Ιανουαρίου 28, 2009

Ο Καλλιγούλας του IT

Posted in IT, Άνεμοι κ Ύδατα, Εργασία και χαρά, Ελληναράδες στις 12:41 μμ από perissos

Δεν μπορώ να μην το πω, απο τότε που το άκουσα με τρώει.

Αυτή η ιστορία έγινε σε εταιρεία IT, κάπου προς Μαρούσι μεριά. Καλεί ο Νο.2 ένα παλικάρι για την ετήσια αξιολόγηση κ την ανανέωση της σύμβασης (είναι μπλοκάκιας).

Κ τον αρχίζει

…η απόδοσή σου έχει πέσει…κ τι σου συμβαίνει…από τότε που γεννήθηκε το παιδί (πριν λίγο καιρό) έχεις λιγοστέψει τις ώρες (δηλ. δεν κάθεται πια 10+, αλλά 9)…το παιδί σε έχει ρίξει…είχες κ πολλές απουσίες με τον τραυματισμό (είχε γίνει πριν 2+ χρόνια κ πήγαινε γραφείο με τις πατερίτσες)…έχεις γίνει ακριβός…κ γιατί να μη φέρω κάποιον πιο φτηνό…ίσως να σκεφτόμασταν μείωση μισθού…κ να σε πάω σε άλλο τμήμα…αλλά πού να σε πάω που έχουν γεμίσει κ εκεί…λοιπόν, θα σου κάνω μία 4μηνη ανανέωση, δοκιμαστικά, κ βλέπουμε.

Το παλικάρι, λέει ο φίλος, σχεδόν έκλαιγε μετά.

Λένε πως πρέπει να είσαι πολύ λέρα για να κυβερνάς γαλέρα. Ε, κάποιοι το επιβεβαιώνουν αυτό στο ακέραιο. Αντί να του πει στα ίσια «μεγάλε, συγγνώμη, δύσκολοι καιροί, τέλος εδώ»(*) του έκανε αυτόν τον απίστευτο πόλεμο νεύρων, χτυπώντας τον στο αδύναμό του σημείο: το μωρό κ την ανάγκη που έχει τώρα. Κ όλα αυτά γιατί; Επειδή περνάμε κρίση κ δεν έχει έργα κ πρέπει να διώξει κόσμο; Όχι, επειδή αυτός είναι ένας διεστραμμένος τρόπος να κάνεις τον άλλο να νιώθει κ ευγνωμοσύνη που φέτος δεν του έκανες αύξηση. Επειδή ξέρεις ότι ο άλλος δε θα σηκωθεί επάνω να σε αρχίσει στα χαστούκια. Ίδια εταιρεία κ ίδια άτομα που πέρισυ έκανε διψήφιες αυξήσεις με χαμόγελα.

Κ όλα αυτά γίνονται την ίδια περίοδο που γίνεται κάτι άλλο παγκοσμίως πρωτότυπο σε αυτήν την εταιρεία(%).

Καλεί ο Νο.1 τα στελέχη κ ανακοινώνει πως θα δωθούν μπόνους κλιμακωτά: 20k, 50k κ 200k, ανάλογα με το βαθμό του κάθε στελέχους. Αυτά θα δωθούν σε συγκεκριμένα άτομα-κλειδιά(#) με τις εξής προϋποθέσεις:

 • θα καθήσουν στην εταιρεία έως το 2012
 • η εταιρεία θα έχει τριπλασιάσει τον τζίρο της έως τότε

Θα πεις, ΟΚ, ίσως ακούγεται λίγο μακρινό, αλλά είναι πολλά τα λεφτά, Άρη.

Τι θα έλεγες, όμως, εάν σου έλεγα ότι το μπόνους θα δωθεί μπροστά; Από τώρα, για το 2012. Σε κούφανα;

Πού να ακούσεις κ το τελευταίο που είναι κ το καλύτερο: εάν το στέλεχος φύγει πριν το 2012 ή η εταιρεία δεν τριπλασιάσει τον τζίρο της έως τότε, τότε το ποσό θα πρέπει να επιστραφεί πίσω μαζί με τόκους.

Μιλάμε, εάν είναι αλήθεια, ο τύπος είναι θεός! Ο ένας! Ο μεγάλος! Ο ατςςςς! Πρέπει να ξοδεύει άπειρες ώρες κάθε μέρα για να κάθεται να σκαρφίζεται τέτοια πράγματα. Νομίζω ένας συνάδελφος, αφού άκουσε την ιστορία, έδωσε την πιο ακριβή περιγραφή: «σαν τρελός Ρωμαίος αυτοκράτορας».

Πραγματικά, εάν δεν είχε να κάνει με τις ζωές ανθρώπων κ το πώς τις τσαλαπατάει, το κράτος θα έπρεπε να τον επιδοτεί τον τύπο, να υπάρχει να γελάμε εμείς οι υπόλοιποι.

(*) Μπλοκάκιας είναι, ούτε αποζημίωση θα έδινε, ούτε τπτ.

(#) Είχαμε πει κ παλιότερα, ότι αυτό το κάτεργο εξακολουθεί να υπάρχει μόνο κ μόνο επειδή υπάρχουν σταθερά 7-8 άτομα που αποτελούν τη ραχοκοκκαλιά του.

(%) Είναι τόσο απίστευτο που μοιάζει με ράδιο-αρβύλα. Αλλά, χωρίς πλάκα, για υτήν την εταιρεία μπορώ να πιστέψω το ο,τιδήποτε πια.

Advertisements

14 Σχόλια »

 1. » ..Πραγματικά, εάν δεν είχε να κάνει με τις ζωές ανθρώπων κ το πώς τις τσαλαπατάει, το κράτος θα έπρεπε να τον επιδοτεί τον τύπο, να υπάρχει να γελάμε εμείς οι υπόλοιποι…»
  Πόσο δίκηο έχεις !
  Κι ακόμη δεν είδαμε τίποτε !

 2. Πρώτη φορά βλέπω το blog σου : πολύ ωραίος υπότιτλος !

 3. billias said,

  Κορυφαίο σημείο αυτό που λέει ότι το ποσό θα επιστραφεί πίσω με τόκους!!! (κουφάθηκα)

 4. nobody said,

  Καλό θα ‘τανε να αναφερότανε και το όνομα της εταιρίας ώστε να την έχουμε υπόψιν….

 5. Greek Rider said,

  Αυτά συμβαίνουν σε πάρα, πάρα πολλές εταιρείες. Είναι μάλλον ο κανόνας…

 6. perissos said,

  @nobody:
  Ας πούμε πως το όνομά της έχει σχέση με την Ευρώπη κ τη Δύναμη.
  Ας πούμε, επίσης, πως έχει κ 4-5 δικηγόρους πλήρους απασχόλησης κ ψάχνει συνεχώς τρόπους να τουε έχει απασχολημένους.

  @Greek Rider:
  Σίγουρα συμβαίνουν σε διάφορα «μπακάλικα», άλλων τομέων. Ο συγκεκριμένος, όμως, είναι πρωτοπόρος στο ΙΤ, συνεχές σημείο (αρνητικής) αναφοράς.

 7. suburian said,

  Πολύ καλό άρθρο πραγματικά, πολύ ευστοχο και δυστυχώς αληθινό…

 8. Ανώνυμος said,

  Ευρώπη + Δύναμη!!!! Κατάλαβα!!!! Χε χε χε!!! Ευχαριστώ..

 9. Jaga said,

  Αυτό ονομάζεται «forced oscillation» ή σε απλά ελληνικά «καρότο και μαστίγιο»: όταν τα πράγματα λιμνάζουν, δεν έχει πολύ δράση, άρα και μικρό περιθώριο για αλλαγές (=κέρδη), πρέπει κάποιος να *αναγκάσει* τον κόσμο να σηκωθεί από την καρέκλα και να αρχίσει να τρέχει σαν τρελός.

  Μάλιστα, το σύστημα είναι πολύ αποτελεσματικό όταν θέλεις να μειώσεις τις καρέκλες (=θέσεις εργασίας), γιατί και όπως στο γνωστό παιχνίδι, όταν η μουσική σταματήσει, κάποιος θα ανακαλύψει ότι έχει μείνει όρθιος ενώ όλοι οι άλλοι κάθονται. Άλλωστε, είτε έτσι είτε αλλιώς, η αισιόδοξη προοπτική οδηγεί σε αναπάντεχα κέρδη (τριπλασιασμό τζίρου) και η απαισιόδοξη απόλυση μερικών υπαλλήλων ή δραστική μείωση των αποδοχών τους (βλ. τόκοι).

  Το σύστημα αυτό για τη «διαχείριση προσωπικού» (HRM – Human Resource Management) δεν είναι νέο. Έχει εφαρμοστεί στο παρελθόν πάρα πολλές φορές, από πάρα πολλά κράτη, σε όλα σχεδόν τα μέρη του κόσμου κατά καιρούς. Λέγεται *κατοχή* στην περίοδο πολέμου ή απλά *δουλεία* στην περίπτωση μη αμειβόμενης καταναγκαστικής εργασίας. Μαζί με τον πόλεμο, ιστορικά είναι οι τρεις πλέον αποτελεσματικοί τρόποι γρήγορης ανάπτυξης της οικονομίας και τους τζίρου σε ένα κράτος ή οργανισμό.

  Δεν θα μου έκανε καμία εντύπωση αν το επόμενο «παιχνίδι ψυχολογίας» υπό μορφή κινήτρου για τους εργαζόμενους θα εφαρμοζόταν ταξίδι στην Καραϊβική ή μαστίγωμα στην αυλή της εταιρίας…

 10. Φώτης said,

  Πάντως η εταιρεία που υπονοείται (και «υπονοείτε» οι bloggers) κάποτε (1998-2000) είχε πολύ καλό όνομα στην πιάτσα και αμοιβές πολύ καλύτερες ακόμη και από εταιρεία με ιδιοκτήτη πρόεδρο ΠΑΕ που της δίνουν σερί τα πρωταθλήματα… ! 🙂
  Άμα χάλασε και η …. Nydamics άστα να πάνε…! Από την άλλη (ακούω) : Τί να πούνε και οι «μαύροι» της FORTHnet που κάνει -εδώ και καιρό- πέντε απολύσεις την ημέρα !
  «Πληροφορικοί»: Η νέα λέξη για τους προλετάριους στον 21ο αιώνα!

  Περαστικά μας αδέρφια !

 11. perissos said,

  Κάποτε.
  Κάποτε έδιναν σερί πρωταθλήματα κ στην έτερη ΠΑΕ.
  «Όλα τριγύρω αλλάζουνε κ όλα τα ίδια μένουν»…

  Όσο για τη Forthnet, ένα έχω να πω: απλά, εύκολα, συναρπαστικά!

 12. Ανώνυμος said,

  Πάντως επειδή τυχαίνει να εργάζομαι στην εν λόγω εταιρεία, με αυτά που διάβασα πραγματικά πέφτω από τα σύννεφα…
  Και προβληματίζομαι…
  Προς το παρόν όμως νιώθω πολύ τυχερός που έχω αυτή τη δουλειά γιατί και αμοίβομαι πολύ καλά συγκριτικά με άλλους αντίστοιχων προσόντων σε άλλες εταιρείες και γιατί έχω πολύ καλή συμπεριφορά από τους προϊσταμένους μου…
  Μήπως μιλάτε για άλλη εταιρεία; Είστε σίγουροι; Είναι σαν να μου λέτε ότι γύρω γύρω βρέχει και πάνω απο μένα έχει λιακάδα…
  Δεν μπορεί να συμβαίνουν όλα αυτά στο «σπίτι» μου και να μην έχω πάρει χαμπάρι…
  Μήπως κάνετε την τρίχα, τριχιά;
  Τι να πω… Πέφτω από τα σύννεφα…

 13. perissos said,

  Ίσως κ να κάνουμε λάθος. Ίσως…
  Εν τω μεταξύ, την έξοδο του Μεσολογγίου από στελέχη που συμβαίνει το τελευταίο διάστημα τη βλέπεις;
  Αναρωτιέμαι πόσο να είναι πια το blacks-to-greeks ratio…
  όπου blacks = παράνομοι Σέρβοι κ Ινδοί

 14. Panos said,

  Αυτά μόνο στην Μπανανία συμβαίνουνε, στην Ευρώπη δεν παίζει τέτοιο πράγμα.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: