Νοέμβριος 24, 2009

Ανάβοντας το τζάκι

Posted in Άνεμοι κ Ύδατα, Σπίτι μου, σπιτάκι μου στις 2:57 μμ από perissos

Τις προάλλες με το που μπήκα στην πολυκατοικία με πήρε μια απίστευτη κάπνα. Για μια στιγμή ανησύχησα μήπως είχε πάρει φωτιά κάνα σπίτι, αλλά από τη μυρωδιά ξύλων κατάλαβα τι είχε γίνει. Κάποιος ένοικος θα πήγε να εγκαινιάσει το τζάκι του κ αντί να ζεσταθεί, γέμισε την πολυκατοικία καπνό. Για να είχε τόσο καπνό έξω, ούτε θέλω να σκέφτομαι πώς θα ήταν μέσα στο σπίτι του.

Χωρίς να είμαι κανένας ειδήμονας στο θέμα “άναμμα φωτιάς”, σκέφτηκα να γράψω εδώ 2-3 συμβουλές οι οποίες με βοήθησαν να λύσω το πρόβλημα “καπνός στο τζάκι” (αφού κατάπια το μερτικό μου από ιπτάμενα σωματίδια). Ίσως να τις διαβάσει κ ο ένοικος κ να μη μας ξαναπνίξει στον καπνό σα μελίσσι(%). 

 

Λοιπόν, θα αναφερθώ στο άναμμα φωτιάς για ζέσταμα ή εφέ, όχι στο άναμμα φωτιάς για ψήσιμο. Το 2ο δε με έχει απασχολήσει ως τώρα, οπότε δεν έχω άποψη. Για μία επιτυχημένη φωτιά, εκτός από τζάκι, χρειαζόμαστε…

 

Ξύλα

Προτίμησή μου είναι να παίρνω ξύλα από ξυλαποθήκη, παρά από σ/μ ή βενζινάδικο. Τέτοιες θα βρεις πάμπολλες σε λεωφόρους των προαστίων (π.χ. λεωφ. Λαυρίου).

Από τα δάφορα ήδη ξύλων προτιμάω ελιά κ λιγότερο πεύκο. Το πεύκο (ανοιχτόχρωμο μπεζ) αφήνει μία ευχαριστη μυρωδιά ρητίνης, αλλά αρπάζει γρήγορα κ πρέπει να έχεις το νου σου. Αντίθετα η ελιά (σκούρο καφέ-γκρι) έχει μεν μια πιο βαριά, “χωριάτικη” μυρωδιά όταν καίγεται, αλλά κρατάει περισσότερη ώρα. Η δρυς είναι ακόμα πιο συμπαγής κ καίγεται πολύ αργά για τα γούστα μου.

Εάν έχω εγώ τη δυνατότητα να διαλέξω τα ξύλα, τότε προσπαθώ να βάλω περισσότερες πελεκούδες(*) παρά κορμό κ ρίζες(#). Η φωτιές στο τζάκι μου έχουν ορίζοντα ζωής λίγων ωρών (από την ώρα που θα γυρίσω το βράδυ μέχρι να κοιμηθώ), οπότε θέλω να μην έχει μείνει κάτι άκαυστο ως τότε. Εάν προσανατολίζεσαι προς ολοήμερες, χριστουγεννιάτικες φωτιές, να ψήσεις τον Άη Βασίλη, τότε ρυθμίζεις την αναλογία αντίστοιχα.

Δες φώτο από ξύλα εδώ.

 

Δαδί

Προτίμησή μου είναι να ανάβω με “φυσικά μέσα”. Όχι χτυπώντας πέτρες για να πεταχτούν σπίθες, αλλά αποφεύγοντας τα τεχνητά προσανάμματα με ό,τι χημικά αυτά περιέχουν. Για αυτό το σκοπό, βρίσκω χρήσιμο το δαδί. Το δαδί είναι μικρά κομμάτια ρητινούχου ξύλου, το οποίο αρπάζει εύκολα. Πωλείται με τη σακούλα (εγώ το παίρνω κάπου 10ε τη μεγάλη-μεγάλη).

 

Σίτα

ΜΗ ΔΙΑΝΟΗΘΕΙΣ να ανάψεις φωτιά εάν δεν έχεις μία σίτα η οποία να καλύπτει όλο το μήκος του τζακιού. Enough said!

 

Αξεσουάρ

Ναι, αυτά τα σιδερικά δίπλα από το τζάκι δεν είναι μόνο για μόστρα, χρειάζονται κ όλας. Αν κ τα χρώματα είναι γούστα του καθενός, πιστεύω πως

 • μόνο το μαύρο δε μαυρίζει στη φωτιά, όλα τα άλλα ναι,άσχετα πόσο ανοξείδωτα (λένε ότι) είναι
 • ή παίρνεις καλαθάκι για τα εργαλεία, ή βάζεις κάθε τόσο σκούπα για τις στάχτες κάτω από την “κρεμάστρα”.

 

Μερικοί κανόνες (που ίσως τους ξέρεις)

 • Η φωτιά παίρνει οξυγόνο από κάτω, διώχνει τα καυσαέρια κ τον καπνό από πάνω. Για να πάρει αέρα από κάτω πρέπει να υπάρχει κενό, δηλ. μη στοιβιάζεις τα ξύλα.
 • Ο καπνός είναι μικρά σωματίδια. Για να πάει προς τα πάνω, πρέπει να υπάρχει ισχυρό ανοδικό ρεύμα, άρα θερμότητα, άρα φλόγα (τουλάχιστον στην αρχή).
 • Η στάχτη είναι εχθρός της φωτιάς, γιατί εμποδίζει τον αέρα να κυκλοφορεί. Καθάρισε το τζάκι από παλιές στάχτες πριν ανάψεις.
 • Έχε ένα παράθυρο ελάχιστα ανοιχτό κάπου στο ίδιο δωμάτιο με το τζάκι. Θα δημιουργηθεί ανοδικό ρεύμα πιο εύκολα.
 • Το ξύλο καίγεται πιο γρήγορα όταν η φλόγα το γλύφει παράλληλα με τα “νερά” του.
 • Η φλόγα καίει με το κίτρινο τμήμα της (sorry, δε βρήκα άλλο τρόπο να το εκφράσω)
 • Το ξύλο δεν είναι βενζίνη. Ανάβει αφού έχει χάσει την υγρασία του κ αφού έχει ανέβει η θερμοκρασία του.
 • Το χαρτί προκαλεί αχρείαστο καπνό κ στάχτη.
 • Ποτέ μα ποτέ δε ρίχνεις νερό στη φωτιά, αλλιώς όλο το οικοδομικό τετράγωνο θα πνιγεί στον καπνό. Εάν πρέπει σώνει κ καλά να σβήσεις τη φωτιά εδώ κ τώρα, τότε μόνο με λεκάνη, γεμάτη με αρκετό νερό ώστε να σκεπάσει κ το πιο μεγάλο κομμάτι ξύλο. Βουτάς μέσα τα ξύλα κ τα κρατάς για αρκετά δευτερόλεπτα να ψοφήσουν, τα άτιμα. Κ εδώ θα υπάρξει καπνός, αλλά λιγότερος.

 

Άναμμα

Αφού, λοιπόν, έχεις προμηθευτεί τα αναγκαία, για μία φωτιά η οποία θα σε ζεστάνει για 2-3ω, μέχρι να μείνουν μόνο κάρβουνα, θέλεις:

 • 3-4 κομμάτια ξύλο, πάχους από όσο είναι ο βραχίονας έως όσο είναι η γάμπα σου κ μήκους περίπου όσο είναι ο βραχίονάς σου. Προφανώς, αυτά τα metrics δεν ισχύουν εάν είσαι πυγμαίος ή δεινόσαυρος.
 • ~8–10 κομμάτια δαδί

Βάζεις το ένα κομμάτι ξύλο κάτω (ένα σχετικά χοντρό), στο βάθος του τζακιού, παράλληλα με το άνοιγμα κ τα άλλα 2-3 να ακουμπάνε επάνω σε αυτό, να σχηματίσεις μία μικρή πυραμίδα. Στο κέντρο της πυραμίδας, στον κενό χώρο, βάζεις 3-4-5 κομμάτια δαδί κ αυτά σε μία δική τους, μικρή πυραμίδα. Παίρνεις το πιο μικρό κομμάτι δαδί, το ανάβεις κ το βάζεις κάτω από τα άλλα.

IMG_0462

Εάν τα έχεις τοποθετήσει σωστά, οι κίτρινες φλόγες από τα δαδιά που θα αρπάξουν αμέσως θα αρχίσουν να γλύφουν τα κούτσουρα. Σύντομα η φωτιά θα τριζοβολάει, οπότε κ το 1ο στάδιο τελείωσε: αναπτύσσεται αρκετή θερμότητα κ παίρνει τον αρχικό καπνό προς τα επάνω. Εάν οι φλόγες δεν τυλίγουν αρκετά καλά τα κούτσουρα, τότε κάνεις μικρές διορθώσεις.

IMG_0465

Τα υπόλοιπα κούτσουρα/δαδιά μπορείς να τα βάλεις σε 1 γωνία του τζακιού, αρκετά μακριά ώστε να μην ανάψουν κατά λάθος, αλλά αρκετά κοντά ώστε να ζεσταθούν κ να είναι ετοιμοπόλεμα, όταν τα χρειαστείς.

 

Συντήρηση

Από εκεί κ μετά, για να διατηρήσεις τη φλόγα ή για να εμποδίσεις ένα ξύλο να βγάλει καπνό, κάνεις κάτι από τα ακόλουθα:

 • γυρίζεις το ξύλο με το κομμάτι που καπνίζει προς το μέσα μέρος της φωτιάς, ώστε να παρασέρνεται ο καπνός πιο εύκολα
 • βάζεις άλλο ένα κομμάτι δαδί κάτω από τα κούτσουρα να πετάξει φλόγα
 • εάν η μία όψη του κούτσουρου που σβήνει έχει καρβουνιάσει, το γυρίζεις ώστε η φλόγα να μπορέσει να αγκαλιάσει κ τη μέχρι τώρα άκαυτη πλευρά του

Μετά από περίπου 2 ώρες συνεχούς φλόγας, το τζάκι θα έχει αρκετή θερμότητα κ ερυθροπυρωμένα κάρβουνα ώστε να κάνεις ένα από τα ακόλουθα 2:

 • να ρίξεις κ άλλα κούτσουρα μαζί με κάνα δαδί να συνεχίσει να καίει
 • να γυρίσεις κ τις τελευταίες άκαυτες πλευρές των ξύλων προς τα μέσα, να καούν κ αυτές κ να αφήσεις τη φωτιά να σβήσει μόνη της. Η θερμότητα θα σιγουρέψει ότι ακόμα κ να υπάρξει καπνός, αυτός να πάει επάνω. 

 

Καλά ανάμματα! 🙂

 

(*) Πελεκούδα: Ξύλο από κλαδί, με πάχος όσο περίπου ο βραχίονάς σου. Το ξεχωρίζεις καθώς γύρω-γύρω έχει φλούδα. Στις φώτο από ξύλα, η πάνω αριστερά είναι πελεκούδες ελιάς.

(#) Κορμός/ρίζα: Πιο συμπαγές κ με περισσότερη υγρασία, ανάβει δύσκολα κ κρατάει περισσότερο. Το ξεχωρίζεις, καθώς έχει φλούδα σε ένα τμήμα του ή κ καθόλου.

(%) Δεν πιστεύω να λαμπαδιάσεις το σπίτι σου κ μετά να κυνηγάς εμένα, ε; Μεγάλα παιδιά είμαστε… 😉

Advertisements

14 Σχόλια »

 1. papo said,

  αυτοί είναι οι πραγματικοί μεγιστάνες….έτσι!

 2. Katerina said,

  Σε ευχαριστω πολυ για τις υπεροχες κατανοητες συμβουλες ,σχετικα με το αναμμα του τζακιου. Πιστευω οτι ειναι ταλεντο να μπορει καποιος μεσα απο τις λεξεις να αναπαραγει εικονες. Και εσυ τα καταφερες.Με τις εικονες δε που προσεθεσες ολοκληρωσες την τελετη διαδικασιας του αναμματος της φωτιας.
  Λιγος καπνος μου ξεφυγε ,ισως να εχει να κανει και με την κατασκευη του τζακιου και τον αερα που φυσα.

 3. perissos said,

  Γεια σου, Κατερίνα,
  Χαίρομαι που σου φάνηκε χρήσιμο το post.
  Λίγος καπνός ξεφεύγει σε όλους, ιδίως εάν βρίσκεσαι στα κάτω πατώματα κ η φλόγα πρέπει να ζεστάνει αρκετή καμινάδα με κρύο αέρα.
  Απλά πρόσθεσε παραπάνω δαδί στην αρχή, για να πεταχτεί πιο έντονη αρχική φλόγα.

 4. […] 11:51 μμ από perissos Έγραφα λίγο καιρό πριν σχετικά με το άναμμα φωτιάς για εφέ. Να, λοιπόν, που σήμερα είχα την ευκαιρία να σχοληθώ […]

 5. anastasia said,

  εδω και ενα χρονο οταν αναβουμε το τζακι μυριζει κατι ολα το σπιτι.
  δηλαδη απο την πρωτη μερα που το αναψαμε μυρισε σαν κατι καμενο.ξερει καποιος τι μπορει να ειναι?

  • perissos said,

   Καλημέρα Αναστασία. Τι εννοείς όταν ανάβεις το τζάκι μυρίζει καμμένο;
   Δεν καις ξύλα; Λογικό δεν είναι να μυρίσει το σπίτι (ευχάριστα, κατά τη γνώμη μου);

   Εάν τώρα εννοείς ότι μυρίζει κάτι άλλο καμμένο (π.χ. πλαστικό), τότε, αν μπορείς, βεβαιώσου ότι:
   * δεν μυρίζει κάποιος συνθετικός αρμός στο τζάκι ή δεν έχουν ξεχάσει οι χτίστες κάνα φελιζόλ να εξέχει πουθενά
   * δε χρησιμοποιείς συνθετικά προσανάμματα καθώς έχουν μέσα ό,τι χημικό μπορείς να φανταστείς. Το δαδί φτάνει κ περισσεύει

   Εάν πάλι αναφέρεσαι σε καπνό, τότε πιστεύω ότι οι πιο πάνω οδηγίες φτάνουν. Στη χειρότερη περίπτωση που ο καπνός πάντα ξαναγυρνά μέσα ό,τι κ να κάνεις, ίσως φταίει η κατασκευή της καμινάδας κ χρειαστεί να βάλεις κάποια φτερωτή στην κορυφή της.

 6. maria said,

  Καλησπέρα,
  Μετακόμισα πρόσφατα και θέλω να αρχίσω να χρησιμοποιώ το τζάκι. Δεν έχω καθόλου εμπειρία από τζάκια, οπότε οι συμβουλές που διάβασα εδώ είναι πάρα πολύ χρήσιμες. Έχω όμως κάποιες απορίες: αγόρασα προστατευτική σίτα και μαντεμένια εξαρτήματα, όμως τελικά η σίτα δεν καλύπτει όλο το τζάκι καθώς είναι σε γωνία και σχηματίζει καμπύλη. Η σίτα λοιπόν αφήνει γύρω στους 15 πόντους από κάθε πλευρά. Πόσο μεγάλο πρόβλημα είναι αυτό; Είναι δηλαδή άχρηστη η σίτα αυτή;
  Επίσης, η σίτα πρέπει να καλύπτει το τζάκι όσο είναι αναμμένο; Όσοι από τους γνωστούς μου που ρώτησα μου είπαν ότι η σίτα δεν πρέπει να καλύπτει το τζάκι όσο είναι αναμμένο.
  Ευχαριστώ!

  • perissos said,

   Καλησπέρα Μαρία.
   Ο σκοπός της σίτας είναι να εμποδίζει σπίθες από τα ξύλα που καίγονται (π.χ. αν είναι κούφια από τερμίτες) να πεταχτούν προς τα έξω.
   Το ότι αφήνει κενό δεν είναι κ για θάνατο, αν ανάβεις τη φωτιά σου στο κέντρο κ βάθος της εστίας. Απλά πάντα έχεις το νου σου.
   Το οποίο κ μας φέρνει στο επόμενο ερώτημα: η σίτα κόβει λίγη από τη λαύρα που εκπέμπει το τζάκι.
   Οπότε εάν είσαι κοντά στο τζάκι κ βλέπεις τη φωτιά τότε μπορείς να μην έχεις τη σίτα μπροστά. Αν όμως σκοπεύεις να ασχοληθείς με κάτι άλλο κ να απομακρυνθείς, βάλε την οπωσδήποτε να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο.

   • maria said,

    @perissos

    Ευχαριστώ πολύ!

 7. βασω said,

  ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΘΕΛΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΤΖΑΚΙΑ,ΔΕΝ ΕΧΩ ΑΛΛΑ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΟΙ ΣΤΗΝ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΒΓΟΥΜΕ ΣΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΑ ΩΡΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΓΙΑΤΙ Η ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΠΝΥΚΤΙΚΗ.ΕΠΙΣΗΣ ΨΑΧΝΩ ΝΑ ΒΡΩ ΕΝΑ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΚΑΛΥΨΩ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΟΡΤΑΣ ΤΗΣ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΜΟΥ ΠΟΥ ΠΕΡΝΑΕΙ Η ΜΥΡΩΔΙΑ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΜΥΡΙΖΕΙ ΟΛΗ Η ΣΚΑΛΑ.ΕΧΕΤΕ ΚΑΠΟΙΑ ΛΥΣΗ ΝΑ ΜΟΥ ΔΩΣΕΤΕ?ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

  • perissos said,

   Τι να σου πω Βάσω. Πραγματικά δεν έχω απάντηση σε αυτό :-/

 8. tzaki said,

  με όλο το θάρρος, θα μπορούσατε να ρίξετε και μια ματιά στην ιστοσελίδα που έχω και είμαι σίγουρος οτι θα σας λυθούν οπορείες!
  Απευθύνομαι αποκλειστικά στους αναγνώστες γιατί η αρθρογράφος δε νομίζω οτι χρειάζεται τίποτα! Το μόνο που έχω να πω σαν ειδικός, είναι πως τα ξύλα παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο στη μυρωδιά που βγάζει το τζάκι. Όταν ο κόσμος αγοράζει πολύ ακριβό τζάκι και πολύ φθηνά ξύλα, είναι σαν να πέρνει μερσεντές και να βάζει .. νερό στο ντεπόζιτο!

  φιλικά

 9. αγγελο said,

  Γεια σου με λένε Άγγελο

  Ευχαριστώ πολύ

  οι συμβουλές σου είναι σωστές και χρήσιμες και κατανοητές

 10. Ανώνυμος said,

  8 με 10 δαδια που λες χρησιμοποιούμε Τσικνοπέμπτη για 10 15 κατσίκια περίπου…αστειεύομαι…απλά πιστεύω πως μετά από μερικές φορές που θα έχεις μάθει και βάζοντας για αρχή οξιά η κάποιο ξύλο που πέρνει εύκολα χρειάζεσαι πολύ λιγότερο προσάναμμα…και επιλέγουμε τα πιο λεπτά μας ξύλα για αρχή…θελουμε αυτά να γίνουν κάρβουνο για τα επόμενα και όχι τα δαδια που ειναι και πιο ακριβά…φιλικα


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: