Φεβρουαρίου 24, 2010

Πρωινό: γρήγορο κ παρακμιακό

Posted in Άνεμοι κ Ύδατα, Συνταγές του εργένη στις 12:07 πμ από perissos

Γύρισα σπίτι απόψε με την κοιλιά να βλαστημάει τα δόντια μου, σαν την αρκούδα την άνοιξη, ένα πράγμα. Καθώς δεν υπήρχε κ πολύς χρόνος είπα να φάω 2 αυγά, breakfast-style. Πραγματικά, είχα πολύ καιρό να φάω αυγά. Η γεύση σε συνδυασμό με την τιτανοτεράστια πείνα μου έφεραν πίσω αναμνήσεις, οπότε καθώς χωνεύω ας σου γράψω εδώ 2 λόγια για το πώς κ τι.

 

Ας ξεκινήσω λέγοντας πως ο τέλειος συνδυασμός γεύσεων για πρωινό είναι για εμένα οι εξής 3: αυγό –κατά προτίμηση σε ομελέτα, τομάτα, χυμός πορτοκάλι. Δεν ξέρω πώς κ πού απέκτησα αυτούς τους δυτικοευρωπαϊκούς κάλυκες στη γλώσσα μου, αλλά η ουσία είναι μία: ψοφάω για αυτό το πρωινό. Ένας λόγος παραπάνω είναι γιατί κολλάει τέλεια μετά από εκείνες τις ιδιαίτερα “εξουθενωτικές” νύχτες, όπου το σώμα ζητάει να αναπληρώσει εδώ κ τώρα τις πρωτεΐνες που συνεισέφερε. 😉

Δυστυχώς ή ευτυχώς η ομελέτα έχει διαδικασία κ, αν είσαι με στομάχι καταβόθρα κ μικρό τηγάνι, μπορεί να χρειαστεί να βάλεις κ 2η κ, γενικά, να περάσει αρκετή ώρα από τη στιγμή που είπες με λάγνο ύφος “Επιστρέφω, μωρό μου”. Επιπλέον, θέλει μαχαιροπήρουνο κ είναι λίγο δύσκολο να τη βολέψεις στο κρεβάτι, πρέπει να σηκωθείς.

Enter scrambled eggs. Πιο απλά, εξίσου γευστικά κ το κυριότερο το αποτέλεσμα μπορείς να το “χειριστείς” με γυμνά χέρια. Η βασική τεχνική είναι εδώ, από το μέγα δάσκαλο Γόρδονα. Η δική μου παραλλαγή (λιγότερο ραφιναρισμένη, χωρίς ξινή κρέμα κ με έμφαση στην ποσότητα, καθότι φαγανός) έχει ως εξής:

 

Υλικά για 2 μερίδες

2 αυγά μεγάλο μέγεθος

1 μέτριο κρεμμύδι πολύ ψιλοκομμένο

μπέικον/ζαμπόν/κάτι-τέτοιο-τέλος-πάντων ψιλοκομμένο

τυρί (γκούντα/καπνιστό/ό,τι-παχύ-τυρί-σου-κάνει-κέφι) σε μικρά κυβάκια ή τριμμένο

λάδι

μαύρο ψωμί ολικής άλεσης

βούτυρο (αγελάδος ή μαργαρίνη, ό,τι βρίσκεται)

1 τομάτα σε ροδέλες ή τοματάκια στα 4

μαϊντανός ψιλοκομμένος

 

Εκτέλεση

Έχουμε όλα τα υλικά at arm’s reach καθώς τα αυγά γίνονται γρήγορα μεν, αλλά μόνο με την αμέριστη κ συνεχή προσοχή μας δε.

Κόβεις μερικές φέτες από το ψωμί. Εάν έχεις τοστιέρα ΟΚ, αλλιώς ανάβεις το γκριλ της κουζίνας κ το αφήνεις να ζεστάνει. Βάλε μέσα στο φούρνο κ το ταψί στο οποίο θα ψήσεις τις φέτες να ζεσταίνει κ αυτό, αλλά άδειο. Μπορείς εάν θες να τις περάσεις λίγο βούτυρο, αλλά όσο πιο καλό το ψωμί τόσο λιγότερη πιθανότητα να καεί. Είναι σημαντικό να βάλεις ένα συμπαγές ψωμί ώστε να αντέξει στο βάρος από τα αυγά στο πιάσιμο. Από την άλλη η ξινούτσικη γεύση του ολικής άλεσης ταιριάζει μια χαρά με τα αυγά.

Ανάβεις το μάτι σε μέτρια θερμοκρασία κ βάζεις 1 κατσαρολίτσα (όχι τηγάνι). Ρίχνεις λίγο λάδι κ το κρεμμύδι κ το τσιγαρίζεις ανακατεύοντας συνεχώς να μη μαυρίσει. Όταν πάει να γίνει, ρίχνεις μέσα κ το κρεατικό να ζεσταθεί κ αυτό κ να βγάλει άρωμα. Εάν είναι μπέικον το ρίχνεις λίγο νωρίτερα να ψηθεί, εάν είναι γαλοπούλα λίγο αργότερα να μην καεί.

Χαμηλώνεις τη φωτιά στο ελάχιστο κ ρίχνεις μέσα τα αυγά(*). Αρχίζεις να ανακατεύεις συνεχώς. Δεν πειράζει εάν δεν έχεις σπάτουλα, όπως στο βίντεο. Κ ένα κουτάλι κάνει, αρκεί να δίνεις ιδιαίτερη βάση στο να “ξύνεις” τις γωνίες κ τον πάτο της κατσαρόλας. Βασικά, αυτό που κάνεις είναι να δίνεις 1 μάχη με το χρόνο, ώστε να κάνεις τα αυγά ένα όσο γίνεται ομοιογενές μείγμα πριν προλάβει τα ασπράδι να πήξει. Το κόλπο με το να τραβάς προσωρινά την κατσαρόλα από τη φωτιά είναι για αυτό ακριβώς: για να σου δώσει λίγο παραπάνω χρόνο. Το ζητούμενο είναι, τελικά, να μη βλέπεις πουθενά υγρό ασπράδι ή κρόκο, δηλ. άψητο.

Όταν βάλεις μέσα τα αυγά είναι καλή στιγμή για να ρίξεις κ το ψωμί στο φούρνο ή την τοστιέρα. Ο λόγος που έβαλες το ταψί/λαμαρίνα να ζεσταίνει από πριν είναι για να εμποδίσει το ψωμί να βγάλει υγρασία από την κάτω μεριά κ να γίνει κριτσανιστό από τη μία κ παπαριασμένο από την άλλη. Βάλε το ταψί στις πάνω σχάρες.

Όταν δεις ότι τα αυγά πάνε να γίνουν, είναι η ώρα να ρίξεις μέσα το τυρί κ ένα κομμάτι βούτυρο (στο μέγεθος ενός κύβου Knorr)(&). Ανακατεύεις με ακόμα μεγαλύτερη ζέση για να πάνε παντού κ να μην κολλήσει το τυρί. Τώρα πια πρέπει να έχεις ένα ομοιόμορφο κ σχετικά βελούδινο “πουρέ”. Είναι στο χέρι σου να ρυθμίσεις πότε θα ρίξεις μέσα τα τυριά (εάν τα αυγά είναι βελούδινα ή πιο στεγνά) για να ρυθμίσεις κ την υφή του τελικού μείγματος ανάλογα με τα γούστα σου. Δοκιμάζεις, καρυκεύεις, ξαναδοκιμάζεις κ περνάς στα πιάτα.

Βάζεις από κάτω 1-2 φέτες ψωμί, πάνω από κάθε φέτα μία καλή δόση από το μυρωδάτο μείγμα, 1 ροδέλα τομάτας ή κομμένα τοματάκια κ λίγο μαϊντανό για γαρνίρισμα. Γεμίζεις κ 2 ποτήρια χυμό (απαραίτητα!) κ επιστρέφεις περήφανος κουβαλητής(#) στο κρεβάτι. Επικουρικά, μπορείς να ρίξεις έξτρα φέτες στη λαμαρίνα να ψηθούν κ αυτές κ να τις φέρεις σε ένα άλλο πιάτο μαζί με ένα βαζάκι μερέντα/μέλι/μαρμελάδα/όλα-τα-παραπάνω για να μείνεις με τη γλύκα. Η πρωινή ευωχία θα σε ναρκώσει λίγο σαν το φίδι, αλλά θα σε προετοιμάσει όπως πρέπει για τους πρωινούς γύρους. 😉

Καλή όρεξη!

 

 

(*) Αναρωτιόμουν εάν θα έπρεπε να διευκρινήσω ότι πρώτα τα σπας κλπ κλπ. Τελικά, αποφάσισα να το αφήσω έτσι για να δω εάν παραπονεθεί κανείς ότι ήταν κριτσανιστό το πρωινό του. 

(&) Είναι επίσης καλή στιγμή να ρίξεις κ μία ματιά στο ψωμί κ να το γυρίσεις να ψηθεί από την άλλη.

(#) Ή κ κουβαλήτρια, κ αυτό παίζει. Δεν κάνουμε διακρίσεις σε αυτό το μπλογκ…

Advertisements

3 Σχόλια »

  1. papo said,

    οι άγγλοι το λένε και brunch!! 😉

  2. Mamouli said,

    Υποκλίνομαι σε αυτό το post για τρεις λόγους:

    1. Λατρεύω (κυριολεκτικά όμως) τα αυγά. Σε οποιαδήποτε μορφή και αν είναι αυτή. Μπορώ να φάω δεκάδες (και θα το έκανα καθημερινά αν δε σκεφτόμουνα ότι η χοληστερίνη μου θα πάει στα ύψη).

    2. Παρότι πολύ καλή μαγείρισσα (γιατί να μην το παινευτούμε άλλωστε;) δεν είχα καταφέρει ποτέ να κάνω πετυχημένα scrambled eggs (που, btw, είναι τα αγαπημένα μου αυγά και για να τα απολαύσω πρέπει να τρέχω σε ξενοδοχεία που προσφέρουν πρωινό – και που φυσικά ο εκάστοτε τον οποίο κουβαλάω μαζί μου βρίζει που τον ξύπνησα το αξημέρωτο Κυριακή πρωί -γιατί και αυτά τα ξενοδοχεία δε μπορούν να σερβίρουν μέχρι τις 12. Θα τους πέσει ο κ…!- για να φάω εγώ τα αυγά μου!)

    3. Που μετά από μία εξοντωτική βραδυά, έχεις το κουράγιο να πας στην κουζίνα και να μαγειρέψεις!

  3. perissos said,

    Ευχαριστώ για τα σχόλια.

    @ papo: Οι Έλληνες πώς λες να το βαφτίσουμε;
    @ mamouli: Ελπίζω να σε τσίγλησε το ποστ για να κάνεις 1-2 μερίδες 🙂


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: