Ιουλίου 2, 2009

Τακτοποίηση; Όχι, ευχαριστώ!

Posted in Ελληναράδες, Σπίτι μου, σπιτάκι μου στις 1:54 μμ από perissos

Άκουγα σήμερα το πρωί στο ραδιόφωνο τους γνωστούς 2 επαΐοντες οι οποίοι είχαν ενθουσιαστεί με την προοπτική. Διαβάζω κ στην Καθημερινή εδώ κ εδώ.

Ώστε, λοιπόν, αποφασίστηκε να τακτοποιηθούν οι ημιυπαίθριοι, τα κλεισμένα γκαράζ κ ποιος ξέρει τι άλλο. Ίσως με την τακτοποίηση να περπατήσουν κ οι ανάπηροι, να δουν κ οι τυφλοί, ε;

Μη μασάς!!!

Μην είσαι κατσίκι κ πας να πληρώσεις το κουτοπόνηρο νταβατζιλίκι.

Ας δούμε γιατί:

  • Η κουτοπονηριά αρχίζει από το wording της διάταξης. Τακτοποίηση κ όχι νομιμοποίηση. Τα ρούχα στο συρτάρι τα τακτοποιείς. Τα κατσαρολικά στο ντουλάπι τα τακτοποιείς. Αν είσαι κάγκουρας, «τακτοποιείς» κ κάνα γκομενάκι 🙂 Αλλά το παράνομο δεν το τακτοποιείς! Ή κάνεις τις κινήσεις σου κ το νομιμοποιείς, ή το αφήνεις στην ησυχία του. Υπάρχει κάπου κάποια εγγύηση ότι στο μέλλον δε θα ξαναθεωρηθεί ατακτοποίητο; Ε; Ε;
  • Από τη στιγμή που κάτι δεν γίνεται τελεσίδικα νόμιμο, όλα τα άλλα περί τακτοποίησης, ανοχής κ πέη μπλου είναι γτπ! Σε αυτήν εδώ την περίπτωση, η τακτοποίηση μεταφράζεται σε νταβατζιλίκι. Η κυβέρνηση, για να αποφύγει τη χρεωκοπία, σου πουλάει προστασία από τον ίδιο της τον εαυτό. «Πλήρωσέ με τόσα για να συνεχίσεις να είσαι παράνομος με την ησυχία σου». Μεγάλε μου, αφού αποφάσισες ότι είμαι παράνομος κ καλά, μπορώ να συνεχίσω να είμαι κ τσάμπα.
  • Οι κάθε λογής νταβατζήδες της νύχτας συνεχίζουν να υφίστανται κ να βγάζουν χρήματα επειδή στηρίζονται στην υπαρκτή απειλή: πλήρωσε ή στο καίω ή ακόμα χειρότερα. Εδώ ποια είναι η απειλή για να σου πάρει το νταβατζιλίκι; «Το πρόστιμο θα είναι πολύ μεγάλο». Ναι, πολύ ωραία. Έλα, βάλε το πρόστιμο, λοιπόν. Γιατί δεν το έβαζες τόσα χρόνια; Ή, ακόμα καλύτερα, γιατί δνε έρχεσαι να γκρεμίσεις την παρανομία; Ως γνωστόν, όμως, σκυλί που γαβγίζει… Ιδίως κρατικό.
  • Εάν δεν το ήξερες, στο νομικό σύστημα όλου του δυτικού κόσμου, ίσως κ του παγκόσμιου, ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας. Δηλ. δεν αρκεί να φαινεσαι ύποπτος, πρέπει να αποδειχθεί ότι είσαι κ όλας. Άρα το γεγονός ότι έχεις ημιυπαίθριο, δε σημαίνει ότι είσαι παράνομος, όπως πάνε να σε κάνουν να πιστέψεις. Ο ημιυπαίθριος είναι το ίδιο όπως κ ένα μπαλκόνι. Μήπως αυτό σημαίνει πως όποιος έχει χτίσει στην Ελλάδα είναι παράνομος; Όχι κ πάλι όχι! Όταν έχτισες/αγόρασες το σπίτι πέρασε (ή όφειλε να περάσει) πολεοδομικός ελεγχος ο οποίος κ πιστοποίησε ότι όλα είναι εντάξει. Άρα αυτή τη στιγμή είσαι νόμιμος!!! Όσον αφορά το κράτος, όλα είναι στη θέση τους. Για να πέσει πρόστιμο, θα πρέπει πρώτα να μεσολαβήσει κ άλλος έλεγχος από την πολεοδομία. Ε, ας έρθουν. Καθαρός ουρανός, αστραπές δε φοβάται.
  • Ίσως σκεφτείς κ «αν έρθουν»; Αξίζει να το ρισκάρω; Ας μιλήσουν οι αριθμοί, λοιπόν. Λένε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 1 εκατ/ριο ακίνητα με παράνομους ημιυπαίθριους στην Ελλάδα. Αν κ θεωρώ ότι είναι περισσότερα, ας μείνουμε σε αυτόν τον αριθμό. Ας πούμε επίσης ότι υπάρχουν 100 συνεργεία της πολεοδομίας τα οποία κάνουν ελέγχους (πολύ αμφιβάλλω!) κ ότι βλέπουν κατά μέσο όρο 10 σπίτια την ημέρα (ας μην ξεχνάμε κ το ραχάτι του δημοσίου!). Αυτό σημαίνει 1000 σπίτια την ημέρα. Με 1 εκ. σπίτια προς έλεγχο κ περίπου 200 εργάσιμες/έτος, αυτο σημαίνει 5 χρόνια για να ελεγχθούν όλα. 5 χρόνια, μόνο για όσα υπάρχουν κ μόνο εάν υπάρχουν 100 συνεργεία που δεν κάνουν άλλη δουλειά συνεχώς! Ένα θα πω: Μπουαχαχαχαχαχα!!!
  • Ως συνέχεια του προηγούμενου, σκέψου ότι με την υπάρχουσα κατάσταση στην πάρα πολύ καλύτερη μπορεί να εντοπιστεί ότι ο ημιυπαίθριος είναι κλειστός μετά από Χ χρόνια ασταμάτητων ελέγχων. Ενώ εάν πας να το δηλώσεις, στην ουσία ομολογείς ότι είσαι ένοχος κ καταγράφεσαι στα αρχεία της εφορίας/πολεοδομίας/… ως άμεσο, υποψήφιο θύμα για μελλοντικά χαράτσια-εκβιασμούς.
  • Κ πες ότι ήσουν άτυχος κ ήρθαν (σχεδόν αποκλειστικά μετά από καταγγελία κάποιου καλοθελητή). Κ ναι, ω θαύμα! έχεις κλειστό τον ημιυπαίθριο. Τι είναι πιο φτηνό; Να πληρώσεις το πρόστιμο ή να βάλεις έναν αλουμινά τσακ-τσακ να βγάλει τα αλουμίνια κ να τα βάλει ξανά αργότερα;
  • Έστω ότι τρως το πρόστιμο. Νομίζεις ότι πρέπει να περάσεις αμέσως από το ταμείο; Λά-θος! Υπάρχει ολόκληρη διαδικασία μέχρι να βγει απόφαση, κατά τη διάρκεια της οποίας έχεις τη δυνατότητα να κάνεις ένσταση. Όπου κάθε ένσταση σημαίνει 1-2 χρόνια καθυστέρηση μέχρι να εξεταστεί, με σοβαρή πιθανότητα να δικαιωθείς, ιδίως εάν έχεις προετοιμαστει καλά ή να βρεις άκρες στην πολεοδομία (τι πρωτότυπο!).
  • Νομίζεις ότι με την τακτοποίηση τελείωσες; Ε, όχι, λοιπόν! Γιατί πλέον αυτά τα τετραγωνικά, χωρίς να είναι πλήρως νόμιμα, «μπορούν να φορολογηθούν». Δηλ. εξισώνονται με όλα τα υπόλοιπα της κύριας κατοικίας κ από εκεί που είχες π.χ. να πληρώνεις φόρο για 60τ.μ., θα βρεθείς να πληρώνεις για 70-80-ξέρω-γω-πόσα.
  • Επειδή η ελληνική κοινή γνώμη τείνει να έχει τη μνήμη του χρυσόψαρου, να σου υπενθυμίσω ότι όλα αυτά τα τετραγωνικά των ημιυπαίθριων κ άλλων βοηθητικών χώρων ΔΕΝ είναι αφορολόγητα. Ούτε ήταν ποτέ! Κάθε άλλο, ακόμα κ στην αγορά 1ης κατοικίας, αυτά είναι τα τετραγωνικά που δεν εκπίπτουν κ που τα χρυσοπληρώνεις τη στιγμή που είσαι όλο έξοδα.

Ένα ολόκληρο σύστημα έχει αποφανθεί ότι το σπίτι που μένεις είναι νόμιμο 100% κ έχεις πληρώσει κ ξαναπληρώσει, φόρους, εισφορές, ΕΤΑΚ, χαρτόσημα, συμβολαιογράφους κ ένα σωρό άλλα @@ κ μύδια. Κ έρχεται τώρα να σου πει ότι είσαι de facto παράνομος;!;

Ε, εάν μετά από όλα αυτά, επιμένεις ακόμα να πληρώσεις το κερατιάτικο, τότε μπράβο τους! Σου αξίζουν…

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: