΜΕ ΔΙΑΟΛΕ???

    —> επίσης, οι μεσίτες στο εξωτερικό είναι άλλη ιστορία. Η αμοιβή τους δε ουδεμία σχέση έχει με τη συζήτηση. Φαντάζομαι μπορείτε να καταλάβετε το αυτονόητο πως ΟΛΕΣ οι υπηρεσίες και το κόστος ζωής της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένου άρα και της αμοιβής των μεσιτών, δεν θα μπορούσε να έχει καμία σχέση με τα αντίστοιχα πχ. της Ελβετίας, της Αγγλίας κλπ κλπ. Συνεπώς με το να πετάτε ένα νουμερο για εντυπωσιασμό, μόνο τους ανίδεους εντυπωσιάζετε.

    «Η διαφορετική τιμή που υπάρχει στις αγγελίες δεν παίζει μεγάλο ρόλο διότι άπαντες οι αγοραστές προσφέρουν λιγότερα την στιγμή της διαπραγμάτευσης/παζαριού.»

    –> Μια χαρά ρόλο παίζει!
    Μεσιτούλης γνωστού και μεγάλου μεσιτικού γραφείου αφότου εκδήλωσα ενδιαφέρον για κάποιο σπιτι μου έλεγε πως κατόπιν επικοινωνίας ο ιδιοκτήτης είναι διατεθειμένος να δώσει το σπίτι στη Χ τιμή και όχι παρακάτω. Προς έκπληξή μου διαπιστώνω μετά απο αναζήτηση πως σε άλλο μεσιτικό γραφείο η τιμή που έδιναν για το ίδιο σπίτι ήταν χαμηλότερη. Αν κάνεις το λάθος λοιπόν και δεν ψαχτείς κινδυνεύεις να πιαστείς και κοροιδο. Σκεφτείτε τι γινόταν παλιά που δεν υπήρχε το ιντερνετ και ηταν δύσκολο να διασταυρώσεις πληροφορίες! Παρτυ έκαναν τα μεσιτόπουλα στις πλάτες των πωλητών / αγοραστών. Βέβαια τώρα που έχουν δει τα σκούρα μιλάνε για ηθική… τόσα χρόνια η ηθική τους είχε πάει περιπατο!
    Εξτρα μπονους: Διάβασε λίγο και για τα αντικρουόμενα συμφέροντα και αν ξέρεις και αγγλικά διάβασε και λίγο τι συμβαίνει στο εξωτερικό με τη διπλή μεσιτεία.

    «Η εγγραφη εντολή είναι αναγκαία για να κατωχυρώσει ο μεσίτης αμοιβή και να αναλάβει να επιδείξει περισσότερα του ενός ακίνητα στον υποψήφιο αγοραστή.»

    –> Η έγγραφη εντολή είναι ο μόνος τρόπος να εξασφαλίσουν οι μεσίτες, δολίως, διπλή αμοιβή η οποία όπως σου έγραψα και σε άλλο σχόλιο, δεν απαγορεύεται αλλά ταυτόχρονα δεν ειναι αναγκαστική απο την πλευρά του αγοραστή, όπως δηλαδή θέλετε να το εμφανίζετε. Επίσης ουδεμία σχέση έχει με άλλα ακίνητα που λες… κάθε ακίνητο είναι νέα εντολή.. αυτά που λες δεν βγάζουν νόημα. Το οτι πχ. εγω υπέγραψα την πρώτη εντολή ανάθεσης δεν σου εξασφαλίζει οτι θα πάρεις αμοιβή απο μελλοντικά σπιτια αν δεν υπογράψω ΚΑΙ γι αυτά.

    «Τέλος για τους ανίδεους των εργασιών του μεσίτη , εύκολα μπορούν να δηλώσουν έναρξη εργασιών να δουν τη γλύκα»

    –> Η ίδια λογική με αυτή που λες παραπάνω για το πόσους έχεις δει πριν τον τελικό αογραστη. κουραστικό αλήθεια..
    ΤΙ ΜΑΣ ΑΦΟΡΑ ΕΜΑΣ ΚΑΛΕ ΜΟΥ ΑΝΘΡΩΠΕ, ΑΝ ΕΣΥ ΠΛΗΡΩΝΕΙΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ, ΕΦΟΡΙΑ ΚΛΠ??? ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ?
    ΤΙ ΜΑΣ ΑΦΟΡΟΥΝ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΚΟΣΤΗ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙΣ ΕΠΙΛΕΞΕΙ?
    Δηλαδή εσυ όταν πηγαίνεις στον γιατρό και σου κάνει εξέταση σε μηχάνημα που αγορασε 3000, θα πληρώσεις και για τα 3000 που εκανε το μηχάνημα?
    Θα πληρώσεις μήπως τις ασφαλιστικες εισφορές του περιπτερά, οταν πας στο περίπτερο να αγοράσεις τσίχλες???
    Θα πληρώσεις μήπως τις ασφαλιστικες εισφορές του ταξιτζή επειδη σε πηγε μια κούρσα??
    Που θέλω να καταλήξω? Πληρώνεις ΜΟΝΟ για την υπηρέσια που παίρνεις… δεν πληρώνεις για τα όποια έξοδα έχει ο άλλος. Αν δεν βγαίνεις βρες (και) άλλη δουλειά.

 6. S. Zochios said,

  Ειναι συμαντικό να υπάρχουν blogs και ελευθεροτυπία.
  Ελπίζω καθ ένας απ τους αναγνώστες, απλά να το διαβάζει και να μην έχει ως «μπουσουλα» τα …»περι οδηγειων» Σας.
  Ως ανάγνωση, για να ειμαι δίκαιος, όντος, υπάρχουν περιπτώσεις που μερικοί ή μερικές, μη έχοντας άλλη απασχόληση ή έχοντας πάρη την σύνταξη τους από την εργασία τους, περιπλανόνται ως «Μεσίτες»
  Τότε, υπάρχει περίπτωση η όποια αμοιβη να είναι «υπερβολική» με βάση τις (?) υπηρεσίες τους. Συνήθως όμως σε Επαγγελματίες πλέον, και οργανωμένα γραφεία Μεσιτή Αστικών Συμβάσεων, οι Παρεχόμενες Υπηρεσίες είναι με πολλαπλά οφέλει και η αμοιβή ανάλογη και δίκαιοι.
  Εαν προσέξετε καλύτερα τις Συμβάσεις ( κάτι που δεν κάνατε…ως οφείλατε,,,) το τελικό τίμημα του Μεσίτη είναι το (π.χ. 2%) αλλά στην ΤΕΛΙΚΗ τιμή αγοράς που θα συμφωνηθει μεταξύ Πωλητή & Αγοραστή.
  Γενικότερα, στις υπόλοιπες υπηρεσίες που λαμβάνουν οι πελάτες ενός Νόμιμου Μεσιτικού Γραφείου, και τα οφέλει τους, να γνωρίζετε πως αρκετές φορές ΔΕΝ καλύπτονται από την αμοιβή… καθώς και αρκετές φορές υπάρχουν πελάτες που διαθέτουν μέρος των δικών Σας «αξιοπρεπών» ιδεών «περί τηρήσεως του λόγου …και της θέσεως που θέτουν την υπογραφή τους..» Με βάση αυτές τις «ιδέες και τα ιδεώδη, βρέθηκε η αγορά της Ελλάδος σήμερα στην θέση που βρίσκετε.
  Πιο απλά? … Ιδέες για το πως ο ένας θα «κλεψει» αυτό που ανήκη στον άλλον. …. Ευχαριστώ για το Χρόνο Σας και το χώρο Σας εδώ.

 7. perissos said,

  Έστω κ με καθυστέρηση, μία απάντηση…

  @ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΝΟΜΙΜΟΣ ΜΕΣΙΤΗΣ
  1. OK, δε διαφωνούμε, πάντα, όμως, σε περίπτωση που ο αγοραστής ή ο πωλητής έχουν όντως ζητήσει τις υπηρεσίες του μεσίτη.

  2. Σωστά κ συμφωνώ. «ως αγοραστής αμοίβω τον μεσίτη (και δεν προσπαθώ να τον εξαπατήσω), για μια υπηρεσία που ο πρώτος μου προσφέρει» Η οποία πρόταση προϋποθέτει ότι για διάφορους λόγους έχω ζητήσει εκ προοιμίου τις υπηρεσίες ενός μεσίτη, ώστε να αναλάβει αυτός το ψάξιμο για εμένα. Στην περίπτωση, όμως, που μπαίνει εμβόλιμος ετσιθελικά;…

  3. Τι σχόλιο θα μπορούσα να κάνω σε μία χώρα όπου η Βουλή αποτελείται από γιατρούς, δικηγόρους κ μηχανικούς; Μακάρι να μπορούσα να μην πληρώνω κανένα κερατιάτικο. Μήπως, όμως, κρύβεται μία υποψία συμψηφισμού σε αυτό σας το ερώτημα; Δηλ. «εδώ πληρώνεις τόσα, οι μεσίτες σε πείραξαν;» Εάν είναι έτσι, μπορώ μετά βεβαιότητας να πω πως ό,τι κοροϊδίστικο πληρώνω με πειράζει.

  4. Ναι, ας γίνουν οι μεσίτες υποχρεωτικοί, αλλά ας γίνουν προαιρετικοί όλοι οι υπόλοιποι τωρινοί υποχρεωτικοί (βλ. κ 3ο σχόλιό σας) Μέχρι τότε… τι; Μέχρι τότε θα μπορεί όποιος έχει 1 τηλ, 1 φραπέ κ 1 πακέτο Marlboro να το παίζει μεσίτης; Μέχρι τότε θα κινείται αυτός ο κλάδος στα όρια της λαμογιάς (κατά τη γνώμη μου);

  5. Χμμ, κ για ποιο λόγο για μία εντολή που έχει υπογράψει ο πωλητής θα πρέπει να επιβαρύνεται ο αγοραστής; Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο πωλητής δε λαμβάνει την υπηρεσία (κάποιος να παρουσιάζει το ακίνητο αντ’αυτού); Για ποιο λόγο η αμοιβή του μεσίτη δε συνυπολογίζεται απευθείας στην τιμή του ακινήτου κ να μείνει ο αγοραστής απ’έξω; Αφού έχει ήδη υπογράψει εντολή ο πωλητής, γιατί θα πρέπει να υπογράψει με το ζόρι εντολή κ ο αγοραστής;

  @S. Zochios
  Ευχαριστώ για το σχόλιό σας.

  Κ εγώ ελπίζω κάποιος να μην πάρει εντελώς τοις μετρητοίς αυτά που γράφω. Όπως λέω κ στο disclaimer (https://vermilion.wordpress.com/prologue/) δε γράφω το Κοράνι, αλλά τις εμπειρίες/ιδέες/συμβουλές μου από την όλη διαδικασία. Εμπειρίες τις οποίες απέκτησα, δυστυχώς, με δαπανηρό κ επώδυνο τρόπο. Eύχομαι κάποιος να είχε γράψει ήδη πριν από εμένα όλα αυτά εδώ, ώστε να γλύτωνα από κακοτοπιές.

  Για την περίπτωση των αρπακολατζήδων, γιατί ο κλάδος σας δεν κινείται με κάποιον τρόπο εναντίον τους; Κ εάν είναι τόσο λίγοι, γιατί με όσους έχω μιλήσει έχουν να πουν κάτι αρνητικό για το μεσιτικό κλάδο; Επειδή αυτοί οι λίγοι είναι τόσο δραστήριοι που τους βλέπεις παντού; Ή επειδή δεν είναι τόσο λίγοι όσο θέλετε να πιστεύετε;

  Όσον αφορά το θέμα της σύμβασης, οι 2 που υπέγραψα ανέφεραν ρητά «ποσοστό στην αναγραφόμενη τιμή» την οποία η μεσίτρια τη συμπλήρωσε πριν καν δουμε το ακίνητο.

  Για το ηθικό του ζητήματος, όντως θα ήταν αξιοκατάκριτο εάν είχα βάλει ένα μεσίτη να τρέχει μέρα-νύχτα για εμένα κ στο τέλος τον εξαπατούσα. Αλλά το να μπαίνει κάποιος εμβόλιμος απλά επειδή δημοσιεύει μαζικά αγγελίες κ σε πάει από το χεράκι ως εκεί τι είναι;
  Η αγορά ακινήτου είναι ήδη ιδιαίτερα επίπονη, χρονοβόρα κ κυρίως δαπανηρή διαδικασία. Δυστυχώς, δε βρήκα κανένα να θέλει να βοηθήσει κ όχι να γδάρει.

  • harry said,

   φίλε δεν έχεις καταλάβει ότι πληρώνεις μόνο μεσίτες από το σούπερ μαρκετ που ψωνίζεις έως τα λαχανικά που τρώς και το αυτιοκίνητο που οδηγείς ;; μεσίτες κι οι ιδιωτικές κλινικές που πας όταν αρρωστήσεις;; απλα τα ποσοστά κέρδους μεταβάλλονται.

 8. Δημήτρης said,

  Συγχαρητήρια για την προσπάθεια σου,
  Βρίσκομαι σε αναζήτηση πρώτης κατοικίας για την οικογένεια μου και ήδη απευθύνθηκα σε ένα μεσιτίκο γραφείο. Σε ευχαριστώ πολύ για όλες τις πληροφορίες που συγκέντρωσες και διέθεσες στο blog σου. Είναι πολύ χρήσιμες και απαντούν σε πολλές ερωτήσεις που με απασχόλησαν. Εύχομαι να βοήθησει και άλλους στη συνέργασία τους με μεσιτικά γραφεία, »ανοίγοντας» τους τα μάτια.

  Επίσης, απευθυνόμενος στην άμεση εμπειρία σου, θα ήθελα να σε ρωτήσω σε ποιά υπηρεσία/οργανισμό θα μπορούσε να καταγγείλει κάποιος την άρνηση του μεσιτικού γραφείου να διαθέσει αντίγραφο του προς υπογραφή συμφωνητικού στον υποψήφιο αγοραστή.

  Σε ευχαριστώ προκαταβολικά

  Με τιμή
  Δημήτρης

 9. perissos said,

  Καλημέρα Δημήτρη,

  Για αρχή θα μπορούσες να απευθυνθείς στην ΕΚΠΟΙΖΩ (www.ekpizo.gr) για να ρωτήσεις σχετικά. Σε διαφορετική περίπτωση μπορείς να επικοινωνήσεις/επισκεφθείς το Συνήγορο του Πολίτη (www.synigoros.gr) Καταναλωτή (www.synigoroskatanaloti.gr), ζητώντας να ρωτήσεις κάποιον «ειδικό επιστήμονα» (έτσι τους λένε εκεί, μη με ρωτήσεις γιατί). Τέλος θα μπορούσες να επικοινωνήσεις κ με τη Γ.Γ. Καταναλωτή (www.efpolis.gr), αν κ από εκεί νομίζω ότι θα έχεις τη λιγότερη βοήθεια. Ένα τηλ, όμως, ποτέ δεν κοστίζει πολύ.
  Ελπίζω να βρεις άκρη κ να επικοινωνήσεις πάλι εδώ (ή κ στο δικό σου blog, γιατί όχι;!;) με ευχάριστα νέα κ τις σχετικές εμπιερίες σου.

 10. ΙΩΑΝΝΗΣ said,

  Η ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΑΠΟΨΗ ΕΙΝΑΙ.

  ΟΙ ΜΕΣΙΤΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΜΟΙΒΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΩΛΗΤΕΣ, ΑΝ ΤΟΥΣ ΑΝΑΘΕΣΟΥΝ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ. ΝΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΠΟΥ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΣΤΟΝ ΑΓΟΡΑΣΤΗ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΟΥ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΝ ΑΓΟΡΑΣΕΙ Η΄ ΟΧΙ.

  ΟΙ ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΣΚΟΠΟΝ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΦΕΡΟΥΝ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΤΟΥΣ ΑΓΝΩΣΤΟΥΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΠΩΛΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΓΟΡΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟΥΣ ΑΓΟΡΑΣΤΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΕΣΙΤΕΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΥΘΟΥΝ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥΣ.

  ΟΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ ΠΟΥ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΣΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΚΑΙ ΚΛΑΨΟΥΡΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΝΕ, ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΝ ΜΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΝΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΣ ΠΩΛΗΣΗ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΙΣΤΑ. ΑΝ ΚΑΠΟΙΟ ΠΩΛΗΘΕΙ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΓΡΑΦΟΥΝ

  ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΟΥ ΨΑΧΝΕΙ ΝΑ ΒΡΕΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΣΤΑ ΜΑΝΤΑΛΑΚΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙ ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΙΣΧΡΟΚΕΡΔΕΙΑ ΟΤΑΝ Η ΤΙΜΗ ΠΩΛΗΣΗΣ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΣΟ ΕΥΡΩ ( ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΚΑΝΕΙ ) ΑΣ ΡΙΞΕΙ ΚΑΙ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΠΡΟΣ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ.ΠΟΣΟ ΚΩΣΤΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ.

  • harry said,

   συμφωνώ και πολλές χώρες εφαρμόζουν αμοιβές μόνο από τον ιδιοκτήτη που πωλεί. 4-5% οι αμοιβές τους. Οι ιδιοκτήτες παραιτούνται από την πώληση τελείως

 11. ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΝΟΜΙΜΟΣ ΜΕΣΙΤΗΣ said,

  Σε ό,τι αφορά την αναφορά του Δημήτρη για τη μη χορήγηση αντιγράφου της εντολής, παρακαλώ θερμά να το καταγγείλετε στο Σύλλογο Μεσιτών Αθηνών (ή σε όποιον σύλλογο) ή αν θέλετε, με κάποιο ανώνυμο απο πλευράς σας τρόπο για να μη σας φέρω σε δύσκολη θέση,
  να μου πειτε το όνομα του γραφείου κ αυτού που σας «εξυπηρέτησε»..
  Αν αναφέρετε λεπτομέρειες όπως πχ. αν ήταν κάποιο «επώνυμο» γραφείο-αλυσίδα και σας «εξυπηρέτησε» ένας υπάλληλος ή αν ήταν το «αφεντικό» κοκ. μπορώ να πω μια-δυο λύσεις που θα τον «πονέσουν» πολύ.
  Πάντως το αντίγραφο χρειάζεται γιατί αν πχ. στο δείξει και άλλος συνάδελφος, πρέπει να έχεις ένα τεκμήριο ότι το έχεις δει το εν λόγω ακίνητο, γιατί πάντοτε αμοίβεται ο πρώτος μεσίτης….
  Μπορείς με ένα φαξ καταρχην να ζητησεις αντίγραφο της εντολής επικαλούμενος οτι σου συνέβη το παραπάνω….
  Δεν έχω εμπάθεια, απλά δε θέλω να ντρέπομαι για το επάγγελμα που κάνω γιατί το κάνω πολύ καλά (το λέω με επίγνωση, οχι με έπαρση). Το να γίνει κάθαρση στην αγορά από τα παράσιτα μας αφορά και μόνο αν υπάρχουν καταγγελίες λύνονται και τα δικά μας χέρια…

  Σε ό,τι αφορά το να αμοίβεται ο μεσίτης μόνο απ τον πωλητή, ακόμα και αν έλεγα ότι συμφωνώ, δεν μπορεί να γίνει για λόγους…εφοριακούς… Οταν ρώτησα την δικιά μου ΔΟΥ, μου είπαν ότι είναι «στην κρίση του ελεγκτή αν πράγματι πηρατε αμοιβή μόνο απ τον πωλητή ή και απ τους δυο και το κρύβετε….»

  Υπενθυμίζω ότι το να απευθυνθείτε σε μεσίτη δεν είναι υποχρεωτικό.
  Ο μεσίτης είναι χρήσιμος αρκεί να βρεις τον κατάλληλο κ να ξέρεις πως να τον αξιοποιήσεις….
  Προσωπικά, μου έχει ζητηθεί αρκετές φορές ακόμα και να πάω να κάνω αυτοψία και να πω τη γνώμη μου σε αγοραστή που έχει βρει το ακίνητο μόνος του. Το σκεπτικό είναι ότι ο σωστός μεσίτης μπορεί να γνωρίζει ή μπορεί να μάθει πράγματα της «πιάτσας» που δεν μαθαίνονται εύκολα (ή πέραν αυτού, έχει την γνώση της αγοράς, όχι γιατί είναι πιο έξυπνος ή μορφωμένος κατ ανάγκη, αλλά επειδή ξημεροβραδιάζεται με αυτά).
  Μια γνώμη ή μια συμβουλή η οποία στοιχίζει κάποια ευρώ (είναι παροχή υπηρεσιών και κόβω και απόδειξη) και μπορεί να φανεί πολύτιμη και να γλιτώσει από ολέθρια σφάλματα…
  Αντίστοιχα, πάντα συνιστώ πέραν του δικηγόρου και τεχνικό σύμβουλο-μηχανικό. Μην τσιγκουνευτείτε….Κάντε αυτό που πρέπει για να εξασφαλίσετε αφενός ότι δεν παίρνετε ένα υπερτιμημένο ακίνητο ή κακό ακίνητο, αφετέρου ότι το ακίνητο δεν έχει κάποιο αφανές ελάττωμα.

  Αναγνωρίστε έμπρακτα την δουλειά των σωστών μεσιτών και εξαφανείστε τα παράσιτα απ την αγορά…

 12. κβ said,

  μαλακααααααααααααααααααααααααααααα

 13. κβ said,

  αν σε πιασει ο μεσιτης ομως μαγκακο μπορει να σε βαλει φυλακη

  • perissos said,

   Καλημέρα αθυρόστομε Θεσσαλονικιέ φίλε μεσίτη, πελάτη της Forthnet,
   Φαντάσου κατάντια, να θέλουν οι μεσίτες να μας βάλουν φυλακή, αντί για το αντίστροφο…
   😉

 14. malet said,

  Μήπως ξέρει κανείς τι γίνεται όταν ο πωλητής ρίχνει πολύ την τιμή ενός ακινήτου, μήπως οι μεσίτες το πασάρουν σε κάποιο δικό τους?

  • perissos said,

   Καλησπέρα.
   Από τη στιγμή που μπαίνει κάποιος ενδιάμεσος, δεν ξέρεις τι γίνεται, λειτουργεί σα μαύρο κουτί. Από την άλλη, εάν ο πωλητής ρίχνει πολύ την τιμή κ το κάνει κελεπούρι, τι τον θέλει το μεσίτη;

   Γενικά θα έλεγα ότι δεν είναι προς το συμφέρον του μεσίτη η τιμή να είναι πολύ χαμηλή, καθώς πληρώνεται με ποσοστά επί του ποσού.

 15. anemos said,

  Θελουν να μας πεισουν οι μεσιτες οτι θα σου πουν αυτο το ακινητο εχει αυτο το ελαττωμα και τελικα δεν αξιζει να το παρεις….Ελεος ρε παιδια…σε ποια αγορα ζειτε????

 16. Egl said,

  Καλησπέρα, perissos

  είμαι κι εγώ επαγγελματίας του χώρου που σου απαντάω. Δεν είμαι όμως γνώστης όλων των εντύπων που κυκλοφορούν, σύμφωνα πάντα με τα έντυπα υπόδειξης που γνωρίζω είτε απ’ το γραφείο για το οποίο εργάζομαι, είτε άλλων μεγάλων γραφείων, το ποσό πληρωμής αφορά το 2% + ΦΠΑ της τελικής τιμής πώλησης και το οποίο εξ’ ολοκλήρου δηλώνεται στην εφορία τόσο από ‘μας όσο και απ’ τον αγοραστή ως μέσο απαλλαγής φόρου. Εντούτοις επειδή στη χώρα του μαύρου χρήματος άλλη είναι η αντικειμενική και άλλη η εμπορική αξία, ο αγοραστής λαμβάνει για δική του εξασφάλιση δύο αποδείξεις που ναι μεν συμπεριλαμβάνουν όλο το ποσό, αλλά η μία αναφέρεται ως διαμεσολάβηση και η άλλη ως εκτίμηση ακινήτου.

  Όσον αφορά το ρόλο μας,
  καλώς ή κακώς δεν έχω εργαστεί σε μικρά μεσιτικά γραφεία μόνο σε μεγάλα δίκτυα. Δε μπορώ να γνωρίζω τι κάνει και πως συμπεριφέρεται ο μεσίτης της γειτονιάς που ξεροσταλιάζει πάνω από ένα τηλέφωνο περιμένοντας να χτυπήσει. Γνωρίζω τι κάνω εγώ που ξεκινάει η μέρα μου απ’ τις 8 το πρωί και τελειώνει πολλές φορές μετά τις 11 τη νύχτα γιατί δεν είναι μόνο η πώληση αλλά και η συνεχής υποστήριξη του αγοραστή. Μοτό άλλωστε των μεγάλων γραφείων είναι πως κύριος στόχος μας είναι η υποστήριξη του αγοραστή και δε μπορεί να το αρνηθεί κανένας μεσίτης ή ενδιαφερόμενος αυτό. Με τον αγοραστή τρέχουμε, ψάχνουμε, όταν δε γνωρίζουμε κάτι -μιάς και πολλές φορές οι πωλητές που δεν είναι πάντα κατασκευαστές αλλά και ιδιώτες είτε δε γνωρίζουν είτε αποκρύπτουν στοιχεία που τελικά θα μαθευτούν- κοιτάμε να το μάθουμε πηγαίνοντας στις αρμόδιες υπηρεσίες, ή ακόμη πολλές φορές και ζορίζοντας τον ίδιο τον πωλητή, γιατί δε χάνεις μόνο εσύ που αγοράζεις που κάλλιστα μπορείς να βρεις κάτι άλλο, χάνει κι ο πωλητής και γιατί να το κρύψουμε χάνω κι εγώ.
  Επίσης, τα μεγάλα γραφεία απαντάμε στις κλήσεις σας για ένα συγκεκριμένο ακίνητο, μιλάμε μαζί σας και προσπαθούμε να σας δείξουμε όχι ένα ακίνητο αλλά όσο περισσότερα μπορούμε που να ταιριάζουν στις ανάγκες που μας έχετε περιγράψει πως έχετε. Γιατί μη νομίζεις πολλές φορές συμβαίνει και το άλλο: μιλάω στο τηλέφωνο παίρνω τις βασικές πληροφορίες οτι έχεις τετραμελή οικογένεια, ότι από καιρό εις καιρό μένει μαζί κι η πεθερά σου για να προσέχει τα παιδιά, ότι έχεις δύο αυτοκίνητα κι ένα μηχανάκι κι ότι μπορείς να δώσεις μέχρι 180.000 αλλά θέλεις νεόδμητο. Και μπορεί να έρθεις στο πρώτο μας ραντεβού και να σου δείξω κάποια ακίνητα που δε μπορούν να σε καλύψουν, ξέρεις όμως κάτι; εγώ όλη εκείνη την ώρα σε ακούω, σε μετράω, βλέπω τι σ’ αρέσει όσο μπορώ να καταλάβω, συζητάω μαζί σου και μετά πάω στην καρτέλα που σου έχω φτιάξει και γράφω τις σκέψεις μου, βγάζω τα συμπεράσματα μου και ξέρω για το επόμενο ραντεβού τι θα σου δείξω.

  Άλλες πάλι φορές έρχεσαι μόνος σου, έχεις πατήσει τα 35 και σκέφτεσαι πως θα είσαι για πάντα εσύ, η γυναίκα σου, ο γιός σου και η κόρη σου που είναι στην ηλικία των 5 και 7 χρόνων αντίστοιχα και μου ζητάς 2 Υ/Δ . Αν ξέρω -και συνήθως ξέρω- πως έχω αυτό που ζητάς στα λεφτά που μπορείς να διαθέσεις με 3 Υ/Δ όμως σε ένα σημείο που δεν είναι η περιοχή που θες αλλά ξέρουμε και οι δύο οτι το αγόρι και το κορίτσι θα μεγαλώσουν και από ένα σημείο και μετά θα είναι δύσκολο να συμβιώνουν σε ένα δωμάτιο να μη σε ενημερώσω, να μη σε πάω να το δεις; Όχι να σε πιέσω, αλλά να σου πω την άποψη μου, γιατί κι εγώ έχω διαπροσωπική ζωή, εμπειρίες να σου πω δυο λόγια;

  Όταν τελικά κλειδώσεις στο ακίνητο που εσύ επέλεξες κι όχι εγώ για ‘σενα νομίζεις πως όταν με ρωτήσεις για τους ημιϋπαίθριους δε θα πασχίσω να τους τακτοποιήσει ο πωλητής; Πριν σου δώσω το φάκελο του ακινήτου να κάνεις το νομικό έλεγχο, νομίζεις εγώ δε θα έχω ήδη ρίξει μια ματιά;

  Όταν θα έρθεις ν’ αγοράσεις ένα σπίτι των 300.000 ευρώ γιατί πιστεύεις πως μπορείς να το πάρεις, ποιός άλλος πιστεύεις οτι θα τρέξει το φάκελο σου στις τράπεζες; Κι αν τελικά δε μπορείς να πάρεις αυτό το πολυπόθητο δάνειο αλλά ένα πολύ μικρότερο ποιός πιστεύεις οτι θα σου μιλήσει για τις εναλλακτικές είτε σε σπίτια είτε ακόμη κι αν πρέπει να σου πω να περιμένεις λίγα χρόνια ακόμα;

  Κάνουμε αυτή τη δουλειά και την κάνουμε καλά, παρέχουμε υπηρεσίες απ’ την αρχή μέχρι το τέλος άλλοι σπουδάσαμε και άλλοι όχι αλλά τελικά αυτοί που μένουμε στα μεγάλα δίκτυα είμαστε αξιόπιστοι στη δουλειά μας και σεβόμαστε το χέρι που μας τρέφει, που το χέρι που μας τρέφει δεν είναι ο διευθυντής αλλά εσείς οι αγοραστές και οι πωλητές. Λυπάμαι ειλικρινά για όσους συναντήσατε κάτι διαφορετικό απ’ όσα γράφω παραπάνω.

  • Oti na nai... said,

   Τελικα εσυ πρεπει να εισαι πολυ μ@@@@κας. Κι αμφιβαλω αν εχεις αδεια κι ας δουλευες η δουλευεις σε δίκτυο. Να σ ενημερωσω οτι τα μεμονωμένα γραφεια κανουν πολυ καλυτερη κι αξιόπιστη δουλεια απο τις μεγαλες εταιριες δίκτυα οι οποιες ειναι και οι μονες υπευθυνες για την καταντια του κλαδου και της κλονισμενης εμπιστοσύνης του κοσμου απεναντι στους μεσιτες (βλεπε Remax που απο μ@@@κια σε μ@@@κια το παει). Θα μπορουσα να γραψω ενα καρο πραγματα αλλα το θεωρω περιτο εδω περα.

 17. michalis said,

  Εγώ ψάχνω τις τελευταίες μέρες για σπίτι και από τα 10 νεόδμητα στις αγγελίες τα 9,9 είναι σε μεσίτες. Πρέπει δηλαδή να πληρώσουμε τα κερατιάτικα χωρίς να μας έχει προσφέρει ο μεσίτης καμία υπηρεσία? Υπηρεσία προσφέρει στο πωλητή που του προωθεί το ακίνητο. Υπάρχει και άλλη λύση. Γνωστούς έχουμε όλοι. Ας τους ενημερώσουμε ότι ψάχνουμε για σπίτι και όλο και κάποιο πωλητήριο σε κάποια πολυκατοικία θα έχουν δει. Ας κάνουμε και εμείς καμιά βόλτα στη περιοχή που μας ενδιαφέρει και όλο και κάτι θα δούμε. Εγώ έχω πετύχει 2 πωλητήρια τις τελευταίες 3 μέρες και συνεχίζω.

 18. Εγω εχω παρει ενα σπιτι μεσο ενος μεσιτη και του πληρωσα και το 2%
  Τωρα εμφανιζετε ενας αλλος που μου ειχε διξει το σπιτι πριν απο αυτο που το πηρα σε μια αλλη τιμη και μου εχει κανει δικαστηριο γιατι μου το εχει διξει πρωτος κατα τα χαρτια που υπεγραψα.Δεν ξερω τι να κανω και ψαχνω να βρω αποφασεις αθωτικες δικαστηριων σε παρωμιες αποφασεις.Καθε πληρωφορια θα ειναι εκτημητη.Ευχαριστω.

  • perissos said,

   Καλημέρα Γρηγόρη.

   Λυπάμαι πραγματικά που μπήκες σε αυτήν την ταλαιπωρία!

   Από 1 γρήγορη αναζήτηση οnline βρήκα τις ακόλουθες 2 σελίδες με δικ. αποφάσεις. Ίσως ο δικηγόρος σου τα ξέρει, ίσως κ όχι.
   http://www.e-akinita.gr/ypiresies-amoives/nomothesia/dikastikes-apofaseis
   http://estatecommercial.blogspot.com/2008/02/blog-post_26.html
   Αυτές, μάλλον είναι ευνοϊκές υπέρ των μεσιτών κ ίσως να αποσιωπούνται άλλες, ευνοϊκές υπέρ των πελατών. Δες τις όμως.

   Γενικά, μερικές γρήγορες ερωτήσεις/ιδέες που μου έρχονται στο μυαλό
   * Υπόγραψες συμφωνία κ με τους 2; Υπάρχουν αυτές ή κάποια είναι προφορική;
   * Έχουν κ οι 2 μεσίτες νόμιμη άδεια; Μήπως ένας από τους 2 είναι ουσιαστικά ιδιώτης;
   * Μήπως ο 1ος μεσίτης έχει δίκιο αλλά αντί για εσένα θα έπρεπε να κινηθεί κατά του 2ου;

   Εύχομαι να πάνε όλα καλά. 🙂

  • harry said,

   στην εντολή αναφέρεται ρητά ότι «το παρον ακίνητο το γνωρίζετε για πρώτη φορά από τον συγκεκριμένο μεσίτη» γιατί το αγνοήσατε;; γιατί υπογράψατε για δευτερη φορά;;

 19. Χρήστος said,

  Στήν περίπτωση που κάποιος μεσίτης μεσολαβεί γιά τήν ενοικίαση ενός ακινήτου…… η νόμιμη (λογική) αμοιβή του είναι 1 ενοίκιο ? (600 ευρώ στήν προκειμένη περίπτωση ? από τόν ενοικιαστή ? από τόν ιδιοκτήτη ? η ένα ενοίκιο και από τούς δύο …. δηλ 600+600 η ενα ενοίκιο από μισό ο ιδιοκτήτης / ενοικιαστής ??
  ευχαριστώ

 20. ntinos said,

  Καλημερα ενδιαφερων τα σχολια, εχω μια διαμαχη με το μεσιτη που μου εδειξε το σπιτι το οποιο θα παρω τελικα και ο κυριος απαιτει 5000 για τα 15 λεπτα χρονου που σπαταλισε, οτιδηποτε αλλο εγινε απο μερους μου 3 μηνες ετρεχα για το σπιτι σαν το βεγγο, εγω κανονισα και τακτοποιησα τα παντα μεχρι που αρχισα να εχω προβλημα στη δουλεια μου διοτι ελειπα καθημερινα 1-2 ωρες για να τρεχω για θεματα του σπιτιου, ακομα και τους μηχανικους της τραπεζας εγω τους εκλεισα ραντεβου και εδειξα το σπιτι μαζι με τον κατασκευαστη, κυριοι μεσιτες (λαμογια) σε πια χωρα και πιο πλανητη ζειται που απαιτειται οτι σας καπνισει επειδη καποτε παιρνατε και κανατε οτι γουσταρατε στην αγορα? δεν θα ρωτησω που ειναι το κρατος γιατι αυτο μας εχει τελειωσει προ πολλου, ρωτησε κανενας μεσιταρας λαμογιος που εχει την πολυτελεια να μενεις στις χλυδατες περιοχες αυτα τα ταχα νομιμα (κουραφεξαλα) χρηματα που διεκδικουν ποσες εργατοωρες πρεπει να φαει αγοραστης για να του πληρωσει μια πληροφορια 5 λεπτων?????? μην κανετε συγκριση με το εξωτερικο εκει σου αναλαμβανουν και την ανεγερση του σπιτιου. τα δικαστηρια δεν ειναι παντα υπερ των μεσιταραδων ρεβιθυδων και σια δεν ειναι νομος ειναι νομολογια αρα ειναι θεμα δικαστη. τελικα ακομα και σε αυτο πρεπει να παρουμε την κατασταση στα χερια μας γιατι το κρατος ποτε δεν προκειται να μας απαλαξει απο τα παρασιτα. θελω να τονισω οτι μεσα στο χρονικο διαστημα 12 μηνων που εψαχνα για σπιτι συναντησα και επαγγελματια που αξιζε τα χρηματα και με το παραπανω αλλα μεσα σε ολους που ειδα ηταν μονο ΕΝΑΣ ολοι αλλοι ηταν τα απολυτα ΛΑΜΟΓΙΑ

  • harry said,

   και γιατί συνέχισες το «τρέξιμο» σε ένα προβληματικό σπίτι;; μήπως η τιμή του ήταν τέτοια που άξιζε να τρέχεις;; όσο για τα 5 λεπτά εργασίας του μεσίτη να ρωτήσουμε τον ίδιο πόσους πήγε πριν από εσένα 10 ή 50 ;; πάλι καλά που παραδέχεσαι καλόν μόνον έναν

 21. george said,

  καλα , τα σχολια σας για τους μεσιτες εχουν πλακα. ηθελα να ηξερα τα υπολοιπα επαγγελματα δικηγοροι, γιατροι, λογιστες κλπ ειναι ολοι τιμιοι και σωστοι? δεν υπαρχουν λαμογια δηλαδη ή κακοι επαγγελματιες? για συνελθετε λιγο. εγω σας προτεινω κατι. θα σας δωσω εγω το 2% να ψαξετε να βρειτε σπιτι σε εναν πελατη ή ενα ενοικιο προμηθεια ή μισο για να βρειτε σε ενοικιαστη σπιτι να δουμε ποσο ευκολο ειναι . φανταστειτε να τρεχεις απο το πρωι εως το βραδυ 7 μερες την εβδομαδα ή οποτε του καπνισει του πελατη να εισαι ετοιμος να του υποδειξεις ακινητα και μετα απο 1 μηνα ή 2 μηνες τρεξιμο και με εξοδα διαφημισεων, καυσιμων, τηλεφωνων, κλπ να μην παρεις ενα ευρω γιατι δεν εκλεισες σπιτι? οποιος ειναι εξω απο τον χωρο φιλοι μου ξερει πολλα τραγουδια.

  • perissos said,

   Δυστυχώς υπάρχουν πολλά λαμόγια σε όλους τους κλάδους. Το αν είναι περισσότεροι στον ένα ή τον άλλο είναι προς ακαδημαϊκή συζήτηση κ τπτ περισσότερο.
   Μιας όμως εδώ δεν κάνω κοινωνικό σχόλιο αλλά κατέγραψα τις εμπειρίες μου στην αγορά κατοικίας, θέλοντας κ μη ασχολούμαι μόνο με τους μεσίτες.
   Από εκεί κ μετά το αν κάποιος ιδρώνει για τα χρήματα που παίρνει ή τα αξίζει ή ο,τιδήποτε «το δείχνει η νεκροψία» κ μόνο.

 22. telma said,

  κλίκα ειστε…………ουστ λαμόγια

 23. george said,

  προς telma.
  απο οτι καταλαβα εισαι απο αυτους-ες που νοικιαζουν σπιτια και δεν πληρωνουν . ειδες πως ξεχωριζετε??

 24. ΕΛΠΙΖΩ said,

  Διάβασα όλα τα σχόλια. Ελπίζω οι υποψήφιοι αγοραστές από το 2009 έως το 2013 να μην προέβησαν σε αγορά.

 25. Ανώνυμος said,

  paidia ena exo na po…min pate se mesites,mou poulisan oikopedo pou telika htan dasiko kai tora trexo kai den ftano..min pate se kamia periptosi stin pleiopsifia den einai axiopistoi…

  • harry said,

   δεν έβαλεςδικηγόρο να ελέγξει τίτλους – κτηματολόγιο – δασαρχείο;;

 26. dimitris said,

  Καλησπέρα.θέλω να ρωτησω αν έχω δει ενα σπίτι μέσω ε:-) νος μεσίτη που μου το έδειξε πεντε λεπτα και τώρα ζητάει 700 ευρώ ενα ενοίκιο δηλαδή.μπορω να ακυρωσω την ενοικίαση μέσω του γραφείου και να το νικιασω κατευθείαν απο τον ιδιοκτήτη?αν και αυτός συμφωνεί?

  • harry said,

   βρες άλλο σπίτι αλλιώς θα πάτε και οι δύο κατηγορούμενοι

 27. Συμβουλος ακινητων said,

  Διαβασα μερικα σχολια καποιον εδω μεσα,και πραγματικα λυπαμαι που υπαρχει αυτη αντιπαθητικοτητα προς τους μεσιτες. Πρωτα απο ολα θα επρεπε να ντρεπεστε για αυτα που γραφετε,γιατι δειχνετε την μιζερια σας!Δηλαδη οι μεσιτες με τα λεγομενα σας δεν πρεπει να αμοιβονται,η δεν δουλευουν;Ενταξει μην πληρωνετε κανεναν,κρατηστε τα λεφτα σας,τρεξτε μονοι σας να βρειτε σπιτι,και να δουμε τι θα βρειτε. Α ρε Ελλαδα αθανατη!

 28. ALEXANDRA said,

  dimitris ΕΧΩ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΑΠΟΡΙΑ ΜΕ ΣΕΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΜΟΝΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΟΤΙ ΨΑΧΝΩ ΣΠΙΤΙ ΓΙΑ ΑΓΟΡΑ.

  Ανώνυμος είπε,Δεκεμβρίου 19, 2013 στις 6:33 μμ ΛΑΘΟΣ ΣΟΥ ΓΙΑΤΙ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ ΒΑΖΟΥΜΕ ΔΙΚΗΓΟΡΟ ΝΑ ΤΟ ΔΕΙ.

  • Περαστικός said,

   alexandra και dimitris σας έχουν βάλει internet στο ΠΙΚΠΑ;

 29. νικος said,

  χαχαχαχαχαχχα!!Τι ειναι αυτα που γραφεις φιλε μου?? ειλικρινα για πολυ γελιο το ολο «αρθρο»!εντελος αστοχο ,μακρυα απο την πραγματικοτητα!!! αληθεια ρε φιλε,τι..πινεις???
  Δηλαδη το δικιο για σενα ειναι ο μεσιτης να βρει το σπιτι,να το αναλαβει ,να πληρωσει διαφημηση ωστε να το δει καθε πιθανος αγοραστης ,να παει 10 και 15 κ 20 φορες να το δειξει .. στην τελικη μπορει να ΜΗΝ το πουληση αυτος αλλα ο ιδιοκτητης η ενας συναδελφος του , με αποτελεσμα να του μεινουν τα εξοδα και ο κοπος!! ..αυτος ειναι το λαμογιο? Αλλα εσυ,τι καλος και σωστος….
  «Ε, όχι, λοιπόν! Μην απελπίζεσαι! Μόλις εντοπίσεις ένα σπίτι του οποίου η αγγελία ακούγεται καλή, αντί να πας ο ίδιος ή κάποιος συγγενής, στείλε κάποιον γνωστό/γείτονα/φίλο. Οποιονδήποτε πληρεί τα κάτωθι κριτήρια

  δεν μπορεί να γίνει προφανής συσχετισμός του με εσένα (= όχι συγγενής)
  έχει το ελάχιστο απαιτούμενο IQ να φανεί πειστικός ενδιαφερόμενος αγοραστής χωρίς να του ξεφύγει το όνομά σου
  Λίγο σε ενδιαφέρει η γνώμη του, αυτό που σε νοιάζει είναι να πάρεις τη διεύθυνση κ να πας να το δεις μόνος σου.»….Φιλε αρθρογραφε ,οχι μονον εισαι τεραστιο λαμογιο αλλα προτρεπεις και σε λαμογιες τους συνανθρωπους σου…αληθεια ρε φιλε,πες μας ΤΙ ΠΙΝΕΙΣ????…: p

 30. re/max katikia said,

  το μαγκάκι που έγραψε το αρθρο να με πάρει ένα τηλεφωνο 6989553251 . Είμαι κι εγω ένα από τα λαμόγια μεσίτες με 60 αγοραπωλησίες τα τελευταία 3 χρόνια και 1500 ατομα ευχαριστημένο πελατολόγιο ! Και μάλιστα ο κόπος μας δεν έχει αμοιβή και εννοείται δεν παίρνουμε χρήματα από τους αγοραστές . Α και για να μάθετε και κάτι άλλο εγώ δουλεύω μόνο αποκλειστικά!( opote den iparxoun epigrafes gia na paravlepsete tous mesites) 🙂 είμαστε εδώ εμείς οι μεσίτες γιατί αν ένα σπίτι π.χ έχει 30000 και εσείς έχετε 20000 με τα επιχειρήματά μας ίσως κατέβει και στα λεφτά που έχετε ίσως 22000 ανάλογα με το πόσο ανάγκη έχει ένας πωλητής να πουλήσει άμεσα. οπότε νομίζω οτι αξίζουμε τα 1000 ευρώ αφού σας έχουμε γλιτώσει από 8000-10000 πράγμα που αν πηγαίνατε μόνοι σας ίσως και να μην τα καταφέρνατε ! για να μην κάνετε βόλτες άσκοπα λοιπόν πηγαίνετε σ έναν επαγγελματία κτηματομεσίτη σύμβουλο ακινήτων. ΈΜΦΑΣΗ ΣΤΟ »ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ» !!!

 31. Athanasios Petrakis said,

  Πωλείται στην Ελούντα Λασιθίου Κρήτης
  έκταση 4.100 τμ άρτια οικοδομήσιμη με φανταστική θέα θάλασσα νησί Ελούντας Σπιναλόγκα 220.000€

 32. Anonymous said,

  Το εππάγγελμα του μεσίτη είναι κανονικά πολύ χρήσιμο και απαραίτητο… στην περίπτωση που όντως βοηθά στην αγοραπωλησία. Στην Ελλάδα ΔΥΣΤΥΧΩΣ η πλειοψηφία των μεσιτών όντως το μόνο που κάνουν είναι να βάζουν αγγελίες για ακίνητα που ούτε καν γνωρίζουν ούτε έχουν σκοπό να βοηθήσουν περισσότερο απο το να σιγουρέψουν την αμοιβή τους.

  Συνέπεια είναι ο χώρος να γεμίζει κυριολεκτικά από χαμηλής ποιότητας αγγελίες που δεν δείχνουν τίποτα για τα σπίτια με μόνο σκοπό να χρειάζετε να επικοινωνήσεις. Μόλις επικοινωνήσεις ΟΝΤΩΣ δεν πρόκειτε να λάβεις την παραμικρή απάντηση αν πρώτα δεν δώσεις φουλ στοιχεία! Ακόμα κι αν η ερώτηση δεν αποκαλύπτει τίποτα για την τοποθεσία. Ρωτάω πρώτα αν υπάρχει ακόμα το σπίτι και η μόνιμη απάντηση ειναι ‘τα στοιχεία σας’! Κι όταν τα δίνω πάλι δεν παίρνω απάντηση.

  Βλεπουμε
  – τιμές που μπορεί να μήν ισχύουν (προς τα πάνω η και προς τα κάτω) η και αγγελίες που δεν ισχύουν (οι ιδιοκτήτες διαφωνούν η δεν γνωρίζουν!)
  – αγγελίες για σπίτια με φώτο μόνο τις ντουλάπες!
  – με φώτο το λογκο του μεσίτη και δυο συνεφα με την άκρη μιας καμινάδας
  – διπλες και πενταπλές αγγελίες για το ιδιο ακινητο το οποιο πλεον μπορει και να εχει πουληθεί

  Υπάρχει κανένας που να πιστεύει οτι αυτά βοηθούν την αγορά κατοικίας στην Ελλάδα?

  Οι μεσίτες φαίνετε να έχουν μπλέξει σε έναν μάταιο ανταγωνισμό και βιοπάλη σε μία πολύ μικρή αγορά καταστρέφοντας την. Πολλοι μπήκαν στο εππάγγελμα τις εποχές των παχέων αγελάδων όταν έκανες κιχ και πουλαγες και έπαιρνες το 5οχιλιαρο. Αναρωτήθηκε κανείς όμως σε μια ορθολογισμένη μικρή αγορά πώς μπορεί το επάγγελμα του μεσίτη να βοηθήσει με ουσιαστική δουλειά? Απλώς ακολουθούμε μοντέλα μεγάλων αγορών και πρακτικές του διπλανού για να ταιριάξουμε στον χώρο? Στα εστιατόρια αν υπογράφατε οτι θα πληρώσετε πριν δειτε το μενού θα τρώγατε εξω ποτέ? Αν όντως υπήρχε ουσιαστική δουλειά θα υπήρχε η ανάγκη για όλη αυτή την διαδικασία και τα παράπονα?

  Εχω δουλέψει με μεσίτες στο εξωτερικό ΚΑΜΜΙΑ ΣΧΕΣΗ με τα ελληνοπουλα.. όλα σου τα λένε πριν υπογράψεις και σε βοηθουν. Μεχρι και μαζί σου τους θέλεις αν βρεις και μονος το σπιτι γιατι βοηθουν. Μα τι λέω τώρα εεε?

  Κάποιοι ίσως τα κάνουν αυτά κι εδώ. Αλλά μάλλον η μειοψηφία είναι και αντιπροσωπεύει ακίνητα ακριβά.. προσωπικά ούτε που τους έχω ακούστα (εδω ποιο πάνω διαβασα καποιον που φαίνετε καλός όντως εκτός απο το ότι αποκαλεί καποιον μαγκάκι.. οι μεσίτες όμως δεν μιλάνε έτσι .. ειναι πρόσωπα κοινωνικά, έμπιστα και με τρόπους άνω του μετρίου όχι κάτω) Εδώ η κατάσταση ειναι για γέλια.. ούτε να βρεις αυτό που σε ενδιαφέρει δεν μπορεις αν δεν δώσεις τα στοιχεία σου 40 φορες για 10 ακίνητα.. αγοράστε τα μόνοι σας λοιπον! Η φτιάξτε την αγορά σας και την υπηρεσία σας και θα σας πληρώσουνε!

  Διάβασα εδώ και οτι φταίνε οι καταναλωτές?!! Αυτοί ειναι οι μεσίτες που θα βοηθήσουν?!!! Αστεία πράγματα…

  Το αποτέλεσμα της δουλειάς των μεσιτών θα έπρεπε να είναι ‘Παρε εναν μεσίτη να κάνεις την δουλειά σου’ κι όχι ‘Μακρυά απο μεσίτες’ οπως είναι σημερα λόγω των παραπάνω πρακτικών της ζούγκλας και του ποιος κοροιδεύει ποιον… Οι μεσίτες κάνουν πολύ δυσκολή την αγορά κατοικίας στην Ελλάδα και βάζουν κι αυτοι το πετραδάκι τους στην κρίση νοοτροποιών που μαστίζει την χώρα μας.

 33. dikaios said,

  η εικονα οπως την αποτυπωνει πιο πανω ο φιλος ειναι απολυτως ρεαλιστικη
  πραγματικα στον κλαδο δεν υπαρχει επαγγελματισμος. Ο ελληνας ειναι πολυ φιλοτιμος κι αν πραγματικα ενα επαγγελματιας ετρεχε γι αυτον και του εβρισκε το σπιτι των ονειρων του , οχι την αμοιβη του θα του εδινε αλλα κι ακομη παραπανω
  εχω πανω απο 4 χρονια που ψαχνω για αγορα σπιτιου , στα μεγαλυτερα κτηματομεσιτικα της θεσσαλονικης.
  εψαχνα μονος μου μεσω ιντερνετ τις αγγελιες τους και τους επαιρνα ΕΓΩ τηλεφωνο για να παμε να τα δουμε……….
  ηρθα σ επαφη με τουλαχιστο 15 μεσιτες. Δεν ειμαι ο πελατης »κελεπουρι» με το ζεστο ρευστο , ισως γι αυτο να μη μου έδιναν και τοσο σημασία.
  πραγματικά δηλώνω απογοητευμένος απο τους μεσίτες , δε μου παρείχαν καμιά ουσιαστική υπηρεσία , όπως να μου γλιτώσουν χρόνο και να με οδηγήσουν σ ένα σπίτι όπως το ήθελα και στο τέλος να ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΟΥΝ ΣΩΣΤΑ ΤΗΝ ΤΙΜΗ!!!! (μαλλον ζηταω πολλα)
  φυσικα το 2% είναι αδιαπραγμάτευτο (έπεσα βλέπετε και σε μεγάλη εταιρεία) είναι ένα ακόμη κορόιδο (συγγνωμη αλλα ετσι νιωθω) που θα πρέπει να δώσω τα ωραία μου χρήματα για ανύπαρκτες υπηρεσίες…..
  κι ας μου απαντήσει όποιος επαγγελματίας θέλει , αν το σύστημα είναι τόσο δίκαιο πως μπορώ να προσβάλω εγω το 2% και να ζητήσω νομικά η με οποιονδήποτε άλλο τρόπο μια πιο δίκαιη αμοιβή για τον μεσίτη που τελικά με »βοηθησε» στην αγορά της κατοικίας…….

 34. Στελιος said,

  ¨ΜΟΝΟΝ Ο ΕΝΤΟΛΕΑΣ ΠΛΗΡΩΝΕΙ¨
  αυτο παντα ισχυε ασχετως που καταστρατηγητε και με την δικη μας ανοητη συμμετοχη αφου υπογραφουμε “Εντολη Υποδειξης” αναθετοντας εργασια την οποια ωφειλουμε να πληρωσουμε ενω ηδη ο Μεσιτης εχει εντολη απο τον ιδιοκτητη του ακινητου και ωφειλη να το επιδεικνυει .
  δηλαδη εγω σαν Εντολεας ζητω απο καποιον επαγγελματια να μεσολαβηση στην πωληση η ενοικιαση καποιου ακινητου μου η εγω σαν Εντολεας ζητω απο καποιον επαγγελματια να μου υποδειξη διαθεσιμα ακινητα για αγορα η ενοικιαση και αυτες τις υπηρεσιες πληρωνω. Η τακτικη υπεγραψε ¨Εντολη Υποδειξης¨ για να σου παρουσιασω το ακινητο που εχω εντολη απο τον ιδιοκτητη του ειναι αντισυμβατικη και αντιδεοντολογικη. Κανεις ιδιοκτητης ακομη και εαν εχει δεχθει ο Μεσιτης να ενεργει και για τον Αντισυμβαλομενο του δεν θα δεχθει να μην επιδεικνυετε το ακινητο του λογο τις παραλογης απαιτησεις του Μεσιτη. Δεν υπογραφουμε ¨Εντολη Υποδειξης¨ και ζηταμε να μας παρουσιαστη το ακινητο χωρις καμια υποχρεωση απο μερους μας. Εαν για λογους πιεσης χρονου, υψηλου ενδιαφεροντος μας για το συγκεκριμενο ακινητο, …. κτλ θελουμε να δουμε το ακινητο αμεσα τοτε υπογραφουμε την ¨Εντολη Υποδειξης¨ που μας εξαναγκαζη να υπογραψουμε ο Μεσιτης αλλα με την υποσημειωση “ Με καθε επιφυλαξη και κατοπιν απαιτησης του Μεσιτη” η κατι αναλογο και στην συνεχεια εχοντας τα στοιχεια του ιδιοκτητη απο το αντιγραφο εντολης του ιδιοκτητη που οφειλη να μας δωσει ενημερωνουμε τον ιδιοκτητη (οι περισσοτεροι πωλητες, αγοραστες, ενοικιαστες δεν γνωριζουν τι ισχυη βαση του νομου) και παραλληλα καταθετουμε καταγγελια στο Πειθαρχικο Συμβουλιο του Επιμελητηριο που ειναι εγγεγραμενος ο Μεσιτης (αρθρο 203)
  Επισης το αρθρο 200 παραγραφος 7 βοηθα αναφεροντας
  “Στη σύμβαση μεσιτείας πρέπει να αναγράφεται ρητά αν ο μεσίτης μπορεί να ενεργήσει και για τον αντισυμβαλλόμενο του εντολέα του. Αν, παρά την έλλειψη της πιο πάνω συμφωνίας, ο μεσίτης συμβληθεί και με το άλλο μέρος, ο εντολέας δικαιούται να αρνηθεί την καταβολή της συμφωνηθείσας αμοιβής ή να αξιώσει την επιστροφή της ήδη καταβληθείσας.”

  Πολλα απο τα αναφερομενα σ’ αυτο τον χωρο παροτι ηταν προφανη ισως εχουν ξεκαθαρισει ακομη περισσοτερο μετα την 11-04-2012 οποτε και στο ΦΕΚ Α86/11-04-2021 δημοσιευτηκε το πολυνομοσχεδιο 4072/2012 με τιτλο «Βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος- Νέα εταιρική μορφή- Σήματα- Μεσίτες Ακινήτων- Ρύθμιση θεμάτων Ναυτιλίας, Λιμένων και Αλιείας και άλλες διατάξεις» οπου στο τεταρτο μερος με τιτλο ¨Μεσιτες Ακινητων¨ στα αρθρα 197 εως 204

  Ελπιζω οτι συντομα θα μπορεσω να δω πως αντιμετωπιζουν το θεμα οι Καταναλωτικες Οργανωσεις (ΚΕΠΚΑ, ΙΝΚΑ, ΕΚΠΟΙΖΩ κ.α.), η Γ.Γ. Καταναλωτη, Ο Συλλογος Προστασιας Ενοικιαστων κλπ
  Επανερχομε με επιπλεον πληροφοριες – διευκρινισεις

  • Ωχ αμαν said,

   Ολοι βλεπω απο θεωρια καλα το πατε…αρκει να σας βγει τζαμπα…μαθανε οτι γ@@@@στε πλακωσανε κι οι γυφτοι λεει ο λαος…κι απο τζαμπατζιδες ελαδινιστες του ελλαδισταν χορτασαμε….ρε ουστ…αργοσχολοι.

  • harry said,

   – Γνωρίζετε το νόμο για μεσιτεία και τι λεει για τη διπλή αμοιβή? γνωρίζεται ότι ο ενδιαφερόμενος δεν υποχρεούται να υπογράψει την εντολή υπόδειξης; δεν μου απαντήσατε…ΣΤΕΚΟΜΑΙ Σ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΜΟΝΟΝ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ
   ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΧΥΟΥΣΑ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ. ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΜΟΙΒΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΔΥΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΑ ΜΕΡΗ . ΓΙΑ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΑΠΟΤΑΝΘΕΙΤΕ ΣΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΜΕΣΙΤΩΝ / ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΗΛ, 2103621930 e-akinita.gr

   • Αγανακτισμένη said,

    «– Γνωρίζετε το νόμο για μεσιτεία και τι λεει για τη διπλή αμοιβή? γνωρίζεται ότι ο ενδιαφερόμενος δεν υποχρεούται να υπογράψει την εντολή υπόδειξης; δεν μου απαντήσατε…ΣΤΕΚΟΜΑΙ Σ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΜΟΝΟΝ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ
    ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΧΥΟΥΣΑ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ. ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΜΟΙΒΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΔΥΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΑ ΜΕΡΗ . ΓΙΑ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΑΠΟΤΑΝΘΕΙΤΕ ΣΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΜΕΣΙΤΩΝ / ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΗΛ, 2103621930 e-akinita.gr»


    @harry

    στο σχόλιο μου γράφω ξεκάθαρα «ΔΕΝ ΥΠΟΧΡΕΟΥΤΑΙ»
    δεν ειπα πουθενα οτι αποκλειονται οι αμοιβές και απο τα δυο μέρη.
    Το να εμφανίζει όμως ο μεσίτης την εντολή και να λεει οτι ο πελάτης ειναι υποχρεωμένος να υπογράψει είναι το εντελώς αντίθετο απο αυτό που λέτε, και σε αυτό στάθηκα.

    Δεν αποκλείονται οι αμοιβές και απο τα δυο μέρη ΟΜΩΣ δεν ειναι και υποχρεωμένος ο αγοραστής να υπογραψει.

    Σε όσα μεσιτικά κι αν πήγα, και πήγα σε πολλά.. μου ειπαν οτι ειμαι υποχρεωμένη να υπογράψω.

    Γιατί κανείς μεσίτης δεν σχολιάζει αυτή τη πράξη ως ανηθικη για τον κλάδο σας παρα μονάχα παραπονιούνται για την αντίδραση των αγοραστών;

    (ρητορική ερωτηση, την απάντηση την ξερω)

 35. Αρπάχτρας said,

  Όταν ανατίθεται η πώληση ενός ακινήτου σε κάποιον μεσίτη καλώς πληρώνεται από τον πωλητή του ακινήτου αλλά το να πληρώνεται και από τον αγοραστή είναι τελείως παράλογο μιας και είναι στις υποχρεώσεις του ως προς την συμφωνία που έχει κάνει με τον πωλητή.

 36. Sissy said,

  Ψάχνω εδώ κι έναν περίπου χρόνο να βρω διαμέρισμα προς ενοικίαση στα νότια προάστια Αττικής. Έχω συνεργαστεί με δεκάδες μεσίτες, χωρίς αποτέλεσμα. Όπως προαναφέρθηκε, με οδηγούν στο εκάστοτε διαμέρισμα, ανοίγουν την πόρτα, επαναλαμβάνουν τις πληροφορίες που αναφέρονται στην αγγελία, και φεύγοντας, εάν προχωρήσω σε ενοικίαση, μου ζητούν 1 ή δύο ενοίκια για τον κόπο που έκαναν.. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει μεγαλύτερη απατεωνιά. Θεωρώ τον τρόπο που δουλεύουν τα μεσιτικά γραφεία ελλειπή και τα χρήματα που απαιτούν σκανδαλιστικά πολλά! Λυπάμαι τους ιδιοκτήτες των ακινήτων που τόσο αφελώς δέχονται να συνεργάζονται με τέτοια γραφεία. Πολύ συχνά μάλιστα ζητούν να παρίστανται και οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες στην παρουσίαση του διαμερίσματος από τον μεσίτη! Δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι πιο ανόητο! Όλοι να ζήσουμε θέλουμε και να κερδίσουμε χρήματα. Αλλά ας βάζουμε κι ένα όριο στην αισχροκέρδεια, γιατί σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουμε στην ανηθικότητα. Ευχαριστώ.

  • Oti na nai... said,

   Τοτε να μην απευθυνεσαι σε μεσιτες ρε μεγαλε…. ψαξτο μονος σου!!! Μηπως μπορεις να παραγεις μονος σου κι οτι τρως και φορας για να μην χρειαζεται γενικος να πηγαινεις στην αγορα…ελλαδισταν χωρα του τζαμπα. Ολοι οι πανεξυπνοι μαζευτηκαν εδω….

   • Αγανακτισμένη said,

    Ακυρο εντελώς το σχόλιο σου «μεγάλε» … «ελλαδιστάν χώρα του τζάμπα» –> σωστή η διατύπωσή σου αλλά μάλλον ισχύει για την πλευρά των μεσιτών κυρίως και όχι τόσο αυτή των αγοραστών.. Το επίπεδο των μεσιτικών γραφείων (συμπεριλαμβανομένου γραμματείας και μεσιτών) είναι δυστυχώς απίστευτα χαμηλο… τις προάλλες συλλάβιζα το email μου σε έναν τύπο και φτάνοντας στο domain, του λέω προφορικά gmail (dot) com και ο τύπος έγραφε στην κυριολεξία d..o..t … «DOT όπως ακουγεται ε?» μου λέει… Η δε εξυπηρετικότητα τους… σε σκλαβώνει…! Στέλνεις email για ένα ακίνητο, σε συνδέει (η φοβερή) γραμματεία μετά από 5-6 τηλέφωνα που σε εχουν πάρει με τον μεσίτη … και τελικά ο μεσίτης δεν έχει δει το email!!! Σε παίρνει και σου λεει «ενδιαφέρεστε για ακίνητο στα νότια προάστια να φτιάξουμε το προφίλ σας;;» ΟΧΙ φίλε μου να μην το φτιάξουμε! ενδιαφέρομαι για συγκεκριμένο ακίνητο το οποίο σου έστειλα»… επική απάντηση «Α δεν έχω δει το email σας, βλέπω μόνο το ενδιαφέρον σας». Και εκει είναι που σου ανάβουν τα λαμπάκια… Προσωπικά οι μεσίτες και οι γραμματείς τους με εχουν δυσκολέψει απίστευτα και μάλιστα από σύντομες συζητήσεις δεν γνωριζαν τι τους γίνεται σχετικά με τα ακίνητα καθώς είχαν να μιλήσουν μήνες με τους ιδιοκτήτες. Όπως είπαν άλλοι παραπάνω λοιπόν πολύ σωστά, ας πληρώσει τον μεσίτη αυτός που τον ζήτησε… εγω που αναγκαστικά σκοντάφτω πάνω του γιατι να πληρώσω; πλέον δεν βρίσκεις ακίνητα απο ιδιώτες συνεπώς το να «μην απευθύνεσαι σε μεσίτες δεν υπάρχει σαν επιλογή»… είναι σαν να λες σε κάποιον να μην συναναστρέφεται με το δημόσιο γιατί θεωρεί τους δημόσιους υπαλλήλους αργόσχολους. ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΟΜΩΣ ΕΠΙΛΟΓΗ… ΘΑ ΤΟΥΣ ΦΑΣ ΣΤΗ ΜΑΠΑ… και τους μεσίτες λοιπόν τους τρως στη μαπα χωρίς να το επιλέξεις. καταλήγεις λοιπόν και βρεγμένος και δαρμένος (γδαρμένος καλύτερα) αφού αφενός αναγκάζεσαι να εμπλακείς σε ατέρμονα τηλέφωνα με γραμματείς και φαρισαίους και αφετέρου θέλουν και να τους πληρώσεις!!! Για ποιο λόγο να πληρώσω τον μεσίτη που μου χει κάνει τη ζωή δύσκολη;;; Είμαι τζαμπατζής επειδή δεν μου αρέσει να πληρώνω αέρα;;;

 37. Ανώνυμος said,

  Μεσητες=παρασιτα

 38. Ένας μεσίτης said,

  Κατα αρχήν να ξεκαθαρίσω ενα πράγμα:
  Εάν γίνει έλεγχος μέσω υποθηκοφυλακείου και βρεθεί συσχετισμός ατόμων μπορούν να υπάρξουν νομικές κυρώσεις και ο μεσίτης να εισπράξει κανονικά την αμοιβή του και να σας τρέχει. Οπότε ειδικά για μεγάλες συναλλαγές δεν θα πρότεινα το παραπάνω «κολπάκι».

  Τώρα σχετικά με το κατα πόσο η αμοιβή ειναι δίκαια ή οχι:
  Ναι μπορει να είστε ο πελάτης που για ενα 15 λεπτο πληρώνει 5000. Έχετε σκεφτεί όμως πόσους άλλους πελάτες εχει ένας μεσίτης που μπορει να τον τρέχουν για μήνες; Δηλαδή αν κανουμε 15 λεπτά να μην σας πάρω αμοιβή, αν κανουμε 1 χρονο να ζητήσω πολλαπλάσια; Τα χαρτοφυλάκια ετςι λειτουργούν με αυτο που γενικώς μπορούμε να αποκαλεσουμε επενδύσεις χαμηλού και υψηλού ρίσκου. Εάν δεν υπήρχε αυτού του είδους η εξομάλυνση, το επάγγελμα δε θα υπήρχε.

  Ειναι επάγγελμα άχρηστο; Ίσως για μερικούς αγοραστές που έχουν χρονο και πληροφορίες στη διάθεση τους. Για τους άλλους όμως, ειναι αναγκαίο. Γιατί αλλιως ειναι να προσπαθεί ένας ιδιώτης για μηνες τρέχοντας να βρει ενα σπιτι, έχοντας ταυτόχρονα και τις πάμπολλες υποχρεώσεις που πλεον έχουμε και αλλιως να εχει 5-10 ατομα να ψάχνουν για αυτόν και να τον ειδοποιούν για οτιδήποτε τον ενδιαφέρει. Και απο αυτούς ένας θα πληρωθεί, οι υπόλοιποι τι να κάνουν, δεν έχουν έξοδα;

  Αντί να καταφεύγουμε λοιπόν σε μικρότητες και αμφιβόλου νομιμότητας λύσεις, ας κανουμε το πιο απλό: όσοι δεν θέλουν μεσίτη ας μη ζητούν τις υπηρεσίες του. Ετςι απλα. 🙂

  Επιςης, το 2% ειναι επι της τελικής αξίας, αν σας ζήτησαν επι της αρχικής, δώστε επι της τελικής. Αν σας κάνουν «νερά» πείτε πως θα προβείτε σε καταγγέλεια, έχετε το νομό με το μέρος σας.

  Κλείνοντας θα πω το εξής: το να κρίνουμε χωρις να ξέρουμε οδηγεί σε εσφαλμένες αντιλήψεις και συμπεράσματα, πράγμα που ιστορικώς μας τρώει σα λαό. Ας μην το διαιωνιζουμε αλλο.

  • Αγανακτισμένη - Μεσιτοκαμμένη said,

   Αγαπητέ Μεσίτη, απαντώ στο σχόλιο σου αυτό καθ’αυτό αλλά απαντώ και γενικά μιας και εκπροσωπείς το επάγγελμα.

   Γράφεις:

   1) «Τώρα σχετικά με το κατα πόσο η αμοιβή ειναι δίκαια ή οχι: Ναι μπορει να είστε ο πελάτης που για ενα 15 λεπτο πληρώνει 5000. Έχετε σκεφτεί όμως πόσους άλλους πελάτες εχει ένας μεσίτης που μπορει να τον τρέχουν για μήνες;»

   –> Δεν έχεις συμφωνήσει ήδη με τον πωλητή να πληρωθείς γι αυτή ακριβώς τη δουλειά;;; να δείξεις δηλαδή το σπιτί σε οποιονδήποτε ενδιαφέρεται αντί να το δείχνει ο ιδιοκτήτης;; Αν όχι για ποιό λόγο ακριβώς θα σε πληρώσει ο ιδιοκτήτης;;

   2) «Τα χαρτοφυλάκια ετςι λειτουργούν με αυτο που γενικώς μπορούμε να αποκαλεσουμε επενδύσεις χαμηλού και υψηλού ρίσκου. Εάν δεν υπήρχε αυτού του είδους η εξομάλυνση, το επάγγελμα δε θα υπήρχε.»

   –> Για ποιά χαρτοφυλάκια μιλάμε και τι είδους συσχετισμός είναι αυτός που κάνεις, δεν καταλαβαίνω! Το επάγγελμα του μεσίτη είναι καθαρά παροχή υπηρεσιών… η οποία μάλιστα δεν γίνεται και σωστά στη χώρα μας.. τώρα εάν θα έπρεπε να υπάρχει το επάγγελμα του κτηματομεσίτη γενικώς θα το αφήσω στην άκρη γιατί δεν υπάρχει μονολεκτική απάντηση.. ούτε ΝΑΙ, ούτε ΟΧΙ.

   3) «Ειναι επάγγελμα άχρηστο; Ίσως για μερικούς αγοραστές που έχουν χρονο και πληροφορίες στη διάθεση τους. Για τους άλλους όμως, ειναι αναγκαίο. Γιατί αλλιως ειναι να προσπαθεί ένας ιδιώτης για μηνες τρέχοντας να βρει ενα σπιτι, έχοντας ταυτόχρονα και τις πάμπολλες υποχρεώσεις που πλεον έχουμε και αλλιως να εχει 5-10 ατομα να ψάχνουν για αυτόν και να τον ειδοποιούν για οτιδήποτε τον ενδιαφέρει. Και απο αυτούς ένας θα πληρωθεί, οι υπόλοιποι τι να κάνουν, δεν έχουν έξοδα;»

   –> Αφήνω πάλι στην άκρη το αν είναι άχρηστο το επάγγελμα. Όπως είπα παραπάνω η απάντηση δεν είναι απλή και μπορεί και οι δυο απόψεις να υποστηριχθούν κατάλληλα. Για τα υπόλοιπα όμως που λες. Είναι επιλογή των μεσιτών να δέχονται να αναλάβουν το ίδιο σπίτι με άλλους 10 μεσίτες τη στιγμή που ξέρουν από πριν πως ένας μόνο θα πληρωθεί. Προσωπική μου γνώμη είναι πως αυτό είναι τελείως λάθος και πως θα έπρεπε εσείς οι ίδιοι να προστατεύετε το επάγγελμα σας ζητώντας αποκλειστική εντολή. Παρόλα αυτά όμως, και επειδή ο ένας μεσίτης κοιτάει να βγάλει το μάτι του άλλου, τελικά καταλήγετε να τρέχετε 10 άτομα για ένα σπίτι και να πληρώνεται -ΠΡΟΦΑΝΩΣ- μόνο ένας.

   Εδώ λοιπόν φίλε μου μεσίτη θα ήθελα να βάλω δυο σημειώσεις.

   – έχεις σκεφτεί ποτέ ότι ο καθένας που δεν έβρισκε άλλη δουλειά γίνονταν μεσίτης διεκδικόντας μάλιστα τα καλά χρόνια παχουλές αμοιβές χωρίς να κοπιάσει; Είσαστε πλέον πάρα πολλοί για την αγορά της Ελλάδας. Καταλάβετέ το.
   – έχεις σκεφτεί ποτέ ότι οι περισσότεροι μεσίτες, όταν δεν πρόκειται για οικογενειακή επιχείρηση, δουλεύουν για ένα γραφείο, που ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ αυτό να καλύπτει τα έξοδά τους που σχετίζονται με μετακινήσεις κλπ?? Θα καλύψω εγώ (τρόπος του λέγειν – μιλάω για κάθε αγοραστή) τα έξοδα σου για να δείξεις ένα σπιτι και απο τα λεφτά που θα πληρώσω να πληρωθεί ένα γραφείο που παρασιτεί;;;;; Γιατί πρέπει πάντα να ψάχνουμε σε αυτή τη χωρα τον έναν ΜΑΛΑΚΑ που θα πληρώσει τα σπασμένα και να μην τα διεκδικούμε από αυτόν που οφείλει να μας τα δώσει δηλαδή το γραφείο για το οποίο δουλεύεις;;; (όπου μαλάκας, βλέπε αγοραστής/ενοικιαστής στην περίπτωσή μας… )

   4) «Αντί να καταφεύγουμε λοιπόν σε μικρότητες και αμφιβόλου νομιμότητας λύσεις, ας κανουμε το πιο απλό: όσοι δεν θέλουν μεσίτη ας μη ζητούν τις υπηρεσίες του. Ετςι απλα.»

   –> Άκου τώρα το καλύτερο! «Αμφιβόλου νομιμότητας λύσεις» ΟΥΑΟΥ. Λοιπόν: Υπάρχουν 2 έννοιες, η νομιμότητα και η ηθική. το παραπάνω «κολπάκι» είναι εντελώς νομιμο.. καθώς δεν αναφέρεται πουθενά στο νόμο περί μεσιτείας ότι απαγορεύεται να δει κάποιος ένα σπίτι και να δώσει τη διεύθυνση σε γνωστό του που επίσης ενδιαφέρεται. Είναι Ηθικό; θεωρητικά εδώ θα έπρεπε να απαντήσω ‘οχι δεν είναι ηθικό’. Βάζω όμως μια ανω τελεία και θα επανέλθω στο ερώτημα στο τέλος γιατί μια βεβιασμένη απάντηση δεν σημαίνει ότι είναι πάντα και η σωστή.

   5) «Επιςης, το 2% ειναι επι της τελικής αξίας, αν σας ζήτησαν επι της αρχικής, δώστε επι της τελικής. Αν σας κάνουν «νερά» πείτε πως θα προβείτε σε καταγγέλεια, έχετε το νομό με το μέρος σας.»

   –> Μιλάς παραπάνω για «Αμφιβόλου νομιμότητας λύσεις» …. γνωρίζει μήπως φίλε μεσίτη ότι από το ΝΟΜΟ ο αγοραστής/ενοικιαστής ΔΕΝ είναι υποχρεωμένος να υπογράψει εντολή με τη οποία αποδέχεται να δώσει αμοιβή στο μεσίτη;; ΜΟΝΟΝ ο πωλητής είναι υποχρεωμένος από το νομο καθώς αναθέτει στο μεσίτη μια δουλειά: ΝΑ ΒΡΕΙ ΑΓΟΡΑΣΤΗ/ΕΝΟΙΚΙΑΣΤΗ. ΆΡΑ ο μεσίτης όπως είπα και παραπάνω έχει εξασφλίσει τη πληρωμή του από το νόμιμο μέρος και στη συνεχεία με το νταβατζιλικι που διέπει αυτή τη χώρα γενικώς ΑΠΑΙΤΕΙ να πληρωθεί (για την ίδια δουλεια!!) και από τον ενδιαφερόμενο !!!

   –> Μιλάτε για νομιμότητα και εσείς οι ίδιοι πρώτοι έχετε καταπατήσει το δικαίωμα που δίνει ο νόμος στον ενδιαφερόμενο να ΜΗΝ σας πληρώσει. Εχετε επίσης καταπατήσει το δικαίωμα ελέυθερης διαπραγμάτευσης της μεσιτικής αμοιβής που καθαρά ορίζει ο νόμος ο οποιος μάλιστα λέει πως δεν υπάρχουν κατώτα όρια. Γιατί μιλάτε για νομιμότητα τη στιγμή που παράνομα διεκδικείτε ποσοστό 2% και μάλιστα παράνομα το απαιτείτε τόσο από τον πωλητή όσο και από τον αγοράστή;;;

   Οι περισσότεροι μεσίτες δεν έχουν ιδέα για τον εν λόγω νόμο και το διαπίστωσα από προσωπική εμπειρία με κωμικό μάλιστα τρόπο. Όταν θέλεις να είσαι επαγγελματίας και να σε σέβονται οφείλεις να τηρείς τα δέοντα και όχι να χρησιμοποιείς την άγνοια του άλλου ή την θέση ισχύος σου για να να πράξεις όπως σε συμφέρει. Τι εννοώ άγνοια και θέση ισχύος; Άγνοια δικαιωμάτων των αγοραστών αφενός και άγνοια υποχρεώσων των πωλητών οι οποίοι κανονικά θα έπρεπε να πληρώνουν ολόκληρη τη αμοιβή (όση κι αν είναι και προφανώς στηριζόμενοι στο νόμο της ελεύθερης διαπραγμάτευσης και των μη υπαρχόντων κατώτατων ορίων). Θέση ισχύος από την άλλη είναι η θέση του μεσίτη για τον λόγο που είπα στη προηγούμενη απάντηση μου. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΙΔΙΩΤΩΝ ΠΛΕΟΝ. Τόσο απλά. Άρα είναι αδύνατον να μην τους χρησιμοποιήσεις. Όταν λοιπόν δεν έχεις ζητήσει τις υπηρεσίες του μεσίτη και ο μεσίτης απαιτεί να πληρωθεί απο σένα επειδή σου έδειξε το σπιτι που αγόρασες και βρήκες κατόπιν δικού σου ψαξίματος, είναι εκτός από παράνομο και ΑΝΗΘΙΚΟ απο μέρους του μεσίτη. το να μου δείξει το σπίτι ΠΡΕΠΕΙ να το κάνει βάσει της εντολής που υπέγραψε με τον ιδιοκτήτη. Τόσο απλά.

   –> Τέλος, και εδώ προφανώς η τοποθέτηση μου δεν είναι προς εσάς συγκεκριμένα αλλά προς τον κλάδο σας, αν δεν σας αρέσουν τα «κολπάκια» στο επάγγελμά σας και δεν τα θεωρείτε ηθικά να μην τα υιοθετείτε όταν σας συμφέρουν και όταν όχι να τα κατακρίνετε.

   Αν η ανηθικότητα υπήρχε μόνο στο παραπάνω «κολπάκι» από τους αγοραστές θα την κατέκρινα. Όταν όμως είναι απάντηση στην ανηθικότητα των μεσιτών, λυπάμαι αλλά δεν είναι και τόσο κατακριτέα τελικά. Η αγορά των μεσιτών έχει πολύ σαπίλα εδω στην Ελλάδα και δυστυχώς το μορφωτικό και επαγγελματικό τους επίπεδο δεν είναι ικανό να τους κάνει να σέβονται αυτόν που έχουν απέναντί τους και να μην τον βλέπουν αποκλειστικά σαν πορτοφόλι. Οπότε μην «ζητάτε» σεβασμό από κάποιον που «εσείς» πρώτα δεν σεβαστήκατε. Και αυτό ισχύει για όλους -μεσίτες και μή.

 39. Ένας μεσίτης said,

  Απαντώ παραθέτοντας τα εξής:
  Σχετικά με τη λήψη αμοιβής και απο τους δυο, γιατί το βρίσκετε λαθος; Υπηρεσίες παρέχονται και στους δυο, συγκεκριμένα στον ιδιοκτήτη εύρεση ενδιαφερόμενου και διαφήμιση ενώ στον ενδιαφερόμενο, εύρεση κατάλληλου ακινήτου και διαπραγμάτευση, η οποία αρκετά συχνά τον γλιτώνει απο περισσότερα χρήματα απο την αμοιβή που δίνει.

  Σχετικά με το χαρτοφυλάκιο, ο καθε μεσίτης εχει ενα, το οποίο περιλαμβάνει τα ακίνητα που εχει ο ίδιος φέρει και τους ενδιαφερόμενους που συνεργάζονται μαζι του. Δηλαδή εχει μέσα και εμπορικά ακίνητα(αυτά που έχουν κίνηση) και ορισμένα που δεν έχουν καλούς δείκτες (πχ ψηλή τιμή, κακή κατάσταση κλπ). Το δίκιο ισχύει και για τους ενδιαφερόμενους, χωρίζονται στους άμεσα και σε αυτούς που κοιτάνε. Ο μεσίτης (ο σωστός) τους εξυπηρετεί όλους, και για να μην «μπαίνει μέσα» πρέπει να ίσοςταθμιζει τις απώλειες και τα οφέλη. Αυτο μονο εύκολα λεφτά δεν ειναι και σας το λέω, αυτοί που πανε καλα στη δουλεια αυτή δουλεύουν 12 ώρες τη μέρα και Σ/Κ(διότι εξυπηρετεί τους εργαζόμενους). Αυτο ενοουσα λέγοντας χαρτοφυλάκιο.

  Σχετικά με το αν υπάρχουν ή οχι αγγελίες ιδιωτών, εσείς πως πιστεύετε δηλαδή πως τους βρίσκουμε εμείς; Σίγουρα υπάρχουν και συστάσεις, αλλα δε μας τους δίνουν αλλα μεσιτικα, μόνοι μας τρέχουμε και ή τις βρίσκουμε στο δρόμο ή απο τα διάφορα site, τα οποία δεν ειναι μονο για εμάς.
  Βέβαια σε περιοχές ιδιαίτερα καλές, ναι έχετε δίκιο δε θα βρείτε πολλές αγγελίες ιδιωτών, αλλα σε γενικές γραμμές, αν τώρα επισκεφτείτε το xe.gr, βάζετε περιοχή, επιλέγετε αγγελίες απο ιδιώτες και θα δείτε πως εχει κάποιες. Αλλα ναι, σίγουρα οι περισσότερες ειναι απο γραφεία, αλλα αυτο δεν το επιβάλλουμε εμείς, ο κόσμος προτιμά να χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες μας για τους δικούς του λόγους (πχ δωρεάν διαφημιση(πληρώνω τον έναν με διαφημίζουν 10)). Δεν μου φαίνεται και πολυ ανήθικο ολο αυτο, τουλάχιστον οχι απο μέρος μας, εφόσον δεν επιβάλλαμε κατι τέτοιο…

  Σχετικά με το ύψος και τη διαπραγμάτευση της τιμής, το 2% εχει κριθεί χαμηλό απο το Εφ. Θεσσαλονίκης με σχετική απόφαση. Ναι ειναι διαπραγματεύσιμο, όπως και νόμιμα μπορει ενα γραφείο να πει εμείς τόσα παιρνούμε, αν θέλετε υπογράφετε. Δε σας στερεί κανένα δικαίωμα, μπορείτε εκει να αρνηθείτε και να βρείτε κάποιο αλλο που ειναι φθηνότερο…

  Όπως είπα και πριν, επιλογή σας ειναι να ζητήσετε τις υπηρεσίες μας. Δε φταίνε εμείς που οι ιδιοκτήτες μας προτιμάνε απο το να κινηθούν ιδιωτικά. Εσείς αν νοίκιαζατε το σπιτι σας δε θα προσπαθούσατε να μειώσετε τους κινδύνους και τα κόστη τις διαδικασίας; Να ξέρετε απο πριν σε ποιον το δίνετε και πόσο μπορει να σας πληρώνει τα νοίκια στην ωρα του; Και αντίστοιχα για τους ενοικιαστές, τα ανάλογα.

  Μου λέτε πως βλέπουμε τους ανθρώπους σαν πορτοφόλια. Αυτο σας λέω μπορει να ισχύει και για τους δικηγόρους, τους γιατρούς και τους ασφαλιστές. Οχι, πιστεύω ειναι στον άνθρωπο. Ναι υπάρχουνε και τα λαμόγια εδώ όπως και σε καθε αλλο επάγγελμα παροχής υπηρεσιών. Αλλα για μενα, όπως και για πολλούς άλλους, το επάγγελμα το κάνω διότι μου αρέσει να βοηθάω το κόσμο σε μια βασική του ανάγκη. Και ειδικά πλεον, οι άνθρωποι του χώρου μας που κινούνται ετςι ξεχωρίζουν και πανε μπροστά, οι «Βεγγοι» σιγά σιγα εκλείπουν. Αυτά…

 40. Αγανακτισμένη - Μεσιτοκαμμένη said,

  «Σχετικά με τη λήψη αμοιβής και απο τους δυο, γιατί το βρίσκετε λαθος; Υπηρεσίες παρέχονται και στους δυο, συγκεκριμένα στον ιδιοκτήτη εύρεση ενδιαφερόμενου και διαφήμιση ενώ στον ενδιαφερόμενο, εύρεση κατάλληλου ακινήτου και διαπραγμάτευση, η οποία αρκετά συχνά τον γλιτώνει απο περισσότερα χρήματα απο την αμοιβή που δίνει.»

  –> Το βρίσκω λάθος, ανήθικο και καταχραστικό να απαιτεί αμοιβή και από τα δυο μέρη ΟΤΑΝ ΔΕΝ παρέχει υπηρέσιες και στα δυο μέρη. Τι εννοώ για να τα ξεχωρίσουμε:

  Έστω ότι έχουμε ένα ιδιοκτήτη που αναθέτει το σπίτι του σε έναν μεσίτη. Η εντολή ανάθεσης σημαίνει ΑΥΤΟΜΑΤΑ ότι ο μεσίτης είναι υποχρεωμένος να υποδείξει το σπίτι σε ΟΠΟΙΟΝ ενδιαφέρεται. Θα πληρωθεί γι αυτή τη δουλειά. Για όσους ενδιαφερόμενους πάει, θα πληρωθεί μια και καλή στο τέλος από τον ιδιοκτητη του σπιτιού.
  Μια χαρά ως εδώ και πολύ καλά θα κάνει ο μεσίτης να διεκδικήσει την αμοιβή του (όποια κι αν αυτή ειναι, χωρίς προσωπικά να συμφωνώ με την ταρίφα του 2% από όλα τα μεσιτικά γραφεία αλλά τελος πάντων.)

  Απο την πλευρά του αγοραστή τώρα έχουμε 2 περιπτώσεις:
  Α) Ο αγοραστής Α για να βρει ένα ακίνητο παίρνει τηλεφωνο σε 2-3 μεσιτικά και λέει ψάχνω σπιτι με τις τάδε προδιαγραφές. Βρείτε το μου σας παρακαλω. Ζητάει λοιπόν υπηρεσία. Αρα ο μεσιτης δικαιουται να πληρωθεί γιατι θα ψάξει στο πορτφολιο του τι έχει και θα κρινει τι ταιριάζει στις ανάγκες του αγοραστή. Αρα λοιπόν καλά κάνει και ζητάει αμοιβή (2% ή οσο συμφωνήσουν).

  Β) Ο αγοραστής Β για να βρει ένα ακίνητο προτιμά να δαπανήσει μόνος του χρόνο αναζητώντας αγγελίες, να πάρει τηλέφωνα κλπ. Βλέπει λοιπόν ένα ακίνητο που του αρέσει και πάει να πάρει τηλέφωνο και (για κακή του τύχη), 98 στις 100 φορές θα πέσει πάνω σε μεσιτικό γραφείο. Τι κάνει ο δόλιος;; Αφήνει στην άκρη τα μεσιτικά και πάει να δει τα 2 σπιτια που είναι απο ιδιώτες?? μάλλον όχι… παίρνει τηλέφωνο τον μεσίτη και ζητάει να δει το σπιτι. Ζητάει λοιπόν κάτι για το οποίο ο μεσίτης ειναι υποχρεωμενος να κανει χωρίς να ζητήσει επιπλέον αμοιβή. Το ειπαμε παραπάνω ότι για αυτή ακριβώς τη δουλειά θα πληρωθεί από τον ιδιοκτήτη. Επίσης ο ενδιαφερόμενος ζητάει απο τον μεσίτη να του δείξει το σπίτι καθώς δεν μπορεί να το δει παρακάμπτοντας το μεσίτη. Διότι οι περισσότεροι μεσίτες, επειδή το ανέφερες κι αυτο, ζητούν από τον πελάτη να κατεβάσει την αγγελία του ως ιδιώτης οπότε μετά τα ιχνη του ιδιοκτήτη χανονται!! Όποιος πρόλαβε και είδε την αγγελια τη μια βδομάδα που εμεινε πάνω εχει καλώς! Οι υπόλοιποι στους μεσίτες!!!

  Και για να μιλήσουμε και με νούμερα για να σταματησει η καραμέλα οτι καποιος εχει την επιλογή «να μην χρησιμοποιήσει μεσίτη». Κάνω αναζήτηση (31/5/2016) στη ΧΕ, για πωλήσεις ακινήτων πχ. στην Αργυρούπολη, χωρίς να βάλω κανένα άλλο κριτήριο, εκτός της περιοχής. Μου επιστρέφει «Βρέθηκαν 1.499 αγγελίες» … κλικάρω τώρα να μου φέρει αγγελίες μόνο από ιδιώτες… μου επιστρέφει «Βρέθηκαν 28 αγγελίες» ……….. με απλά μαθηματικά λοιπόν το ποσοστό αγγελιών από ιδιώτες έχετε καλά φροντίσει οι μεσίτες να είναι μικρότερο του 2% του συνόλου των αγγελιών! Φαντάσου τώρα, επειδή από τις 28 αγγελίες μερικές είναι πολύ ακριβές άλλες δεν μου κάνουν λόγω τμ, φαντάσου να βάλω κι άλλα κριτήρια εκτός από την περιοχή που έβαλα παραπάνω! Θα πέσουμε στις μισές αγγελίες. Στον σπιτόγατο δε, δεν υπάρχει καν η επιλογή να διαχωρίσεις αγγελίες μεσιτών και ιδιωτών… πρέπει να βλέπεις κάθε μια ξεχωριστά.
  Καταλαβαίνουμε όλοι λοιπόν τι σημαίνει «δεν υπάρχουν αγγελίες ιδιωτών πλεον». Είναι ήδη πολύ δυσκολο να βρεις κατι που θα σου αρέσει, θα σε καλύπτει και επίσης θα τα βρεις με τον ιδιοκτητη στην τιμή. Άρα εκ των πραγματων δεν μπορείς να περιοριστείς σε 10 αγγελίες σκάρτες που θα βρεις από ιδιώτες.

  «Όπως είπα και πριν, επιλογή σας ειναι να ζητήσετε τις υπηρεσίες μας. Δε φταίνε εμείς που οι ιδιοκτήτες μας προτιμάνε απο το να κινηθούν ιδιωτικά. Εσείς αν νοίκιαζατε το σπιτι σας δε θα προσπαθούσατε να μειώσετε τους κινδύνους και τα κόστη τις διαδικασίας; Να ξέρετε απο πριν σε ποιον το δίνετε και πόσο μπορει να σας πληρώνει τα νοίκια στην ωρα του; Και αντίστοιχα για τους ενοικιαστές, τα ανάλογα.» –> αυτό πάλι υποστηρίζει αυτο που είπα παραπάνω… Ο ιδιοκτήτης ζητάει τις υπηρεσίες σας…. όχι ο ενοικιαστής/αγοραστής… γιατί θεωρείτε δεδομένο όλοι οι μεσίτες ότι αφού κάποιος ιδιοκτήτης σας ανέθεσε ένα ακίνητο θα πρέπει να πληρωθείτε και από τις δύο πλευρες;;;

  Ρωτάω λοιπόν:
  – Αντιλαμβάνεστε τη διαφορά του «ζητάω υπηρεσία» και του «μου δείχνετε ένα σπίτι, στο πλαίσιο των υπηρεσιών που σας εχει ζητησει κάποιος άλλος (ο ιδιοκτήτης)» ? ΑΝ όχι, πείτε μου για ποιο λογο σας πληρωνει ο ιδιοκτήτης.
  – Γνωρίζετε το νόμο για μεσιτεία και τι λεει για τη διπλή αμοιβή? γνωρίζεται ότι ο ενδιαφερόμενος δεν υποχρεούται να υπογράψει την εντολή υπόδειξης; δεν μου απαντήσατε…
  – είναι σα να μου λέτε ότι όταν πάτε σε ένα γιατρό που πληρώνετε από το ταμείο σας, πρέπει να τα πάρει ο γιατρός και από εσάς και απο το ταμείο γιατί προσφερει υπηρεσία και στους δυο. Ετσι πρεπει; Είναι ηθικο? (ΠΡΟΣΟΧΗ: δεν ρωτάω αν συμβαίνει στη πραγματικότητα γιατί ζουμε και σε περίεργους καιρούς, ρωτάω αν θεωρείται σωστό αντικειμενικά)

  Τέλος για το αν βλεπετε τους πελάτες σαν πορτοφόλι έγραψα παραπάνω: «μην «ζητάτε» σεβασμό από κάποιον που «εσείς» πρώτα δεν σεβαστήκατε. Και αυτό ισχύει για όλους -μεσίτες και μή.»

  προφανώς και το φαινόμενο δεν περιορίζεται στους μεσίτες όμως εδώ 1) μιλάμε για τους μεσίτες 2) αναφέρουμε «τακτική» που αφορά σε όλους τους μεσίτες (αναφέρομαι στην καταχραστική συμπεριφορά τους να μην σου δειχνουν το σπίτι αν δεν υπογράψεις για 2%αμοιβη) και άρα μπορούμε να γενικεύουμε το συμπέρασμα για όλους όσους ακολουθούν τη συγκεκριμένη πρακτική η οποία ούτε ηθική είναι, ουτε υποχρεωτική απο το νόμο (το αντίθετο), όπως μου πλάσαραν πολλοί συνάδελφοί σας.

  Κλείνω με μια εμπειρία μου κατα την οποία μεσίτης θέλησε να μου πει πως ειμαι υποχρεωμένη από το νόμο να υπογράψω και μαλιστα να της δειξω τη ταυτοτητα μου. Απαντώ πως κάνει λάθος και πως έχω διαβάσει το νομο. Μου λεει με αυτοπεποίθηση πως εχει το σχετικό νομο σε φωτογραφία στο κινητό και θα μου το δείξει για να μην νομιζω πως τα βγαζει απο το μυαλό της. Περιμενω να ψαξει μερικά λεπτά. «Να το βρήκα», αναφωνεί… το κοιτάζει λίγο καλύτερα.. «Α οχι αυτο αφορά τον ιδιοκτήτη» λεει… Χαμογελώ..»Προφανως, λεω, αφού δεν υπάρχει σχετική υπόχρεωση του αγοραστή, μόνο υπο συγκεκριμένες περιστάσεις» (τις οποίες σας ανέλυσα παραπάνω με το παραδειγμα των αγοραστών Α και Β)…

  Μια αναζήτηση για το πως παρέχονται οι συγκεκριμένες υπηρεσίες από μεσίτες σε άλλες χώρες θα σας βοηθούσε να δείτε πως αυτά που γίνονται εδω στην Ελλάδα στο συγκεκριμένο επάγγελμα (Όπως και σε άλλα επαγγελματα), είναι αρπαχτές… και όχι παροχή ποιοτικών υπηρεσιών.

  Αυτά από μενα και καλό μήνα.

  • Ένας μεσίτης said,

   Και ξαναλέω, η μείωση τιμής δηλαδή δεν ειναι υπηρεσία; Γιατί η μείωση των τιμών απο τους μεσιτες που έχουν αναλάβει το ακίνητο γίνεται. Όταν βλέπετε ενα ακίνητο 20000€ πχ κάτω απο τα αλλα και παίρνοντας τηλέφωνο σας απαντάει μεσιτικο γραφειο, νομίζετε τυχαία ο ιδιοκτήτης έβαλε αυτήν την τιμή; Εγω που έχω τα δεδομένα στο σύστημα τα βλέπω αυτά, ότι δηλαδή υπάρχουν μεγάλες μειώσεις ειδικά μετα απο κάποιο διάστημα που επωφελούνται εσάς. Επιςης ξαναλέω, αλλιως διαπραγματευεστε μέσω μεσιτη που εχει τις τομές των τμ της περιοχής και την εμπορικοτητα ενός ακινήτου.

   Επιςης σας το είπα και πριν, ναι έχετε δίκιο οι ιδιωτικές αγγελίες υπάρχουν αλλα ειναι λίγες, παρόλα αυτά αρνηστε να δείτε το όφελος που σας παρέθεσα ξανά. Μείωση τιμής ισχύει είτε για τον Α είτε για το Β.

   Τώρα σχετικά με την υποχρέωση προς υπογραφή, ναι δεν έχετε όμως τουλάχιστον στο δικό μας γραφειο, δεν λέμε τέτοιες «παπάντζες» απλα ληγουμε το ραντεβού εκει.

   Και σχετικά με τους γιατρούς αν ειναι να το πάμε σε ανάλυση, πόσοι για να κλείσουν κρεβάτι (γιατί τα ραντεβού των ταμείων μπορει να πάρουν μηνες να πραγνατοποιηθουν) άμεσα ζητάνε το γνωστό σε όλους «φακελάκι»; Οχι όσο λίγοι θα έπρεπε. Όμως υπάρχουν και επαγγελματίες. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση μας: μην τους βάζουμε όλους στο τσουβάλι…

   • Αγανακτισμένη said,

    «Και ξαναλέω, η μείωση τιμής δηλαδή δεν ειναι υπηρεσία; Γιατί η μείωση των τιμών απο τους μεσιτες που έχουν αναλάβει το ακίνητο γίνεται. Όταν βλέπετε ενα ακίνητο 20000€ πχ κάτω απο τα αλλα και παίρνοντας τηλέφωνο σας απαντάει μεσιτικο γραφειο, νομίζετε τυχαία ο ιδιοκτήτης έβαλε αυτήν την τιμή; Εγω που έχω τα δεδομένα στο σύστημα τα βλέπω αυτά, ότι δηλαδή υπάρχουν μεγάλες μειώσεις ειδικά μετα απο κάποιο διάστημα που επωφελούνται εσάς. Επιςης ξαναλέω, αλλιως διαπραγματευεστε μέσω μεσιτη που εχει τις τομές των τμ της περιοχής και την εμπορικοτητα ενός ακινήτου.

    Επιςης σας το είπα και πριν, ναι έχετε δίκιο οι ιδιωτικές αγγελίες υπάρχουν αλλα ειναι λίγες, παρόλα αυτά αρνηστε να δείτε το όφελος που σας παρέθεσα ξανά. Μείωση τιμής ισχύει είτε για τον Α είτε για το Β.»

    Αγαπητέ φίλε μεσίτη, στις απαντήσεις μου παραπάνω ουδέποτε αποδέχτηκα ή αρνήθηκα το «όφελος» της διαπραγμάτευσης. Συγκεκριμένα δεν αναφέρθηκα καθόλου σε αυτό. Αν θέλεις βεβαια την προσωπική μου γνώμη, δεν αποδέχομαι το «όφελος» λόγω ύπαρξης «αντικρουομενων συμφερόντων». Ελπίζω να καταλαβαίνεις τι εννοώ γιατί δεν θα το αναλύσω σε αυτή την απάντηση. Αν δεν καταλάβεις όμως θα στο αναλύσω σε επόμενη.

    Συνεπώς δεν αρνούμαι εγώ να δω το όφελος, εσείς αρνείστε να δείτε τη διαφορά που σας περιγράφω παραπάνω με το παράδειγμα των 2 αγοραστών. Οπότε πάμε πάλι με κάποια βασικά:

    Παροχή υπηρεσίας σημαίνει ότι ο «πελάτης» έχει έρθει οικιοθελώς και έχει ζητήσει τις υπηρεσίες μου (δηλαδή η περίπτωση του αγοραστή Α). Αυτό σημαίνει επίσης ότι έχει δικαίωμα επιλογής (για το σπίτι που του αρέσει) είτε να ζητήσει από εσάς να το διαπραγματευτείτε (γιατί πίστεύει ότι θα ωφεληθεί απο τις υπηρεσίες του μεσίτη), είτε να το κάνει μόνος του (γιατί πιστεύει ότι δεν θα ωφεληθεί από τον μεσίτη). Πράγμα το οποίο όμως δεν συμβαίνει! Διότι όπως ανέφερα παραπάνω από τη στιγμή που το πρώτο μεσιτικό γραφείο θα την πέσει σε έναν ιδιωτη για να αναλάβει το ακινητο θα φροντίσει να αφανίσει τα στοιχεία του Ιδιώτη από παντού. Συνεπώς ο «πελατης» δεν έχει δικαιωμα επιλογής (ξανασημειώνω: δικαίωμα επιλογής για το ακίνητο που του αρέσει. Μην μου πείτε πάλι να βρει αγγελίες απο ιδιώτη, καθώς σας παρέθεσα τα νούμερα και λύσαμε το θέμα του τι σημαίνει «δεν υπάρχουν αγγελίες από ιδιώτες», οπότε επλίζω να μην μου πείτε πάλι την ίδια καραμέλα «ας βρει σπιτια απο ιδιώτες».)

    Ερωτώ λοιπόν για το δικό σας μεσιτικό γραφείο, αφού δεν μπορείτε να μιλήσετε εκ μέρους όλων των γραφείων (προφανώς),

    1) Δίνετε στον πελάτη την ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ; δηλαδή να του δείξετε το ακίνητο όπως είστε υποχρεωμένος να κάνετε και ο πελάτης να επιλέξει αν θα μεσολαβήσετε στη διαπραγμάτευση ή ΟΧΙ? — νομίζω ότι δεν το δίνετε, αλλά περιμένω την απάντησή σας.
    2) Γιατί λήγει το ραντεβού αν δεν υπογράψει ο «πελάτης» ? Δεν είστε υποχρεωμένος με βάση την εντολή ανάθεσης ακινητου του ιδιοκτήτη να δείξετε το ακίνητο σε όποιον το επιθυμεί? ΑΝ όχι, για τί ακριβώς ο ιδιοκτήτης υπόσχεται να σας δώσει αμοιβή και ποιες ακριβώς είναι οι υποχρεώσεις σας με βάση την εντολή ανάθεσης;; Ξαναέκανα αυτή την ερώτηση παραπάνω και δεν μου απάντησατε. Έχετε ή δεν έχετε συμφωνήσει με τον ιδιοκτήτη, συγκεκριμένη αμοιβή για συγκεκριμένη υπηρεσία? Η οποία υπηρεσία είναι να δείχνετε το σπίτι αντί του ιδιοκτήτη. Άρα ξαναγράφω «Είναι υποχρέωσή σας να δείχνετε το σπίτι χωρίς να ζητάτε επιπλέον αμοιβή από τον αγοραστή/πελάτη.» Αν δεν μπορείτε να καταλαβετε αυτή την απλή φράση, τότε τι άλλο να πω πέρά από το ότι η αμοιβή που ζητάτε είναι «καταχρηστική»

    —–Παρακαλώ απαντήστε μου αυτές τις 2 ερωτήσεις.—–

   • Ένας μεσιτης said,

    Συγγνώμη που η απάντηση ίσως βγει απο πάνω αλλα δεν μου δίνει επιλογή απάντησης στην απάντηση.

    Έχω ήδη απαντήσει σε αυτο, το ραντεβού λήγει εάν ο ενδιαφερόμενος δεν υπογράψει, κατα το δικό μας γραφειο. Ο καθε μεσιτης ειναι ελεύθερος επαγγελματίας (και υπόκειται σε ΤΕΒΕ ή Ικα που πληρώνει καθε μηνα). Η εντολή ανάθεσης λεει πως η αμοιβή πληρώνεται με την ανεύρεσης τελικού ενδιαφερόμενου, δεν υποχρεώνει την υπόδειξη εάν ο μεσιτης δεν την επιθυμεί για τους εκάστοτε λόγους όπως και η υπογραφή της υπόδειξης δεν ειναι υποχρεωτική. Βέβαια αν διαβάσετε πιο πάνω, ένας συνάδελφος ειπε πως δε λαμβάνει ανάλογη αμοιβή οποτε κανόνας δεν ειναι, οι περισσότεροι όμως ναι δε δέχονται να γίνει υπόδειξη χωρις αμοιβή και απο τον ενδιαφερόμενο. Αυτο ειναι όμως και θέμα επιμερισμού διότι παλαιότερα οι αμοιβές λειτουργούσαν διαφορετικά: ο ιδιοκτήτης πλήρωνε 4%. Θα μου πείτε τώρα, και γιατί αφου τώρα δίνει 2% να μην ειναι ο μόνος που πληρώνει. Αυτο ειναι λόγο του ποσού που προκύπτει και το πως επιμερίζεται. Για να καταλάβετε, θα αναλύσω την αμοιβή τους μεσιτη. Οι μεσιτες παλιότερα είχαν μαζι με το bonus πώλησης κάποιο μικρό επιμισθιο της τάξης των 500€. Αυτο καταργήθηκε, όπως καταργήθηκε και ο μισθός των ασφαλιστών. Δηλαδή τώρα ένας μεσιτης δεν εχει μισθό, λαμβάνει αμοιβή επι των πωλήσεων. Αυτή προκύπτει: 2+2% * 0,3-0,8 ανάλογα την εταιρεία και το συμβόλαιο. Δλδ κάποιες εταιρείες που έχουν συμβόλαια αποκλειστικότητας δίνουν ποσοστά κοντα στο 80% του 4% εάν ο μεσιτης κάνει ανάθεση υπόδειξη και αποκλειστικότητα. Σύνηθες ειναι το ποσοστό να ειναι στο 40%. Αυτο για ενα σπιτι 50000€ ειναι: 2000€*0,4= 800€. Μια καλή αμοιβή αν πάρουμε υπόψη πως τα σπίτια κλείνουν κατα μέσο όρο στις 35 υποδείξεις, που για να γίνουν ειναι κάπου στον ενα μηνα αρκετές δουλειάς με αρκετό τρέξιμο. Ο μέσος όρος δεν φτάνει τόσα ραντεβού οποτε παει αρκετές φορές με μηνα χωρις πώλησης, και αυτο οχι διότι τεμπελιασε αλλα επειδή μπορει είτε να μην καταφέρει να κλείσει στους 35 ή να μην βρει ραντεβού και να μένει στα τηλέφωνα. Τώρα συνήθως τα σπίτια ειναι άνω των 50000€ οποτε βγαίνει ενα μέσο εισόδημα κάπου στα 700€ Το μηνα αλλα οχι σταθερό. Εάν λάμβαναν αμοιβή 2%, αυτο μας παει στα 350€ με δουλεια 12ωρου. Οχι ότι δεν υπάρχουν και οι πολυ καλοί ή οι τυχεροί, αλλα το 90% αφορά τέτοια νούμερα. Τώρα αν μου πείτε ότι αυτο δεν σας απασχολεί, ειναι δικαίωμα σας δεν θα σας επιβάλλω να συμφωνήσετε. Αλλα πολλα ατομα του χώρου ειναι νέοι ανθρωποι με πτυχία που αλλού δουλεια δε βρήκαν. Με 400€ στο δίμηνο ούτε εδώ δε θα δούλευαν. Και όπως είπα και άνω το ΤΕΒΕ «τρέχει».

    Τέλος πάντων είπα πολλα εκ των οποίων τα περισσότερα πιθανόν να κριθούν άσχετα, όμως ελπίζω να δείχνουν το λόγο που λειτουργεί ως εχει, απο πλευρά οχι απληστίας αλλα ανάγκης. Και αν μου πείτε για συμφωνίες 500000€, ε εκει η αμοιβή ενάντια στη μείωση ειναι αμελητέα και σε αυτά τα ποσά ούτε κάν γίνεται λόγος για ιδιωτική αγγελία.

   • Αγανακτισμένη said,

    «Συγγνώμη που η απάντηση ίσως βγει απο πάνω αλλα δεν μου δίνει επιλογή απάντησης στην απάντηση.» –> το ίδιο και για μένα.

    «Έχω ήδη απαντήσει σε αυτο, το ραντεβού λήγει εάν ο ενδιαφερόμενος δεν υπογράψει, κατα το δικό μας γραφειο.»

    –> Δεν μπορώ να απαντήσω λογικά στο επιχείρημα που λέει «το ραντεβού λήγει εάν ο ενδιαφερόμενος δεν υπογράψει, κατα το δικό μας γραφειο.» δηλαδή: εμείς έτσι κάνουμε και σε όποιον αρέσει. Συνεπώς δεν θα απαντήσω και απλά θα πω ότι το «κολπάκι» που προτείνει αυτός που αρχικά ξεκίνησε το ποστ είναι η μόνη επιλογή που αφήνετε σε κάποιον.

    «Ο καθε μεσιτης ειναι ελεύθερος επαγγελματίας (και υπόκειται σε ΤΕΒΕ ή Ικα που πληρώνει καθε μηνα).»

    –> αυτό είναι άσχετο με τη συζητήση περί διεκδίκησης αμοιβής απο τον αγοραστή (συγκεκριμένα τον Αγοραστή Β απο το παραπάνω παράδειγμα). Διότι αυτή τη συζητηση κάνουμε. Δεν είπαμε να μην πληρώνεστε από κανέναν. Παρόλα αυτά θα ξαναπώ εδώ ότι θα πρέπει να αναλογιστείτε ποιος πληρώνει τη νύφη κάθε φορά και να αναζητήσετε (σαν κλάδος) παροχές απο κει που πρέπει, δηλαδή τους εργοδότες σας σε κάθε γραφείο.

    «Η εντολή ανάθεσης λεει πως η αμοιβή πληρώνεται με την ανεύρεσης τελικού ενδιαφερόμενου, δεν υποχρεώνει την υπόδειξη εάν ο μεσιτης δεν την επιθυμεί για τους εκάστοτε λόγους όπως και η υπογραφή της υπόδειξης δεν ειναι υποχρεωτική.»

    –> Τώρα εδώ τι να απαντήσω πάλι; Νιώθω σαν να πρέπει να αποδείξω ότι ο γαίδαρος δεν πετάει. Ας κάνω μια προσπάθεια.
    Ο ιδιοκτήτης σας «δινει» ένα ακίνητο να το διαχειριστείτε προκειμένου να μπορέσει να το πουλήσει. Το τι ακριβώς γράφει επάνω η εντολή ανάθεσης είναι διαφορετικό από γραφείο σε γραφείο και το ξερετε καθώς πρόκειται για ιδιωτικό συμφωνητικό και όχι επίσημο έγγραφο που είναι ίδιο για όλους. Τώρα απο κει και πέρα οπως έγραψα ο ιδιοκτήτης ουσιαστικά σας δίνει το δικαίωμα διαχείρισης προκειμένου το σπίτι να πουληθεί. Πως θα πουληθεί το σπίτι αν δεν το δείξετε σε όποιον ενδιαφέρεται? Δηλαδή γιατί σας δίνει τα κλειδιά ο ιδιοκτήτης αν όχι για να το δείχνετε εκ μέρους του?

    –> Στατιστικά μιλώντας, όσοι περισσότεροι δουν το σπίτι τόσο πιο γρήγορα θα βρεθεί αγοραστής και τόσο καλύτερη τιμή θα πετύχει ο ιδιοκτήτης-πελάτης σας αφού θα έχει τη δυνατότητα διαπραγμάτευσης με πολλούς. Άρα μη δειχνοντας το σπίτι σε αυτούς τους αγοραστές που δεν επιθυμούν να υπογράψουν (διοτι αμοίβεστε ήδη από την άλλη πλευρά), εσείς ενεργείτε βάζοντας το προσωπικό όφελος σας πρώτα και πάνω από το (κοινό) όφελος του να πουληθεί το σπίτι έστω και αν πάρετε αμοιβή μόνο από το ένα μέρος. Ενεργείτε με λίγα λόγια εις βάρος του ιδιοκτήτη πελάτη σας και λειτουργείτε με δόλο όταν αρνείστε υπόδειξη χωρίς να τον ενημερώσετε γι αυτό.

    –> Κρίμα να μην τα βλέπουν οι ιδιοκτήτες αυτά… ότι δηλαδή δείχνετε το σπιτι, όχι σε όλους όσοι ενδιαφέρονται αλλά μόνο σε αυτούς που παίζουν το παιχνίδι με τους όρους σας.

    «Αυτο ειναι όμως και θέμα επιμερισμού διότι παλαιότερα οι αμοιβές λειτουργούσαν διαφορετικά: ο ιδιοκτήτης πλήρωνε 4%. Θα μου πείτε τώρα, και γιατί αφου τώρα δίνει 2% να μην ειναι ο μόνος που πληρώνει. Αυτο ειναι λόγο του ποσού που προκύπτει και το πως επιμερίζεται.»

    –> Το πως επιμερίζεται ξαναλέω είναι καταχραστικό και αφού λέτε πως παλαιότερα πλήρωνε μόνο ο ιδιοκτήτης (δεν θα σταθώ στο ποσοστό), σας απαντώ τότε πως παλαιότερα ήταν πιο δίκαιο το σύστημα αμοιβής.

    –> Μετά από όλα αυτά, η ανάλυση της αμοιβής σας κρίνεται όντως άσχετη και δεν αφορά σε καμία περίπτωση τον αγοραστή Β γιατί πολύ απλά δεν θέλει τις υπηρεσίες σας, αλλά αναγκάζεται να ζητήσει να του δείξετε το σπίτι που βρήκε κατόπιν δικής του αναζήτησης και δαπάνης χρόνου. Παρόλα αυτά θα σταθώ σε ορισμένα σημεία της ανάλυσής σας όπως τα παρακάτω:

    «Τώρα συνήθως τα σπίτια ειναι άνω των 50000€ οποτε βγαίνει ενα μέσο εισόδημα κάπου στα 700€»

    –> η πρόταση είναι αντιφατική. αφού συνήθως τα σπίτια είναι πάνω από 50000€ τότε το εισόδημα των 700€ δεν είναι το «μεσο» εισόδημα αλλά το «ελάχιστο» εισόδημα. Προσέξτε, μια λέξη έχει μεγάλη διαφορά. Το ελάχιστο εισόδημα με εργασία ελευθέρου ωραρίου η οποία τα τελευταία χρόνια στένεψε λίγο πρώτον λόγω υπερπληθώρας φιλόδοξων μεσιτών και δεύτερον λόγω κρίσης….
    Γνωρίζετε φαντάζομαι τον βασικό μισθό ενός άτυχου μισθωτού που θα προσληφθεί σε μια εταιρεία εν έτει 2016 και θα δουλεύει 10-12 ώρες τουλάχιστον σε ένα γραφείο.

    «δουλεια 12ωρου» ? ωωω μα ελάτε…

    35 υποδείξεις που λέτε αν υποθέσουμε ότι κρατάνε μιση ώρα η κάθε μια (που δεν κρατάνε μισή ώρα, συνήθως κρατάνε 10-15 λεπτά μάξιμουμ εκτός κι αν μιλάμε για βίλες. Που δεν μιλάμε για βίλες, γιατί το παράδειγμα αφορά σπίτια 50Κ), τότε θέλουμε 17,5 ώρες για γίνουν. 17,5 ώρες για το ελάχιστο εισόδημα των 700€ όπως λέτε. Τώρα θα μου πείτε, μα ναι αλλά έχουμε κι άλλες δουλειές δεν είναι μονο η υπόδειξη. Ναι, τρώτε άλλο ένα μισαωράκι -θέλετε ώρα? να ανεβάσετε την αγγελία όταν πρωτοπάρετε το ακίνητο και μετά βρίσκεται online για πάντα. Ω ιντερνετ! σύνολο 18,5 ώρες ξεχειλωμένες.
    Τρώτε χρόνο να μιλάτε και στα τηλέφωνα ε? έστω ότι για τις 35 υποδείξεις μιλάτε με τον καθένα 2 φορές στο τηλέφωνο από 5 λεπτά (5 λεπτα? πότε μου δεν μίλησα ούτε με έναν τόσο πολύ, αλλά είμαι large σημερα).. έχουμε λοιπόν: 35Χ2Χ5= 350 λεπτά ή στρογγυλεμένες προς τα πάνω, άλλες 6 ώρες. Σύνολο 24,5 ώρες σκάρτες. Στο μεταξύ το να απαντάς στο τηλεφωνο δεν είναι η ίδια δουλεια με του μισθωτού στο γραφείο, γιατί εσύ μπορεί να απαντάς απο την καφετέρια, από τις διακοπές σου, από τη παραλία, από το σουπερ μάρκετ κλπ κλπ. Αλλά είπαμε είμαστε large σημερα.

    Και επειδή είμαστε large θα βάλω μέσα και ένα μέσο χρόνο 30 λεπτά να πάτε στο ραντεβού και 30 να γυρίσετε σπίτι σας (χρόνος που φυσικά για τους μισθωτούς δεν μετράει στο 10ωρο-12ωρο που περιεγραψα παραπάνω). Αυτό σημαίνει λοιπόν 1 ωρα επιπλέον για κάθε ραντεβού για το πήγαινε έλα. Άρα 35 ώρες + 24,5 = 59,5 ωρίτσες, 60 για σας να τις στρογγυλέψουμε. 60 ώρες κάργα ξεχειλωμένες.

    Σημείωση Ι : 60 ώρες το μήνα.
    Σημείωση ΙΙ : γνωρίζετε φαντάζομαι για το «κεκτημένο» 8ωρο του μισθωτου που έχει μετατραπεί σε 10-12ωρο? δηλαδή 40 ώρες την εβδομάδα (χωρίς τις μετακινήσεις) αν είσαι ΣΟΥΠΕΡ τυχερός ή 50 αν είσαι λίγο τυχερός ή 60+ αν είσαι ο άτυχος. Δηλαδή όσες ώρες εσείς έχετε να «μοιράσετε» μέσα σε έναν μήνα για να εξασφλίσετε εισόδημα 700€, ο μισθωτός τις δουλεύει ΚΑΘΕ βδομάδα για να εξασφαλίσει κανά 500€.

    Λοιπόν πρώτη μου φορά βλέπω κάποιον να παραπονιέται με 60 ώρες δουλειάς το μήνα και ελάχιστο εισόδημα 700€.

    Το να είσαι μεσίτης φαντάζει αρκετά δελεαστικό. Γι αυτό είστε πολλοί. Γι αυτό στένεψε η αγορά.

    Και επειδή όλοι πρέπει να ζήσουν, για να κλείσω, ξαναλέω κάτι που είπα παραπάνω. Ζητήστε την αμοιβή σας με βάση την ηθική και με βάση τη λογική από εκεί που πρέπει να την ζητήσετε.Όχι από κει που καταχρηστικά μπορείτε να τη ζητήσετε με το έτσι θέλω, αλλιώς θα λήξετε το ραντεβού.

    Όλοι πρέπει να ζήσουν και να αμοίβονται αξιοπρεπώς αλλά αν δεν θέλετε τέτοιου είδους κολπάκια στο επάγγελμά σας, φρόντιστε πρώτα να είστε σωστοί εσείς και μετά κρίνετε τους υπόλοιπους.

   • Ένας μεσιτης said,

    Θα προτιμούσα να μην μπω σε ανάλυση του ωραρίου, εκτός αν επιμεινετε, όμως στέκομαι στο νούμερο που σας είπα και πριν, 12 ώρες. Η ανάλυση σας ειναι εσφαλμένη σχετικά με το πως το προσεγγιζετε, διότι ο χρόνος κυρίως περνάει στην αναζήτησή ακινήτων και οχι στην επικοινωνία. Εδώ όμως εγω φταίω στο ότι χρησιμοποίησα τον όρο τηλέφωνα, ενοουσα όλη τη διαδικασία οχι μονο τις κλήσεις. Ζητώ συγγνώμη για αυτο.

    Ο λόγος που δεν αναλύω περαιτέρω ειναι διότι αυτο αφορά τον Α. Τον οποίο ας αγνοούμε πλεον διότι δεν αφορά εξάλλου το θέμα μας, που ειναι ο Β.

    Ο Β λοιπόν, κάνει την αναζήτησή, βρίσκει τι του αρέσει και μας καλει(νομίζοντας ότι καλεί ιδιώτη). Του ζητάμε αμοιβή για μια αναζήτησή που έκανε ο ίδιος, για ενα κλείσιμο ραντεβού που θα μπορούσε να κάνει μόνος του. Όπως προανέφερα, και αυτο ειναι το μονο λογικό επιχείρημα που μπορω να δώσω, η υπηρεσία προς αυτόν ειναι η διαπραγμάτευση. Η οποία το λέω ξανά, του καθιστά την αγορά συνολικά φθηνότερη τι περισσότερες φορές(ακομα και στο ενοίκιο εάν ψάχνει για κατι μακροπρόθεσμο). Τώρα εάν του βγει ακριβότερο ενα τελεί τότε ναι υπάρχει ηθικό ζήτημα όπως λέτε. Στο ότι κάποιος θα του πάρει έξτρα και θα του βγει ακριβότερο. Στη θεωρία παντα, διότι ξαναλέω σχεδόν παντα φθηνότερα του βγαίνει. Πιο πολυ στο ολο θέμα των Β βλέπω μια αντίδραση στο να δώσουν λεφτά σε κατι που τους επιβλήθηκε, ακομα και αν αν τελεί έχουν συμφέρον. Η λογική προσέγγιση ειναι πως επιλέγω με βάση το τι μου έρχεται φθηνότερα.

    Παντως θα συμφωνήσω εντελώς στο ότι το παλιό σύστημα ήταν καλύτερο για όλους. Ειναι όμως ανέφικτο να λειτουργήσει με 2%. Για τους οικονομικούς λόγους που ανέφερα στο αλλο post. Και τα 700€ δεν ειναι min γενικό, ειναι για τους 12ωρους. Οχι ότι δεν υπάρχουν και ατομα που βγάζουν 2000-5000€, αλλα αυτοί ειναι περίπου το 1%, και εκει «παίζουν» αλλα δεδομένα. Η δουλεια αυτή δεν ειναι καθόλου εύκολη, και πολλα παιδιά κυρίως νεα με πτυχία έχουν έρθει απλα επειδή δεν μπορούν να βρουν κατι αλλο. Αυτά τα παιδιά κάνουν εώς και 6μηνες για να κλείσουν μια πωληση(συνήθως 3 βέβαια). Όσοι «αντέξουν»(νομίζω 3 έχουν μείνει στο γραφειο) μετα συνεχίζουν και ζουν απο αυτο. Αλλα σας το λέω με σιγουριά: όλοι τους θα ήθελαν και θα προτιμούσαν να ειναι μισθωτοί.

  • harry said,

   – Γνωρίζετε το νόμο για μεσιτεία και τι λεει για τη διπλή αμοιβή? γνωρίζεται ότι ο ενδιαφερόμενος δεν υποχρεούται να υπογράψει την εντολή υπόδειξης; δεν μου απαντήσατε…ΣΤΕΚΟΜΑΙ Σ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ ΜΟΝΟΝ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΧΥΟΥΣΑ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ. ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΜΟΙΒΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΔΥΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΑ ΜΕΡΗ

 41. delta nick said,

  Ειμαι επαγγελματιας μεσιτης 6 χρονια
  Πληρωνομαστε γιατις υπηρεσιες μας για τους παρακατω λογους]
  1)Κερδιζουμεπολυτιμο χρονο υποδεικνυοντας ακινητα σχετικα με τις αναγκες του καθε ιδιοκτητη,και οχι οτιδηποτε υπαρχει στην αγορα.
  2)Γνωριζουμε πολυ καλυτερα απο τους αγοραστες τα θετικα και τα αρνητικα καθε ακινητου
  3)Τις τιμες που μπορουμε εμεις να πετυχουμε,σε καμια περιπτωση δε μπορει να τις πετυχει ο καθε αγοραστης μονος του.Απο την εξαχρονη εμπειρια μου ενα πραγμα εχω διαπιστωσει,οσες φορες ο αγοραστης ηθελε να κανει μονος του τη διαπραγματευση εχασε πολλα χρηματα,γιατι το κατωτατο οριο του ιδιοκτητη ο αγοραστης δε το ξερει και δε θα το μαθει ποτε
  Και τελος,οποιος δε θελει να πληρωσει,μπορει να βρει μονος του ακινητο,να παρει βολτα ολες τις γειτονιες και ετσι στα τυφλα να κατευθυνθει,οποιος δε σεβεται την δουλεια μας και προτρεπει τον κοσμο να μας παρακαμψει στελνοντας αλλον στα ραντεβου ειναι απλα ενας ακομη απατεωνας

  • Ανώνυμος said,

   Ετσι σας πρεπει απατεωνιά στους απατεώνες που για 20′ που δειχνουν ενα ακινητο ζηταν το 2% ήτοι 2 εως 5000 ευρώ. Τι λες ρε επιστήμονα της NASA.

   • harry said,

    γίνε μεσίτης επιστήμονας να πλουτίσεις

  • Αγανακτισμένη said,

   Προς delta nick:

   Αν και τα ξαναγράφω πιο πάνω, θα τα πω και σε σένα συνοπτικά γιατί από το σχόλιο σου, βλέπω οτι δεν έχεις διαβάσει τίποτα από τα παραπάνω.

   1) Κερδιζουμε πολυτιμο χρονο –> δεν κερδίζετε καθόλου πολυτιμο χρόνο, καθώς πολλοί αγοραστές έχουν ψάξει, έχουν δαπανήσει χρόνο και έρχονται «ετοιμοι» και λενε θέλω να δω το τάδε ακίνητο. ΜΗΔΕΝ εξοικονομηση χρόνου σε αυτή τη περίπτωση παρόλα αυτά ζητάτε αμοιβή και από αυτούς τους πελάτες.

   2) Γνωριζουμε πολυ καλυτερα απο τους αγοραστες τα θετικα και τα αρνητικα καθε ακινητου –> το επιχείρημα αυτό είναι λίγο «να χάμε, να λέγαμε». απο τη μια μου ερχεται να γελάσω από την άλλη να κλάψω.
   – Βρίθουν οι μεσίτες που σε πάνε σε σπίτια στα οποία δεν εχουν καν ξαναπατήσει μέσα.
   – Βρίθουν τα κολπάκια των μεσιτικών που για να διαφοροποιήσουν ένα ακίνητο το οποίο έχουν κι άλλοι 10 ανταγωνιστές, γράφουν στην αγγελία ότι τους κατέβει στο κεφάλι για να παραπλανήσουν τους πελάτες. πχ. ένα πολύ κλασικό παράδειγμα είναι ότι αλλάζουν τα τετραγωνικά του σπιτιού +-5. και βλέπεις το ίδιο σπίτι από 10 μεσιτικά, με διαφορετικές φυσικά φώτο το καθένα που αν δεν προσέξεις καλά, θα πιστέψεις πως πρόκειται για διαφορετικά ακίνητα αφού λένε άλλα τμ το κάθε ένα γραφείο.
   – Ακόμη κι αν όντως ξέρετε κάτι άρνητικό, θα προσπαθήσετε να το αποκρύψετε, ή αν δεν γίνεται θα προσπαθήσετε να το ωραιοποιήσετε ή να το αποδυναμώσετε σαν μειονέκτημα. Οπότε όταν και όποια επιπλέον γνώση έχετε τη μοιράζεστε με τον υποψήφιο πελάτη μόνο όταν σας συμφέρει.
   Και έχουμε και εδώ το φαινόμενο των αντικρουόμενων συμφερόντων… αν τυχόν σας λέει κάτι….

   3)Τις τιμες που μπορουμε εμεις να πετυχουμε,σε καμια περιπτωση δε μπορει να τις πετυχει ο καθε αγοραστης μονος του.Απο την εξαχρονη εμπειρια μου ενα πραγμα εχω διαπιστωσει,οσες φορες ο αγοραστης ηθελε να κανει μονος του τη διαπραγματευση εχασε πολλα χρηματα,γιατι το κατωτατο οριο του ιδιοκτητη ο αγοραστης δε το ξερει και δε θα το μαθει ποτε.
   –> έχετε μεγαλή ιδέα για τον εαυτό σας και είστε εκτός πραγματικότητας αν νομίζετε ότι κανένας πελάτης δε μπόρεσε πότε να πετύχει καλύτερη τιμή από την αντίστοιχη του μεσίτη.

   «Και τελος,οποιος δε θελει να πληρωσει,μπορει να βρει μονος του ακινητο,να παρει βολτα ολες τις γειτονιες και ετσι στα τυφλα να κατευθυνθει,οποιος δε σεβεται την δουλεια μας και προτρεπει τον κοσμο να μας παρακαμψει στελνοντας αλλον στα ραντεβου ειναι απλα ενας ακομη απατεωνας. » ..είπε, ένας ακόμη μεσίτης, αναπαράγοντας τη καραμέλα που του έχουν μάθει να λέει…
   –> χα! εδώ γελάμε, συγνώμη δεν μπορώ να συγκρατηθώ.

   • Πελάτης said,

    Μια διευκρίνιση: σύμφωνα με το νομο, αμοιβή λαμβάνει το πρώτο γραφειο που έκανε υπόδειξη βάσει ημερομηνίας, οποτε το να δείχνουν το ίδιο ακίνητο στον ίδιο πελάτη δε συμφέρει τους μεσιτες γιατί το πρώτο γραφειο θα λάβει την αμοιβή.

    Τώρα σχετικά με τα αρνητικά, παει με το μεσιτη υπάρχουν αυτοί που τα κρύβουν και αυτοί που ειναι ξεκάθαροι. Στο σχετικό πιστεύω πως θα έπρεπε να υπάρχει σχετικός νόμος που θα έφερε κυρώσεις για αυτούς που αποκρύβουν στοιχεία.

    Με τις τιμές, συμφωνώ με τον κύριο, τα γραφεία διαπραγματεύονται καλυτερα και ξερω πως κάνουν και κολπακια για να ρίξουν τις τιμές, οχι και πολυ ηθικά ορισμένες φορες(έχω ακούσει απο φίλο μεσιτη πως κάνουν υπόδειξη σε συνάδελφο για να πει πως εχει δει φθηνότερα ανάλογα σπιτια για να πιέσει μετα ο μεσιτης).

    Τέλος στο χρονο, εμένα με συμφέρε, αλλα ξερω και ατομα που είχαν ψάξει και στείλαν κυριολεκτικά το σπιτι έτοιμο, απλα για να το δουν, πλήρωσαν διότι δεν είχαν πρόσβαση αλλιως.

    Προσωπικά ευχαριστημένος ειμαι απο τις υπηρεσίες που έλαβα, αλλα αν ειχα χρονο δεν νομίζω να τις ζηταγα, εκτός αν ήξερα πως θα ειχα ενα 15-25% μικρότερο έξοδο.

   • Αγανακτισμένη said,

    Προς «Πελάτη»,

    Παραπάνω έκανα έναν διαχωρισμό μεταξύ αγοραστών/πελατών σε 2 κατηγορίες. Από αυτά που περιγράφετε ανήκετε στην κατηγορία «Α» η οποία εν ολίγοις πρόκειται για πελάτες που αναθέτουν όντως στους μεσίτες να τους βρουν ένα ακίνητο. Και σε αυτή τη περίπτωση ουδείς νομίζω θα διαφωνήσει ότι καλά κάνουν και ζητάνε αμοιβή. Θεωρώ ότι το συγκεκριμένο άρθρο, γράφτηκε και απευθύνεται στη κατηγορία των αγοραστών «Β» οι οποίοι ΔΕΝ απευθύνονται σε μεσίτη παρά ψάχνουν μόνοι τους, δαπανούν προσωπικό χρόνο, ΑΛΛΑ τελικά επειδή για προφανείς λόγους, που έχω εξηγήσει και παραπάνω, δεν είναι δυνατό να βρουν πάντα σπίτι από ιδιώτη, πέφτουν πάνω στους μεσίτες. Και εδώ ξεκινάει το παραμύθι. Όλη η δυσαρέσκεια που έχει προκύψει εναντίον των μεσιτών έχει προκύψει ακριβώς για το γεγονός ότι ένας πελάτης πάει έτοιμος και τους ζητάει ένα ακίνητο και παρά το γεγονός ότι οι μεσίτες ΔΕΝ υπόδειξαν το ακίνητο αλλά το βρήκε μόνος του ο αγοραστής, παρόλα αυτά λοιπόν, ζητάνε να υπογράψει 2% αμοιβή για τα 10-20 λεπτά για να δώσουν τη διεύθυνση στον ενδιαφερόμενο και να τον πάνε εκεί να το δει.

    Για τις τιμές η προσωπική σας εμπειρία είναι οτι διαπραγματεύτηκαν καλύτερα τα γραφεία (με τα «κολπάκια» τους η χωρίς), όμως το να γενικεύει κάποιος την προσωπική του εμπειρία στο σύνολο είναι αν μη τι άλλο παραπλάνητικό, γι αυτο αναφερθηκα παραπάνω όπως αναφέρθηκα. Η προσωπική εμπειρία άλλων δείχνει ότι μια χαρά τα καταφέρνουν και οι πελάτες στη διαπράγματευση. Άλλωστε δε μιλάμε δα και για καμιά επιστημη αλλά επίτευξη μιας αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας.

    Τώρα αν εσείς εννοείτε να μου μειώσει ο μεσίτης την τιμή 2-3 χιλιάρικα από τα οποία θα πάρει τα 2.500… τι να πω.. ο καθένας αντιλαμβάνεται το όφελος διαφορετικά.
    Αν πάλι μιλάμε για αγορές ακριβών ακινήτων, δηλαδή πάνω από 250.000ευρώ τότε πολύ πιθανόν, το όφελος να είναι μεγαλύτερο από την μεσιτική αμοιβή.

    Να ξεκαθαρίσω βέβαια ότι το πρόβλημα δεν είναι στις συναλλαγές, τέτοιων ποσών. Η «μαζα», ας μου επιτραπει η έκφραση αλλωστε βάζω και τον εαυτό μου μέσα, δεν θέλει να αναθέσει την εύρεση του σπιτιού σε κάποιον μεσίτη για να εξοικονομήσει αυτά τα 2 έως 5χιλιάρικα και να φτιάξει κάτι μέσα στο μελλοντικό του σπίτι ή να πληρώσει τα διαδικαστικά.

    Παρόλα αυτά όμως πάντα πέφτεις πάνω στους μεσίτες, θες δεν θες και ακόμη και αν πας «έτοιμος» ψημένος έχοντας βρει αυτό που θες, εισαι αναγκασμένος να υπογράψεις ότι θα πληρώσεις τον μεσίτη 2%, γιατί αλλιώς θα λήξει το ραντεβού όπως είπε ο φίλος μεσίτης παραπάνω. 2% για να σου δώσουν τη διεύθυνση του σπιτιού το οποίο μόνος σου βρήκες και τους πήρες τηλέφωνο, απλά ΔΕΝ μπορείς να βρεις τα στοιχεία του ιδιοκτήτη.

    Η αρχική ανάρτηση λοιπόν, σε αυτόν τον τυπο πελάτη ακριβώς αναφερεται… αυτον που προσπαθεί να βρει ένα σπίτι και δεν θέλει μεσίτες. Και δεν το βρίσκω καθόλου απατεωνιά, απλά είναι η μόνη επιλογή που έχει. Εκτός κι

    Υ.Γ. Τροφή για σκέψη:
    Αν οι μεσίτες πίστευαν στα αλήθεια στις υπηρεσίες που παρέχουν και το ότι οι ίδιοι μπορούν να πετύχουν καλύτερη τιμή από ότι μπορεί ο ίδιος ο πελάτης, θα έδιναν δικαίωμα επιλογής αντί του να προσπαθούν να δέσουν χειροπόδαρα τον πελάτη ζητώντας ένα σωρό προσωπικά στοιχεία τα οποία δεν ειμαστε υποχρεωμένοι να δίνουμε στον καθε τυχαίο.

    Δικαίωμα επιλογής σημαίνει: βάζω τη διεύθυνση του ακινήτου στο χάρτη και ρωτάω όσους επικοινωνούν μαζί μου αν επιθυμούν να μεσολαβήσω ώς μεσίτης ή οχι. Ε εκεί θα τους παραδεχόμουν.
    Αλλά ξέρεις κάτι; Τελικά και αυτοί οι ίδιοι, αμφιβάλλουν για τη χρησιμότητα τους πολλές φορές και υιοθετώντας τη λογική της αρπαχτής υποχρεώνουν τους πάντες να υπογράψουν για να παρουν αμοιβές απο παντού.

    Όταν πιστεύεις όντως σε κάτι, δεν το επιβάλλεις, αλλά κάνεις τον άλλο να το εκτιμήσει και να στο ζητήσει από μόνος του…
    Λεπτά γράμματα αυτά βέβαια για τον μεσιτικό κλάδο ….Λεπτά γράματα μπρος και στις χοντρές αμοιβές που αξιώνουν.

 42. Savre said,

  Επειδή αναζητώ σπίτι αρκετό καιρό και έχω πάει και σε μεσίτες και σε ιδιοκτήτες και σε κατασκευαστές, θα αναφέρω τα παρακάτω. Απο τα χιλιάδες διαμερίσματα που έχει ένα μεσιτικό επιλέγεις να δείς τα 10, απο τα 10 θα υπάρχει μόνο 1 και τα υπόλοιπα θα είναι στο τελικό στάδιο συμφωνίας! Ολες οι αγγελίες γνωστού γραφείου ειναι φρέσκιες, ανανεωμένες και έρχονται πρώτες στη χ.ε. και σε άλλα site. Ομως τα σπίτια δεν υπάρχουν! Θα δου δείξουν όσα θέλεουν εκείνοι και φυσικά τα υπόλοιπα ειναι κράχτες! Αλήθεια κύριοι μεσίτες, γιατί σπαταλάτε και το δικό μας χρόνο να ψάχνουμε στις αγγελίες και το σπίτι να ειναι «φανταστικό», μετά φυσικά ζητάτε και αμοιβή! Το καλύτερο τώρα,, βλέπεις μια τιμούλα 150.000 και τελικά η πραγματική που ζητάει ο ίδιος ο κατασκευαστής μπορεί να ειναι 100!! Ελεος, γιατί πρέπει να κλέψετε το πελάτη σας και να πληρωθείτε κιόλας (δε πρέπει να κανετε διαπραγμάτευση για τη καλύτερη τιμή)? Βλέπω πχ τιμή μεσιτη 100 και τιμή ιδιοκτήτη 80!!!! Γιατί θα πρεπει να παρει ο μεσίτης αμοιβη? Εγώ έψαξα και βρήκα τη μικρότερη τιμη τελικα! Πάμε στο γραφείο για διαπραγμάτευση! σε ρωτάνε τί δίνεις, γιατί η τιμή αυτή ειναι «αναφορας!». Πες ρε ιδιοκτήτη πόσα πραγματικά θές! γιατί δε βάζετε τη σωστή τιμή που ζητάει ο άνθρωπος και πρέπει να χάσουμε χρόνο σε παζάρια, για να πληρωθεί και ο μεσίτης? Θές λοιπόν να ψάξεις σπίτι στις αγγελίες και έχεις 150.000, αν βάλεις 150 όριο τιμής, χάνεις αυτά που μπορει να εχουν 180 τιμή αναφοράς. Εχω τύχει σε σωστούς μεσίτες (με μεταφορικό μέσον, όχι μηχανάκι) που σε πάνε στα σπίτια να τα δεις, και σε άλλους με μηχανάκι και εσύ με το αμάξι να τρέχεις απο πίσω! Μετα θέλουν και αμοιβή. Επίσης ο μεσίτης πρέπει να ξέρει τα πάντα για το ακίνητο, όχι τη τελευταία στιγμη να μαθαίνεις απο τον ιδιοκτήτη οτι πρέπει να νομιμοποιήσει ημιυπέθριο, πρεπει να βάλει ΔΕΗ-νερο κλπ. Τότε τι υπηρεσίες προσφέρει? Απλά να σε πάει στη διεύθυνση?
  Τα μάθαμε τα κόλπα όμως και οι σωστοί ειναι λίγοι.

  • Ανώνυμος said,

   Φίλε Savre,

   αυτή είναι η δουλειά τους και τα «κολπάκια» της δουλειάς τους αυτά που αναφέρεις και όχι μόνο.

   — > «Το καλύτερο τώρα,, βλέπεις μια τιμούλα 150.000 και τελικά η πραγματική που ζητάει ο ίδιος ο κατασκευαστής μπορεί να ειναι 100!! Ελεος, γιατί πρέπει να κλέψετε το πελάτη σας και να πληρωθείτε κιόλας (δε πρέπει να κανετε διαπραγμάτευση για τη καλύτερη τιμή)?»

   καλά τώρα γιατί τους το χαλάς;; εδώ γράφουν απο πάνω ότι τέτοια διαπραγμάτευση που κάνουν οι μεσίτες, δεν πρόκειται ούτε στα ονειρά τους να την δούν οι πελάτες από μονοι τους…. τα γράφουν για να πείσουν και τους εαυτούς τους μάλλον, γιατί αλλιώς δεν εξηγείται.. ούτε οι ίδιοι δεν τα πιστεύουν αυτά που λένε αλλά κάτι πρέπει να πουν.

   — > «Επίσης ο μεσίτης πρέπει να ξέρει τα πάντα για το ακίνητο, όχι τη τελευταία στιγμη να μαθαίνεις απο τον ιδιοκτήτη οτι πρέπει να νομιμοποιήσει ημιυπέθριο, πρεπει να βάλει ΔΕΗ-νερο κλπ.»

   άλλο αστείο κι αυτό! φιλε μου υπάρχουν μεσίτες που πάτησαν το πόδι τους πρώτη φορά στο σπίτι μαζί με τον πελάτη και ανακάλυπταν τους χώρους εκείνη την ώρα… τι λες και εσύ τώρα….

   –> «Τότε τι υπηρεσίες προσφέρει? Απλά να σε πάει στη διεύθυνση?»

   νταβατζιλίκι προσφέρουν τίποτα άλλο. Θα διαφωνήσω βεβαια στο σημείο που λες για το μεταφορικό τους μέσο. Μηχανάκι ή αυτοκίνητο ή και τίποτε από τα δυο, ο μεσίτης δεν είναι υποχρεωμένος να σε παρει με δικό του όχημα να σε πάει.
   Αν το κάνει, θα το κάνει είτε από ευγένεια, είτε από καχυποψία. Θα σου δώσει δηλαδή ραντεβού 2 χιλιόμετρα μακρια απο την πραγματική διευθυνση του σπιτιού και θα σε πάρει απο κει να πάτε μαζί (αφού εχεις υπογράψει).

   Το καλύτερο που μπορεί να κάνει κάποιος είναι απευθείας ιδιώτης με ιδιώτη, αλλά επειδή όπως έχει ειπωθεί παραπάνω δεν μπορείς να αποφύγεις κάποιες φορές τους μεσίτες, τουλάχιστον συμβουλεύω όλους να μείνουν ΜΑΚΡΙΑ απο μεγάλα μεσιτικά γραφεία. Τα μεγάλα έχουν κάνει σύστημα τις λαμογιές.

 43. Ανώνυμος said,

  @Αγανακτισμένη

  Τους έκανες μπίλιες.

  • delta nick said,

   Απαντηση προς @ Αγανακτισμενη
   1ον)Υπαρχουν πολλα σοβαρα γραφεια που οι μεσιτες τους ειναι πραγματικοι επαγγελματιες και ξερουν τη δουλεια τους,προβλημα σου εαν δε μπορεις να τα ξεχωρισεις.
   2ον Προσωπικα ειμαι πολιτικος μηχανικος και κανω τη δουλεια του μεσιτη οποτε ελλατωματα,κατασκευαστικα λαθη κλπ τα ξερω πολυ καλυτερα απ τον καθε πελατη και μπορω να τα δω χωρις να μου πει τπτ ο ιδιοκτητης
   3ον Μιλας για αντικρουομενα συμφεροντα.Οι μεσιτες ειδικα στα χρονια της κρισης ειναι με την πλευρα του αγοραστη, οι αγοραστες σπανιζουν ιδιοκτητες υπαρχουν χιλιαδες.Ο μεσιτης προτιμα απ το να χασει την πραξη να ριξει οσο μπορει την τιμη γιατι για παραδειγμα μια μειωση της ταξης των 20000€ στην τσεπη του μεταφραζεται σε απωλεια 400€.Προτιμας να χασεις αυτα παρα ολη την αμοιβη.Τελος να σου πω οτι δε πιανει κανεις με το ζορι τον ιδιοκτητη να πει το ναι στην προσφορα εαν ο ιδιος δε το επιθυμει.Επαναλαμβανω το κατωτατο οριο δε θα το μαθεις εσυ,γιατι εγω εχω συναντησει και μιλησει με τον ιδιοκτητη 100 φορες και ριχνω την τιμη σιγα σιγα σε διαστημα αρκετων μηνων πολλες φορες.Εαν εσυ σαν αγοραστρια κανεις ραντεβου με ιδιοκτητη και εχεις την εντυπωση οτι θα σου πει αμεσως το οριο του, η αυτοπεποιθηση σου με κανει να ξεσπαω σε δυνατα γελια!!!!
   Τα ιδια με εσενα μου ελεγε και ενας πελατης μου που καταφερε να μιλησει απ ευθειας με τον ιδιοκτητη χωρις να με ενημερωσει και μου δηλωσε γεματος χαρα οτι εριξε την τιμη απο 120000 στις 105000.Μ ενημερωςε κιολας οτι δε θελει να εμπλακω αλλο και θα τα πουμε στα συμβολαια για τα κανονιζω ολα εγω τωρα οπως μου ειπε χαρακτηριςτικα.Αφου συνεχισε τα αστειακια περι μεσιτων καθ ολη τη περιοδο αναμονης των συμβολαιων,τελικα δεν ηθελε να πληρωςει μεςιτικη αμοιβη.Μολις του τηλεφωνησε ο δικηγορος και του εξηγηςε τι συμβαινει σ αυτες τις περιπτωςεις με πληρωςε αμεςα.Οταν με πληρωςε τον ενημερωσα οτι θα μπορουσε να το παρει στις 95000 και του κοπηκε ξαφνικα το γελιο.Αυτη ειναι μια απο τις περιπτωσεις που εχουν συμβει.
   4ον Οταν λεω οτι σας γλυτωνουμε απο χαμενο χρονο,πραγματικα το εννοω,γιατι ακουω τι θες και σε παω σε ακινητα που σου ταιριαζουν, γιατι δε σπαταλαω το χρονο μου ασκοπα να σε κανω βολτα δεξια κι αριστερα,εχω πολυ δουλεια για να χαραμιζω τις ωρες μιυ σε βολτες.Τουλαχιστον εγω ετσι λειτουργω.Ειδικα πολυασχολοι ανθρωποι με απαιτητικα προγραμματα το εκτιμουν ιδιαιτερα να ξερεις.
   5ον Επαναλαμβανω,οποιος δε θελει ας τρεξει μονος του,δεν ερχομαστε εμεις σε εσας εσεις ερχεστε σε εμας.Υπαρχουν ακινητα ελευθερα,βρειτε τα.

   • Ανώνυμος said,

    @DeltaNick…

    βλέπω ότι προσβλήθηκε ο εγωισμός σου (όντας μεσίτης) και άρχισες τις επιθέσεις επι προσωπικού (λες ότι έχω πρόβλημα να ξεχωρίσω τα «καλά γραφεία», ξεσπάς σε -δυνατά- γέλια με την αυτοπεποίθησή μου και άλλα τέτοια γραφικά). Θα μπορούσα να κάνω και εγώ το ίδιο αλλά θα απαντήσω παραβλέποντάς τα ανωτέρω «κοπλιμέντα» σου, όσο μπορώ.

    Πάμε παρακάτω λοιπόν ξεκινώντας από τα βασικά:

    –> Φίλε delta nick, μιλάς με ιστορίες, ενώ εγώ μιλάω με νούμερα και γεγονότα. Για κάθε μια σου ιστορία, έχω να σου παραθέσω άλλες 10 που «αποδεικνύουν» οτι έχεις άδικο. Και για να μην παρεξηγηθώ -σε περίπτωση που δεν το καταλάβεις- βάζω σε εισαγωγικά το «αποδεικνύουν» διότι ακριβώς θέλω να τονίσω ότι οι ιστορίες ΔΕΝ αποδεικνύουν απολύτως τίποτα. Καλό το story telling δεν λέω, αλλά αν θες να σε παίρνουν στα σοβαρά όταν απαντάς υποστήριξε τις ιστορίες σου με κάτι χειροπιαστό.

    –> Παραπάνω, απαντώντας σε άλλον συναδελφό σου μεσίτη, έχω γράψει ένα σωρό επιχειρήματα τα οποία καθώς φαίνεται (πάλι) δεν έχεις διαβάσει αφού γράφεις πάλι τα ίδια και τα ίδια.

    Πάμε τώρα να απαντήσω ένα ένα (πάλι) σε αυτά που αναφέρεις παραπάνω:

    Γράφεις:
    * 1ον) Υπαρχουν πολλα σοβαρα γραφεια που οι μεσιτες τους ειναι πραγματικοι επαγγελματιες και ξερουν τη δουλεια τους,προβλημα σου εαν δε μπορεις να τα ξεχωρισεις.

    –> αν και μάλλον έχω πρόβλημα αντίληψης (αφού δεν μπορώ να ξεχωρίσω τα σοβαρά γραφεία), είμαι σε θέση να ξεχωρίσω το εξής:
    Δεν διαλέγω μεσιτικό γραφείο βάσει του πόσο σοβαρό (ή όχι) είναι. Για την ακρίβεια δεν διαλέγω καν μεσιτικό με κανένα κριτήριο. Διαλέγω σπίτια! Άκουσον άκουσον! Διαλέγω σπίτια και με όποιο μεσιτικό τα εκπροσωπεί, αναγκαστικά, επικοινωνώ για τα περαιτέρω.
    Πάμε πάλι την αλφαβήτα από την αρχή.. (δεν ξέρω σε πόσους μεσίτες και πόσες φορές ακόμη θα χρειαστεί να το εξηγήσω μέχρι να μιλάμε όλοι την ίδια γλώσσα)
    Υπάρχουν δυο ειδών αγοραστές/ενοικιαστές…
    Α) αυτοί που πάνε σε ένα μεσιτικό γραφείο και λένε θέλω το τάδε σπίτι με τις τάδε προδιαγραφές, βρείτε το μου (άρα διαλέγουν σε πρώτη φάση το μεσιτικό και στη συνέχεια τα σπίτια)
    Β) αυτοί που διαλέγουν σπίτια με βάση κριτήρια που ικανοποιούν τις ανάγκες τους (π.χ. περιοχή, τιμή, τετραγωνικά) και πηγαίνοντας στα στοιχεία επικοινωνίας για να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους «πέφτουν πάνω» στο χ,ψ,ζ μεσιτικό γραφείο. (άρα διαλέγουν σπίτι και όχι μεσιτικό γραφείο)

    Επειδή λοιπόν, όπως έγραψα και παραπάνω (που δεν μπήκες στον κόπο να διαβάσεις πριν απαντήσεις), θεωρώ ότι το συγκεκριμένο άρθρο, γράφτηκε και απευθύνεται στη κατηγορία των αγοραστών «Β»… το «επιχείρημα» σου ότι εγώ και όσοι γράφουμε παράπονα, δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε τα σοβαρά γραφεία (και άρα είναι δικό μας πρόβλημα) δεν έχει καμία υπόσταση και είναι άσχετο με την παρούσα συζήτηση.
    Διαλέγω σπίτια φίλε Νίκο, όχι μεσίτες… μπορεί να μην έχω την κριτική ικανότητα να διακρίνω τα καλά γραφεία, αναρωτιέμαι όμως, εσύ έχεις την αντιληπτική ικανότητα να καταλάβεις ότι διαλέγω σπίτια και όχι μεσίτες; Ή μήπως αυτό που λέω είναι πέρα από τις πύλες του ανεξήγητου για τα δικά σου δεδομένα;

    Γράφεις:
    * 2ον Προσωπικα ειμαι πολιτικος μηχανικος και κανω τη δουλεια του μεσιτη οποτε ελλατωματα,κατασκευαστικα λαθη κλπ τα ξερω πολυ καλυτερα απ τον καθε πελατη και μπορω να τα δω χωρις να μου πει τπτ ο ιδιοκτητης

    –> Κανείς δεν σε ρώτησε, κανείς δεν σου έκανε προσωπική επίθεση, κανείς δεν μπορεί να κρίνει αν κάνεις σωστά τη δουλειά σου ή όχι γιατί δεν σε ξέρουμε. Το αν ξέρεις ή όχι τα ελαττώματα και τα κατασκευαστικά λάθη είναι ένα πρώτο θέμα (μπορεί να τα ξέρεις όντως μπορεί και όχι, είπαμε δεν σε ξέρουμε)… το αν τα λες όμως στον εκάστοτε πελάτη είναι ένα άλλο δεύτερο θέμα και σχετίζεται με τα αντικρουομένα συμφέροντα που θα σχολιάσω παρακάτω. Παρόλα αυτά, ξαναλέω, το δεύτερο «επιχείρημα» σου είναι παντελώς άσχετο, γιατί κανέναν δεν ενδιαφέρει τι είσαι και εν πάση περιπτώσει ότι κι αν είσαι, εδώ η συζήτηση που κάνουμε αφορά τον κλάδο και όχι μεμονωμένες περιπτώσεις. Μπορεί να είσαι η λαμπρή εξαίρεση του κλάδου, μπορεί και όχι, δεν το ξέρουμε, δεν μας αφορά. Άσε λοιπόν τα προσωπικά στην άκρη.

    Γράφεις:
    * 3ον Μιλας για αντικρουομενα συμφεροντα.Οι μεσιτες ειδικα στα χρονια της κρισης ειναι με την πλευρα του αγοραστη, οι αγοραστες σπανιζουν ιδιοκτητες υπαρχουν χιλιαδες.Ο μεσιτης προτιμα απ το να χασει την πραξη να ριξει οσο μπορει την τιμη γιατι για παραδειγμα μια μειωση της ταξης των 20000€ στην τσεπη του μεταφραζεται σε απωλεια 400€.Προτιμας να χασεις αυτα παρα ολη την αμοιβη.Τελος να σου πω οτι δε πιανει κανεις με το ζορι τον ιδιοκτητη να πει το ναι στην προσφορα εαν ο ιδιος δε το επιθυμει.Επαναλαμβανω το κατωτατο οριο δε θα το μαθεις εσυ,γιατι εγω εχω συναντησει και μιλησει με τον ιδιοκτητη 100 φορες και ριχνω την τιμη σιγα σιγα σε διαστημα αρκετων μηνων πολλες φορες.Εαν εσυ σαν αγοραστρια κανεις ραντεβου με ιδιοκτητη και εχεις την εντυπωση οτι θα σου πει αμεσως το οριο του, η αυτοπεποιθηση σου με κανει να ξεσπαω σε δυνατα γελια!!!!

    –> Ναι μιλάω για αντικρουόμενα συμφέροντα. Και από την απάντησή σου, μόλις επιβεβαίωσες και εσύ ο ίδιος την ύπαρξη των αντικρουόμενων συμφερόντων στα οποία αναφέρομαι και μάλιστα χωρίς καν να το καταλάβεις! Απλά σκέψου λίγο τι είπες!
    Χαίρομαι πάντως που σε έκανα να ξεσπάσεις σε -δυνατά- γέλια! Το γέλιο είναι καλό πράγμα και καλό είναι να σκάσει και λίγο το χειλάκι σου.

    Γράφεις:
    *****Τα ιδια με εσενα μου ελεγε και ενας πελατης μου που καταφερε να μιλησει απ ευθειας με τον ιδιοκτητη χωρις να με ενημερωσει και μου δηλωσε γεματος χαρα οτι εριξε την τιμη απο 120000 στις 105000.Μ ενημερωςε κιολας οτι δε θελει να εμπλακω αλλο και θα τα πουμε στα συμβολαια για τα κανονιζω ολα εγω τωρα οπως μου ειπε χαρακτηριςτικα.Αφου συνεχισε τα αστειακια περι μεσιτων καθ ολη τη περιοδο αναμονης των συμβολαιων,τελικα δεν ηθελε να πληρωςει μεςιτικη αμοιβη.Μολις του τηλεφωνησε ο δικηγορος και του εξηγηςε τι συμβαινει σ αυτες τις περιπτωςεις με πληρωςε αμεςα.Οταν με πληρωςε τον ενημερωσα οτι θα μπορουσε να το παρει στις 95000 και του κοπηκε ξαφνικα το γελιο.Αυτη ειναι μια απο τις περιπτωσεις που εχουν συμβει.*****
    –> την ιστοριούλα σου δεν θα μπω στον κόπο να την σχολιάσω… ιστορίες έχω ακούσει πολλές…. τα είπα στην αρχή, μην λέμε τα ίδια.

    Γράφεις:
    * 4ον Οταν λεω οτι σας γλυτωνουμε απο χαμενο χρονο,πραγματικα το εννοω,γιατι ακουω τι θες και σε παω σε ακινητα που σου ταιριαζουν, γιατι δε σπαταλαω το χρονο μου ασκοπα να σε κανω βολτα δεξια κι αριστερα,εχω πολυ δουλεια για να χαραμιζω τις ωρες μιυ σε βολτες.Τουλαχιστον εγω ετσι λειτουργω.Ειδικα πολυασχολοι ανθρωποι με απαιτητικα προγραμματα το εκτιμουν ιδιαιτερα να ξερεις.

    –> Αχ, να το πάλι….. μιλάς για την κατηγορία αγοραστών Α. Εγώ, καθώς και η αρχική ανάρτηση, μιλάμε για την κατηγορία αγοραστών Β. Ελπίζω σε αυτό το σημείο να έχεις αντιληφθεί πλέον τη διαφορά.

    Γράφεις:
    5ον Επαναλαμβανω,οποιος δε θελει ας τρεξει μονος του,δεν ερχομαστε εμεις σε εσας εσεις ερχεστε σε εμας.Υπαρχουν ακινητα ελευθερα,βρειτε τα.
    –> Επαναλαμβάνω και εγώ, ότι όποιος δεν διαβάζει τι έχουμε γράψει παραπάνω, τον χαβά του… τα ίδια Παντελάκη μου τα ίδια Παντελή μου. Όταν βγαίνει μια νέα αγγελία ιδιώτη, οι μεσίτες πέφτουν από πάνω να αναλάβουν το ακίνητο με αποτέλεσμα οι αγγελίες ιδιωτών να σπανίζουν. Τα έγραψα 2 μήνες πριν, αλλά ας τα ξαναγράψω πάλι. Σου παραθέτω νούμερα παρακάτω από σχετικές αναζητήσεις στο ένα από τα δυο μεγαλύτερα website εύρεσης ακινήτων:
    Αναζήτηση ΧΩΡΙΣ ΑΛΛΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ πέραν της περιοχής (ενδεικτικά 2 περιοχές):
    # Πειραιάς (ευρύτερη περιοχή): 11.259 ακίνητα (γενικά) / 369 από ιδιώτες δηλ. 3,28% των αγγελιών!
    # Αγία Παρασκευή: 4.306 ακίνητα (γενικά) / 48 από ιδιώτες δηλ. 1,11% των αγγελιών!
    Αν τώρα βάλω κι άλλα κριτήρια πχ. τετραγωνικά, όροφο, δωμάτια κλπ καταλαβαίνεις ότι η διαθεσιμότητα μειώνεται σε νούμερα που δεν σου επιτρέπουν να βρεις όντως αυτό που ψάχνεις (στατιστικά μιλώντας) εκτός αν είσαι πολύ τυχερός.
    Την κατάσταση αυτή βέβαια, την γνωρίζεις πολύ καλά και εσύ και οι υπόλοιποι μεσίτες απλά δεν θέλετε να την παραδεχτείτε… ας σταματήσει πια αυτή η καραμέλα «ακίνητα υπάρχουν βρείτε τα»… !

    Τέλος θα σου δώσω και μια συμβουλή. Έστω και αν -αντικειμενικά ή κατά τη δική σου αντίληψη- καταφέρεις να «ταπώσεις» έναν συνομιλητή σου που έχει αντίθετη άποψη χρησιμοποιώντας επιθέσεις επι προσωπικού (εν προκειμένω εμένα), το πρόβλημα για το οποίο μιλάμε, η παθογένεια, δηλαδή, της αγοράς μεσιτών την οποία αντιπροσωπεύεις, θα παραμένει και θα είναι υπαρκτό πρόβλημα πολλών ακόμη ανθρώπων που συμφωνούν μαζί μου. Μην ξεχνάς ότι η αρχική ανάρτηση στην οποία σχολιάζουμε, έχει γραφτεί το 2009 και τα σχόλια αναγνωστών που είναι δυσαρεστημένοι από μεσίτες συνεχίζουν εν έτει 2016. Αντί να ξεσπάς σε -δυνατά- γέλια λοιπόν, κοίταξε πως θα μπορούσες να βελτιώσεις τις υπηρεσίες σου συμβάλλοντας έστω στο ελάχιστο στη λύση του προβλήματος.

    Τελικά είχες κάτι να μου πεις;

  • Ανώνυμος said,

   Μας έκλ@σε τ’ @@@@@ !!!

   • Αγανακτισμένη said,

    Δεν είναι να μας εκπλήσσει το επίπεδο των υπηρεσιων των (περισσότερων) μεσιτών… καθώς είναι το ίδιο με το επίπεδο μόρφωσης και παιδείας τους: Υπόγειο (για να μιλήσουμε και στη γλώσσα τους να μας καταλάβουν).

    Φιλικά Πάντα 🙂 🙂 🙂

 44. savre said,

  Σε μια πρόσφατη περίπτωση ειχα υπάλληλο μεσιτικού που μου εδειξε το διαμέρισμα (1η φορά το είχε δεί). Μετά επειδη ειδε ενδιαφέρον, πήρε τηλ και μου πρότεινε να του δώσω τα χρήματα στο χέρι αν κλείσει η δουλεια και όχι στο μεσιτικό που ειχα υπογραψει! Εφτασε στο σημείο να με ενοχλεί με sms γιατί δε τον ενημέρωνα για την εξέλιξη και να απειλεί οτι πρέπει να τον ενημερώσω. Στη συνέχεια αναγκάστηκα για να μή μπλέξω να ψάξω αλλου.
  Τώρα σε περίπτωση ενοικίου, βλέπω οτι άλλοι ζητάνε μισο ενοικιο και άλλοι ολόκληρο. Ισως εχει να κανει με το μαιμου μεσίτη, γιατι στο μισό ενοικιο δεν ειχα υπογράψει τίποτα.
  Τα μεγάλα μεσιτικά εχουν χιλιάδες αγγελιες με σπιτια που απλά γεμίζουν τις εφημερίδες. Το ίδιο και το site τους. Προτιμότερο θα ήταν να βάζουν οτι υπάρχει για να διαλέγουμε! Ελεος. Αυτό ειναι πολύ άσχημο.

 45. armeni said,

  Μια ερωτηση παρακαλω ποια ειναι η τιμη βασης στη ώληση ακινητου

  • Αγανακτισμένη said,

   Αγαπητέ/ή armeni,
   Το αρχικό ποστ έχει γραφεί κάπου στο 2009 και νομίζω ότι έχουν αλλάξει κάποιες λεπτομέρειες από τότε ή τουλάχιστον έτσι εικάζουν οι μεσίτες με τους οποίους έχω μιλήσει.

   Γράφει το άρθρο:
   – Η αμοιβή του μεσιτικού ορίζεται σε ~2% επί της τιμής βάσης.
   – ότι η αμοιβή του υπολογίζεται στην τιμή βάσης κ όχι στην τελική τιμή αγοράς

   Ως τιμή βάσης μπαίνει η αρχική τιμή με την οποία, ΕΣΥ το τονίζω (εξηγώ στο τέλος*), θα βρεις το ακίνητο τη δεδομένη χρονική στιγμή.

   Για παράδειγμα, βρίσκεις μια αγγελία ή σου στέλνει μια αγγελία το μεσιτικό που έχεις επιλέξει και σου λένε ότι υπάρχει το τάδε σπίτι, π.χ. 100τμ, 100.000€. Εσύ αποφασίζεις να πας να το δεις.
   Πριν το δεις υπογράφεις την μεσιτική εντολή όπου πάνω αναγράφεται η «τιμή βάσης» δηλαδή η αρχική τιμή του ακινήτου.
   Στη συνέχεια, και εφόσον σε ενδιαφέρει και προχωρήσεις, λογικά θα υπάρξει κάποια διαπραγμάτευση της τιμής. Οπότε πχ. μπορεί να συμφωνήσετε στις 95.000€. Αυτή είναι η τελική τιμή ή αλλιώς η πραγματική τιμή αγοράς.

   Πραγματι, όπως αναφέρει το άρθρο, στην μεσιτική εντολή αναγράφεται η αμοιβή του μεσίτη και μάλιστα συνήθως όχι ως ποσοστό, αλλά κατευθείαν ως η αναλογούσα τιμή που βγαίνει επί της τιμής βάσης. Άρα πχ. για το σπίτι που είπαμε θα έγραφε η εντολή ότι θα δώσεις 2.000€ (100.000Χ2%). Το ποσοστό έχει καθιερωθεί πλέον από όλα τα μεσιτικά 2% για το κάθε μέρος (2% από τον πωλητή, 2% από τον αγοραστή).

   Υπογράφεις λοιπόν για 2.000€ και το κρατάμε αυτό.

   Προσωπικά, σε όσα μεσιτικά πήγα, με διαβεβαίωσαν ότι η τελική αμοιβή θα δοθεί στο γραφείο με βάση την τελική τιμή και ΟΧΙ την τιμή βάσης. Δηλαδή στο παραπάνω παράδειγμα θα αντιστοιχούσε σε 1.900€ και όχι σε 2.000€ που αντιστοιχούν στη τιμή βάσης. ΒΕΒΑΙΑ, αυτό γίνεται στο «μιλητό» και ουσιαστικά δεν έχεις χαρτί που να σε εξασφαλίζει για αυτή τους την προφορική διαβεβαίωση, αλλά ας πούμε ότι στηρίζεσαι στην καλή σου πίστη!

   Σε κάθε περίπτωση καλό είναι να το έχεις ρωτήσει από πριν έστω και προφορικά γιατι δεν μπορώ να ξέρω τι υπόσχονται όλα τα μεσιτικά γραφεία.

   * Και κλείνω και με μια παρατήρηση σε περίπτωση που ψάχνεις μόνη σου ακίνητα για να είσαι υποψιασμένη. Έγραψα παραπάνω ότι η τιμή βάσης είναι αυτή που θα βρεις ΕΣΥ (ή που έχει το συγκεκριμένο γραφείο που έχεις επιλέξει)! τι εννοώ:

   Είναι πολύ συχνό φαινόμενο το ίδιο σπίτι να εκπροσωπούν πολλά μεσιτικά γραφεία. Άρα αυτό σημαίνει και πολλές διαφορετικές τιμές. Μπορεί να πέσεις στο μεστικό με την πιο υψηλή τιμή, κάπου ενδιάμεσα, ή στο μεσιτικό με την πιο χαμηλή τιμή. Αν δεν το ψάξεις αυτό θα είναι εντελώς τυχαίο γεγονός!
   Και μάντεψε! Αν για κακή σου τύχη πέσεις στο μεσιτικό γραφείο με την πιο υψηλή τιμή, ο μεσίτης δεν θα σε ενημερώσει οτι το ακίνητο διατίθεται σε χαμηλότερη τιμή από άλλα μεσιτικά γραφεία, αλλά θα σε βάλει να υπογράψεις για την τιμή που έχει το δικό του μεσιτικό!

   Συνεπώς αν έχεις βρει κάποιο ακίνητο online ( ή ακόμη κι αν σου το προτείνει το μεσιτικό) είναι πολύ σημαντικό να ψάξεις να δεις αν υπάρχει αλλού το ίδιο ακίνητο με χαμηλότερη τιμή και να τους την πεις ποια είναι αυτή, ώστε να υπόγράψεις για την χαμηλότερη δυνατή τιμή (ή αν δεν την δεχτούν να μην υπόγράψεις καθόλου και να πας στο άλλο μεσιτικό)!

   Αυτά από εμένα… Καλή αναζήτηση και καλό Κουράγιο!

 46. Savre said,

  Εμενα μου έχουν πεί όλοι οι μεσίτες οτι η τιμή ειναι αυτή που θα πάρεις το ακίνητο μετά και το παζάρι. Και με βάση αυτό μου λένε…εμείς θα προσπαθήσουμε για ότι καλύτερο, άσχετα αν χάσουμε 100-200ευρω. Επίσης πρόσφατα μεσιτικό δεν έβαζε καθόλου τη τιμή στην εντολή. Τέλος ο μεσίτης δεν ειναι σε πλεονεκτική θέση να ξέρει τη τιμή που θα πουληθεί το ακίνητο. Αν με τον ιδιοκτήτη συμφωνήσεις να γραψει στο συμβόλαιο μικρότερο ποσό, αυτό ειναι και το νόμιμο ποσό που θα πρέπει να πληρωθεί ο μεσίτης. Τα μετρητά μπορεί απλά να του τα κρύψεις με τον ιδιοκτήτη και έτσι να πληρώσετε μικρότερη αμοιβή. Εγώ πάντως θα προτιμούσα ο μεσίτης, αν ειναι απο τη πλευρά του αγοραστή να πιέσει ή να δηλώσει τη πραγματική ελάχιστη τιμή που είναι διατεθειμένος ο ιδιοκτήτης να πουλήσει, και θα του έδινα εγώ τη διαφορά πλαγίως, παρά να γράφουν 140.000 και το ακίνητο ο ιδιοκτήτης να το δίνει 100 (στις 40.000 διαφοράς ειναι 800+ΦΠΑ η διαφορα του μεσίτη! Ε…αν μου γλιτώσει 40, ας πάρει 800). Απλά λίγοι ειναι οι σωστοί μεσίτες.

 47. Ανώνυμος said,

  ΤΙ ΝΑ ΠΩ…ΦΤΑΣΑΜΕ ΣΤΟ ΑΛΛΟ ΑΚΡΟ.ΠΩΣ ΝΑ ΕΞΑΠΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΜΕΣΣΙΤΗ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!.ΤΟΤΕ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΨΑΧΤΕΤΕ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ?ΑΛΛΑ ΕΣΕΙΣ ΘΕΛΕΤΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΜΨΕΤΕ.ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΝΗΘΙΚΟ

  • Αγανακτισμένη said,

   Φίλε δεν ξέρω αν σε τέτοια σχόλια πρέπει κανείς να απαντάει ή να τα αγνοεί. Πραγματικά δεν μας λες κάτι και κυρίως διατυπώνεις μια άποψη περι ανηθικότητας η οποία βασίζεται σε ελλιπή στοιχεία ή πιο συγκεκριμένα σε επιλεκτικά στοιχεία κατά το δοκούν. Να υποθέσω οτι εισαι μεσίτης.

   Ναι, αν το δεις μεμονωμένα σαν συμπεριφορά μπορείς να την χαρακτηρίσεις και ανήθικη. Επειδή όμως η συνολική εικόνα είναι άλλη, αναλογίσου ΠΡΩΤΑ τις ανηθικότητες των μεσιτών και μετά έλα μίλα με επιχειρήματα. Έχουν γραφεί παραπάνω και εξηγηθεί τόσα πράγματα για το πως φτάσαμε σε αυτή τη συμπεριφορά και προσωπικά το έχω υπεραναλύσει. Διάβασε αν θέλεις τα σχόλια. Κάνουμε μια συζήτηση με επιχειρήματα και έχουν γραφτεί τόσα πράγματα για το πως η αγορά θα μπορούσε να γίνει καλύτερη. Παρόλα αυτά η πλευρά των μεσιτών εξακολουθεί να απαντάει τα κλισέ «ψαξτε μόνοι σας, υπαρχουν σπιτια, εμεις κάνουμε σωστά τη δουλειά μας».

   Αν δεν είστε έτοιμοι να ακούσετε άλλη άποψη, μην μπαίνετε στον κόπο να κάνετε διάλογο.

  • Tom said,

   Οτι και να πεί κανείς πιστεύω οτι η αμοιβή για να σου δείξουν ενα σπίτι και να το νοικιάσεις, ειναι υπερβολική (και δε μιλάμε για ενοίκιο 100-200 ευρω). Αλλά για 500-600 πχ θα έπρεπε να υπάρχει όριο! Καλύτερα να μου πεί ο άλλος θα σου δείξω 10 σπίτι με τις προδιαγραφές που θέλεις, οπότε θα κερδίσεις χρόνο, και αν δε νοικιάσεις θα μου δώσεις 50 ευρω, αν νοικιάσεις τότε ένα λογικό ποσό. Επίσης πρακτικές να σκίζουν τα ενοικιαστήρια απο κολόνες ή να βάζουν ανύπαρκτα διαμερίσματα στα site τους, πώς τις σχολιάζεις? 10 διάλεξα για ενοίκιο και όχι φθηνά και δεν υπήρχε ούτε 1! Το δικό μου χρόνο που έχασα στο site θα μου τον πληρώσουν? Μια μυνησούλα χρειάζεται για εξαπάτηση κλπ κλπ

   • Αγανακτισμένη said,

    Tom, άκρη δεν βγάζεις… όταν πας να βρεις το δίκιο σου, είσαι ανήθικος, όταν όμως οι μεσίτες εφαρμόζουν ανήθικες πρακτικές όπως αυτές που αναφέρεις αλλά και πολλές άλλες ακόμη, σου απαντούν πως απλά κάνουν την δουλειά τους, πως έτσι είναι η αγορά και πως πρέπει κι αυτοί να πληρωθούν κάπως για να ζήσουν.

 48. Tom said,

  Ψαχνοντας για ενοικίαση διαμερίσματος, παρατηρώ οτι εμφανίζονται μεσάζοντες «μεσίτες» που ζητάνε κάποια μικρή αμοιβή. Οχι ενα ενοίκιο. Φυσικά χωρίς απόδειξη, επειδή πχ τους βάζει ο ιδιοκτήτης να ανοιγουν το σπιτι. Αυτό λογικά θα πρέπει να το πληρώνει ο ιδιοκτήτης. Επίσης παρατηρώ συμβόλαια που ζητάνε να ανοιγεις το σπίτι σου 1 φορά τη βδομάδα για υποψήφιους αγοραστές (αν πχ ο ιδιοκτήτης αποφασίσει να το πουλήσει), σε αυτό συμφωνεί και ο μεσίτης που πήρε φυσικά πόδι. Τέτοιοι όροι ειναι τελείως δεσμευτικοί και φυσικά για να ανοίγεις πρέπει κι εσύ να ζητήσεις αμοιβή!

 49. ΚΑΝΤΕ ΚΑΜΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΚΟΠΗΣ said,

  Τα παράσιτα υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν στον πλανήτη.Που ζούνε εις βάρος κάποιων άλλων (τεμπέλικα).

 50. Jimakos said,

  Αυτήν την εποχή πλέον οι μεσίτες παρασιτούν. Η Remax αποφάσισε να ζητάει για κάθε διαμέρισμα κάτω των 50.000 ευρώ , 2 χιλιάδες ευρώ. Έτσι παγώνουν μία αγορά φθηνών σπιτιών που είναι και τα μοναδικά που έχουν την παραμικρή πιθανότητα να πουληθούν,

  Εννοείται ότι στέλνουμε φίλο στον μεσίτη για να μάθει την διεύθυνση και δεν υπογράφουμε κανένα χαρτί που ζητάει περισσότερα από ότι ο συμβολαιογράφος , ο μηχανικός και ο δικηγόρος μαζί ….

  Τα μεσιτικά δρούνε ως εξής στα φθηνά διαμερίσματα. Μόλις δούν μια ενδιαφέρουσα αγγελία κάνουν απανωτές ενοχλητικές κλήσεις στον πωλητή , σαν απαιτητικοί και δύστροποι ενδιαφερόμενοι ώστε κάποια στιγμή σε κάποιο άλλο τηλεφώνημα να του περάσουν πιο εύκολα την ιδέα ότι έχει ανάγκη από κάποιον επαγγελματία.Έτσι ο πωλητής υποκύπτει πολλές φορές ξέροντας ότι κάνει ζημιά στο ακίνητό του , λόγο της απελπισίας των πολλών και ενοχλητικών επιτηδευμένων κλήσεων ψεύτικου ενδιαφέροντος.

  Ειδικά τα σπίτια που πωλούνται για 20.000 – 30.000 χιλιάδες ευρώ , δεν πρόκειται να κουνήσουν καθόλου με καπέλο 2000 ευρώ από τον μεσίτη.Κάποιες φορές , τα βλέπεις να καίγονται για ένα με δύο χρόνια , μέχρι που ο πωλητής το καταλαβαίνει και τα βγάζει από τον μεσίτη βάζοντας το δικό του τηλέφωνο.

  Κατά την γνώμη μου , οι μεσίτες θα έπρεπε να ακολουθούν το νόμιμο αν δεν θέλουν σιγά σιγά να κλείσουν όλα τα γραφεία. Στις δε ακριβές πωλήσεις εξαψήφιων νούμερων , όπου πραγματικά ένας μεσίτης θα μπορούσε να είναι χρήσιμος , δεν γίνονται πλέον πωλήσεις και είναι λογικό. Κάποιος που έχει 500.000 ευρώ μετρητά δεν έχει κανένα λόγο να τα επενδύσει σε σπίτι και οι πιθανότητες να έχει σπίτι τέτοιας αξίας είναι πολλές . Τα εξαψήφια νούμερα είναι μια κατηγορία αγοραστών που αριθμεί πλέον σε ελάχιστες δεκάδες ατόμων που ψάχνουν για πολύ ιδιαίτερους λόγους.

  Μακάρι οι ίδιοι οι πωλητές να το καταλάβουν και να σταματήσουν να αναθέτουν ακίνητα ειδικά αν πρόκειται για παλαιά και φθηνά διαμερίσματα που προορίζονται για άτομα που έχουν λίγα χρήματα , μα και πωλούνται λόγο και πάλι κακών οικονομικών συνθηκών. 10% μεσιτεία θα έπρεπε να είναι παράνομη.

 51. Me said,

  Το γεγονός ότι υπάρχουν μεσίτες που εξαπατούν ιδιώτες δεν σημαίνει ότι πρέπει και οι ιδιώτες να εξαπατούν μεσίτες εξάλλου σε ποιό επαγγελματικό χώρο δεν υπαρχουν απατεώνες;
  Ναι! καλά ακούσατε ‘ο κόσμος δεν είναι αγγελικά πλασμένος’ ίσα-ίσα είναι γεμάτος από ανθρώπους που θέλουν να μας κοροϊδέψουν.
  Ποιός απο τους παραπάνω ζήτησε απόδειξη απο τον γιατρό του την ώρα της αμοιβής του; (γιατί οι περισσότεροι γιατροί δεν κάνουν την κίνηση αν δεν τους το πείς εσύ) ή μήπως αυτό δεν μετράει λόγω του είδους της υπηρεσίας και του κόπου για την λήψη του πτυχίου του;
  Ο κάθε επαγγελματίας ή ιδιώτης επιλέγει πως θέλει να ζήσει την ζωή του, ως απατεώνας ή έντιμος, και το γεγονός ότι υπάρχουν πολλοί αγανακτισμένοι σε αυτό το ποστ δηλώνει ότι, ευτυχώς και δυστυχώς, υπάρχουν αρκετοί ακόμα έντιμοι πολίτες στην κοινωνίας μας αλλά αφελείς και φοβισμένοι.
  Είμαστε αφελείς γιατί μάθαμε να εμπιστευόμαστε τυφλά τον άλλον και φοβισμένοι γιατί δεν μαθαμε να διεκδικούμε αυτό που θεωρούμε σωστό, ούτε να ρωτάμε να μάθουμε και να ενδιαφερόμαστε εμείς οι ίδιοι για αυτό που πάμε να αγοράσουμε (υπηρεσία ή προϊόν).
  Δεν μας φταίει κανένας απατεώνας μεσίτης ή ιδιώτης αλλά μόνο η δική μας αδιαφορία στον να συνεισφέρουμε κάτι ώστε να κάνουνε λίγο καλύτερο πρώτα τον εαυτό μας και μετά τον κόσμο.

  Αυτό που θέλω να πώ είναι ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΕ!!!!!! προς τον κάθε απατεώνα μεσίτη, επαγγελματία, ιδιώτη και μην αρκείστε στα πλατιά λόγια σε οιασδήποτε blog ή site.
  ΥΣ. Σας το λέω όπως το λέω και στον εαυτό μου κάθε μέρα………

 52. Αγανακτισμένη said,

  Ποιά είναι η «ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ» που προτείνεις (απο τον καναπε σου) Me ?

  Γιατί δεν γράφεις κάτι πιο συγκεκριμένο αντί να μιλάς περί ανέμων και υδάτων και να προσπαθείς να συνετίσεις εμάς τους αφελείς και τους φοβιτσιάρηδες που κατεβήκαμεν από τον Όλυμπο και πιστέψαμεν πως ο κόσμος κατοικείται απο αγγέλους με ξανθές μπούκλες οι οποίοι θα φροντίσουν να εξασφαλίσουν το συμφέρον μας?

  τι? ο κόσμος είναι γεμάτος από ανθρώπους που θέλουν να μας κοροϊδέψουν???

  τι? φταίμε εμείς που δεν ΑΝΤΙΔΡΟΥΜΕ???

  τι? οι γιατροί δεν κόβουν απόδειξη?? ΣΟΚ

  αλήθεια τωρα αγαπητέ!

  διαβάστε και αναθεωρήστε αυτά που γράψατε. και ζητώ εκ των προτέρων συγνώμη για τις ανωτέρω ειρωνίες μου αλλά κάποιες λέξεις/φράσεις σας μου ήχησαν κάπως ειρωνικές επίσης.

  1) τα παρόντα σχόλια είναι καταγραφή απόψεων και εμπειριών και από τις δυο πλευρές (μεσίτες-ιδιώτες) τα οποία πέρα από την ανταλλαγή απόψεων και τη συζήτηση αυτη καθ αυτή, μπορούν να αποτελέσουν και πηγή πληροφόρησης για καποιον που ψάχνεται. Αφενος λοιπόν ενημερώνουν ως ενα βαθμο τους ιδιώτες τι να προσέξουν στα μεσιτικά και αφετέρου ενημερώνουν και τους μεσιτες ποια ειναι η αιτία της δυσαρέσκειας δυνητικών πελατών τους.

  2) Σε περίπτωση που δεν το καταλάβατε το αρχικό ποστ του 2009 ήταν τρόπος αντίδρασης που προτείνει ο γράφων προς τους ιδιώτες και δυστυχώς ο μόνος -αποτελεσματικός- πλέον. Έχω αναφερθεί εκτενέστατα στους λόγους οι οποίοι υποδεικνύουν αυτόν τον τρόπο ως τον μόνο αποτελεσματικό και οι οποίοι εξηγούν γιατί ο ιδιώτης δεν έχει άλλη επιλογή αν θέλει να αποφυγει τους μεσίτες. Αν σας ενδιαφέρει διαβάστε τους, δεν θέλω να κουράζω γράφοντας τα ίδια και τα ίδια. Αν πάλι όχι κανένα πρόβλημα.

  3) η σύγκριση με άλλα έπαγγελματα τώρα και το επιχείρημα πως αφού υπάρχουν λαμόγια γιατροί (κατι που ισχύει όντως), είναι δικαιολογημένο να υπάρχουν και λαμόγια μεσίτες… είναι αν μη τι άλλο εκτός θεματος.. τι να πω. στην τελική αν για εσάς οι υπηρεσίες ενός μεσίτη είναι το ίδιο απαραίτητες με τις υπηρεσίες ενός γιατρού, βγείτε στο δρόμο μαζί με τους απανταχού μεσίτες να αξιώσετε αμοιβές τουλάχιστον 20-50€ για κάθε υπόδειξη (σε αντιστοιχία με τα ρνατεβού των λαμογιογιατρών).

 53. ermis said,

  Θα πρεπει να υπάρχει ενα μέτρο και μια νορμάλ αμοιβή του τύπου θα σου δείξω 10 σπίτια, θα φάω ενα μεροκάματο, θα με πληρώσεις 50 ευρω. Και όχι θα σε γυρνάω όλη μέρα, όποτε θές, θα δείς 10 σπίτια, δε θα σου κάνει κανένα και δε θα πάρω τίποτα. Έτσι λογικό ειναι να μή βγαίνει ούτε η βενζίνη του μεσίτη και να ζητάει μετά απο έναν που θα αγοράσει τα κέρατά του! Επίσης λογικα με το 2% ο μεσίτης θα σε πηγαίνει στα σπίτια τα ακριβά για να βγάλει, πχ θα του πείς εσύ έχω 100.000, δε θα σε πάει σε κάποιον που το δίνει 80. Είναι τελείως παράλογες τέτοιες αμοιβές του στύλ 2000-3000 για ενα σπίτι, περισσότερα βγάζει ο μεσίτης απο το συμβολαιογράφο!

 54. Ανώνυμος said,

  Ειστε επιεικος κρετινοι οσοι λετε οτι λετε για τους μεσιτες.Σας ειναι απαραιτητοι κ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ 5% ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΠΛΕΥΡΑ.Απλα γιατι σας γλυτωνουν στην διαπραγματευση χρηματα που δεν θα μπορουσατε να γλυτωσετε(για τους αγοραστες)κ αμμεσοτητα πωλησης απο δεξαμενη ενδιαφερομενων(για τους πωλητες).Οσο γιαυτους που λενε οτιτο 2% ειναι πολυ ας ψαξουν μονοι τους αφου ειναι κ οι κλασσικες περιπτωσεις πωλητων που δεν αντιλαμβανονται την αγοραια αξια κ δεν πουλουν ποτε η οι κλασσικες περιπτωσεις ψυχωσικων αργοσχολων που τρια χρονια εχουν δει 80 σπιτια κ κανενα δεν τους συγκινησε.

  • ...said said,

   ΔΕΝ εχουν δεξαμενή σπιτιών και δε γλιτώνουν χρήματα απο τη διαπραγμάτευση. Το αντίθετο μάλιστα!!! Για να πάρουν μεγαλύτερη μιζούλα και απο τους 2, τους συμφέρει το ακίνητο να πουληθεί στη μεγαλύτερη τιμή! Τα σπίτι ειναι λίγα που πωλούνται και οι αγγελίες τους κράχτες! Για πάρε τηλ και θα σου πουνε δεν εχουμε αυτό, τί ψάχνετε να σας πουμε τί υπάρχει!! Επίσης έχω στα χέρια μου χαρτί μεσίτη με τιμή 140.000 ευρω για διαμέρισμα που ο ιδιοκτήτης τελικά ζήταγε 80.000 σε άλλη αγγελία μονος του.

  • Αγανακτισμένη said,

   ΕπιεικΩς κρετίνοι θα ήμασταν αν δεχόμασταν αβασάνιστα τα 5% από κάθε πλευρά και τα άλλα γραφικά που λέτε… (Για να μην σας μπερδέψω η έννοια της λέξης κρετίνος είναι αφελής και ανόητος). Ούτε αφελείς είμαστε λοιπόν, ούτε ανόητοι, όπως θα σας βόλευε, το αντίθετο μάλιστα.

   — > «Οσο γιαυτους που λενε οτιτο 2% ειναι πολυ ας ψαξουν μονοι τους αφου ειναι κ οι κλασσικες περιπτωσεις πωλητων που δεν αντιλαμβανονται την αγοραια αξια κ δεν πουλουν ποτε η οι κλασσικες περιπτωσεις ψυχωσικων αργοσχολων που τρια χρονια εχουν δει 80 σπιτια κ κανενα δεν τους συγκινησε.»

   και ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, ξεστραβωθείτε λίγο να διαβάσετε τι λέμε και μετά πείτε τη γνώμη σας. Το 2% είναι πολύ όταν έχεις κάνει μόνος σου τη δουλειά και απλά σκοντάφτεις πάνω στον μεσίτη.
   Όταν του ζητάς να σου προσφέρει υπηρεσία εξαρχής, ας πάρει και 2% και όσο θέλει/μπορεί. Το λέμε με απλά λόγια να το κατανοήσουν ακόμη και οι ΚΡΕΤΙΝΟΙ, αλλά δεν ξέρω γιατί επιμένετε να μην το καταλαβαίνετε.

   Μάλλον θα πρέπει να το κοιτάξετε καλύτερα.

   • Ανώνυμος said,

    Εχω βρει μεσίτες καλούς και μεσίτες απατεώνες. Ο τελευταίος έφυγε απο το γραφείο που δούλευε και μας ενοχλούσε και απαιτούσε να μάθει αν αγοράσαμε! Το κακό ειναι οτι οι ιδιώτες δίνουν τα σπίτια τους σε μεσίτες και πάντα σκοντάφτεις πάνω τους. Και αν δε τα δώσουν, οι μεσίτες τους τα ζαλίζουν, λένε οτι έχουν πελάτη που ενδιαφέρεται, με σκοπό να τους δώσουν το ακίνητο. Επίσης σκίζουν αγγελίες απο κολόνες! Για εμένα η σωστή δουλειά του μεσίτη θα ήταν αν του έλεγες, ψάχνω αυτό και όταν το βρεις στείλε μου φωτογραφίες. Έτσι θα σε γλίτωνε από χρόνο. Οχι ξέρεις ελα να σου δείξω κάποια, αλλά φυσικά δε σου λέω και που ειναι. Και σε τρέχει σε περιοχή που δε σε ενδιαφέρει, χάνεις χρόνο κλπ. Απο την άλλη αν πουλούσα σπίτι η δουλειά του μεσίτη θα έπρεπε να ειναι βρές μου αγοραστή και κάνε όλα τα χαρτιά μόνος σου (βρες δικηγόρο, συμβολαιογράφο, λογιστή και πες μου τιμή πακέτο)! Γιατί γνωστός μου πούλησε μέσω μεσίτη σπίτι και 3 μήνες ήτανε έτσι κι αλλοιώς στα τηλέφωνα και πλήρωσε ενα κάρο λεφτά σε όλους!

   • Αγανακτισμένη said,

    — > «Το κακό ειναι οτι οι ιδιώτες δίνουν τα σπίτια τους σε μεσίτες και πάντα σκοντάφτεις πάνω τους. Και αν δε τα δώσουν, οι μεσίτες τους τα ζαλίζουν, λένε οτι έχουν πελάτη που ενδιαφέρεται, με σκοπό να τους δώσουν το ακίνητο. Επίσης σκίζουν αγγελίες απο κολόνες! »

    — > «Για εμένα η σωστή δουλειά του μεσίτη θα ήταν αν του έλεγες, ψάχνω αυτό και όταν το βρεις στείλε μου φωτογραφίες.»

    Φίλε «Ανώνυμε» στα λόγια μου έρχεσαι.

    Όταν ζητάς υπηρεσία από τον μεσίτη έχει το δικαίωμα να κοστολογήσει την υπηρεσία που σου προσφέρε όσο θέλει ή όσο επιτρέπουν οι συνθήκες της αγοράς τέλος πάντων.

    Ξαναλέω όμως, για πολλοστή φορά, ότι το συγκεκριμένο άρθρο δεν γράφτηκε γι αυτή την κατηγορία ανθρώπων. Γραφτηκε για αυτούς που κάνουν όλη τη δουλειά μόνοι τους, ψάχνουν εκατοντάδες αγγελίες μόνοι τους και τελικά στο 98-99% των περιπτώσεων, και μετά από τόσο χρόνο που έχουν δαπανήσει, σκοντάφτουν πάνω σε μεσίτη (για τους λόγους που σωστά ανέφερες και εσύ).

  • Natassa said,

   Και εδώ βλέπουμε έναν μορφωμένο μεσίτη… από τους πολλούς… Με έπαινο στο συντακτικό και την ορθογραφία. Τώρα για ποιο λόγο ο/η κύριος/α από πάνω πιστεύει ότι ένας μεσίτης πρέπει να παίρνει τοι 10%, τι να πω, μάλλον τόσα του λείπουν.

 55. Ανώνυμος said,

  ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΝΑΙΝΕΙΣ ΟΥΤΕ ΤΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ Κ ΑΠΑΝΤΑΣ ΑΣΥΝΑΡΤΗΤΑ

  • Terios said,

   Προφανώς είσαι μεσίτης και σε θίξαμε! Καλές δουλειές

   • Αγανακτισμένη said,

    @Terios

    όχι μόνο είναι μεσίτης αλλά τον κόβω και για 45-50+ που δεν μπορεί με τίποτα να προσαρμοστεί στη πραγματικότητα του σήμερα!
    είχε μάθει να έχει το χέρι του μέσα στο βάζο με το μέλι και τώρα έχει ζοριστεί ο τυπάκος… ! κοιμάται κ ονειρεύεται 5%!

    Περαστικά έπρεπε να του ευχηθείς, όχι καλές δουλειές!

 56. Ανώνυμος said,

  ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΣΟΥ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕΙ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΣΟΥ Κ ΣΤΑ ΛΕΦΤΑ ΠΟΥΧΕΙΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ ΣΤΗΝ ΠΙΟ ΣΟΒΑΡΗ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΟΥ ΘΑ ΑΜΟΙΦΘΕΙ ΜΕ ΕΝΑ ….ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟ.???ΤΡΑΒΗΧΤΕΙΤΕ ΜΟΝΟΙ Κ ΚΑΛΗ ΤΥΧΗ

  • Terios said,

   Έλεος !! Είναι πολύ λογικό να πάρει 2000 από τον αγοραστή και άλλες 2000 από τον πωλητή! Για σπίτι 100.000! Που ακούσατε αυτά τα μεροκάματα !;; Είναι λογικό να σου δείχνει σπίτια που θέλει και όχι όσα επιλέγεις Εσυ γιατί απλά είναι κράχτες ! Είναι λογικό να σου παρουσιάζει τιμές άλλες απο ότι ζητάει ο ιδιοκτήτης! Είναι λογικό να βγάζει ο μεσιτησ από τις κολωνες τα ενοικιαστήρια και πωλητήρια !Απλά πρέπει ο κόσμος να καταλάβει ότι μπορεί και μόνος του ! Μεσίτες αποκλείονται !

  • Αγανακτισμένη said,

   –> «ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΣΟΥ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕΙ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΣΟΥ»

   Ο -μάλλον- μεσήλικας μεσίτης υποστηρίζει ότι εξασφαλίζει πρόσβαση στην ανάγκη μας (WTF τι ακριβώς σημαίνει «πρόσβαση στην ανάγκη»?), εν έτει 2017!

   Οι μεσίτες, ιδιαίτερα οι μεγαλύτερης ηλικίας, έχουν μια άρνηση να προσαρμοστούν στη σημερινή πραγματικότητα. Και παρόλο που λόγω κρίσης έριξαν τις προμήθειές τους (αναγκαστικά για να μπορέσουν να επιβιώσουν!) δεν μπορούν ακόμη να αντιληφθούν πως η αγορά έχει αλλάξει άρδην από την εποχή που ο μόνος τρόπος να βρει κάποιος σπίτι ήταν μέσω εφημερίδας που ούτε φωτογραφίες έπαιζαν ούτε εύκολο ψάξιμο! Διαλαλούν ακόμη το επιχείρημα ότι μας γλιτώνουν χρόνο!

   Απανταχού απροσάρμοστοι, σας έχω νέα!
   Λέγεται internet και με λίγα μόνο clicks μπορείς να ορίσεις ακριβώς τα επιθυμητά κριτήρια και να βρεις τα σπίτια που πληρούν τις προδιαγραφές σου, με φωτογραφίες περιγραφές κλπ.

   Το πρόβλημα που αναφέρθηκε πολλάκις επάνω είναι ότι όποια πέτρα κι αν σηκώσουμε είστε από κάτω, χρησιμοποιώντας τα φθηνά κόλπα που αναφέρθηκαν επίσης παραπάνω (σκίζετε αγγελίες ιδιωτών και τους πρήζετε, με ψεύτικες δηλώσεις περί ύπαρξης αγοραστών, για να αναλάβετε το ακίνητό τους). Το πρόβλημα συνεχίζεται με το ότι δεν λέτε να καταλάβετε πως δεν δικαιούστε αμοιβή για ένα σπίτι που σας ζητήθηκε από το πουθενά να δείξετε (γιατί δυστυχώς το έχετε αναλάβει και έχετε σβήσει από τον χάρτη κάθε στοιχείο επικοινωνίας του ιδιοκτήτη) και για το οποίο δεν προσφέρατε καμία υπηρεσία στον αγοραστή.

   Καλως ήλθατε στο 2017 και περαστικά σας!

   @Terios: όχι, λογικό δεν είναι τίποτα από αυτά που λες, αλλά όπως έγραψα και στο άλλο μου σχόλιο, τόσα χρόνια οι μεσίτες είχαν το χέρι μέσα στο βάζο με το μέλι και τώρα ζορίστηκαν.

   • Taz said,

    Καλώς ή κακώς υπάρχουν άνθρωποι που δε προλαβαίνουν να ψάξουν μόνοι τους να βρουν σπίτι ή δε μπορούν να πουλήσουν το σπίτι τους γιατί δουλεύουν πχ μέχρι αργά, δε μπορούν να δεχτούν αγοραστές, δε μπορούν να πάνε πρωινές ώρες. Αυτούς θα έπρεπε να εξυπηρετούν οι μεσίτες και όχι τους υπόλοιπους που θέλουν να ψάξουν μόνοι τους και «σκονταφτουν» . Όταν λοιπόν δουλεύεις και λες στο μεσίτη, μπορώ μόνο απόγευμα και σαββατοκύριακα και σου λέει κι εμείς δουλεύουμε όπως εσείς, απο εκεί και πέρα αν ειναι να πάρεις και άδεια ή να χάσεις μεροκάματα για να εξυπηρετήσεις το μεσίτη, τότε γιατί να τον πληρώσεις? Και βραδυ θα έπρεπε να μπορεί να σε πάει να το δεις, και με το φακό, και γενικά όποτε μπορεί ο πελάτης. Εκεί μάλιστα θα φανεί η δουλειά του μεσίτη γιατί θα σε εξυπηρετήσει, δε θα σε αναγκάσει να πάς με το πρόγραμμά του.

 57. Natassa said,

  Λοιπόν ας μιλήσουμε για μεσίτες…. Ψάχνω να αγοράσω ένα ακίνητο με τα ‘χ’ κριτήρια στο ‘ψ’ ποσό. Καμία αγγελία πουθενά από ιδιώτη (εκτός αν είσαι αρκετά τυχερός ώστε να δεις τις αρχικές αγγελίες), καθώς έχει πέσει «σύσταση» από τα μεσιτικά προς τον ιδιώτη. Πριν βιαστεί κανείς να πεταχτεί από που γνωρίζω για την παραπάνω σύσταση να σας ενημερώσω ότι πέρασα από την φάση του πωλητή σε συνεργασία με μεσιτικό, με το οποίο έμεινα ευχαριστημένη. Ίσως επειδή δεν ήταν κανένας κολοσσός αλλά ούτε και κανένα συνοικιακό τύπου «ψιλικατζίδικο».

  Για να μην τα πολυλογώ, βρίσκω ένα σπίτι με τα χαρακτηριστικά που ζητάω (ή τουλάχιστον έτσι φαινόταν στην αγγελία, 100 τ.μ. 50 ισόγειο – 50 πρώτος) και παίρνω τηλέφωνο τον μεσίτη που το έχει.
  Δίνουμε ραντεβού την Παρασκευή για το Σάββατο στις 12:30. Δεν μου λέει που ακριβώς θα συναντηθούμε καθώς είναι κάτι που θα αποκάλυπτε λίγο πριν το ραντεβού (Μέχρι τότε υπέθετα ότι θα έρθει με βανάκι με φιμέ τζάμια και θα μου δέσει τα μάτια μέχρι να φτάσουμε στο ακίνητο).
  Και έρχεται ο μεσίτης…. και την ώρα που τον αντικρίζω καταλαβαίνω για ποιο λόγο μου είπε στο τηλέφωνο ότι είναι ένα «συνοικιακό μεσιτικό».
  Το μόνο που έλειπε από την μηχανή του (νομίζω δηλαδή ότι ήταν μηχανή αυτό με το οποίο ήρθε), το όλο παρουσιαστικό του και την μυρωδιά του, ήταν μία κασέλα με μπαγιάτικα ψάρια.

  Φτάνουμε στο σπίτι λοιπόν και ψάχνω να βρω που είναι τα 50 τμ. στο ισόγειο, μιας και τα μόνα δωμάτια που βλέπω είναι 1 κουζίνα και ενα wc. Ο επάνω όροφος ήταν όντως 50 κατά προσέγγιση.
  Ο άνθρωπος αμφιβάλλω αν είχε ξαναδεί το σπίτι ποτέ του. Δεν ήξερε ότι από τον 1ο όροφο υπήρχε σκάλα που έβγαινε σε δώμα στην ταράτσα (βασικά δεν ήξερε καν ότι είχε πρόσβαση στην ταράτσα), δεν μπορούσε να καταλάβει γιατί δεν του έβγαιναν τα τετραγωνικά στο ισόγειο, δεν είχε ιδέα τι ήταν αυτή η πόρτα στο πλάι του σπιτιού, όπως επίσης δεν είχε και κλειδιά γι’ αυτή. Τελικά κατάλαβε ότι ο πωλητής όταν έλεγε 50 τμ κάτω εννοούσε αυτόν τον πλαϊνό αποθηκευτικό χώρο που δεν επικοινωνούσε εσωτερικά με το σπίτι και το οποίο αργότερα τροποποιώντας την αγγελία προσπαθούν πλέον να πλασάρουν ως γκαράζ. Για όσουν δεν γνωρίζουν η διαδικασία για να γίνει κάτι τέτοιο είναι με μελέτη από μηχανικό, κατάθεση εγγράφων σε σχετικές υπηρεσίες και έκδοση άδειας και φυσικά με τα ανάλογα έξοδα, διόλου ευκαταφρόνητα.

  Αυτός ο άνθρωπος που το μόνο που γνώριζε και είχε ήταν ένα κλειδί εξώπορτας, που για να μπορέσει να μου απαντήσει τα ελάχιστα που ρώταγα έπαιρνε επι τόπου τον ιδιοκτήτη σε στυλ «Ρε συ, γιατί είπαμε ότι είναι 50 το κάτω;;», αυτός ο άνθρωπος ο Θεός να τον κάνει μεσίτη απαιτεί αν προχωρήσω σε αγορά το 2% επειδή ήρθε και άνοιξε μια πόρτα;
  Γιατί; Επειδή στο ότι έλειπαν περίπου 30 τμ από το ισόγειο, εκείνος πρότεινε ως λύση να χτίσω άλλον έναν όροφο;;;; (εννοείται ότι πρότεινε να βάλω και ασανσερ, να μην κουράζομαι τώρα που θα είχε έναν παραπάνω όροφο το σπίτι).

  Δεν ξέρω αν φαίνεται μόνο σε μένα τόσο κωμικοτραγική η όλη κατάσταση και αυτά που έγραψα παραπάνω είναι τα μισά απ’ όσα άκουσα, αλλά πραγματικά λυπάμαι. Για το επίπεδο κάποιων ανθρώπων αλλά κυρίως επειδή απαιτούν αμοιβή προσφέροντας το τίποτα.

  Και επειδή κανέναν μεσίτη δεν συμφέρει προφανώς να το καταλάβει, να τονίσουμε για άλλη μία φορά ότι:

  Α) Ενδιαφέρομαι να αγοράσω, βαριέμαι ή δεν έχω χρόνο να ψάξω κι έτσι πάω σε ένα μεσιτικό, του δίνω τα στοιχεία και εκεινοι αναλαμβάνουν να μου βρουν αυτό που θέλω. Φυσικά και να πληρωθούν όχι μόνο με ποσοστό επί του ποσού αγοραπωλησίας, αλλά και εφάπαξ για κάθε ακίνητο που μου δείχνουν και πληροί της προδιαγραφές.

  Β) Ενδιαφέρομαι να αγοράσω αλλά έχω άπλετο χρόνο στην διάθεση μου. Βρίσκω το σπίτι που θέλω στην xe και παίρνω τηλέφωνο. Απαντάει μεσιτικό. Το οποίο έχει ήδη εντολή από τον πωλητή να του βρει αγοραστή. Δεν είναι λοιπόν δουλειά του να μου το δείξει; Αν εγώ αρνηθώ να υπογράψω το …χαρτο που μου δίνει υποχρεωτικά, τότε αυτός δεν δρα ενάντια στο συμφέρον του αρχικού του πελάτη; Δεν του στερεί έναν πιθανό αγοραστή.

  Το ποσό δε των ακινήτων δεν το ρίχνετε ως παροχή υπηρεσιών προς τον αγοραστή (κάτι το οποίο φαντάζομαι είναι και ανήθικο ως προς τον αρχικό σας πελάτη, δηλ. τον πωλητή). Ο μόνος λόγος που κόπτεστε και προσπαθείτε να ρίξετε την τιμή είναι για να τελειώσει η αγοραπωλησία του σπιτιού και να πάρετε το μερίδιο σας και από τα δύο ζώα.

  Και επί την ευκαιρία, καλό είναι όταν βγάζετε ακίνητο σε αγγελία να λέτε τα πραγματικά χαρακτηριστικά. Όχι έτος κατασκευής 1980 και να εννοείτε «Χτίστηκε το 1950, αλλά σκόπευαν να το ανακαινίσουν το 1980). Όταν λέτε ότι πωλείται ακίνητο 100 τ.μ. να είναι 100 τ.μ. και όχι θα γίνουν άμα ο αγοραστής δώσει άλλα τόσα για να χτίσει έναν επιπλέον όροφο.

  Τέλος όταν σας παίρνουν τηλέφωνο για αγγελία που έχετε να επιστρέφετε τις κλήσεις που αφήνει ο πελάτης. Το τελευταίο που έχω συναντήσει είναι επί μια εβδομάδα, συγκεκριμένα από την προηγούμενη Δευτέρα και ενώ έχει μεσολαβήσει Σ/Κ να αφήνω μήνυμα σε Μεσιτικό και κανένας να μην επιστρέφει τηλεφώνημα. Την πρώτη φορά κράτησαν τα στοιχεία μου. Την δεύτερη τα ξανασημείωσε αυτή η τραγική φίγουρα που είχαν για γραμματέα γιατί την πρώτη τα έχασε. Αφού δεν με είχαν καλέσει μέχρι την Παρασκευή ξαναπήρα και με ενημέρωσαν ότι θα με καλέσει ο μεσίτης όταν κρίνει εκείνος ότι πρέπει…. (πότε πρέπει δηλαδή; μου κάνει καψόνια; με καψουρεύει με το ακίνητο;). Σήμερα ξαναπήρα γιατί φυσικά κανείς δεν έχει επικοινωνήσει μαζί μου. Ζήτησα να μιλήσω με υπεύθυνο, έστω να μάθω αν το ακίνητο πωλείται ακόμα. Η απάντηση ίδια…. θα σας καλέσει ο μεσίτης όταν μπορεί. Μετά από μια εβδομάδα δεν έχει μπορέσει ακόμα. Βλέπεις, ειδικά αυτή την περίοδο είναι τόσοι πολλοί οι αγοραστές στην Ελλάδα, ζούμε τέτοια οικονομική ανθοφορία, που δεν προλαβαίνουν οι μεσίτες να παίρνουν κλήσεις και να δείχνουν σπίτια.

  Παρεμπιπτόντως, εγώ τι μπορώ να κάνω με την περίπτωση αυτού του μεσιτικού που αρνείται επικοινωνίας, ενώ μόνο εκείνος έχει το ακίνητο; Σε ποιον φορέα μπορώ να απευθυνθώ;

  • Αγανακτισμένη said,

   Νατάσσα καλησπέρα, αυτά που περιγράφεις τα έχω αναλύσει διεξοδικά και εγώ παραπάνω σε πολλά μου σχόλια.. το πιο ειρωνικο είναι το αρχικό ποστ έχει γραφτεί το 2008-2009 και 8-9 χρόνια μετά ακόμη η ίδια κατάσταση και χειρότερα.. βέβαια οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι όλοι οι υπόλοιποι έχουν το πρόβλημα και όχι οι μεσίτες!
   Δυστυχώς οι μεσιτες αδυνατούν να καταλάβουν τη διαφορά του Α και του Β που περιγράφεις και εσύ (λες και δεν μιλάμε την ίδια γλώσσα, η τους λέμε κάτι πολύπλοκο!). Αδυνατούν όμως γιατί δεν τους συμφέρει… η ύπαρξη δε, αντικρουόμενων συμφερόντων στην εκπροσώπηση πωλητή-αγοραστή ταυτόχρονα, είναι πολύ ψιλά γράμματα για τους περισσότερους από δαύτους, δεν περίμενα να το καταλάβουν.
   Έίχα αντιστοιχες εμπειρίες με εσένα με αποτέλεσμα να πιστεύω και να λέω τα χειρότερα για τους μεσίτες. Και για να προλάβω τους μεσίτες που θα πεταχτούν, δεν είναι όλοι έτσι, όμως είναι οι 9 στους 10!
   Για το ερώτημά σου, υπάρχει ο Σύλλογος μεσιτών (http://www.omase.gr/) όπου θα μπορούσες να κάνεις καταγγελία θεωρητικά αλλά πρακτικά δεν ξέρω αν θα ασχοληθεί κάποιος. Τουλάχιστον πάρε να ρωτήσεις μήπως σου πουν κάτι άλλο που θα βοηθήσει διότι δεν γνωρίζω τι αλλο θα μπορούσες να κάνεις…
   Υπάρχει πάντα η λύση του να παρατήσεις το σπίτι και να τους στείλεις στον αγύριστο
   ΥΓ. ακόμη και αν επικοινωνήσουν μαζί σου κάποια στιγμή, μετά θα ζητάνε πάλι αμοιβή για την δηθεν «υπόδειξη»!

   • Natassa said,

    Δυστυχώς αυτό είναι το πιο λυπηρό απ’ όλα. Ότι σχεδόν μια δεκαετία μετά η κατάσταση αυτή απλά χειροτερεύει…. Και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί οι ιδιώτες έχουν στραφεί τόσο πολύ στους μεσίτες είτε για αγορά είτε για πώληση. Όταν πούλησα το σπίτι μου και έβαλα αγγελία όλα τα τηλέφωνα που δέχθηκα ήταν απο μεσιτικά, ούτε ένας ιδιώτης; Τους περισσεύουν δηλαδή τόσα χρήματα για το τίποτα; Να πεις ότι οι μεγάλες εταιρείες τουλάχιστον έβαζαν τους δικηγόρους τους να κάνουν έναν αρχικό έστω έλεγχο στα συμβόλαια, στο υποθηκοφυλακείο.. τίποτα. Εμένα μου πρότεινε μεσίτης ακίνητο που τα συμβόλαια είχαν γίνει προ 50ετίας με προικοσύμφωνο. Το οποίο δεν ισχύει και ως εκ τούτου δεν μπορούσε με αυτά τα χαρτιά να γίνει πράξη αγοραπωλησίας,

  • Thanos said,

   Απλά δεν επικοινωνούν μαζί σου επειδή το ακίνητο είναι κράχτης και δεν υπάρχει ! Θα σου πουν ότι έχει πουληθεί και θα σου δείξουν κάποια άλλα. Τα περισσότερα που βρίσκεις στη χε απλά δεν υπάρχουν ! Ανανεώνουν αγγελίες για διαφήμιση και όταν τους ρωτάς γιατί είναι καινουρια ενώ δεν υπάρχει σου απαντάνε ότι τις ανανέωσε η χε ή είναι στα συμβόλαια με κάποιον … απατεώνες !

   • Natassa said,

    Ναι, έχεις δίκιο. Άργησα λίγο αλλά το κατάλαβα. Όπως και να έχει όμως εγώ θα πάρω όσα τηλέφωνα και όπου χρειάζεται και αν μπορώ να του κάνω ζημιά ευχαρίστως θα το κάνω.

  • Rex said,

   Αν πήγαινες σε ενα νόμιμο μεσιτικό γραφείο αποκλείεται να συνέβαιναν όλα όσα λες.
   Αυτός που μόνο ήξερε να ανοίγει την πόρτα σίγουρα δεν ανήκε σε κανένα γραφείο κ είμαι σίγουρη ότι δεν υπέγραψες καμία εντολή .
   Μην κρίνεις σοβαρά και μόνιμα γραφεία απο τις εμπειρίες με παραμεσιτες που είχες.
   Είναι βλακώδες …
   Αν όπως λες δεν έχεις χρόνο κ βαριέσαι συνεργασου με επαγγελματία όχι με παράμεσίτη κυρια μου..
   Best regards

   • Αγανακτισμένη said,

    «Αν πήγαινες σε ενα νόμιμο μεσιτικό γραφείο αποκλείεται να συνέβαιναν όλα όσα λες.»

    Η σιγουριά θα σας φάει! 😛

    Για πειτε μου λίγο ποια ειναι τα νόμιμα μεσιτικα τα οποία εμείς δεν βρίσκουμε και πάμε στα παράνομα;;

 58. Αντρεας said,

  Μεσιτης με βρηκε και με ρωτησε αν πουλαω ενσ χωραφι, γιατι ενδιαφερεται καποιος. Του ειπα, ναιΔεν πηγα εγω να του κανω αναθεση. Οντως αυτος ο καποιος θα το αγορασει. Πρεπει να δωσω αμοιβη στον μεσιτη? Δεν εχω υπογραψει καμια εντολη αναθεσης

  • Thanos said,

   Αν δεν έχεις υπογράψει τίποτα όχι. Το θέμα είναι του έχεις πει εσυ τιμη που θες ; Σου κάνανε παζάρια; Λογικα μέσα στη συμφωνία με τον αγοραστή θα είναι και η αμοιβή του. Θα του είπε το πουλάει τόσο και θα πάρω κι εγώ τόσα που στο βρήκα.

  • harry said,

   Αν ο λόγος σου μετράει πιο πολύ από την υπογραφή σου ΝΑΙ να τον πληρώσεις.

 59. Ανώνυμος said,

  Τραγικος και ξεφτυλισμενος ελληναρας τζαπατζης δινει μαθηματα απατης πισω απο την μασκα του δηθεν θυματος που ζητα να του παραχθουν υπηρεσιες χωρις ομως να τις πληρωσει.Γιατι ετσι του εμαθε η μαμα τι να κανουμε. Ο κοσμος γυρναει γυρω του και ολοι πρεπει να δουλευουν τζαμπα γι αυτον.Ολη η ξεφτυλα της νοοτροπιας του Ελληναρα σε ενα ,ας το πουμε αρθρο

  • Αγανακτισμένη said,

   This Joke never gets old! Vol2

   Πάμε άλλη φορά κόπι-πέιστ!

   ειστε και πολλοί παναθεμά σας και όλοι τεμπέληδες βρε παιδι μου? δεν έχετε μάθει να διαβάζετε πριν απαντήσετε;? Αχ αχ…

   ΚΟΠΙ ΠΕΙΣΤ 1
   «Υπάρχουν δυο ειδών αγοραστές/ενοικιαστές…
   Α) αυτοί που πάνε σε ένα μεσιτικό γραφείο και λένε θέλω το τάδε σπίτι με τις τάδε προδιαγραφές, βρείτε το μου
   (άρα ΖΗΤΑΝΕ ΥΠΗΡΕΣΙΑ)
   Β) αυτοί που διαλέγουν σπίτια με βάση κριτήρια που ικανοποιούν τις ανάγκες τους (π.χ. περιοχή, τιμή, τετραγωνικά) και πηγαίνοντας στα στοιχεία επικοινωνίας για να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους «πέφτουν πάνω» στο χ,ψ,ζ μεσιτικό γραφείο.
   (άρα ζητάνε απλά να δουν ενα συγκεκριμένο σπίτι για το οποίο ο μεσίτης έχει ήδη εντολή ανάθεσης και άρα έχει αναλάβει να δείχνει το σπίτι σε ενδιαφερόμενους πελάτες)»
   …..

   ΚΟΠΙ ΠΕΙΣΤ 2
   «Όταν ζητάς υπηρεσία από τον μεσίτη έχει το δικαίωμα να κοστολογήσει την υπηρεσία που σου προσφέρει όσο θέλει ή όσο επιτρέπουν οι συνθήκες της αγοράς τέλος πάντων.

   Ξαναλέω όμως, για πολλοστή φορά, ότι το συγκεκριμένο άρθρο δεν γράφτηκε γι αυτή την κατηγορία ανθρώπων. Γραφτηκε για αυτούς που κάνουν όλη τη δουλειά μόνοι τους, ψάχνουν εκατοντάδες αγγελίες μόνοι τους και τελικά στο 98-99% των περιπτώσεων, και μετά από τόσο χρόνο που έχουν δαπανήσει, σκοντάφτουν πάνω σε μεσίτη»
   …..

   ΚΟΠΙ ΠΕΙΣΤ 3
   «Το πρόβλημα που αναφέρθηκε πολλάκις επάνω είναι ότι όποια πέτρα κι αν σηκώσουμε είστε από κάτω, χρησιμοποιώντας τα φθηνά κόλπα που αναφέρθηκαν επίσης παραπάνω (σκίζετε αγγελίες ιδιωτών και τους πρήζετε, με ψεύτικες δηλώσεις περί ύπαρξης αγοραστών, για να αναλάβετε το ακίνητό τους). Το πρόβλημα συνεχίζεται με το ότι δεν λέτε να καταλάβετε πως δεν δικαιούστε αμοιβή για ένα σπίτι που σας ζητήθηκε από το πουθενά να δείξετε (γιατί δυστυχώς το έχετε αναλάβει και έχετε σβήσει από τον χάρτη κάθε στοιχείο επικοινωνίας του ιδιοκτήτη) και για το οποίο δεν προσφέρατε καμία υπηρεσία στον αγοραστή.»
   ……………………………….

   ΣΑΣ ΡΩΤΑΩ ΛΟΙΠΟΝ:
   – Αντιλαμβάνεστε τη διαφορά του «σας ζητάω εγω υπηρεσία» και του «μου δείχνετε ένα σπίτι, στο πλαίσιο των υπηρεσιών που σας εχει ζητησει κάποιος άλλος (ο ιδιοκτήτης)» ?
   ΑΝ όχι, πείτε μου για ποιο λογο σας πληρωνει ο ιδιοκτήτης.

  • Αγανακτισμένη said,

   ΚΟΠΙ ΠΕΙΣΤ 4

   «Παραπάνω έκανα έναν διαχωρισμό μεταξύ αγοραστών/πελατών σε 2 κατηγορίες. το συγκεκριμένο άρθρο, γράφτηκε και απευθύνεται στη κατηγορία των αγοραστών «Β» οι οποίοι ΔΕΝ απευθύνονται σε μεσίτη παρά ψάχνουν μόνοι τους, δαπανούν προσωπικό χρόνο, ΑΛΛΑ τελικά επειδή για προφανείς λόγους, που έχω εξηγήσει και παραπάνω, δεν είναι δυνατό να βρουν πάντα σπίτι από ιδιώτη, πέφτουν πάνω στους μεσίτες. Και εδώ ξεκινάει το παραμύθι. Όλη η δυσαρέσκεια που έχει προκύψει εναντίον των μεσιτών έχει προκύψει ακριβώς για το γεγονός ότι ένας πελάτης πάει έτοιμος και τους ζητάει ένα ακίνητο και παρά το γεγονός ότι οι μεσίτες ΔΕΝ υπόδειξαν το ακίνητο αλλά το βρήκε μόνος του ο αγοραστής, παρόλα αυτά λοιπόν, ζητάνε να υπογράψει 2% αμοιβή για τα 10-20 λεπτά για να δώσουν τη διεύθυνση στον ενδιαφερόμενο και να τον πάνε εκεί να το δει. «

   • Ανώνυμος said,

    Εκατσες και εγραψες ολο αυτο το κατεβατο για να αποδειξεις τι; οτι οι μεσιτες καταστρεφουν καθε επικοινωνια με τον ιδιοκτητη και οτι το ακινητο που βλεπει ο αγοραστης απο τον μεσιτη το εχει βρει μονος του;Απο μονα τους ειναι αντιφατικα ολα αυτα που γραφεις . Για τις παραισθησεις κοπελα μου υπαρχουν ειδικευομενοι γιατροί , το να γραφεις ανακρίβειες δεν θα σε θεραπεύσει .

   • Αγανακτισμένη said,

    Μ’αρέσει που το έγραψα και με κεφαλαία γράμματα ΜΠΑΣ και καταλαβεις..

    ΚΟΠΙ ΠΕΙΣΤ = COPY PASTE = ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΕΠΙΚΟΛΛΗΣΗ

    ΣΥΝΕΠΩΣ δεν έκατσα να τα γράψω, τα πήρα έτοιμα απο πάνω.. και ξέρεις γιατί αναγκάστηκα να το κάνω αυτο; Γιατί κάτι τυπάκια σαν και του λόγου σου σχολιάζουν οτι τους κατέβει στο κεφάλι χωρις να διαβασουν τα προηγουμενα σχολια γιατι βαριούνται.

    1) Σε ρωτησα κάτι στο σχολιο μου, δεν απάντησες..
    2) «οτι οι μεσιτες καταστρεφουν καθε επικοινωνια με τον ιδιοκτητη» –> ΣΥ ΕΙΠΑΣ
    3) «Για τις παραισθησεις κοπελα μου υπαρχουν ειδικευομενοι γιατροί»
    κατι ξέρεις εσυ παραπανω γι αυτους τους ειδικους γιατρους.. για πες και σε μενα φιλε μου!
    4) «το να γραφεις ανακρίβειες δεν θα σε θεραπεύσει .» σε αυτά που γράφω δεν υπάρχει καμία ανακριβεια.. μάλλον στο δικό σου κεφάλι υπάρχει τρικυμία εν κρανιω, αν κρινω απο αυτά που λες!

    ΤΕΛΟΣ, αν κάτι το θεωρείς ανακρίβεια, γράψε μας ποιο (θεωρείς οτι) ειναι το σωστό ώστε να γίνεται διάλογος.
    Σε αντίθετη περίπτωση .. ΞΥΔΑΚΙ !

   • Ανώνυμος said,

    Κοπελια ατομα σαν εσενα δεν αξιζουν τον χρονο μας ποσο μαλλον οταν γραφουν ΜΑΛΑΚΙΕΣ να στο πω κι ετσι μπας και το καταλαβεις.Μονο για copy paste εισαι ικανη , τιποτα παραπανω. Και φανταζομαι με την λεξη ανακριβειες δεν καλυφθηκες προφανως επειδη δε ξερεις τι σημαινει γι αυτο εξακολουθεις να γραφεις τα ιδια και τα ιδια.Μια μηνυση θελεις απο τον μεσιτικο συλλογο που ισοπεδωνεις εναν ολοκληρο κλαδο για να ικανοποιησεις τα ανικανοποιητα βιτσια σου καθως ειναι εμφανες οτι εχεις χοντρα θεματακια.Θεματαρες για την ακριβεια. Ειμαι βεβαια απο τον τροπο που σκεφτεσαι οτι εισαι απο τις πελατισσες που δε ξερουν τι θελουν , ξερουν οτι το θελουν τσαμπα ομως και φυσικα κανενας μεσιτης δεν ηθελε να χασει τον χρονο του μαζι σου.Το φτυσιμο ειναι που σ ενοχλησε και μας πουλας παραμυθια εδω.Ειδικο χρειαζεσαι σιγουρα.Ξυδακι οχι ποσο ομως ποσο πιο ξυνη να γινεις …

   • Αγανακτισμένη said,

    Πωπω, μου έκανες τη μουρη κρέας!
    (alert 15χρονου που θα το πει στη μαμά του – τις απειλές σου για μηνύσεις κάντες σε άλλους που δεν έχουν γνώση)

    Ποιος απο τους δυο γραφει ΜΑΛΑΚΙΕΣ;
    εγω που σου μιλάω παραθέτωντας επιχειρήματα ή εσύ που ξεκίνησες τη συζητηση γράφοντας λεξουλες όπως:
    «Τραγικος και ξεφτυλισμενος ελληναρας» «τζαπατζης» κλπ
    και συνέχισες απαντώντας στα σχολία μου με επίθεση επι προσωπικού λέγοντας οτι έχω παραισθήσεις;

    Ποιος αραγε λεει ΜΑΛΑΚΙΕΣ;
    εγώ; που έχω κάτσει και έχω κάνει ολοκληρη ανάλυση σε άλλους συναδέλφους σου απο πάνω, με αριθμούς και συγκεκριμένα στοιχεία και σου έκανα copy paste και εσύ απαντάς ότι έγραψα κατεβατό (συγνωμη που σε κουρασα καλη μου) και μετά που σε ρωτάω να αναλύσεις τις «ανακρίβειές» μου μου απαντάς οτι ¨θέλω να ικανοποιησω τα βίτσια μου» ??? SERIOUSLY περνιέσαι για σοβαρή;

    Αν δεν έχεις μάθει να κάνεις διαλογο ξυδάκι…
    τα υπόλοιπα που λες απλά δείχνουν το (ανυπαρκτο) επίπεδό σου.

    Τουλαχιστον συμφωνούμε σε κάτι: οτι δεν αξιζει να το κουράσουμε άλλο. Άτομα με το δικό σου επίπεδο, που τους ζητάς διάλογο και απαντούν με επιθέσεις επι προσωπικού ειναι τουλάχιστον ανάξια προσοχής. (για να μην το χοντρύνω κι άλλο όπως έκανες εσύ).

   • Ανώνυμος said,

    Διαλογο λεει τον μονολογο της βλακειας οπου ως ατομο<> εδω γελαμε , εχει μαθει να απαιτει να της παρεχονται υπηρεσιες τζαμπα και αν ζητησει καποιος την αμοιβη του να τον κατηγορει.Επιπεδο υπο το μηδεν ειναι αυτο κοπελα μου.Και φυσικα δεν αξιζεις τον χρονο κανενος .ΑΝΤΕ ΓΕΙΑ

 60. Rex said,

  Δε θα μπω σε διαδικασίας να εξηγήσω το παραμικρό σε αμόρφωτους ανθρώπους σαν και εσάς !
  Το μόνο που θα πω είναι το εξής, κανείς δεν σας αναγκάζει να καιτε τα σπίτια όπως το γράφετε!
  Απλά ψάχνετε μόνοι σας! Χωρίς τους μεσίτες! Η μαλλον χωρίς να κοροϊδεύετε τους μεσίτες!
  Πάρτε την μπακατέλα σας η τα πόδια σας κουνηθείτε πέρα δώθε και βρείτε κ εσείς τα σπίτια που αναζητάτε!
  Βαριέστε να το κάνετε αυτό; Για αυτό θέλετε να σας προσφέρουμε τα σπίτια. Τσάμπα;
  Πάρτε τα πόδια σας βάλτε αθλητικά παπουτσάκια κ πάρτε τους δρόμους σβάρνα!
  Κ μην παίρνετε τηλ τα μεσιτικά γραφεία! Ντροπή!
  Ξεφτιλίζετε !
  Αφού δε μας έχετε ανάγκη ψάξτε μόνοι σας χωρίς να κάνετε ΑΠΑΤΑΙΩΝΙΕΣ!!!
  Κ στη χε μπορείτε κάλλιστα να απομονώσετε τις αγγελίες των ιδιωτών …
  Δεν το κάνετε ε;;;
  Ε βέβαια! Γιατί να πληρώσετε 3€ !
  Εσείς είστε μάγκες!
  Φίλε εσυ που εγραψες το άρθρο αυτό είσαι μεγάλη ξεφτίλα κ πρώτος απαταιωνας!

  • Αννα said,

   Μίλησε ο μορφωμένος μεσίτης ;; Οι περισσότεροι είναι απλά παρατρεχάμενοι ! Δε ξέρουν καν τι είναι συμβόλαιο και δε σε βοηθούν στις διαδικασίες, γιατί απλά το μόνο που ξέρουν είναι που κρύβεται το κλειδί ή πως να σκίσουν το ενοικιαστήριο από τη κολώνα ! Νομίζουν ότι το κέρδος είναι εύκολο ! Αλήθεια το 2/100 ώρες ΦΠΑ είναι λογικό για μια υπόδειξη σπιτιού; Ούτε ο συμβολαιογράφος που έχει τελειώσει νομική δε θα πάρει τόσο! Ούτε και ο μηχανικός ! Και θα κουραστουνε περισσότερο ! Ταρίφα 1000ευρω + ΦΠΑ για θα φθηνά και 2 ενοίκια. Το κέρδος από τα κορόιδα ψάχνουν.

  • Αγανακτισμένη said,

   This Joke never gets old!

   Βρε REX, οχι, να μην μπεις στη διαδικασία… αλλά μιλας κ εσύ για «αμόρφωτους ανθρώπους» ;?;?; Η ορθογραφία σου μας έβγαλε τα ματια κοριτσαρα μου!

   Κι αφού μπαίνεις στον κόπο να γράψεις και εσύ τη μ***ία σου … εε συγνώμη το σχόλιο σου ήθελα να πω.. γιατι είσαι τεμπελα και δεν έχεις διαβάσει ολα οσα έχουμε γράψει παραπάνω?

   Διάβασε και θα απαντηθούν τα ερωτήματά σου φιλη μεσίτρια.

  • Διαφωνώ ότι πρέπει οι υποψήφιοι πελάτες να πάρουν σβάρνα τους δρόμους.. Το ίντερνετ να ανόιξουνε απλά χρειάζεται και να βρουν τις αγγελίες από ιδιώτες. Μετά, αρκει να επικοινωνήσουν απευθείας μαζί τους. Αρκεί και οι ιδιοκτήτες όμως να έχουν νιονιό. Να καταλάβουν ότι ζούμε στην εποχή του διαδικτύου και ότι ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΑΓΚΗ ΤΟΥΣ ΜΕΣΙΤΕΣ. Να ΑΝΕΒΑΖΟΥΝ τα ακίνητα ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ στο διαδίκτυο, ΧΩΡΙΣ ΤΗ ΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ ΜΕΣΙΤΩΝ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 61. v.r said,

  ΜΕΣΙΤΕΣ….
  Μεγαλο κεφαλαιο…
  Ψαχνω σπιτι εδω και εναμιση χρονο.
  Εχω δει και ακουσει σχεδον τα παντα…
  Απο μεσιτη που με πηγε σε μονοκατοικια του 70 αλλα επειδη ¨τα τσιμεντα του 70 δεν ειναι ασφαλη μετα απο τοσα χρονια¨μου προτεινε να το γκρεμισω και να βαλω ενα λυομενο (!!!) μεχρι μεσιτη που με πηγαινε σε σπιτι και μου ελεγε ¨εδω που ειναι η κρεβατοκαμαρα,θα φτιαξεις την κουζινα για να κερδισεις χωρο και γκρεμιζοντας τον τοιχο θα την κανεις ενιαια με το σαλονι¨…!!!
  μεσιτες που ενω υποτιθεται πηγαινες να δεις μια μονοκατοικια 130 τετραγωνικα,ξαφνικα σου προεκυπτε δυοροφο με τρια(!) διαμερισματα των 40-50 τετραγωνικων το καθενα,τα οποια σου ελεγαν πως ¨γκρεμιζωντας αυτον τον τοιχο και χτιζοντας εκει εναν αλλον,μεταφερεις την κουζινα και το μπανιο,τις αλλες δυο κουζινες τις κανεις υπνοδωματια,και φτιαχνεις μια ωραιοτατη μονοκατοικια¨…!!
  Μεσιτες που τους εχω παρει 4-5 φορες τηλ για συγκεκριμενο ακινητο,και ακομα με περνουνε πισω για να κανονισουμε επισκεψη…
  Μεσιτες που εχουμε φτασει εξω απο το ακινητο (εχοντας υπογραψει βεβαια πρωτα εντολη) και που μου ειπαν πως δεν εχουν τα κλειδια να μπουμε μεσα γιατι ειναι νοικιασμενο γιατι ο νοικαρης το σαμποταρει ωστε να μην πουληθει…
  Μεσιτες που απαιτουσαν προκαταβολες για σπιτια που ο ιδιοκτητης ηταν καθετος πως δεν δεχεται προκαταβολη για να σταματησει να το δειχνει.
  Μεσιτες που στην αγγελια ελεγαν διαμερισμα με 2 θεσεις παρκιν,αλλα στην πραγματικοτητα το παρκιν ηταν εξτρα αλλες 15.000 ευρω.
  Μεσιτες που σπιτι που πουλιοτανε στην γειτονια μου 85.000 ευρω,το ειχανε στα site τους ο ενας 110.000 και ο αλλος 98.000.
  Για ποιο συμφερον αγοραστη να μιλησουμε…??
  Και το καινουργιο που ακουω τελευταια (και γελαω πολυ βεβαια) ειναι πως ¨αν σε ενδιαφερει το ακινητο πρεπει να δωσεις προκαταβολη γιατι υπαρχει μεγαλη ζητηση απο τους κινεζους και πωλουνται καθημερινα χιλιαδες ακινητα¨…
  Και ας μην μιλησουμε για το ποσοι απο αυτους που κανουν τους μεσιτες ειναι νομιμοι…!!!Για το ποσοι εχουν αριθμο μητρωου και επαγγελματικη ταυτοτητα…!!!Λεπτομερειες..!!!
  Με λιγα λογια…Η δουλεια του μεσιτη ειναι σκληρη δουλεια και καθολου ευκολη…
  Του σωστου μεσιτη ομως…
  Και αυτοι (δυστυχως) ειναι ελαχιστοι…!!!

 62. joyce ocar said,

  Γεια σε όλους, είμαι Joyce Ocar με το όνομα και είμαι από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.. Γράφω αυτή την επιστολή, διότι είμαι πραγματικά ευγνώμων για ό, τι ο κ. John Leo έκανε για μένα και την οικογένειά μου, όταν σκέφτηκα ότι δεν υπήρχε ελπίδα ήρθε και να κάνει έναν τρόπο για μένα και την οικογένειά μου, δανείζοντας μας δάνειο, με πολύ χαμηλό επιτόκιο 2%. Ποτέ δεν σκέφτηκα ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ο Θεός έστειλε και γνήσια δανειστές δανείου στο διαδίκτυο, αλλά για να μου μεγαλύτερη έκπληξη πήρα το δάνειό μου χωρίς σπατάλη πολύ χρόνο, ώστε αν είστε εκεί έξω ψάχνει για ένα δάνειο οποιουδήποτε ποσού θα ήθελα να σας συστήσει στον κ. John Leo τη διαχείριση direc Tor της εταιρείας John Leo δάνειο γιατί είναι ένας Θεός έστειλε ο άνθρωπος που μπορεί να αλλάξει τη ζωή σας για πάντα…. Έτσι, αν θέλετε πραγματικά να κάνει μια καλύτερη ζωή χωρίς καμία έλλειψη Ταμείο…. Θα σας συμβούλευα να επικοινωνήσετε μαζί του μέσω αυτού του e-mail παρακάτω {johnleoloancompany@gmail.com}

 63. Καλή σας μέρα, συστήνω στους πάντες, δεδομένου ότι ζούμε στην εποχή της τεχνολογίας και του διαδικτύου να ΜΗΝ αναθέτουν τα ακίνητά τους σε μεσιτικά, να τα βάζουν κατευθείαν μόνοι τους στο ίντερνετ, και επίσης στους αγοραστές να αναζητούν μόνοι τους τα ακίνητα, χωρίς να απευθύνονται σε μεσίτες. Είναι καθόλα ΝΟΜΙΜΟ, ε΄χεις όλο το δικαίωμα να ψάξεις κατευθείαν το ακίνητό που θα αγοράσεις χωρίς να τρέχεις σε μεσίτες, και γλυτώνεις τα κερατιάτικα αυτής της αεριτζίδικης δουλειάς. Επίσης ας μην την συγχέουμε με συμβολαιογ΄ραφους και δικηγόρους, οι τελευταίοι είναι επιστήμονες έχουν ρίξει διάβασμα και έχουν ξοδέψει χρόνια από τη ζωή τους για νομικές σπουδές. Μεσίτης μπορεί να είναι και ο απόφοιτος γυμνασίου.

 64. mark said,

  Το αστειο ειναι οτι οι περισσοτεροι θεωρειτε οτι η δουλεια του μεσιτη ειναι πανευκολη και πολλα λεφτα σε ελαχιστη ωρα..ενα θα σας πω…Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα…
  ελατε να δουλεψετε σε μεσιτικο γραφειο να βγαλετε τα λεφτα που λετε…για να σας δω !!!!

  • Αγανακτισμένη said,

   Εκτός απο αυτά που ειπατε ηδη, την θεωρούμε και παρασιτική (στις περισσότερες των περιπτώσεων) γι αυτο δεν την επιλεγουμε.
   Απο την αλλη σας αντιστρέφω την πρόσκλησή σας και σας λέω το εξής: αν θεωρείτε οτι δεν βγάζετε ευκολα ή πολλά λεφτά, ο δρόμος είναι ανοιχτός να αλλάξετε καριέρα και να κάνετε οτιδήποτε άλλο.

 65. mark said,

  Δικαιωμα του καθενος να επιλεγει αν θα παει με μεσιτη η οχι…οσο για τον κυριο που ειπε οτι γελαει οτι αγοραζουν οι κινεζοι ..θα τον στενοχωρησω αλλα η αγορα ανεβηκε απο αυτους και διπλασιαστηκαν οι τιμες…τωρα οσο για δικηγορο και συμβολαιογραφο που τελειωσαν νομικη και δεν αμοιβονται τοσο καλα …νομιζω ηδη παιρνουν πολλα οταν για αντιγραφη του συμβολαιου και αλλαγη στοιχειων αμοιβεται ο μεν με 2% περιπου και ο δικηγορος για μια ωρα δουλεια νομικου ελεγχου αμοιβεται με 300 και με 400 ευρω …οσο για τον μεσιτη ισως δεν το γνωριζεται αλλα για ν πουλησει ενα σπιτι μπορει να τρεχει και 6 μηνες και στο τελος να το χασει αρα τζαμπα το τρεξιμο … συν τα εξοδα του γραφειου οπου οι αγγελιες των μεσιτων πληρωνονται συν ολα τα υπολοιπα .αλλα ειπαμε οποιος θελει μπορει να δοκιμασει να δουλεψει…οποιος ειναι εξω απο το χορο φιλοι μου πολλα τραγουδια ξερει…και εσεις που τους κατηγορειτε ειμαι σιγουρος εχετε δοκιμασει να κοροιδεψετε μεσιτη η εχετε βρει σπιτι απο μεσιτη…αυτα

 66. MESITIS said,

  Στην Ελλάδα υπάρχουν τα λαμογια σαν εσενα στο εξωτερικο οχι, οταν φιλοξενω στις πλατφορμες μου για να διαφημισω το ακινητο σου να τα προωθησω να…να….να….να… και πληρωνω καθε μηνα 200αρια και 500αρια σε Spitogato κτλ….. και ξαφνικα ερχεσαι εσυ και με εξαπατας ειναι καλυτερα΄?….ψαξε μονος σου ρε αληταμπουρα και βρες την πληροφορια που θες ……. γιαυτο θα μεινουμε πισω σαν χωρα γιατι τπτ δεν λειτουργει σωστα και θα υπαρχουν παντα κατι μπινεδες σαν και τουτον εδω που θα τα απαξιωνουν ολα… εγω ειμαι αντιθετως στο να υπογραψω συμφωνητικό το αποτελεσμα πιο ειναι …… μετα την τοση διαφημιση και τον χρονο που σπαταλησα να μην εχω εισπράξει ουτε 10αρα να μην εχω δικαιωμα να ζητησω κατι και στο τελος να μας κραζουν κιολας οτι βλεπουμε το πορτοφολι σας …..
  υσ οι μεσιτες εχουν καταντισει στην ελλαδα να ειναι ζωα γιατι ετσι επιβιωνουν στην ζουγκλα που κατι μακακες σαν εσενα φροντιζουν καθε μερα να επενδύουν


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: