Σεπτεμβρίου 27, 2010

Ψητό καλαμπόκι mexican style

Posted in Συνταγές του εργένη στις 11:58 μμ από perissos

Εάν δεν το έχεις προσέξει στη λαϊκή, είναι η εποχή που βγαίνουν τα καλαμπόκια. Μπορείς να βρεις φρέσκους κ λαχταριστούς κώνους, 4 ή κ 6 στο ευρώ. Ένα καλαμπόκι ψημένο στο γκριλ ή στα κάρβουνα είναι ό,τι πρέπει για να καταλαγιάσει η βραδινή λιγούρα. Με το πρόσφατο ταξίδι στην άλλη μεριά του Ατλαντικού, είχα την ευκαιρία να δω από 1ο χέρι πολλούς διαφορετικούς τρόπους σερβιρίσματος του καλαμποκιού. Ακολουθεί ο πλέον κολασμένος κατ’εμέ, εγγυημένο να σε κάνει να ξεχάσεις το σπαρτιάτικο καλαμπόκι-με-αλάτι-στο-χαρτί.

Οι ποσότητες είναι για 2 καλαμπόκια, αλλά πάντα “παίζουν” ελεύθερα, ανάλογα με τις ορέξεις.

 

Υλικά

Για το ψήσιμο

2 κώνοι καλαμποκιού (προφανώς!) καθαρισμένοι από τα φύλλα κ τυχόν “μαλλιά” που μένουν

αλάτι

μαργαρίνη (αν είναι μαλακή καλύτερα)

Για τη σως

1 κουτ. γλυκού μαργαρίνη (αν είναι μαλακή καλύτερα)

2 κουταλιές σούπας μαγιονέζα

1 κουταλιά σούπας χυμό λεμόνι

1/4 κουτ. γλυκού σκόνη τσίλι (κ πάπρικα κάνει, αλλά άλλη χάρη το τσίλι)

μερικές σταγόνες σάλτσα γούστερ

ψιλο-τριμμένο κίτρινο τυρί της αρεσκείας σου (όχι φέτα όμως. π.χ. γραβιέρα, παρμεζάνα, ρεγκάτο, γκούντα – εάν καταφέρεις κ το τρίψεις ψιλό,…)

αλάτι

 

Εκτέλεση

Αλείφουμε ελαφρά τα καλαμπόκια με λίγο βούτυρο (όχι υπερβολές, το κάνουμε να μείνει ζουμερό, όχι να παπαριάσει) κ ρίχνουμε λίγο αλάτι. Τα βάζουμε στο γκριλ κ γυρνάμε ανά τακτά διαστήματα να ψηθεί ομοιόμορφα.

Όσο ψήνονται, ετοιμάζουμε τη σάλτσα ανακατεύοντας σε ένα μπωλ όλα τα υλικά. Δοκιμάζουμε κ διορθώνουμε τη γεύση. Η σάλτσα πρέπει να είναι πικάντικη, λίγο ξυνή κ σίγουρα καυτερή.

Με το που βγουν ζεστά-καυτά τα καλαμπόκια από το φούρνο, απλώνεις αμέσως το μίγμα επάνω τους με ένα κουτάλι. Το αφήνεις λίγη ώρα να λιώσουν τα βουτυρομαγιονεζοτύρια κ να κάτσουν ανάμεσα στους σπόρους.

 

…κ μετά ορμάς!

Η εγγενής γλύκα του ψημένου άμυλου συνδυάζεται τέλεια με την έντονα πικάντικη σάλτσα.

Καλή όρεξη! 😉

Advertisements

2 Σχόλια »

  1. ΓΙΑΝΝΗΣ said,

    ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΝ ΔΟΚΙΜΑΣΑ . ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙΣ ΑΙΜΟΡΟΙΔΕΣ ΕΙ’Δ ΑΛΛΩΣ ΧΡΗΣΗΜΟΠΟΙΗΣΕ ΠΑΠΡΙΚΑ.

  2. Ανώνυμος said,

    Μεγάλε ακούγεται τέλειο. Πάρο.ο που δεν κάνει να φάω λιπαρά με βάζεις στον πειρασμό


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: