Ιανουαρίου 22, 2009

Στεγαστικό δάνειο κ χρέωση κτηματολογίου

Posted in Ελληναράδες, Σπίτι μου, σπιτάκι μου στις 3:36 μμ από perissos

Εδώ κ 1-2 βδομάδες έχω βρει μία καινούρια, διασκεδαστική ασχολία, να κυνηγάω την Aspis (κ0λοτράπεζα! ουυυ, ρεε! κραααα! λιγούρια!) από όπου έχω πάρει το στεγαστικό να μου επιστρέψει τα έξοδα Κτηματολογίου (95ε) που πήρε με το έτσι θέλω.

Τα πράγματα έχουν ως εξής:

 • Όπως ξέρεις όλοι οι κάτοικοι των πρωτευουσών των νομών πληρώσαμε το κερατιάτικο του Κτηματολογίου. Το κόστος είναι 35ε ανά δικαίωμα σε διαμέρισμα κ 20ε ανά δικαίωμα σε βοηθητικό χώρο (π.χ. αποθήκη). Αυτό σημαίνει ότι αν έχεις μόνος σου ένα σπίτι με αποθήκη τότε πρέπει να πληρώσεις 55ε. Αν το έχεις από κοινού με τη γυναίκα σου, τότε πληρώνεις 55 * 2, γιατί υπάρχουν συνολικά 2 + 2 δικαιώματα. Μπακαλίστικο κ π0ύστικο, αλλά αυτό είναι μία άλλη συζήτηση.
 • Όταν παίρνεις στεγαστικό δάνειο (δες κ τον οδηγό στεγαστικού δανείου στα δεξιά), βάζεις υποθήκη στο σπίτι σου. Αυτό μεταφράζεται στο ότι κ η τράπεζα αποκτά «δικαίωμα» στο ακίνητο (δικαίωμα όπως το νοεί το Κτηματολόγιο). Αυτό σημαίνει ότι, κανονικά, κ η Τράπεζα θα πρέπει να πληρώσει το ποσό που έχεις ήδη δώσει κ εσύ.
 • Όταν υπογράφεις μια σύμβαση στεγαστικού δανείου, υπάρχει ένας όρος ο οποίος αναφέρει ότι όλα τα βάρη/έξοδα του ακινήτου βαρύνουν το δανειολήπτη δηλ. εσένα. Με μία πρώτη ανάγνωση θα μπορούσε κάποιος ευκολόπιστος να υποθέσει ότι το Κτηματολόγιο είναι κ αυτό ένα βάρος, οπότε να πληρώσει για άλλη μία φορά ένα κερατιάτικο δικαίωμα το οποίο δεν είναι όμως δικό του.
 • Υπάρχει μία σειρά από νόμους (Ν.2251/1994, τροποποιήθηκε από τον Ν.3587/2007 «Προστασία Καταναλωτή», Ν.2664/1998 «Εθνικό Κτηματολόγιο», ερμηνευτική εγκύκλιος για Ν.3481/2006) κ δικαστικές αποφάσεις (5253/2003 Εφετείου Αθηνών, 961/2007  Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών) οι οποίες λένε ότι αυτο δεν είναι βάρος (δηλ. κάποιου είδους χρέος) αλλά νόμιμη υποχρέωση την οποία η τράπεζα υποχρεούται να καταβάλλει. Άρα είναι νόμος του κράτους κ με το παραπάνω.
 • Οι ελληνικές τράπεζες, όμως, μη αρκούμενες στα άφθονα 28 δις από τα χρήματα των φορολογούμενων (δηλ. δικά μας), αποφάσισαν ότι αυτό είναι ένα κερατιάτικο το οποίο πρέπει να πληρώσει ο δανειολήπτης, γράφοντας για πολλοστή φορά στα μεγάλα τους @@ το νόμο. Μάλιστα, δεν αρκούνται απλώς στα ποσό που ζητάει το Κτηματολόγιο (π.χ. 55ε για σπίτι/αποθήκη) αλλά χρεώνουν κ έξτρα χρήματα (40ε, 50ε,…) ως έξοδα κ καλά.

Ας μην αρχίσω για το ανέκδοτο της εφαρμογής κανόνων σε ένα μπ0υρδέλο.
Ας δούμε λίγο πρακτικά το θέμα, εάν έχεις στεγαστικό δάνειο κ δε σου περισσεύουν 100ε για πέταμα.

 • Πρώτο κ κυριότερο κάνε ένα προσεκτικό σκανάρισμα των συναλλαγών σου στο βιβλιάριο ή online από Οκτώβρη μέχρι κ σήμερα. Ψάξε για χρεώσεις της τάξης των 50 – 100ε με αιτιολογία/κωδικό «Έξοδα δανείου» ή κάτι τέτοιο. Είναι εύκολο να τις εντοπίσεις καθώς οι πληρωμές των δανείων γίνονται πάντα τις ίδιες ημ/νίες κ πάνω-κάτω με τα ίδια ποσά.
 • Όταν το βρεις, πήγαινε στην τράπεζα, εάν θες κ ζήτησε εξηγήσεις για το τι είναι, π.χ. από τον ταμεία. Το πιο πιθανό είναι να σου το πει αμέσως ότι είναι για Κτηματολόγιο. Εάν αρχίσουν κ σου τα μασάνε κ σου λένε για παπάδες νίντζα, τότε πάλι Κτηματολόγιο είναι.
 • Επόμενη κίνηση είναι να συντάξεις μία επιστολή διαμαρτυρίας με βάση αυτό εδώ το πρότυπο επιστολής διαμαρτυρίας όπου κ αναφέρει αναλυτικά τους σχετικούς νόμους κ αποφάσεις. Σημείωσε με λεπτομέρεια τα στοιχεία σου, αριθμό λογαριασμού, ημ/νία της εν λόγω συναλλαγής. Την τυπώνεις, την υπογράφεις κ την πας σε ένα κατάστημα σε 2 αντίτυπα. Εκεί κρατάνε το ένα κ σου υπογράφουν στο άλλο με ημερομηνία παραλαβής.
 • To υπογραμμένο από τον υπάλληλο της τράπεζας αντίγραφο το στέλνεις στα φαξ που υπάρχουν επάνω στο πρότυπο σε κοινοποίηση.
 • Καλώς εχόντων των πραγμάτων μετά από λίγες μέρες θα σου έρθει απαντητική επιστολή όπου θα λένε ότι υπάρχει ο γνωστός όρος περί βαρών ακινήτου οπότε καλώς σε χρέωσαν. (αν δε λέει αυτό κ λέει ότι «ναι, κάναμε μλκ, συγχώρεσέ μας» στείλ’τη μου κ μένα! Plz! Plz! Pretty pleeeease!)
 • Τη στέλνεις κ αυτήν στο Συνήγορο του Καταναλωτή «να συμπληρωθεί ο φάκελός σου». Η διαδικασία να «αναλάβει κάποιος ειδικός επιστήμονας το φάκελό σας» (το γράφω verbatim, όπως μου το είπαν) εκεί (ότι κ αν σημαίνει αυτό) παίρνει κάπου 2 εβδομάδες
 • Μετά… χμμ, μετά δεν ξέρω τι γίνεται, μέχρι αυτή την πίστα έχω φτάσει σε αυτή τη Σταυροφορία των 100ε εναντίον των Aspisτων. Υπόσχομαι να σε κρατήσω ενήμερο.

Α, ναι. Δεν έχει κ πολύ νόημα να επικοινωνήσεις με την ΕΚΠΟΙΖΩ ή τη γ.γ. Προστασίας Καταναλωτή. Η 1η είναι μία εθελοντική οργάνωση η οποία έχει κάνει ήδη πάρα πολλά, αλλά δεν μπορεί να επιβάλλει το νόμο. Το μόνο που μπορεί να σου προσφέρει ένα τηλ σε αυτούς είναι μία ολιγόλεπτη ψυχοθεραπευτική κούρα βρίζοντας κ αναθεματίζοντας τις τράπεζες κ το μπ0υρδέλο που ζούμε.
Η 2η, ενώ είναι τμήμα του Υπ. Ανάπτυξης, σου λέει στεγνά (στο τηλ 1520) ότι «εμείς είμαστε μόνο για καταγγελίες»(!!). Μάλιστα! Το υπουργείο σε ρόλο Καμπουράκη κ Αυτιά. Σε ρόλο υπουργείου κ εφαρμοστή του νόμου, ποιος είναι, ρε σκεμπέδες;!;

Τέσπα, θα σε κρατήσω ενήμερο για τις εξελίξεις.

Advertisements

7 Σχόλια »

 1. ΓΙΩΡΓΟΣ said,

  Ομοιοπαθής και εγώ.Με τη μόνη διαφορά πως μου χρέωσαν για διαμέρισμα(50%+50% με τη γυναίκα μου), 2 αποθήκες (άσχετο το ότι και οι δύο μαζί είναι περίπου 4τμ),και θέση στάθμευσης 280 ευρώ.
  Τα τέλη του κτηματολογίου είναι (35+20+20+20) Χ 2 =190 ευρώ.
  Τα υπόλοιπα είναι για το κόπο τους.ΠΑΛΙΟΛΑΜΟΓΙΑ…………..

  ΥΓ.:Εννοείται πως έχω ήδη στείλει επιστολή διαμαρτυρίας.

 2. GHAL said,

  ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑΤΙ ΜΠΗΚΕΣ ΣΤΟΝ ΚΠΟ ΝΑ ΓΡΑΨΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΤΑΤΑ ΤΑ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΒΗΜΑΤΑ. ΕΙΜΑΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΚΑΙ ΜΟΛΙΣ ΜΕ ΧΡΕΩΣΑΝ ΦΥΘΣΙΚΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΡΩΤΗΣΟΥΝ. ΘΑ ΚΑΝΩ ΟΤΙ ΜΠΟΡΩ ΚΑΙ ΟΤΙ ΠΕΡΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΕΡΙ ΜΟΥ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΑΦΗΣΩ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΕΝΑ ΕΥΡΩ.

  ΓΙΩΡΓΟΣ Χ.

 3. perissos said,

  Χαίρομαι που σας βοήθησα, Γιώργο 1 κ 2, λυπάμαι που είμαστε τελικά τόσοι πολλοί κ αυτή η κατάσταση συνεχίζει ακόμα.

 4. Kapoios said,

  Από περιέργεια, ο Τραπεζικός Διαμεσολαβητής θα μπορούσε να «καθαρίσει» τη φάση αντί να αναλάβει ο Συνήγορος του Καταναλωτή;

 5. perissos said,

  Καλή ερώτηση, κ δεν ξέρω την απάντηση γιατί, ειλικρινά, δεν το σκέφτηκα.
  Από το site του Τ.Μ. (www.bank-invest-omb.gr) βλέπω πως ό,τι αν είναι να απευθυνθεί κάποιος εκεί πρέπει να το κάνει μέσα σε 1 μήνα από την όποια απάντηση της τράπεζας. Στη δική μου περίπτωση, αυτό έχει περάσει προ πολλού.
  Από την άλλη, βλέπω να λέει πως αν είναι να καταλήξει κάπου, καταλήγει σε «σύσταση» προς την τράπεζα, την ίδια ιστορία που μου είπαν κ στο Συνήγορο του Καταναλωτή.
  Τι να πω;…

  • Νίκος said,

   Καλημέρα και συγχαρητήρια για όλες τις σημαντικές πληροφορίες που διαθέτεις στο blog σου.

   Τελικά βρήκες άκρη με τις επιπλέον χρεώσεις του κτηματολογίου που σου μετέφερε η τράπεζα;

   Επειδή είμαι και εγώ σε περίοδο αγορά ακινήτου, ρώτησα σήμερα τον υπάλληλο στο τμήμα δανείων (ακόμα δεν έχουμε υπογράψει σύμβαση) σχετικά με τα έξοδα κτηματολογίου που αφορούν την τράπεζα. Μου απάντησε πως όντως τα έξοδα αυτά βαραίνουν τον δανειολήπτη, με την ίδια «λογική» που βαραίνουν και τα έξοδα προσημείωσης στο υποθηκοφυλάκειο.

   Φιλικά Νίκος

   • perissos said,

    Καλημέρα Νίκο,

    Βρήκα άκρη, αλλά όχι αυτή που ήθελα.

    Πήρα μια πολυσέλιδη απάντηση (μετά από ένα χρόνο) από το Συνήγορο του Καταναλωτή ότι «μπλα μπλα … τους κάναμε σύσταση … μπλα μπλα … μας έγραψαν στα @@ τους … μπλα μπλα … είσαι μόνος σου … μπλα μπλα … άντε γεια!»

    Όπερ σημαίνει ότι τυπικά ο νόμος είναι με το μέρος σου, αλλά μόνο δικαστικά μπορείς να μην τα πληρώσεις, εάν θες.

    😦


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: