Ερωτήσεις στην τράπεζα

Ακολουθούν μία σειρά από ερωτήσεις που έκανα κ βρήκα χρήσιμες για να ξέρω με τι έχω να κάνω. Εάν δεν πάρεις ικανοποιητικές απαντήσεις ή δεις απροθυμία από τον υπάλληλο, απλώς πήγαινε σε άλλο κατάστημα. Θυμήσου ότι πληρώνεται για αυτή τη δουλειά κ μάλιστα καλά.

Πάντα να ζητάς να σου πουν το τελικό-τελικό επιτόκιο κ όχι το ονομαστικό. Το τελικό επιτόκιο είναι το επιτόκιο που διαφημίζουν συν κάποιες επιβαρύνσεις (εισφορές, φόροι,..). Κανονικά, είναι υποχρεωμένοι να σου αναφέρουν το τελικό επιτόκιο μαζί με όλες τις επιβαρύνσεις, μπορεί όμως να το «ξεχάσουν» πάνω στον ενθουσιασμό τους. Τελικά, όταν έρθει η ώρα  να μιλήσετε για τη δόση θα φανεί το μεγαλύτερο επιτόκιο. Στην αρχή, ομως, όταν είσαι σε φάση ξεσκαρταρίσματος των τραπεζών κ ίσως δεν έχεις καταλήξει οριστικά σε σπίτι (άρα κ σε αξία δανείου), πάντα να μιλάς με το τελικό επιτόκιο για να καταλαβαίνεις αμέσως. Τα ονομαστικά επιτόκια είναι πάντα στρογγυλά (4%, 5,5%) ενώ τα πραγματικά πάντα με περίεργα δεκαδικά ψηφία (4,32%, 5,07%)

Είναι ένα κερατιάτικο που χρεώνουν για να κάνεις απλώς την αίτηση της προέγκρισης. Όταν κοίταζα το Δεκ 2007 μόνο η Γενική κ η Αγροτική το είχαν ακόμα (~50ε). Το θεωρώ απίστευτη κοροϊδία να πρέπει να πληρώσεις για κάτι που όλοι έχουν δωρεάν κ σε παρακαλάνε.

Είπαμε πιο πάνω να κάνεις αίτηση προέγκρισης σε όσες τράπεζες μπορείς. Αυτό που δεν είπαμε είναι πως μέσα στην αίτηση προέγκρισης υπάρχει με ψιλά γράμματα ο όρος ότι τα στοιχεία σου μπορούν να δωθούν σε θυγατρικές κλπ κλπ (τα γνωστά εκνευριστικά τηλ που λέγαμε). Οπότε, ακόμα κ να μην ξαναδεις μία τράπεζα ποτέ, αυτή έχει τα λεπτομερή σου στοιχεία. Ζήτησε ρητά να δεις κ να υπογράψεις τον όρο που λέει ότι ΔΕΝ επιθυμείς να ενημερώνεσαι κ να κυκλοφορήσουν τα στοιχεία σου. Κάποιες πιο «πολιτισμένες» τράπεζες, όπως η Citi, το έχουν σε ξεχωριστό φυλλάδιο όπου το επιλέγεις ή όχι. Η μεγαλύτερη πλειοψηφία των υπόλοιπων τραπεζών, όμως, δε δίνει καν αυτήν την επιλογή στα έγγραφα των αιτήσεων. Μη δεχτείς προφορικές διαβεβαιώσεις ότι «αυτά δεν πάνε πουθενά». Ζήτησε να μπει χειρόγραφος όρος επάνω στο φύλλο για το ότι δε θες να μαθευτούν τα στοιχεία σου. Ίσως να κάνεις μία τρύπα στο νερό, ίσως κ να κωλώσουν.

Έξοδα φακέλου είναι το ποσό που χρεώνεσαι για να επεξεργαστούν την αίτησή σου εσωτερικά. Άλλο ένα κερατιάτικο δηλ. για να αποφασίσουν εάν θα τους πληρώνεις με κέρδος για τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής σου. Αυτό είναι ένα εντελώς πλασματικό κόστος, καθώς σε περιόδους προσφορών τα έξοδα φακέλου είναι τα πρώτα που φεύγουν. Αυτό είναι ένα εφάπαξ κόστος που σε επιβαρύνει τη χειρότερη περίοδο που όλοι ζητάνε λεφτά από εσένα (δικηγόροι, συμβ/φοι), οπότε ό,τι μπορεί να κοπεί από αυτό είναι καλό. Ρώτησε ποια είναι τα περιθώρια έκπτωσης σε αυτό. Είναι στο χέρι του υπαλλήλου ή του διευθυντή του καταστήματος να εισηγηθούν κ να πάρουν έκπτωση σε αυτό το έξοδο. Θυμήσου ότι τα έξοδα φακέλου δεν πάνε στην τσέπη τους, ενώ το μπόνους αν υπογράψεις πάει.

Πόσα είναι αυτά; Πότε πληρώνονται, με την αίτηση ή όταν χρειάζεται να πάει ο καθένας τους; Αυτά τα έξοδα δεν είναι καθόλου στάνταρ καθώς πάλι οι τράπεζες χρεώνουν ό,τι θέλουν. Τι έκπτωση μπορεί να γίνει εδώ; Ο,τιδήποτε πάνω από 150ε για μηχανικό κ 200 – 250ε για δικηγόρο είναι κοροϊδία.

Όλα τα σπιτια με στεγαστικό ασφαλίζονται υποχρεωτικά με μία ασφάλεια πυρός σεισμού για την κατασκευαστική αξία του σπιτιού. Στην πράξη αυτό μεταφράζεται σε μία αξία 1000ε/τ.μ. κ σε μία δόση στην ασφάλεια ~600ε το χρόνο. Υπάρχει κ περίπτωση, όμως, η τράπεζα να σε υποχρεώσει να κάνεις μία ασφάλεια ζωής για το δάνειο, δηλ. σε περίπτωση που πάθεις κάτι το υπόλοιπο ποσό του δανείου να είναι εξασφαλισμένο ώστε να αποπληρωθεί. Αυτή η ασφάλεια ξεκινάει με μεγάλη δόση κ όσο περνάει ο καιρός μικραίνει καθώς ξεπληρώνεται το δάνειο. Αυτό ίσως είναι σημαντική επιβάρυνση, καθώς η δόση για αυτή την ασφάλεια μπορεί να πάει κ 200ε το μήνα για δάνειο ~200k.
Σε κάθε περίπτωση, οι περισσότερες τράπεζες προωθούν τη σύναψη ασφαλειών με τις δικές του ασφαλιστικές. Αυτό μπορεί να είναι κ κακό, καθώς μπορεί να μην είναι κ η φτηνότερη της αγοράς. Ρώτησε εάν μπορείς να κάνεις μόνος σου την ασφάλεια (είτε πυρός είτε δανείου) σε κάποια άλλη ασφαλιστική. Μέχρι πότε; Εάν πουν ρητά όχι, σημαίνει ότι προσπαθούν να βγάλουν κέρδος κ από την ασφάλεια.

Σε κάθε περίπτωση ρώτησε εάν το ποσό της δόσης της ασφάλειας συνυπολογίζεται στο 40% του πλαφόν του δανείου. Μήπως αυτό το έξτρα κόστος γίνεται εμπόδιο ή όχι; Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στην περίπτωση της ασφάλειας δανείου.

Αυτή είναι πολύ καλή ερώτηση κ σχεδόν κανείς δε δίνει πειστική απάντηση προφασιζόμενοι ότι δεν είναι εύκολο να υπολογιστεί. Μπορεί να νομίζεις ότι για ίδιο ποσό, ίδιο επιτόκιο κ ίδια διάρκεια θα πλήρωνες παντού το ίδιο τελικό ποσό, αλλά δεν είναι καθόλου έτσι. Η κάθε τράπεζα έχει τους δικούς της πίνακες υπολογισμού δανείων κ αυτό μπορεί να σημαίνει για εσένα διαφορά της τάξης των 1000 – 3000ε στο σύνολο (με πρωτοπόρα τη Eurobank). Στην περίπτωση των δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο είναι όντως θεωρητική ερώτηση καθώς αλλάζουν μήνα με το μήνα. Στα σταθερά επιτόκια, όμως, είναι ευκολότερο. Μπορείς, λοιπόν, να ρωτήσεις για ένα ποσό Χ (ας πούμε, 50k) για 20-30 χρόνια σταθερό επιτόκιο πόσο βγαίνει το τελικό ποσό αποπληρωμής. Προφανώς κάθε τράπεζα έχει το δικό της επιτόκιο για τα 30 χρόνια, αλλά ακόμα κ έτσι θα μπορέσεις να ψυλλιαστείς τι παίζει από πίσω. Αν π.χ. μία τράπεζα έχει επιτόκιο 4% κ μια άλλη 4,2% κ το τελικό ποσό της 1ης είναι μεγαλύτερο ή ίσο, τότε κάτει βρωμάει. Σε κάθε περίπτωση, μάθε πόσο είναι το τελικό ποσό αποπληρωμής (έστω κ υποθετικά, με τα κυμαινόμενα να μένουν σταθερά) με το σενάριο που έχεις φτιάξει

Στο τοκοχρεωλυτικό το μεγαλύτερο μέρος των πρώτων δόσεων είναι τόκος, αλλά σε τι ποσοστό; Ζήτα να σου δείξουν μία ανάλυση των δόσεων των πρώτων 3-4 χρόνων. Πόσο κεφάλαιο έχουν οι πρώτες δόσεις; 30%; Λιγότερο; Μήπως καθόλου; Θυμήσου πως όσο λιγότερο κεφάλαιο ξεπληρώνεις, τόσο χειρότερα εάν χρειαστεί να κάνεις μεταφορά δανείου ή αποπληρωμή αργότερα.

Κανείς δε σου λέει ότι δε θα μπορείς να κάνεις αποταμίευση ώστε σε 5-6 χρόνια να έχεις μαζέψει ένα Χ ποσό. Μπορεί να βοηθήσουν συγγενείς, να κερδίσεις λαχείο, κάτι τέλος πάντων. Η μεγάλη πληρωμή είναι ένα ποσό αρκετά μεγαλύτερο από τη δόση το οποίο ξεπληρώνει μέρος του κεφαλαίου κ όχι τους τόκους. Έτσι δίνοντας π.χ. 20k λιγοστεύεις το κεφάλαιο κατά 20k, άρα επανυπολογίζεται το δάνειο κ μειώνονται οι υπόλοιπες δόσεις. Θα πρέπει, όμως, να βεβαιωθείς ότι αυτό γίνεται από την τράπεζα ή όχι. Οι μεγάλες πληρωμές σημαίνουν αποπληρωμή κεφαλαίου ή απλώς αποπληρωμή δόσεων; Εάν σημαίνουν αποπληρωμή δόσεων, τότε μακριά! Επίσης, τι ποσό κ πάνω θεωρείται μεγάλη πληρωμή; 12 δόσεις; Σε περίπτωση μεγάλης πληρωμής, υπάρχει ποινή; Σε περίοδο σταθερού επιτοκίου ή κυμαινόμενου με υποχρεωτική παραμονή (βλ. 2.4) υπάρχει σίγουρα κάποια ποινή. Πόση είναι αυτή; Οι τόκοι 6 μηνών; Μία νεφελώδης «διαφορά επιτοκίων» που κανείς δεν είναι σίγουρος τι ακριβώς σημαίνει; Στην περίπτωση του κυμαινόμενου υπάρχει ποινή για μεγάλες πληρωμές; Μήπως κάποιο φιξ ποσό, όπως έκανε η Πειραιώς; Εάν υπάρχει ποινή ή φιξ ποσό σε μεγάλες πληρωμές κατά την κυμαινόμενη περίοδο, είναι κοροϊδία.

Είτε πλουτίσεις είτε αποφασίσεις να μεταφέρεις το δάνειό σου σε άλλη τράπεζα, είναι πιθανό κάποια στιγμή να χρειαστεί να κάνεις ολική αποπληρωμή του δανείου. Σε αυτήν την περίπτωση, υπάρχει ποινή κ αν ναι, πόση; Σε περίοδο σταθερού επιτοκίου είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα υπάρχει ποινή.

Advertisements

95 Σχόλια »

 1. ΓΑΛΑΡΙΩΤΗ ΝΙΚΗ said,

  ΕΧΩ ΕΝΑ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΟ ΣΕ ΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ ΣΤΑΘΕΡΟ ΓΙΑ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΔΟΣΗ 630 € ΤΟ ΜΗΝΑ. ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΤΟ ΜΕΤΑΦΕΡΩ ΣΕ ΑΛΛΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΑΡΑ ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ ΔΟΣΗ. ΜΠΟΡΩ? ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΩ ΠΟΙΝΗ?

 2. perissos said,

  Καλησπέρα, Νίκη.

  Ναι, μπορείς.
  Για το αν θα πληρώσεις ποινή κ πόση θα είναι αυτή, κοίταξε τους όρους του δανείου εκεί που λέει «αποπληρωμή» (μεταφορά σε άλλη τράπεζα είναι ουσιαστικά αποπληρωμή για την τωρινή σου). Εάν δεν έχεις τους όρους του δανείου, ρώτησε στην τράπεζα κ ζήτησε να στο υπολογίσουν.

  Έχε, όμως, υπόψη σου ότι η μεταφορά σε άλλη τράπεζα σημαίνει νέα προσημείωση κ, ενδεχομένως, νέα έξοδα μηχανικού/δικηγόρου. Βεβαιώσου ότι αυτά δε θα σε επιβαρύνουν ή, αν τα πληρώσεις, ότι θα κάνεις απόσβεση γρήγορα.

  Τέλος, εάν το δάνειο είναι με 100% χρηματοδότηση, έχε στο πίσω μέρος του μυαλού σου ότι μπορεί αυτήν την περίοδο η αξία του σπιτιού να έχει πέσει, οπότε ο μηχανικός της 2ης τράπεζας να το εκτιμήσει χαμηλότερα από τον προηγούμενο. Τότε, η 2η τράπεζα δε θα σου δώσει όλο το ποσό του προηγούμενου δανείου.

 3. ΑΝΔΡΕΑΣ said,

  ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ,ΕΧΩ ΜΕ ΤΗ ΣΥΖΥΓΟ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΟ ΔΑΝΕΙΟ.ΟΤΑΝ ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ
  ΠΡΙΝ 3 ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΖΩΗΣ ΑΛΛΑ ΤΗΝ ΚΑΝΑΜΕ,ΤΩΡΑ ΜΕ ΟΛΑ ΑΥΤΗ ΤΗ ΚΡΙΣΗ ΠΗΓΑΜΕ ΣΤΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΝΑ ΤΗ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΑΣ ΕΙΠΑΝ ΟΤΙ ΠΛΕΟΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ.ΤΟΥΣ ΕΙΠΑ ΟΤΙ ΔΕ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΛΗΡΩΣΩ ΚΑΙ ΜΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΑΝ ΑΛΛΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΕΙΔΑΛΩΣ ΘΑ ΑΠΠΟΡΙΠΤΕΙ Η ΑΙΤΗΣΗ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΖΩΗΣ.ΕΧΟΥΝ ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ;

  • perissos said,

   Γεια σου Ανδρέα,

   Θα έλεγα ότι μόνοι τους σου απάντησαν: από την μία είναι «υποχρεωτική», από την άλλη αν δεν έχεις να την πληρώσεις πας σε πρόγραμμα υγεινονομικής περίθαλψης.
   Μλκίες!
   Αυτό που ξεχνάνε να σου πουν είναι ότι η τράπεζα κ η ασφαλιστική είναι 2 εντελώς διαφορετικές οντότητες.
   Το μόνο που είναι κοινή πρακτική κ «υποχρεωτικό» είναι η ασφάλεια πυρός-σεισμού. Αυτή όμως μπορείς να την κάνεις σε οποιαδήποτε ασφαλιστική θες, αρκεί να καλύπτει το ποσό.

   Το συμβόλαιο του δανείου σου αναφέρει ρητά την ασφάλεια ζωής; Εάν ναι, κακό δικό σου που το υπέγραψες. Εάν όχι, κακό δικό τους που σε περνάνε για κορόιδο. Αλλά ακόμα κ στην περίπτωση που το αναφέρει, τι σε εμποδίζει να πας σε κάποια άλλη ασφαλιστική με πολύ μικρότερο κόστος;
   Σε 1η φάση διάβασε πολύ προσεκτικά το συμβόλαιό σου κ ό,τι άλλο έχεις υπογράψει να δεις ΤΙ ακριβώς αναφέρει.
   Εάν δεν αναφέρει κάτι για ασφάλεια ζωής, τότε γραμμή για ΕΚΠΟΙΖΩ να σου πουν για τα επόμενα βήματά σου.
   Εάν αναφέρει υποχρεωτικά ασφάλεια ζωής, τότε πήγαινε σε 1-2 ασφαλιστές της εμπιστοσύνης σου να σου προτείνουν φτηνότερες εναλλακτικές. Θα πετάξουν την κυλότα τους από τη χαρά τους (με το συμπάθειο! :-)) κ ενδεχομένως να αναλάβουν αυτοί το τρέξιμο με την τράπεζα για εσένα.
   Καλή επιτυχία!

 4. aggelikh said,

  eimai se polu duskolh fash ths zwhs mou exw parei ena daneio stegastiko kai plirwnw 430 eyro to mhna mou ipan oti einai ypoxrewtikh i asfaleia piros kai thn plirwsa mou dwsan ena sumvolaio pou to zhta i trapeza omws i asfalistikh mou eipe oti preepi na plirwsw kai asfaleia zwhs pou kanei 350 eyrw..egw den mporw na to plirwsw kai den thelw emeina anergi kai sthn telikh eimai mono 26 xronwn den eimai ilikiwmenh gia na pethanw.mporw na MHN THN PLIRWSW AFTHN THN ASFALEIA .tha exw kapoio provlima an den thn plirwsw?sefxaristw polu

  • perissos said,

   Καλημέρα Αγγελική έστω κ με καθυστέρηση.
   Το συμβόλαιο πυρός είναι υποχρεωτικό.
   Εάν δε σου ζήτησαν από την τράπεζα ασφάλεια ζωής κ κυρίως εάν δεν το ΑΝΑΦΕΡΕΙ ρητά η σύμβαση δανείου το συμβόλαιό σου, τότε γείωσέ την την περιττή ασφάλεια!

 5. Panos said,

  Πήρα έγκριση στεγαστικού δανείου ύψους 160000 ευρώ,η τράπεζα έχει σαν όρο την ασφάλεια δανείου,η ασφαλιστική λέει για αυτό το ποσό απαιτεί ιατρικές εξετασεις,εάν τα αποτελέσματα των εξετάσεων δείξουν πχ ότι έχω υψήλη κακή χολιστερίνη ή ΄΄ταλαιπωρημένο΄΄ συκώτι ή τέλος πάντων ότι δεν είμαι 100%,τι επιλογές έχω?δεν υπάρχει δυνατότητα να λάβω το δάνειο?

  • perissos said,

   Τι παπαριές είναι αυτές που άρχισαν οι τράπεζες;!;
   Αυτό που θα πρότεινα εγώ είναι να κοιτάξεις κ σε κάποια άλλη τράπεζα, εάν μπορείς κ προλαβαίνεις. Η ασφάλεια δανείου (ουσιαστικά ασφάλεια ζωής) είναι 1 κερατιάτικο κάπου 100+ το μήνα για το οποίο δεν έχεις απολύτως καμία παροχή!

   Τώρα στην ερώτησή σου η απάντηση είναι πως εάν δε βγεις απόλυτα υγιείς αυτό που θα γίνει είναι να αυξηθεί ακόμα παραπάνω το αφάλιστρο, όχι να απορριφθεί η ασφάλειά σου κ άρα το δάνειο.

 6. ΝΙΚΑ ΒΑΓΙΑ said,

  Καλημέρα ,

  Έχω ένα στεγαστικό δάνειο εδώ και 4 χρόνια, πληρώνω μέχρι τώρα και τις δόσεις μου και την ασφάλεια πυρός . Την ασφάλεια πυρός την έχω σε δικό μου ασφαλιστή και αποφάσισα λόγω οικονομικών προβλημάτων να μη την πληρώσω τουλάχιστον για φέτος . Τι μπορούν να μου κάνουν ?

  • perissos said,

   Καλημέρα,
   Από τη στιγμή που είναι υποχρεωτική, το λιγότερο που μπορούν να σου κάνουν είναι να σου καταγγείλουν τη σύμβαση κ να σου ζητήσουν να ξεπληρώσεις το δάνειο.
   Αντί να πας σε 1 τέτοιο ακραίο μέτρο, γιατί δεν κάνεις 1 έρευνα αγοράς για πιο φτηνές ασφάλειες; Ή να θες γιατί δεν το συζητάς με τον ασφαλιστή σου μήπως γίνεται να του την πληρώσεις σε δόσεις;

 7. Ανώνυμος said,

  kalispera
  exo kai ego mia erotisi:
  stin asfalia zois pou ine ipoxreotiki apo tin trapeza mou outos i alos, anaferei pos iparxi kalipsi se periptosi thanatoy, anapirias kai apolias ergasias. oikodomos eimai, os gnoston i oikodomi exi dexti megali krisi kai den doulevo edo 2 mines, exo tin dinatotita na diekdikiso mias kai den doulevo na plirosi i asfalistiki tis dosis mou gia oso diastima den doulevo??
  eyxaristo ek tvn proteron..

  • perissos said,

   Καλησπέρα (με μεγάλη καθυστέρηση).
   Εάν δεν μπορείς να καταλάβεις από τους όρους του συμβολαίου εάν καλύπτεται αυτή η περίπτωση, τότε θα έλεγα να δώσεις το συμβόλαιο να το διαβάσει κάποιος έμπιστός σου δικηγόρος ή που τέλος πάντων να έχει 1 ιδέα παραπάνω.
   Λέω έμπιστος για να μη σε αρχίσει στις παπάτζες να τους πας δικαστικά κλπ.
   Καλό κουράγιο

 8. Άννα Αυγούλη said,

  Καλή σας ημέρα. Πριν τρία περίπου χρόνια, πήρα στεγαστικό δάνειο 120.000 ευρώ. Με ρώτησαν εάν θέλω να το ασφαλίσω στην ίδια τράπεζα και είπα ναι, για να μην τρέχω… Λάθος μου, αλλά το έκανα.
  Ρώτησα πόσο θα είναι το ποσό ανά μήνα και μου είπαν γύρω στα 50 ευρώ. Συμφώνησα, λοιπόν, μαζί με τη δόση (περίπου 650 ευρώ) να βάζω κάθε μήνα και το ανάλογο ποσό της ασφάλειας (έβαζα ανελλιπώς 700 ευρώ κάθε μήνα) για να πληρώνεται κατ’ ευθείαν και η δόση και η ασφάλεια.
  Πριν από 4 μήνες, συνειδητοποίησα ότι, η ασφαλιστική εταιρεία της τράπεζας, δεν μου είχε στείλει ούτε ένα σημείωμα… Ρωτάω την τράπεζα και «ανακαλύπτουν» ότι, επί τρία χρόνια (36 μήνες) δεν ήταν ασφαλισμένο το δάνειό μου. Μου ζητάνε συγνώμη και μου λένε να ξεκινήσει η ασφάλεια, με 45 ευρώ το μήνα. Γίνεται η ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ συμφωνία με τον υπάλληλο, αλλά ρωτάω άλλη ασφαλιστική, η οποία μου το ασφαλίζει με τα μισά και ακόμη λιγότερα χρήματα. Να σας πω εδώ ότι, το συμβόλαιό μου λέει για ασφάλεια πυρός και σεισμού.
  Η τράπεζα απορρίπτει ΠΡΟΦΟΡΙΚΑ το αίτημα και ο υπάλληλος παίρνει από το λογαριασμό μου τα 45 ευρώ, χωρίς να έχω ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ κανένα ασφαλιστήριο και χωρίς να με ενημερώσει. Το ανακάλυψα όταν πήγα να κάνω ανάληψη…
  Σε επίσκεψή μου στον διευθυντή, μου ζητά να του πάω εκ νέου το ασφαλιστήριο της άλλες εταιρείας, για να το ξαναδεί η δική τους. Ένα μήνα μετά, ο υπάλληλος με ενημερώνει τηλεφωνικά ότι, απορρίφθηκε εκ νέου το αίτημά μου και κου λέει πως, θα εξακολουθήσει να ισχύει το ασφαλιστήριο της τράπεζας, το οποίο – ξαναλέω – ΔΕΝ ΕΧΩ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ.
  Πείτε μου σας παρακαλώ, ποια είναι τα δικαιώματά μου; Είμαι υποχρεωμένη να δεχτώ το υψηλό ασφάλιστρο της τράπεζας (ακόμη και για αποκομιδή μπαζών σε περίπτωση που το σπίτι γκρεμιστεί από σεισμό γράφει…);

  Υ.Γ.: Ζητώ συγνώμη για το μέγεθος του κειμένου. Το συμπύκνωσα όσο μπορούσα, γιατί έχουν γίνει πάρα πολλά…

  Με εκτίμηση

  • perissos said,

   Γεια σου Άννα έστω κ με καθυστέρηση.

   Αύριο κ όλας, εάν δεν το έχεις κάνει ήδη, πας με όλα τα χαρτιά του δανείου κ τα αποδεικτικά στην ΕΚΠΟΙΖΩ (http://www.ekpizo.gr/).
   Το επόμενο βήμα είναι ο τραπεζικός διαμεσολαβητής (http://www.bank-invest-omb.gr/mtey.html) για να μην αρχίσεις εξώδικα κλπ
   Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να πάρεις πίσω τα χρήματά σου με τόκο! Τέλος, εάν δεν το απαγορεύει ρητά το συμβόλαιο δανείου σου, μπορείς να ασφαλίσεις το σπίτι όπου θες κ να τους πας το συμβόλαιο.
   45ε το μήνα για πυρός/σεισμού είναι ΠΟΛΛΑ! Για να σου δώσω μέτρο σύγκρισης, ασφαλίζω το δικό μου για 82.000 αξία ασφάλειας με 145ε το χρόνο.

 9. Maria Sereti said,

  Καλημέρα, έχω ένα δάνειο για 15 χρόνια 65.000 ευρώ, σταθερό επιτόκιο 4.1 %. Συμφέρει να το αποπληρώσω εντελώς- ‘εχω τα χρήματα για να το κάνω και δεν έχω ποινή σύμφωνα με το συμβόλαιό μου. Ωστόσο, έχω φοροελάφρυνση – επιστροφή τόκων από το εκκαθαριστικό λόγω πρώτης κατοικίας γύρω στα 700 ευρώ το χρόνο. Οι περισσότεροι μου λένε να περιμένω διότι αν βγούμε εκτός ευρώ θα μειωθούν και τα στεγαστικά και θα πέσουν στις αντικειμενικές αξίες. Τι με συμβουλέυετε να κάνω;;

  • perissos said,

   Καλησπέρα με μεγάλη καθυστέρηση λόγω προσωπικών κ οικογενειακών ατυχιών.
   Θα έλεγα πως οι «περισσότεροι» έχουν δίκιο: έχεις στα χέρια σου 65κ ευρώ κ σκέφτεσαι να τα δώσεις στην τράπεζα έτσι απλά;;
   Γιατί;;
   Λίγο καιρό ακόμα εάν περιμένεις, με αυτά τα ζεστά χρήματα θα μπορείς να αγοράσεις 1 ή κ 2 διαμερίσματα, μαζί με τα έπιπλα κ τις οικογένειες που είναι μέσα!
   Από τη στιγμή που δεν έχεις πρόβλημα να πληρώνεις τη δόση (όπως καταλαβαίνω από τα συμφραζόμενα), απλά εξασφάλισε τα χρήματά σου από το ενδεχόμενο επιστροφής στη δραχμή (εξωτερικό, θυρίδα,…) κ ο χρόνος δουλεύει υπέρ σου

 10. Γιωργος said,

  καλησπερα.Εχω ενα στεγαστικο δανειο 130.000 ευρω μεχρι στιγμης δεν ειχα κανενα προβλημα με την δοση του δανειου απ’οταν ομως μου εκαναν μειωση μισθου δεν μπορω να τα βγαλω περα.γιαυτο λοιπον εχω σκεφτει το ενδεχομενο να πουλησω το σπιτι μαζι με το δανειο αλλα ποιος θα βαλει τετοιο μπελα στο κεφαλι του?κανενας.Ή να δωσω το σπιτι στην τραπεζα και να μου πληρωσουν τις δωσεις που εχω δωσει μεχρι στιγμης.Ευχαριστω.

  • perissos said,

   Καλησπέρα Γιώργο.

   Το να δώσεις το σπίτι στην τράπεζα δεν είναι λύση, δεν πρόκειται να πάρεις τπτ πίσω.
   Έχεις κοιτάξει μήπως σε συμφέρει να κάνεις κάποια ευνοϊκή ρύθμιση; (http://www.newsbomb.gr/chrhma/story/89385/eynoikes-rythmiseis-gia-exoflhsh-daneiwn-kai-kartwn)
   Προσοχή βέβαια σε αυτό, μήπως από εκεί που είχες καλό επιτόκιο, πας σε κάποιο άλλο με χειρότερους όρους μακροπρόθεσμα.
   Είσαι μέσα στην 1η 5ετία μετά την αγορά; Αν ναι κ είναι 1η κατοικία, τότε εάν το πουλήσεις θα πρέπει να πληρώσεις το φόρο μεταβίβασης που είναι αρκετά μεγάλος!
   Με λίγα λόγια, μην κάνεις κάποια κίνηση πανικού. Δεν είσαι ο μόνος που δυσκολεύεται κ στο καράβι που βυθίζεται αυτός που πανικοβάλλεται πνίγεται πρώτος.

 11. anna said,

  Γεια σας έχω ένα δάνειο ύψος 120.000€ η τράπεζα μου υποθήκευση το σπίτι για 180,000€ και το κατάστημα για 180,000€ για αυτο το δάνειο πως μπορώ να βγάλω την μια υποθήκη? Ευχαριστω.

  • perissos said,

   Υποθέτω πως οι 120.000 είναι το ανεξόφλητο κεφάλαιο.
   Σε αυτό μόνο 1 δικηγόρος/συμβολαιογράφος μπορεί να σου απαντήσει, πηγαίνοντάς του το έγγραφο της υποθήκης.
   Εάν είναι 2 διαφορετικές πράξεις κ όχι 1 κ για τα 2 ακίνητα, τότε κάτι θα μπορεί να γίνει.

 12. Ανώνυμος said,

  ti fa ginei se ena xrona ean stamatiso na plirono to daneio einai diakosia euro

  • perissos said,

   Αν σταματήσεις από μόνος σου χωρίς να το πεις σε κανένα, τότε θα σου το πάρουν.
   Αν όμως πας στην τράπεζά σου κ τους πεις ότι «κοιτάξτε να δείτε, το κ το» τότε αλλάζει.
   Η τράπεζα εμπορεύεται χρήμα, το σπίτι της είναι άχρηστο καθώς πρέπει να κάνει πλειστηριασμό, ίσως να μην πάρει τα λεφτά της πίσω κλπ. Αυτό γράφεται στο παθητικό της.
   Ενώ 1 δάνειο να τρέχει, έστω κ με ευνοϊκή ρύθμιση, γράφεται στο ενεργητικό της, είναι λεφτά που έχει να περιμένει.
   Άρα τη συμφέρει να σε κρατήσει πελάτη παρά να σε χάσει.
   Σκέψου τα αυτά, αν πας να παζαρέψεις τους νέους όρους.

 13. despoina said,

  gei sas,exo parei ena stegastiko gia ena mikro spiti,alla to exo metaniosei.den thelo loipon oute stegastiko oute spiti.
  ti mporo na kano?an to pouliso,,tha xreiastei na meioso tin timi epomenos pali tha ofeilo stin trapeza…
  pia i gnomi sas?

  euxaristo,despoina.

  • perissos said,

   Γεια σου Δέσποινα.
   Λυπάμαι για την πολύ καθυστερημένη απάντηση καθώς μόλις τώρα είδα το σχόλιό σου 😦

   Το να το παρατήσεις απλήρωτο, δεν έχει πολύ νόημα. Η τράπεζα θα το βγάλει σε πλειστηριασμό κ τα κοράκια δε θα δώσουν τπτ: θα βρεθείς να χρωστάς αρκετά κ πάλι.

   Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να το βγάλεις στην αγορά, να δεις πόσα πιάνει. Καλύτερα να χρωστάς 10, αφού το πουλήσεις, παρά 100.
   Έχε υπόψη σου όμως πως αν είναι 1η κατοικία κ δεν έχει περάσει 5ετία, θα πληρώσεις το φόρο μεταβίβασης που είχες γλυτώσει όταν το αγόρασες εσυ.

 14. Τακης said,

  Μια ερώτηση για διακοπή ή πάγωμα δόσεων α΄κατοικίας από ανήμπορο συνταξιούχο ΙΚΑ.

  Χαμηλοσυνταξιούχος του ΙΚΑ 600Ε, που νοσηλευεται σε κλινική για χρόνιες παθήσεις(ανήμπορος) και πληρώνει αυτόματα δόση δανείου 500Ε (η δόση παρακρατείται αυτόματα από την σύνταξη στον τραπεζικό λογαριασμό). Η ερώτηση είναι :

  Μπορεί να παγώσει τις δόσεις δανείου για λόγους υγείας και υποχρεωτικής νοσηλείας μέχρι να γίνει καλά?

  Τι επιβάρυνση θα εχει, αν εχει στην δόση δανείου?

  Πόσο διάστημα μπορεί να παγώσει το δάνειο (πχ 6 μήνες-1 χρόνο ή παραπάνω?)

  Ποιά είναι η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει?

  Ευχαριστώ

 15. mixalistwin@yahoo.gr said,

  ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ!!!!ΠΡΙΝ ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΠΗΓΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΟ ΠΗΡΑ ΕΚΡΙΣΗ ΧΘΕΣ!!!!ΑΛΛΑ ΧΘΕΣ ΛΟΓΟ ΠΕΡΙΚΟΠΟΝ ΕΧΑΣΑ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΟΥ!!!ΑΡΑ ΔΕΝ ΠΗΓΑ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΨΩ ΤΟ ΔΑΝΕΙΟ!!ΠΗΓΑ ΝΑ ΤΟ ΑΚΥΡΩΣΟ ΑΛΛΑ Η ΥΠΑΛΛΗΛΩΣ ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΑΝ ΤΟ ΚΑΝΩ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟ ΤΑ ΕΞΩΔΑ ΔΑΝΕΙΟΥ!!!ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΕΤΟΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ???ΥΠΟΨΗΝ ΔΕΝ ΕΧΩ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΝΑ ΠΑΡΩ ΛΕΦΤΑ!!!ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΥΠΕΓΡΑΨΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΤΗΣΗ!!!

  • perissos said,

   Γεια σου Μιχάλη.
   Θα πρέπει να κοιτάξεις τους όρους που έχει η αίτηση που υπέγραψες, από την οποία είτε πήρες αντίγραφο, είτε ζητάς ένα.

 16. ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΣΟΚΑΛΥΒΑΣ said,

  ΓΕΙΑ ΣΑΣ . ΕΧΩ ΠΑΕΡΕΙ ΔΥΟ ΔΑΝΕΙΑ ΕΝΑ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΝΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΟ ΚΑΙ Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΜΟΥ ΕΠΙΒΑΛΕΙ ΔΥΟ ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ ΖΩΗΣ . ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΠΗΡΩΝΩ ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΠΟΣΟ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΔΑΝΕΙΩΝ . ΤΟ ΠΟΣΟ ΠΟΥ ΠΗΡΑ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΗΤΑΝ 82000. ΕΥΡΩ. ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΝΩ 400 ΕΥΡΩ ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ ΣΥΝ ΤΗΝ ΠΥΡΟΣ 170 ΕΥΡΩ . ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  • perissos said,

   Γεια σου Γιάννη.
   Θα πρέπει να διαβάσεις προσεκτικά τους όρους κ των 2 δανείων.
   Εάν αναφέρουν ρητά ότι θέλουν ξεχωριστές ασφάλειες ζωής ή ότι πρέπει να κάνεις την ασφάλεια σε συγκεκριμένη εταιρεία, τότε ατύχησες.
   Εάν όμως απλώς αναφέρουν ότι χρειάζονται ασφάλεια για συγκεκριμένο ποσό, τότε θα μπορείς να κάνεις ένα οικονομικό πακέτο σε άλλη εταιρεία της επιλογής σου για το σύνολο των δανείων.

 17. ΦΑΝΗ said,

  ΓΕΙΑ ΣΑΣ!ΑΠΟ ΤΟ 2008 ΕΧΩ ΠΑΡΕΙ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΟ ΔΑΝΕΙΟ ΥΨΟΥΣ 90,000ΕΥΡΩ .ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΘΗΚΕΥΜΕΝΟ ΓΙΑ 112.500.ΠΗΓΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΗΡΙΟ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΑΙ ΜΟΥ ΖΗΤΑΝ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ(Η ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΖΕ ΤΑ ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΑ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ ΕΠΙ 1000ΕΥΡΩ)ΒΑΣΙΚΑ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΓΙΑ ΠΙΟ ΛΟΓΟ ΤΟ ΕΚΑΝΕ ΑΥΤΟ!Η ΟΥΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΛΗΡΩΝΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑ 166ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΑΥΤΗ ΜΟΥ ΒΓΑΖΕΙ ΕΝΑ ΤΡΙΠΛΑΣΙΟ ΠΟΣΟ!ΣΗΜΕΙΩΤΕΟ ΟΤΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΤΟΥ ΔΑΝΕΙΟΥ ΛΕΕΙ ΜΟΝΟ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΓΙΑ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΚΑΙ ΣΕΙΣΜΟ ΤΟ ΥΠΟΘΗΚΕΥΜΕΝΟ ΠΟΣΟ. ΕΓΩ ΤΙ ΚΑΝΩ?ΤΟΥΣ ΑΓΝΟΩ ?Η’ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΜΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΤΙ?

  • perissos said,

   Γεια σου Φανή.
   Τα 1000ε/τ.μ. ως κεφάλαιο ασφάλισης (ασφάλεια πυρός/σεισμού) είναι το ίδιο παντού. Άρα αν το σπίτι είναι 80 τμ (μαζί με ημιυπαίθριους νομίζω) τότε το κεφάλαιο ασφάλισης είναι 80.000.

   Αυτό που αλλάζει κ έχει σημασία είναι ΠΟΥ κάνεις το συμβόλαιο ασφάλισης. Η υπάλληλος της τράπεζας
   1) σου υπολόγιζε τα ασφάλιστρα για τη «δική» τους ασφαλιστική, οπότε δεν έχει λόγο να σουδώσει ανταγωνιστική τιμή, είτε
   2) κάπου στο πολύ μπλα-μπλα σου έχωσε από το παράθυρο κ 1 ασφάλεια ζωής για το σύνολο του δανείου, που είναι κ της μόδας.

   Αυτό που θα πρέπει να κάνεις είναι να δεις τους όρους του συμβολαίου σου εάν αναφέρει ρητά ασφάλεια ζωής, ή το όνομα κάποιας ασφαλιστικής. Εάν όχι, τότε ο ασφαλιστής σου θα κάνει τούμπες για να σου κάνει 1 πολύ φτηνότερη ασφάλεια πυρός/σεισμού από αυτά που σου πλασάρουν, να τους την πάει κ να τους βάλει κ τις φωνές για πάρτη σου.

 18. Χρήστος said,

  Πρώτα απ’όλα συχγαρητήρια στον perissos για την εξαιρετική ενημέρωση.

  ΦΑΝΗ:
  Η τιμή των 1000 € περίπου, ανα τμ, προκύπτει από τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας.Ουσιαστικά, πρόκειται για το κατασκευαστικό κόστος του σπιτιού.Αν προκληθεί είτε ολική είτε μερική καταστροφή υπολογίζουν ότι το κόστος διόρθωσης κατά μ.ο. θα ανέρχεται στα 1000 € ανα τμ, και έτσι προκύπτει το ασφαλιζόμενο κεφάλαιο.
  Αυτό πάντως που είναι ένα θολό τοπίο, είναι με βάση ποια νομοθεσία η ασφαλιστική εταιρεία κάνει αυτό τον υπολογισμό.Δεν το γνωρίζω, και πραγματικά αν o perissos ξέρει κάτι περισσότερο επ’αυτού θα ήταν ευχής έργο.
  Τουλάχιστον στις συμβάσεις δανείων που έχουμε στην τράπεζα το μοναδικό που αναφέρεται ρητά είναι ότι ο δανειολήπτης είναι υποχρεωμένος να διατηρεί ασφαλισμένο το ακίνητο από φωτιά και σεισμό σε οποιαδήποτε αναγνωρισμένη ασφαλιστική εταιρεία.Δεν αναφέρεται πουθενά ούτε ποιες πρέπει να είναι οι ελάχιστες καλύψεις του συμβολαίου αλλά ούτε και ποιο πρέπει να είναι το ασφαλιζόμενο κεφάλαιο.

 19. dhmhtris!!!! said,

  Θα ηθελα να ρωτησω επηδη τωρα τελευταια εχουν αυξηθη οι αυτοκτονιες,,μηπως στα ψυλα γραμματα των ασφαλισμενων δανειων περιεχει και τον ορο αυτοκτονια στην αποζημειωση των τραπεζων?κατι μου βρωμαει παντως ειναι αδικαιολογητες τοσες πολες αυτοκτονιες,,

  • perissos said,

   Τα επαγγελματικά χρέη δεν είναι απαιτητά από τους συγγενείς του επαγγελματία. Αυτός είναι ένας πιθανός λόγος.
   Η γενική κατήφεια/μιζέρια/μαυρίλα γύρω-τριγύρω είναι ο πιο πιθανός λόγος.

 20. Ανώνυμος said,

  εχω παρει ενα δανειο και μου εχουν μεινει 23 δοσεις ακομα.μπορω να παω να το ξεχρεωσω??υπαρχει και περιπτωση να μου κανουν μειωση του ποσου επειδη θα το ξεχρεωσω?

  • perissos said,

   Γενικά ναι, μπορείς να το ξεχρεώσεις.
   Αυτό που δεν ξέρεις είναι εάν θα σε χρεώσουν παραπάνω χρήματα ως ποινή ή όχι. Αυτό εξαρτάται από τον τύπο του δανείου που έχεις πάρει (σταθερό ή κυμαινόμενο επιτόκιο).
   Τώρα για την ερώτησή σου εάν θα σου κάνουν μείωση, δεν καταλαβαίνω τι εννοείς, να σου πω την αλήθεια.

 21. ρωμας αριστοτελησ said,

  καλησπερα ειμαι ο αρις και θα ηθελα να ρωτησω πως μπορω να πουλησω το σπιτι ενω εχω ακομη στεγαστικο και ποια διαδικασια πρεπει να ακουλουθησω?

 22. XRISTOS said,

  καλησπερα εχει παρει ο αντρας μου δανειο για αποπερατωση 160000 ευρω. εκεινη την εποχη ηταν λιγο αρρωστος .καναμε ασφαλεια ζωης αλλα μετα δυο χρονια πεθανε . απο την τραπεζα μας ειπε γνωστος μας να μην κανουμε κατι κ μαθευτη πως ηταν αρρωστος . μπορω να κανω τωρα κατι ?

 23. Δημήτρης said,

  Καλημερα,
  το 2004 πηρα ένα δάνειο 125.000 απο την εμπορική. Μετά απο 2 χρόνια το κυμαινόμενο αυξήθηκε πολύ και το έκανα σταθερό με γυρω στα 6% επιτοκιο για μια δεκαετία. Δεν εχει περάσει η δεκαετία αυτή βέβαια. Θελω να μου πει καποιος τι μπορώ να κανω, γιατί η δόση των 700 ευρώ που πληρωνω τώρα είναι αβάστακτη για μενα. Μπορώ να ζητησω να εχω κυμαινόμενο τωρα? θα έχω έξοδα? μπορώ να το μεταγέρω σε άλλη τραπεζα? θα έχω ποινή? γενικά τι μπορώ να κανω?

 24. Αλεξάνδρα said,

  Καλησπέρα,

  είχα μια κάρτα μετρητών ύψους 1,000 ευρώ που τα δαπάνησα για να πληρώσω 2 λογαριασμούς της Δ.Ε.Η. Πλήρωνα τη δόση στην αρχή αλλά μετά ο μισθός μου πήγε στα 740 ευρώ και δεν ξαναπλήρωσα τις δόσεις και τωρα το δάνειο πήγε στις οριστικές καθυστερήσεις. Θα μου κάνουν κατάσχεση επίπλων? Γιατι δεν έχω κανένα περιουσιακό στοιχειο. Μπορώ να κάνω καποιο διακανονισμό ή είναι πολύ αργά?

  Σας ευχαριστώ πολύ

 25. silkhairn said,

  καλημερα.. το 2010 εκανα μια ρυθμιση σε ενα επαγγελματικο δανειο πυ εχω στην Γενικη Τραπεζα..Το αρχικο κεφαλαιο ηταν 28.000 ευρω… ξεκινησα τη πληρωμη της ρυθμισης πληρωνωντας δοση 550 ευρω μηνηαιως…φυσικα καθε 3 μηνες γινεται αξιολογιση του δανειου και πληρωνω τους αναλογους τοκους..Το ποσο του κεφαλαιου σημερα εχει φτασει της 12.000 ευρω…Τον περασμενο μηνα καθυστερισα για πρωτη φορα να πληρωσω τη δοση 1 μηνα… η τραπεζα με ενημερωσε τηλεφωνικα οτι αν δεν πληρωθει συντομα θα γινει καταγγελεια της συμβασης… με πολυ δυσκολια πληρωσα τη δοση… και παλι ομως αυτο το μηνα λογο αναδουλειας αδυνατο να πληρωσω… Ξερει καποιος αν μπορω να παγωσω το δανειο για μερικους μηνες ???

  ευχαριστω πολυ!!!!

 26. AΡΙΣΤΕΊΔΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ said,

  Γειά σας. Εχω πάρει πριν δέκα χρόνια ένα στεγαστικό δάνειο 150.000 ευρώ από την ΑΤΕ και παράλληλα η ΑΤΕ μου ασφάλισε το δανειο σε ένα ομαδικό ασφαλιστήριο.Είμαι γεννημένος στις 13-2-1952. Από το καλοκαίρι δεν πλήρωσα λόγω οικον.προβλήματος 4 μηνιαίες δόσεις και το συμβόλαιο ακυρώθηκε. Στις 20 Δεκεμβρίου 2012 πήγα στην ΑΤΕ Βank να ξανακάνω το ομαδικό ασφαλιστήριο. Μου είπαν ότι δεν γίνεται γιατί η ασφάλιση γίνεται μέχρι 60 ετών και μου είπαν ότι στις 20-12-2012 ήδη ήμουν 61 ετών. Πέστε μου παρακαλώ έχουν δίκιο;
  Ευχαριστώ πάρα πολύ.

 27. George said,

  Γεια σας .Εχω ενα σπιτι οπου εγινε με δανειο απο την ΑΤΕ και μου κανανε και την ασφαλεια ( εεεερε βλακασ που ειμαι!)περσι εκανα ασφαλεια σε αλλη ασφαλιστικη με της ιδιες καλυψεις και φυσηκα πολυ φθηνοτερη. Πριν ενα μηνα εγινε διαρρηξη και η ασφαληστηκη μου ζηταει εξουσιοδοτηση απο την ΑΤΕ ,λογο οτι το σπιτι ειναι ενυποθηκο,για να εκδωσει την επιταγη αποζημιωσης στο ονομα μου.Το προβλημα μου ειναι οτι η τραπεζα δεν μου την δινει .Τις δωσεις του δανειου τις βαζω κανονικα(προς το παρον).

 28. Ανώνυμος said,

  καλημερα θα ηθελα να με βοηθησετε σε κατι το 2006 πηρα στεγαστικο δανειο για αγορσ πρωτησ κατοικιασ υψουσ 80.000 ευρω.το ακινητο προσημειωθηκε για 96.000.μετα απο ενα χρονο εγινε μια αλλαγη στα παρκινγκ τησ πολυκατοικιασ και μεταβιβασα το δικο μου σε αλλον ενοικο και πηρα αλλο.το δηλωσα στην εφορια και πληρωσα το φορο που μου αναλογουσε.δεν εχω κανει ομωσ καμια κινηση στην τραπεζα για αυτη την αλλαγη.αρα λογικα αυτο που μεταβιβασα ειναι ακομα υποθυκευμενο λογω του δανειου.τι πρεπει να κανω και ποσο θα στοιχισει?????????η αρση προσημειωσεισ και η προσημειωση του δικου μου πλεον παρκινγκ

 29. Ανώνυμος said,

  θελω να ροτησο τη σημφερι καλητερα τωρα για στεγαστιτικο δανιο σταθρο η κιμενουμενο επιτοκιο?

 30. καλησπερα,πηραμε στεγαστικο δανειο και καναμε και ασφαλια,εγω ειμαι ανεργη και ο αντρας μου μετα απο πολες μιοσεις μηστον τελικα εμεινε ανεργος και αυτος,ετσι χροσταμε τισ δοσεις δανειου.πριν μια ευδομαδα ο αντρας μου διαγνοστικε με καρκινο στο στομαχι,υπαρ,κοκαλα και πλεμονη.υπαρχει δινατοτιτα καλιψη απο ΑΤΕ ασφαλιστικη?

 31. KM said,

  Καλησπέρα. Το 2005΄πήραμε στεγαστικό δάνειο ύψους 230.000. Ο σύζυγός μου πέθανε πριν ένα χρόνο. Η τράπεζα με διαβεβαίωση ότι η ασφάλεια πληρώνει το δάνειο από την πρώτη στιγμή αλλά έως σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα. Τι μου προτείνετε να κάνω?

 32. Παπαδοπουλου Μαρια said,

  καλησπέρα.εχει παρει ο πατερας μου καταναλωτικο δανειο απο το 2000 10000 ευρω και μεχρι τωρα ετος 2013 πληρωνει καθε μηνα δοση 100 ευρω.εξοργίζομαι γιατι ενω επρεπε να εχει εξοφληθει το δανειο εχει μειωθει μονο στα 7500 ευρω.πως γινεται να αντιμετωπισω την τραπεζα?αν τα βαλεις κατω εχουμε ξεχρεωσει το δανειο 3 φορες μεχρι τωρα.

 33. Ehis Thomas said,

  Γεια σας,

  Το όνομά μου είναι ειλικρινής robert κροατικά, θα ανακτηθεί ότι ο κ. Έχεις Thomas είναι ένας δανειστής δανείου, θέλω να χρησιμοποιήσω αυτό το μέσο για να φτάσει κάθε έναν που βλέπει αυτό το μήνυμα.

  Ήμουν στην ανάγκη ενός δανείου ύψους € 60.000 για να εξοφλήσει τους λογαριασμούς μου και πήρα το δάνειο από την εταιρεία είναι δάνειο Έχεις Thomas δάνειο βοήθεια ..

  γι ‘αυτό θα σας συμβουλεύσει αν είστε στην ανάγκη ενός δανείου θα πρέπει να επικοινωνήσετε ο ίδιος τώρα …

  Email: ehisloancompany100@yahoo.com

  ευχαριστίες
  Έχεις κ. Thomas.

 34. lina said,

  Γεια σας,

  Δεν έχω πάρει κάποιο δάνειο άλλα θέλω να ασφαλίσω το σπίτι μου για περιπτώσεις φυσικής καταστροφής και πυρκαγιάς .Οι ασφάλειες κατοικιών λειτουργούν όπως και τον αυτοκινήτων δηλαδή μπορώ να πληρώσω το 1ο εξάμηνο και μετά να το διακόψω ?

 35. Irini said,

  Καλημερα!
  Εχω ενα σταθερο στεγαστικο δανειο για αλλα 7 χρονια στιν Πειραιος εχει γινει μειωση επιτοκειου και δεν μπορω να την παρω λογο το οτι ειναι σταθερο. Εχω μεινει ανεργη εδω και εναμιση χρονο δεν μπορω να κανω καποια διαδικασια οστε να παρω την μειωση και εγω?
  Ευχαριστω για τον χρονο σας!

 36. Σάκης said,

  Καλημέρα,
  Εχω κανει αιτηση δανειου (καταναλωτικό ) και περιμένω την απόφαση έγκρισης.Στο μεσοδιάστημα που μεσολαβεί εχω μετακομίσει λόγω δουλειάς σε άλλη πόλη.Μπορω να πάρω τα χρήματα απο καταστημα της ίδιας τράπεζας στη νεα πόλη που ζω ή πρεπει να παω στο καταστημα που αρχικά έκανα την αιτηση;

 37. tasos said,

  Καλημερα σας Θελω να παρω απο τον λογαριασμο μου 13.000ευρω πρεπει να κανω αιτηση για να τα παρω?

 38. ivan said,

  ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ. ΕΧΩ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΟ ΔΑΝΕΙΟ. Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΠΥΡΟΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑ (ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ) ΕΙΧΕ ΑΠΑΛΛΑΓΗ 10%. ΤΩΡΑ Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΖΗΤΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΗΡΙΟ ΜΕ ΑΠΑΛΛΑΓΗ 2%, ΑΡΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΡΑ. ΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΝΩ, ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΜΕ ΑΣΦΑΛΙΣΕΙ ΑΥΤΗ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ, ΣΕ 15 ΜΕΡΕΣ ΣΤΟ ΔΙΚΟ ΤΗΣ ΟΜΑΔΙΚΟ ΚΑΙ ΘΑ ΜΟΥ ΚΡΑΤΑ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΡΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΟΣΕΙΣ. ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ; ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ; ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΑΝΕΦΕΡΕ ΜΟΝΟ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ, ΧΩΡΙΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΠΟΣΟΣΤΟ. ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΩ; ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

 39. mimi.k said,

  Καλησπέρα σας,το 2006 ο αδερφός μου,είχε πάρει στεγαστικό δάνειο 50.000,πέρυσι πέθανε από ανακοπή καρδιας.Η τράπεζα μου είπε,πως το δάνειο θα το πληρώσει η ασφάλεια.Όταν επικοινώνησα με την ασφάλεια μου είπαν οτι θέλουν οπωσδήποτε τα βιβλιάρια υγείας του αδερφού μου,των προηγούμενων χρόνων.Τα οποία όμως δεν ξέρω που βρίσκονται,μήπως γνωρίζει κανείς κάποιον άλλο τρόπο για να πληρώσει η ασφάλεια το δάνειο;Σας ευχαριστώ πολύ.

 40. Galanaki Y. said,

  καλημέρα σας, το 2009 πήρα δάνειο ύψους 140,000 ευρώ για αγορά πρώτης κατοικίας για 30 χρόνια και με δόση που ανέρχεται στα 800 ευρώ το μήνα. Αδυνατώ πια να ανταπεξέρθω και αναρωτιέμαι πως μπορώ να κινηθώ. Θα ήθελα να το πουλήσω αλλά δεν έχω ιδέα πως πουλάς ένα υποθηκευμένο σπίτι. Αναλαμβάνει το δάνειο ο αγοραστής? Στην περίπτωση μου πρέπει να είναι και εκείνος δημόσιος υπάλληλος αφού το δάνειο το πήρα από το Παρακαταθηκών? Ποια με συμβουλεύετε να είναι η πρώτη μου κίνηση, να βρω δικηγόρο ή μεσίτη για την όλη διαδικασία?

 41. exw pari danio 1 katikias to 2006 110.000 os dimosios ypalilos apto parakatathikon k danion gia 30 xronia plirona 600e ta prota 5 xronia meta logo krisis ekana diakanonismo k dino ta misa 5 xronia k meta blepoyme..to spiti to pira 40000e tora den kani oyte 20000e…mporo na kano arsi na min moy kratane ta lefta oste na stamatiso na plirono ka na moy kanoyn katasxesi…tha exw epiptosis?..tha mino xreomenos?den mporo alo na doylebo k na min exo lefta 760 moy ekocan

  • K.B. said,

   Ψαξτε μηπως μπορειτε να κανετε μεταφορα δανειου σε αλλη τραπεζα… με κυμαινομενο επιτοκιο φυσικα… ισως να εχετε αρκετος οφελος.

 42. ΕΧΩ ΕΝΑ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΟ ΔΑΝΕΙΟ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΜΟΥ ΛΕΝΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ,ΑΛΛΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΣΕ ΥΠΟΧΡΕΩΝΕΙ, ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΠΟΥ ΕΓΩ ΚΑΛΟΥΜΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΩ ΓΙΑ ΤΟ ΑΚΙΝΗΤΟ ΝΑ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΣΑΝ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ Η ΤΡΑΠΕΖΑ??

 43. maria said,

  εχω παρει ενα δανειο 20.000. εχασα 1-2 δοσεις αλλα το πληρωνω κονονικα τωρα. το δανειο επρεπε να ειχε αποπληρωθει 30/05/2014 αλλα εγω ακομα το πληρωνω. τωρα μου στειλανε ενα χαρτι πως αν δεν πληρωσω ολα τα λεφτα θα μου κατασχεσουν το αμαξι. Τι πρεπει να κανω?

 44. Νατασα said,

  Γεια σας. Πρόσφατα έμαθα ότι ο πατέρας μου έχει πάρει δάνειο στο όνομα του για κάτι οικογενειακούς φίλους μας. Το δΑνειο δεν πληρώνεται κανονικά η δόση του έχει φτάσει στα 780€ και αυτοί βάζουν 300€ μόνο. Ο πατέρας μου έχει σοβαρά προβλήματα υγείας αν δεν τα καταφέρει το δάνειο αυτό ( που είναι ασφαλισμένο ) το πληρώνει η ασφάλεια ; Η ασφάλεια σε καλύπτει όταν πληρώνεις το ελάχιστο πόσο ;

  Ευχαριστώ εκ των προτέρων

 45. Ανώνυμος said,

  Γιασας θα ηθελα με την σειρα μου να ρωτησω κατι ….. Το 2008 ο Πατερας μου ειχε κανει δανειο απο το συνεργατικο 170,000 ευρο το 2011 δυστηχος απεβιωσε ομως ειχε βαλει αρκετη υποθηκη και εχει φτασει μεχρι τωρα τις 300,000 με τον τοκο τι μπορω να κανω εγω και ο αδερφος μου ειμαστε ανεργοι και η μητερα μας πεθανε οταν ειμασταν (16) και (13) τωρα ειμαι 25 και καλουμε να πληρωσω αυτα τα λευτα μαζι με τον αδερφο μου τι να κανω????

 46. maria said,

  ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΕΓΩ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΖΥΓΟ ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΡΕΙ ΠΡΙΝ ΕΠΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΝΑ ΔΑΝΕΙΟ 150.000 .ΣΗΜΕΡΑ ΔΥΣΚΟΛΕΥΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΤΗ ΔΟΣΗ ΔΙΟΤΙ Ο ΕΝΑΣ ΕΚ ΤΩΝ ΔΥΟ ΔΕΝ ΔΟΥΛΕΥΕΙ.ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΠΙΜΉΚΥΝΣΗ ΤΟΥ ΠΟΣΟΥ H’ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ;

 47. Ανώνυμος said,

  καλησπερα εχω κανει αιτηση για ενα καταναλωτικο δανειο εδω και 15 μερρες και ακωμα δεν με εχουνε ειδοποιηση ποσο καιρο περνει να παρεις την εγκριση και αν κατι δεν παει καλα σε ποσο καιρο σε ενημερωνουνε?ευχαρηστω

 48. Ανώνυμος said,

  εχω δανειο 82.000 ευρω με UCI πληρωνω 4 χρονια ασφαλιση για φωτια σεισμο κλπ συν ασφαλιση εαν μεινω ανεργος 47.59 ευρω. μπορω να αλλαξω απο την generalli που με εβαλαν υποχρεωτικα και να πληρωνω μονο ασφαλεια για πυρκαγια και σεισμο? μπορει η συμφερει την τραπεζα να μου παρει το σπιτι επειδη δεν θα πληρωνω για ασφαλιση εαν μεινω ανεργος η αρρωστησω αλλα θα πληρων για σεισμο και φωτια?

 49. Ανώνυμος said,

  καλησπέρα υπάρχει περίπτωση να πάρω δάνειο για πρώτη κατοικία 100000,χωρίς να έχω καθόλου συμμετοχή στην εμπορική αξία του ακινήτου

 50. καλησπέρα το 2007 πήρα στεγαστικό δάνειο σε ελβετικά φράγκα.Στην δανειακή σύμβαση υπέγραψα όρο για ασφάλιση ζωής (δυστυχώς δεν πρόσεξα την σύμβαση).Σήμερα πληρώνω δυο σκέλη ασφάλισης -πυρός σεισμού και ζωής ενσωματωμένη στην μηνιαία δόση.Δεν έχω λάβει ποτέ αποδείξεις πληρωμής και μάλιστα πρόσφατα μετά από ταλαιπωρία μου δώσανε το συμβόλαιο ζωής.Είπανε ότι είναι ομαδικό και για αυτό τον λόγο δεν είχα αντίγραφο.Πόσο νόμιμο είναι η τράπεζα να με υποχρεώνει ασφάλεια ζωής ?Ήθελα να πάω σε ασφαλιστική εταιρεία της αρεσκείας μου όμως από εκεί δεν ήξεραν πως να με ασφαλίσουν για ένα μεταβαλλόμενο κεφάλαιο (το ελβετικό δάνειο συνέχεια ανεβάζει κεφάλαιο σε ευρώ.Πώς μπορώ να γλιτώσω?

 51. ΕΥΑΝΘΙΑ said,

  ΕΙΜΑΙ ΕΓΓΥΗΤΡΙΑ ΣΕ 2 ΔΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΖΗΓΟΥ ΓΙΑ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΑΚΙΝΗΤΟ .ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΑΚΟΥΣ ΟΡΟΥΣ..ΕΧΕΙ ΜΠΕΙ ΥΠΟΘΗΚΗ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΣΠΙΤΙ ?ΑΦΟΥ ΕΧΕΙ ΥΠΟΘΗΚΕΥΤΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΕΓΓΥΗΤΡΙΑ?Η ΜΗΠΩΣ ΔΕΝ ΤΟ ΕΒΑΛΕ ΥΠΟΘΗΚΗ? ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ..ΠΩΣ ΘΑ ΤΑ ΔΩ ΟΛΑ ΑΥΤΑ?

 52. NEOGYTOS ALFREDOY said,

  ΓΙΑ ΣΑΣ Η [ ΠΡΟΤΗ ΚΑΤΗΚΙΑ ] H KATHKIA MOY APOTELITE APO 4 DIAFORETIKA TEMAXEIA [ KOSTANIA ] H TRAPEZA DEN MOY EDOSE POTE TO POSON [ 145.000 ] pote DEN YPOGRACA —- SYNBASH DANEIOY H EIMAI EGGYHTHS –DEN EGINEN EXTIMHSH TON TEMAXEION POY TA KOTSIANIA KAI TA 4 MAZEI GRAFOYN 25 LIRES —OSO GIA ASFALIA PIROS SISMOY H TRAPEZA DEN MOY EKANE –META APO 5 XRONIA EGINEN PROTASI ASFALIAS H ASFALISTIKH EGRAPSE TO 1 TEMAXEIO KAI OXI KAI TA TESERA KAI THN PROTASH DEN THN [ YPOGRAPSA ] EGO THN YPOGRAPSE ALLOS KAI FERI TO ONOMAMOY -GIA 18 XRONIA HTAN SE AGNIA MOY –MOLIS TO EMAUA EPAUA [ EMORAGIKON EGGEFALIKON EPISODIO 100% ANAPIRIA –KATANGILA THN YPOUESH STHN ASTYNOMIA T,A,E, H ASTYNOMIA ZITAI TA EGGRAFA POY ANAFERA PIO PANO ALLA H [ TRAPEZA ] EPIKALITE OTI DEN EINAI DINATON O ENTOPIZMOS TON PIO PANO EGGRAFON ,,PERIMENO APANTISIN SAS T.L MOY 99105837 — PROSFATA DIAGNOSTI KAKOIUIS [ ONGGOS KARKINOY POY EINAI SE [ EJELIJI ] ANAMENO EINAI [ S O S ]

 53. NEOGYTOS ALFREDOY said,

  —-S O S

 54. Γειά σάς θελω νά βαλω υποθήκη το σπίτι μου στο χωριό και να πάρω δάνειο το ποσο που θα πάρω ποιο θα είναι? Βαση αντικειμενικής αξίας

 55. γεωργία said,

  Καλησπέρα ενδιαφέρομαι για αγορά πρώτης κατοικίας δίνω ενοίκιο 320 κ σκέφτομαι ότι με τα ίδια λεφτά περνώ σπίτι…1ον χρειάζεται να βάλω υποθήκη;2ον τι άλλο πρέπει να ξέρω;

 56. Πόπη said,

  καλημερα, θελω να ρωτησω αν συμφερει να αποπληρωσω στεγαστικο δάνειο και να γλυτωσω τους τόκους. Συγκεκρ. εχω υπόλ. δανείου κεφάλαιο 28.500 Ε και τόκους 11.500 Ε για τα επόμενα 15 χρόνια. με σταθερο επιτοκιο 4,20 %. Εαν τα πληρωσω τωρα τα 28 θα γλυτωσω τα 11. Με συμφερει ? δεν μου ειπαν κατι για ποινη. Ευχαριστω

 57. egli said,

  Γεια σας!Ενδιαφερομαι να παρω καταναλωτικο δανειο περιπου 10.000 ευρω,αλλα ειμαι ασχετη με τα επιτοκια(σταθερο η’ κυμαινομενο?) κτλ.Μπορει καποιος να με βοηθησει για να μην την πατησω?Μπορω να πληρωνω δοση μεχρι 300 ευρω τον μηνα…

 58. Ξέρει κανεις έχω στο όνομα μου με 0εισοδημα 2κατοικιες.και τα δυο με δάνειο,γίνεται η μια κατοικία να μεταβιβαστεί στον αδερφό μου το δάνειο δηλαδή.

 59. Aναστασιος said,

  Γεια σας,έχω ένα στεγαστικό κυμαινόμενο δάνειο πρώτης κατοικίας από το 2009 ύψους 90.000 ευρώ,η εμπορική αξία του σπιτιού τώρα είναι γύρο στα 125.000 ευρώ,επειδή θα μεταναστεύσω σε άλλη χώρα θέλω να πουλήσω το σπίτι να ξεχρεωσω την τραπεζα και να κρατήσω τη διαφορά (χρωσταω τωρα 72.000 ευρω).Τωρα με τα capital controls ξερω οτι δεν μπορω να ξεπληρώσω το δανειο,μπορω να πουλησω το σπιτι και να πληρωνω τη δοση μεχρι να φυγουν τα capital controls?

 60. Δημήτρης said,

  Γεια σας. Θα μπω κατευθείαν στο θέμα.
  Επίκειται να μπω εγγυητής σε δάνειο αποπεράτωσης κατοικίας της συζύγου, ύψους 50.000€.
  1) Επιλέγοντας ασφαλιστική εκτός της πρότασης της Τράπεζας, για τη βασική ασφάλεια πυρός-σεισμού που μου ζητάνε, τι κεφάλαιο ασφαλίζω? Το ποσό δανείου ή την αξία ακινήτου,120.000€ στη παρούσα φάση?
  2) Μου λένε ότι πρέπει να πάω τη μισθοδοσία μου (ως εγγυητής) στην τράπεζα αλλιώς δεν θα εγκριθεί. Ισχύει?
  3) Μου ζητάνε να πληρώσω τα έξοδα τεχνικού ελέγχου, νομικού κλπ αμέσως αφού γίνουν και δεν δέχονται να τα παρακρατήσουν από την εκταμίευση. Δεν έχω αυτό το δικαίωμα?
  Συγνώμη για την πληθώρα ερωτήσεων.
  Κατατοπιστικότατο το blog σου.Μπράβο

 61. Κωστας said,

  Μπορω να πουλήσω σπίτι με δάνειο …καμβά γίνει μεταβιβάσει δανείου στον αγοραστή ;; Ευχαριστω πολυ

 62. Κωστας said,

  Έχω πάρει στεγαστικό δάνειο 60.000σταθερο για 20 χρονια.Η είναι περίπου ,430 ,το μηνα θα μηναμπορουσα να το μετατρεψω σε κυμαινόμενο? Απο την τραπεζα μου λενε δεν γίνεται…

 63. Eleia said,

  Exo parei amaksi meso trapezas kai exo 6 xronia na katabalo tin miniaia dosi. Ti tha ginei sto mellon.

 64. chara said,

  kalispera ithela na ma8w an mporo na kano kapio stegastiko danio..
  ime 21 eton exw 2 pedia k perimeno trito k 8a i8ela na paro kapio danio gia na paroume spiti n figoume apo to enikio..pernoume voi8im apo to grafio evimerias k den exume oute kapio periousiako stixio..ti mporoume n kanume?

 65. αλεξ said,

  ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ ….ΕΧΩ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΓΓΥΗΤΗ ΤΟΥ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΡΟΒΩ ΣΕ ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΜΕ ΤΗΝ ΑΛΦΑ bank ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ…ΒΡΗΚΑ ΑΛΛΟ ΕΓΓΥΗΤΗ ΑΛΛΑ ΜΟΥ ΖΗΤΟΥΝ 200ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΩ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ…ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΛΕΨΙΑ…ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ?

 66. ΧΡΗΣΤΟΣ said,

  Καλησπέρα, έχω 2 επιχειρηματικά δάνεια σε καθυστέρηση. Η κοπέλα μου έκανε αίτηση για στεγαστικό δάνειο και έχει λάβει θετική προέγριση.
  θέλω να ρωτήσω εάν παντρευτούμε θα μας το δόση η Τράπεζα το δάνειο ή θα κολήσει στα δικά μου δυσμενή στοιχεία?

  ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΣΑΣ

 67. Eleni Kotseridou said,

  Ixa agorasi a-katoikia to 2001,gia 15 xronia,me danio palinostounton,plirona taktika.To 2008 geniuike i eggonoula mou me problimata igias,apo tote den plirosa.To 2016 mou stilan xarti apo trapeza,mou ipan na mazepso dikiologitika,ta mazepsa ke ta piga stin Efniki,ta stilan Afina,ke mou ipan perimene tin apantisi.To 2017 – 04-ua liji to simbolio.Ti ua gini-Ti kano ego topa apandiste mou parakalo.

 68. Eleni Kotseridou said,

  Piga stin trapeza Efniki ,parakalesa logo krisis na pliroso liga-liga,ke i apandisi itan olo to xreos+tokous na ta feris 20x.ebro mazemena.

  • Δημήτρης said,

   Καλησπέρα Ελένη. Δε ξέρω τι θα πει ο δημιουργός της σελίδας αλλά εγώ αν ήμουν στη θέση σου επειδή υπήρξα παλαιότερα θα έκανα τα εξής:
   1. Αίτηση στην τράπεζα για να πάρω πλήρη στοιχεία των οφειλών μου μέχρι τώρα
   2. Αίτηση για διακανονισμό της οφειλής (που μάλλον θα το απορρίψουν αν κρίνω από τα παραπάνω)
   3. Μίλα με ένα γνωστό σου δικηγόρο (όλοι έχουμε πιστεύω έναν) και ρωτά πως μπορείς να κάνεις διακανονισμό του χρέους

   Για οποιαδήποτε συζήτηση διακανονισμού εννοείται ότι πρέπει να έχεις ένα ποσό διαθέσιμο για καταβολή άμεση.
   Όλα τα παραπάνω εγγράφως απαραίτητα.
   Και φυσικά γίνεται μετά να μειώσεις και τη δόση σου, με φυσικό επακόλουθο την αύξηση των τόκων ( δε θα το συνιστούσα αλλά γίνεται). Ο εκφοβισμός στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις είναι συχνό φαινόμενο αν κατάλαβα καλά αυτό που έγραψες στο τέλος.

   • eleni kotseridou said,

    Спасибо.

 69. Ανώνυμος said,

  Sas efxaristo poli.

 70. Ανώνυμος said,

  τι γινεται οταν πεθαινει ο δανειοληπτης πρωτης κατοικιας ο οποιος πηρε δανειο 55 ετων. το δανειο εχει ασφαλεια αποπληρωμης?

 71. logomih said,

  καλημερα σας
  θα ήθελα να ρωτήσω για ένα δανειο του πατερα μου ο οποιος έχει φύγει εδω και εξι μηνες.
  θα μπορούσε να υπάρχει ασφαλεια ζωής δανείου μόνο στον εγγυητη και όχι στον πρωτοοφειλετη? θα μπορούσε να μην ασφαλήσουν έναν 60χρονο που πήρε δάνειο 70,0000ευρω το 2002 και να ασφαλήσουν μόνο τον εγγυητή που ήταν και μικρότερος?
  σας ευχαριστώ εκ των προτέρων

  • eleni kotseridou said,

   Καλιμερα σασ,μπορητε να μου απανδισετε παρακαλο,το Δανιο παλινοστουντον που
   8 χρονια πλιρονα,απο 2001 μεχρι 2008το,κε 8ο χρονια απο 2008το μεχρη σημερα
   2017 δεν εχο πληροση,κε τον Απρηληο μηνα τεληονη η προφεσμηα φετοσ,ο λογο
   Λεφτα.σ δεν περησεβουν Λεφτα,κε δεν φτανουν Λεφτα.Τη θα γηνη με εμενα,θα
   παρουν το σπιτη,1οτη κατοηκηα.

 72. Αναστασια μπαρακπυ said,

  Καλημερα ειμαι ανεργη και χρειαζομαι ενα δανειο γυρω στις 5.500 ευρω για να πληρωσω οτι χρωσταω και να παω να σπουδασω ονυχοπλαστικη και να μπορεσω να εξασφαλισω ενα μεροκάματο η φορολογικη μου ειναι μηδενικη και μενω σε δωρεαν παραχωρηση κατοικιας απο τον πατερα μου μπορει να εγκριθει ενα δανειο για αυτην την περιπτωση?


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: