Οκτώβριος 2, 2007

Αγοράζοντας σπίτι

Posted in Άνεμοι κ Ύδατα, Κοινωνία στις 1:06 πμ από perissos

Ε, ναι, λοιπόν! Είναι αλήθεια κ δε θα σου το κρύψω άλλο!
Τον τελευταίο καιρό έχω βάλει σα στόχο την αγορά κατοικίας.
Όπου τελευταίος καιρός μεταφράζεται από τότε που επέστρεψα από φαντάρος κ μετακόμισα μόνος μου, 2 χρόνια πριν (ή μήπως είναι 3; πάει το έχασε ο παππούς…)

Δυστυχώς, δυστυχέστατα θα έλεγα, η αγορά κατοικίας εν έτει 2007 (2008 να τ’αφήσω;) δεν πλησιάζει ούτε στο ελάχιστο την ανεμελιά με την οποία αντιμετωπιζόταν τον καιρό της μητέρας μου.
Χαρακτηριστική κ αφοπλιστική θυμοσοφική ρήση από το χωριό μιας άλλης εποχής: σπίτι όσο πιάνει το κεφάλι κ χωράφι όσο πιάνει το μάτι.
Άλλες εποχές, άλλες προτεραιότητες, άλλα άγχη.
Άγχη; Ναι, άγχη! Γιατί μόνο περί τέτοιου πρόκειται.
Άπαξ κ το έχεις ξεκαθαρίσει μέσα σου ότι θες να αγοράσεις σπίτι βρίσκεσαι αντιμέτωπος με ένα δισεπίλυτο πρόβλημα απίστευτης πολυπλοκότητας.
Δεν είναι ότι αγοράζεις παπούτσια.
Κάπου διάβασα κ συμφωνώ απόλυτα ότι η αγορά κατοικίας είναι για πολλούς ανθρώπους η μεγαλύτερη οικονομική συναλλαγή της ζωής τους.
Πώς να το πάρεις, λοιπόν, αψήφιστα;
Αντί, όμως, να υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες να σε διευκολύνουν στην επίλυση του προβλήματος, οι άγνωστες μεταβλητές όχι μόνο δεν κάθονται ακίνητες να τους δώσεις μία τιμή, αλλά κοιτάνε να κάνουν τη λύση ανεφικτη με όποιον τρόπο μπορούν.

Άκου, λοιπόν, συνοπτικά με τι σπαζοκεφαλιάζομαι το τελευταίο διάστημα

Γιατί να το κάνεις;
Είπα πιο πάνω να έχεις ξεκαθαρίσει μέσα σου ότι θες να αγοράσεις κ το εννοώ, ξεκινώντας πρώτα από όλους από τον εαυτό μου.
Τον πρώτο καιρό μετά το στρατό έβλεπα με δέος τα ποσά που χρειάζονται για το θέμα σπίτι κ αντιμετώπιζα με πολύ μεγάλο φόβο την προοπτική μιας τόσο μακροχρόνιας δέσμευσης όσο ένα στεγαστικό (ναι, ξέρω, κάτι παθαίνει ο άντρας όταν ακούει δέσμευση)
Το νοίκι κ η ανεξαρτησία που αυτό συνεπάγεται φάνταζαν η ιδανική λύση «μέχρι να σταθεροποιηθούν τα πράγματα».
Ενδεχομένως τα πράγματα να ήταν ακόμη ασταθή αν δεν είχα την τύχη (ή, αν θες ατυχία) να περάσω 8 μήνες στο εξωτερικό.
Όχι, δεν έκανα καμία φοβερή διαπίστωση για το κόστος ζωής κ τα ενοίκια έξω (τουλάχιστον, όχι κάτι που δε φανταζόμουν).
Απλά το διάστημα ήταν αρκετά μικρό για να μην αξίζει τον κόπο να ξενοικιάσω το αθηναϊκό σπίτι κ αρκετά μεγάλο για να αισθάνομαι πολλά κιλά μ@λάκας κάθε 20 του μήνα που έκανα τη μεταφορά του ενοικίου.
Ο καιρός περνούσε κ πλήρωνα για κάτι το οποίο δεν ήταν δικό μου, ούτε καν το απολάμβανα.
ΟΚ, θα μου πεις «γιατί δεν το ξενοίκιαζες, ρε μεγάλε», για να απαντήσω ότι είχα ήδη ψάξει αρκετά για ένα διαμερισματάκι που να μου αρέσει κ τα έπιπλα που να του ταιριάζουν για να το αφήσω έτσι απλά.
Η μ@λακία του πράγματος, όμως, δεν έπαψε να υφίσταται, τα λεφτά πήγαιναν σε έναν καλαίσθητο μεν, κουβά δε.
Για να υϊοθετήσω κ τα επιχειρήματα ενός ξαδέρφου μου (η χαριστική βολή στο «ενοικιαστικό» οικοδόμημα σκέψης μου)

 • στο δικό σου σπίτι κανείς δε σε βγάζει έξω για ιδιοκατοίκηση ούτε σου ζαλίζει τα παπάρια να το προσέχεις
 • η δόση μπορεί να έχει διακυμάνσεις, αλλά δύσκολα αυξάνεται 3-5% το χρόνο όπως το νοίκι
 • το σπίτι είναι πάγιο κ μπορεί πάντα να πουληθεί
 • σε 30 χρόνια: με τη δόση μπορεί κάτι να πάει στραβά κ να μην το αποκτήσεις, με το νοίκι κ όλα καλά να πάνε ποτέ δε το αποκτήσεις
 • αν μπορείς, νοικιάζεις το σπίτι που αγόρασες κ με το νοίκι πληρώνεις μεγάλο μέρος της δόσης. Όταν είσαι ο ενοικιαστής, ποτέ δεν πληρώνεται μόνο του το γ@μίδι
 • στην τελική, κ όλα να πάνε στραβά με το δάνειο, τι είχες, τι έχασες

Ομολογώ ότι αυτό το τελευταίο με έπεισε

Κόστος κατοικίας
Καλά, αυτό από μόνο του θα μπορούσε είναι η αρχή κ το τέλος της συζήτησης.
Ας παραθέσω ένα πρόσφατο αντι-παράδειγμα που με έκανε να συχτιρήσω τη γαμωκοινωνία μας.
Στη Νορβηγία ο πρώτος μισθός ενός πληροφορικάριου βγαίνοντας από το παν/μιο είναι κάπου 400.000 νοκ, δηλ. ~50.000ε.
Ένα μεταχειρισμένο σπίτι 70τμ κοντά στο κέντρο του Όσλο με θέα (το είδα σε μεσιτικό) κοστίζει 2εκ νοκ = 250.000ε.
Με άλλα λόγια, ένας νιούφης αρκεί να μείνει με την οικογένεια για 4-5 χρόνια κ να κάνει το σκατό του παξιμάδι για να πάρει το δικό του σπίτι.
Για την Ελλάδα, σε αφήνω να κάνεις εσύ τις αναγωγές.
Σύμφωνα με ένα συνάδελφο η απλή σύγκριση κ μόνο του κόστους των ακινήτων με το επίπεδο των μισθών είναι η τρανότερη απόδειξη του ότι η παραοικονομία στην Ελλάδα διογκώνεται κ δε μικραίνει χρόνο με το χρόνο.
Εγώ πάλι μπορώ να διαβεβαιώσω πως όσο σκληρά κ να προσπαθήσεις να γλυτώσεις τα χρήματά σου από το να γίνουν βουλευτικές μερσενταί, πάλι δε φτάνει ούτε για ζήτω.

Κ μιλάμε για τιμές δυσθεώρητες, αδιανόητες πριν λίγα χρόνια.
Θα πρέπει να είναι μεταχειρισμένο 20ετίας κ βάλε, υπόγειο στη Βικτώρια ή κάπου Ζεφύρι/Αγία Βαρβάρα για να τείνει η τιμή στα 1000ε/τ.μ.
Διαφορετικά, τα 2500ε/τ.μ. θεωρούνται όχι απλώς τιμή βάσης, αλλά τρελή ευκαιρία στις περισσότερες περιοχές της Αθήνας.
2500ε, δηλ. ~850000δρχ για όποιον τις θυμάται.
Αλλά τι λέμε τώρα; Έχουν φτασει να δημοσιεύονται αγγελίες του στυλ «διαμέρισμα Χ τ.μ. 450/500/600.000ε, εξαιρετική ευκαιρία».
Επειδή δηλ. τα μηδενικά είναι λιγότερα, όλα είναι καλά.
Όπως έλεγε κ 1 θεια μου: ανάθεμάτωνε κ όπου τα ‘βγαλε τα ευρώ
Το πατρικό διαμέρισμα αγοράστηκε ολοκαίνουριο-κούτα 23.000.000δρχ (~67.000ε) πριν 12 χρόνια κ τώρα με πολύ μετριοπαθείς προϋπολογισμούς αξίζει ~250.000ε.
Με μόνο 1,5 βάψιμο όλο αυτό το διάστημα…
Ίλιγγος!

Περιοχή
Την 1η φορά που ήταν να έρθει ένας Βέλγος συνεργάτης στην Αθήνα, του έδειχνα στο GoogleMaps πού βρίσκεται το ξενοδοχείο του, η εταιρεία κ 2-3 μέρη στην περιοχή.
Ακόμα θυμάμαι την έκφρασή του όταν έκανε pan το χάρτη λίγο πιο κει, κ μετά άλλο λίγο, κ άλλο, κ άλλο κ μετά σκρόλαρε κ σκρόλαρε κ σκρόλαρε κ το τσιμεντένιο χαλί (άλλαξε τον τόνο αν θες) μπροστά του δεν είχε τέλος.
Δεν το πίστευε ότι μια πόλη μπορεί να είναι τόσο συμπαγής κ σε τέτοια έκταση.
Ποια περιοχή, λοιπόν, μέσα στο μπετό κ άσφαλτο;
Ούτε εδώ έχω απάντηση. Ο περισσότερος κόσμος πάει λίγο πιο κει από τη γειτονιά που γεννήθηκε, αν όχι στο δίπλα διαμέρισμα, τότε ίσως στο δίπλα δήμο από τους γονείς του.
Σε αυτήν την περίπτωση οι πατροπαράδοτοι δεσμοί της ελληνικής οικογένειας ναι μεν εξασφαλίζουν ζεστό φαγάκι κ φασίνα σε τακτά διαστήματα, αλλά περιορίζουν κατά πολύ κ τη δυνατότητα αναζήτησης. Κάποιος που έχει γεννηθεί π.χ. Μαρούσι δεν μπορεί να ελπίζει σε κάτι κάτω από 3000ε/τμ στις γύρω περιοχές.
Τότε;
Μήπως να την κάνουμε όλοι μαζί προς δυτικά προάστια που είνια πιο φτηνά; Ίσως προς τα μεσόγεια, όπου ξεχύνεται τα τελευταία χρόνια η Αθήνα σαν εμετός;
Πάλι κάθε μέρος έχει τα καλά του κ τα κακά του.
Π.χ. άκουγα πριν λίγες μέρες για κάποιον που δεν τον ενδιαφέρει να κάνει 1 ώρα με το αμάξι κ να πληρώνει το νταβατζιλίκι της Αττ.Οδού, αρκεί το βράδυ να πίνει τον καφέ του βλέποντας τη θάλασσα στο σπίτι του στο Π.Ράφτη.
Αν ρωτήσεις τον άλλο θέλει να είναι μέσα στο κέντρο, να μην θέλει 15′ οδήγηση αν ξέχασε να πάρει αυγά κ να πετάγεται στο τσακ-μπαμ να δει τους φίλους του.

Αυτά στα οποία έχω κατασταλάξει για εμένα είναι (για περιοχή κ γενικότερα):

 • μακριά κ αλάργα από Κυψέλη, Πατήσια, Καλλιθέα κ Ν. Σμύρνη. Τα προηγούμενα χρόνια είτε λόγω δουλειάς, είτε λόγω σχέσεων, είχα πάρε δώσε (ή μάλλον πάρκαρε-ξεπάρκαρε) με αυτές τις περιοχές κ, μιλάμε, με έχουν κάψει. Οσοδήποτε γ@μάτο κ να είναι το σπίτι, δεν αξίζει τον καρκίνο να ψάχνεις εσύ ή οι δικοί σου με τις ώρες για πάρκιγκ. Ακόμα θυμάμαι τη βαρυγκόμια αν τύχαινε να επιστρέψω κ να πρέπει να βρω θέση Κυρ βράδυ. Η χειρότερη ώρα, να μένεις από βενζίνη ψάχνοντας.
 • τουλάχιστον 2χλμ απόσταση από την κοντινότερη κεντρική αρτηρία. Το τωρινό μου σπίτι ενώ είναι σε μία φαινομενικά καλή θέση με δέντρα μαζεύει απίστευτη βρώμα στο μπαλκόνι από το καυσαέριο της διπλανής λεωφόρου. Δεν μπορώ κ δε θέλω να πλένω 2 φορές την εβδομάδα, οπότε η μεγάλη βεράντα μένει εντελώς αχρησιμοποίητη.
 • όχι σε παλιά πολυκατοικία, δηλ. πάνω από 10 ετών. Όχι τόσο γιατί το κτιριο είναι παλιό, αλλά γιατί οι ένοικοι είναι γερασμένοι. Το γήρας φέρνει γκρίνια, μιζέρια κ παραξενιά. Είμαι εδώ μέσα 1 χρόνο (χωρίς το διάστημα του έξω) κ ακόμα κ τώρα με αναταράζονται όταν με συναντάνε στις σκάλες ή το ασανσέρ, λες κ βλέπουν τον κατσαβιδάκια. (ΟΚ, το παραδέχομαι: είμαι σκατόφατσας κ δε μου αρέσει να μου το θυμίζουν 🙂 Κ φυσικά το γήρας φέρνει κ κρύους κώλους, άρα αναμμένα καλοριφέρ μέρα-νύχτα, κ πλήρωνε βλάκα που λείπεις όλη μέρα στο γραφείο.
 • όχι σε πολυκατοικία με 3-4 διαμερίσματα, τα κοινόχρηστα μπορούν να σε γονατίσουν τότε. Έχω ένα φίλο που μένει σε μία πολυκατοικία με άλλα 3-4 διαμερίσματα στο Παπάγου. Κάθε τόσο του σκάνε το χειμώνα κάτι 250άρια κ 300άρια. Κλασσική ατάκα του: τα κοινόχρηστα αυτό το μήνα ήταν μία αποκάλυψη
 • σε περπατήσιμη (υπάρχει τέτοια λέξη;) απόσταση από τραίνο μετρό. Εδώ κ σχεδόν 1 χρόνο ουσιαστικά δεν έχω αυτοκίνητο κ αισθάνομαι την έλλειψή του μόνο κάποια ΣΚ. Μετακίνηση πλέον από κ προς την εργασία με αυτοκίνητο είναι αδιανόητη για εμένα. 3 φορές έχω πάει με το τουτού στη δουλειά.Την 1η βρήκα να παρκάρω αμέσως γιατί ήταν κάπου 20 Αυγούστου.Τη 2η έψαχνα για 1,5ω με το ρολόι, μέχρι που έσκασα ένα 15άρι σε γκαράζ.Την 3η βρήκα να παρκάρω σχεδόν αμέσως για να φάω μία κλήση κάπου 100τόσα ε. Ενώ με το μετρό κανένα απολύτως πρόβλημα. Μπαίνω κ βγαίνω κύριος (ή σχεδόν κύριος) βρέξει-χιονίσει. 45′ με το μετρό για μία απόσταση που την κάνω 50′ με τα πόδια. Χλιδή!Εάν αισθανόμουν ότι δεν είχα κάνει αρκετά ριψοκίνδυνα πράγματα μικρός, ίσως να έπαιρνα κ ποδήλατο.

Δάνεια
Εδώ κ αν γίνεται ο χαμός. Πρόβλημα βελτιστοποίησης με 743 παραμέτρους.
Κατ’αρχάς θα φαντάζεσαι ότι το μηνιαίο σου εισόδημα καθορίζει εν τέλει κ το τι σπίτι μπορείς να πάρεις αλλά μπορείς να φανταστείς σε τι βαθμο;
Οι τράπεζες εφαρμόζουν τη γενική αρχή να μη δίνουν δάνειο όπου η μηνιαία δόση να ξεπερνά το μισό μηνιαίο σου εισόδημα. Κάποιες είναι πιο αυστηρές, όπως το ΤαχΤαμ όπου θέτει το όριο στο 1/3, κάποιες είναι πιο στα @@ τους, όπως η Eurobank.
(Δε θα αναφερθώ παραπέρα στη 2η, καθώς μου προκαλεί το ίδιο ανακάτεμα όπως κ το πεπόνι).
Θες δάνειο μόνο για 10 χρόνια; Λαμπρά! Με καθαρό μηνιαίο εισόδημα 1500ε, έχουμε 750 * 12 * 10 = 90.000. Αυτό, όμως, δεν είναι το ποσό δανείου που δικαιείσαι, αλλά το τελικό ποσό αποπληρωμής. Βγάλε από αυτό τους τόκοι 10 ετώνε, κάτι έξοδα φακέλου, κάτι εισφορές, ΙΚΑ/ΣΥΚΑ/ΜΙΚΑ κ βλέπεις ότι το κοτέτσι το έχεις στο χέρι.
Για να μη σου τα πολυλογώ, με ένα συμπαθητικό εισόδημα, θες δάνειο 40 ετών για να μαζέψεις τα 250.000ε που απαιτούνται για ένα μέτριο διαμέρισμα.
Κ κάτι που υπονοείται: αν όλα τα προηγούμενα έτη φοροδιέφευγες, ήρθε η ώρα να το βρεις μπροστά σου. Η τράπεζα αναγνωρίζει ουσιαστικά μόνο το εκκαθαριστικό της εφορίας, όσον αφορά το υπολογίσιμο εισόδημα.
Εάν θες περισσότερα χρήματα θα πρέπει είτε να βάλεις υποθήκη κάτι άλλο, είτε κάποιος να μπει τριτεγγυητής. Στο θέμα υποθήκη ακινήτου τίθεται το ερώτημα για τι αξία θα το εκτιμήσει η τράπεζα (πίστεψέ με, όχι πολύ)
Από την άλλη, τριτεγγυητής ποιος μπορεί να μπει; Ποιος θα δεχτεί να μπει κ να μην μπορεί να πάρει δάνειο ο ίδιος για τα επόμενα Χ χρονια;
Οι γονείς σου σίγουρα θα δέχονταν. Ναι, αλλά έλα που δεν τους δέχεται η τράπεζα. Από τα 60 κ μετά δύσκολα γίνεται αποδεκτός κάποιος να πάρει χρήματα. Να δώσει, βεβαίως, να πάρει δύσκολα 😉
Οπότε, το πιο πιθανό είναι να πρέπει να στηριχτείς στα ποδαράκια σου ως επί το πλείστον, αν όχι εξ ολοκλήρου.

Μετά είναι το ποια τράπεζα κ πoιο δάνειο.
Σταθερό για όλο το διάστημα; Κυμαινόμενο από την 1η μέρα; Σε ευρώ; Σε φράγκο; Με πόσο περιθώριο από το Euribor;
Ειλικρινά, δεν έχω απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα, δεν έχω καν αποκρυσταλλωμένη γνώμη.
Διαισθητικά τελείως θα έλεγα ότι το να πάρεις δάνειο σταθερό για 20 κ 30 χρόνια είναι απίστευτη μ@λακία. Εδώ δεν μπορείς να σχεδιάσεις για του χρόνου, να «δεθείς» με τους ίδιους όρους για τόσα χρόνια;
Από την άλλη, πάλι, πιο κυμαινόμενο να πάρεις; Συνδεμένο με το ευρωπαϊκό, με κάποιο ξένο νόμισμα; Ποιο ξένο νόμισμα; Θα ανέβουν τα επιτόκια ή θα πέσουν; Συμφέρει καλύτερα το σταθερό ή θα πιαστείς κώτσος πληρώνοντας κερατιάτικα, όταν όλοι οι άλλοι πληρώνουν λιγότερα;
Χωρίς πλάκα, με πιάνει το κεφάλι μου κ μόνο στη σκέψη ότι θα πρέπει να ασχοληθώ με μακροοικονομικές αναλύσεις της παγκόσμιας οικονομίας για να μπορέσω να πάρω λίγες δεκάδες τετραγωνικά, αιωρούμενα 18μ από το έδαφος.

Φυσικά, οι φίλες μας οι τράπεζες δε θα μπορούσαν να μην αφουγκραστούν την ανησυχία του απλού, καθημερινού καταναλωτή. Είσαι αναποφάσιστος, αβέβαιος, αατο, ααβα, όπως εγώ;
Σου δίνουν τη δυνατότητα σε τακτά διαστήματα να κάνεις επαναδιαπραγμάτευση των όρων του δανείου.
Δηλ. παίρνεις στεθερό για 3 χρόνια; Στο τέλος της περιόδου αποφασίζεις αν θα το συνεχίσεις κυμαινόμενο για άλλα 2 ή θα το κάνεις σταθερό για άλλα Ν, αν θα μικρύνεις τη δόση, αν θα τη μεγαλώσεις κλπ κλπ.
Κάθε τόσο δηλ. κάνεις κ την αναλυσούλα σου, να μην ξεχνάς κ αυτά που έμαθες στο παν/μιο. Βέβαια, σε όλα αυτά τα ωραία, υπάρχουν διάφορα μικρά κ χαριτωμένα γραμματάκια, οπως πχ. ότι δεν μπορείς να πάρεις σε ξένο νόμισμα όλο το ποσό της αξίας, ή ότι γυρνώντας από σταθερό σε κυμαινόμενο (ή το ανάποδο, δε θυμάμαι) έχεις «ποινή» 6 μήνες δόσεις, για το καλωσόρισες.

Άλλο πολύ σημαντικό που κάποιοι ξεχνάνε να το ρωτήσουν κ κάποιοι να το πουν είναι η διαρρύθμιση των δόσεων. Δηλ. σε κάθε δόση, πόσο % είναι κεφάλαιο κ πόσο τόκοι.
Δηλ. μπορεί να πληρώνεις 5 χρόνια κ το χρέος να είναι όλο εκεί, επειδή οι πρώτες δόσεις ήταν σχεδόν αποκλειστικά τόκοι. Πολύ σημαντικό αυτό για εμένα κ παραμελημένο θέμα.

Μετά, μπορεί να σε ενδιαφέρει να μάθεις τι πολιτική εφαρμόζει η τράπεζα στις μεγάλες πληρωμές, δηλ. αν με κάποιο τρόπο μαζέψεις 10-20 δόσεις κ τα δώσεις μαζί.
Φεύγει μόνο από το κεφάλαιο, ή από κεφάλαιο κ τόκους (δηλ. 1 τρύπα στο νερό);
Πόσα είναι τα κερατιάτικα για μηχανικό κ δικηγόρο; Έξοδα φακέλου; Σου τα χαρίζουν; Τι άλλο σου δίνουν; Εννοώ τι απτό σου δίνουν κ δε μιλάω για παπαριές του στυλ «δωρεάν 3000ε μετρητά», αυτά είναι μονάχα για κάφρους.
Τι γίνεται στην περίπτωση που κάνεις πρόωρη ολική εξόφληση; Έχεις ποινή; Οι τόκοι;
Μη σου φαίνεται καθόλου απίθανο να κάνεις ολική εξόφληση σε λίγα χρόνια. Οι τράπεζες ψοφάνε να τους χρωστάς κ έτσι έχουν εφεύρει τώρα τη μεταφορά στεγαστικού.
Δηλ. παίρνεις δάνειο με άλλους όρους κ ξεπληρώνεις το πρώτο. Βλέποντας αυτό, η 1η τράπεζα μπορεί να αναγκαστεί να σου προτείνει μόνη της επαναδιακανονισμό για να μη σε χάσει.
Μην ξεχνάς, όλοι μέσα σε ένα κατάστημα, δε διαφέρουν από τους ασφαλιστές: παίρνουν τη μιζούλα τους για όσο σε κάνουν να τους χρωστάς, οπότε δεν τους παίρνει να σε χάσουν.
Τελικά, αν το χειριστείς σωστά, μπορεί κ να βγεις ωφελημένος από τη διαφορά επιτοκίων. Μπορεί πάλι κ όχι.

Μεσίτες ακινήτων
…ή, αλλιώς, οι φίλοι μας τα ζώα.
Δε σου κρύβω ότι ένας από τους βασικούς λόγους που γράφω όλα αυτά, είναι για να μου δοθεί η ευκαιρία να αναφερθώ σε αυτές τις δίποδες βδέλλες.
Ειλικρινά, τώρα: έχει λόγο ύπαρξης αυτή η κατά τα άλλα συμπαθής συνομοταξία θηλαστικών; Εάν αύριο γινόταν κάτι κ εξαφανίζονταν όλοι οι μεσίτες, θα στενοχωριόταν κανείς άλλος πέραν των συγγενών 1ου βαθμού;
Ο παρασιτισμός υπό μορφή τέχνης.
Ακολουθεί η μικρή μου εμπειρία από το συναγελασμό με αυτό το υποείδος

Οι σχετικές εφημερίδες είναι γεμάτες από αγγελίες μεσιτικών γραφείων.
Ακόμη κ να μην το ανέφεραν, είναι εύκολο να τις καταλάβεις. Με έντονη γραμματοσειρά κ γεμάτες από κοσμητικά επίθετα στον υπερθετικό βαθμό: καταπληκτική θέα, σπανιότατος συντελεστής δόμησης, απίστευτη διαρρύθμιση, υπερπολυτελής κουζίνα κλπ κλπ.
Σε γενικές γραμμές, τα διαμερίσματα που διαφημίζουν, πέρα από τα κοσμητικά, ακούγονται όντως καλά κ τραβάνε το ενδιαφέρον σου.
Το μόνο πρόβλημα είναι ότι πέρα από την περιοχή, απουσιάζει παντελώς οποιαδήποτε αναφορά στην τοποθεσία κ τη διεύθυνση του σπιτιού. Το μόνο που υπάρχει είναι ένα τηλ.

Παίρνεις τηλ να ζητήσεις πληροφορίες, αλλά αυτές περιορίζονται μόνο σε μία επανάληψη των κοσμητικών της αγγελίας με πιο πλούσιο λεξιλόγιο. Η ακριβής τοποθεσία θα ειπωθεί «στο ραντεβού όπου θα τα πούμε από κοντά».
Το ραντεβού είναι στην ευρύτερη περιοχή σε κάποιο κεντρικό σημείο κ ποτέ μα ποτέ κοντά στο σπίτι ή τα σπίτια που πας να δεις.
Με το καλημέρα το 1ο πράγμα που σου ζητάει ο φίλος/φίλη είναι να υπογράψεις ένα ιδιωτικό συμφωνητικό. Χωρίς υπογραφή με τα στοιχεία της ταυτότητάς σου επάνω δεν έχετε να πάτε πουθενά.

Τι λέει το συμφωνητικό; Κοντολογίς ότι ζήτησες τις υπηρεσίες του μεσιτικού να σου βρουν σπίτι κ ότι σου έδειξαν τα τάδε κ τάδε σπίτια με τιμή βάσης Χ.
Η αμοιβή του μεσιτικού ορίζεται σε ~2% επί της τιμής βάσης. Το σημειώνουμε αυτό.
Μετά ακολουθεί μία ατελείωτη σειρά από όρους ότι

 • παραιτείσαι των δικαιωμάτων σου από τα ΧΥΖ άρθρα του αστικού κώδικα
 • ότι το μεσιτικό δικαιείται την αμοιβή του ακόμα κ αν το διαμέρισμα αγοραστεί από συγγενή ή φίλο σου ή εσένα κάποια άλλη στιγμή στο μέλλον
 • ότι η αμοιβή του υπολογίζεται στην τιμή βάσης κ όχι στην τελική τιμή αγοράς

Τα κρατάμε ως νοητικά ποστ-ιτ κ πάμε να δούμε το πολυπόθητο σπίτι.

Ο μεσίτης σε οδηγεί εκεί σε ανεβάζει στον όροφο, σου δείχνει το διαμέρισμα κ… αυτό ήταν! Δεν έχει άλλο!
Το τηλ του κατασκευαστή είναι στην πρόσοψη της πολυκατοικίας, παρ’τον τηλ για τα περαιτέρω κ καλορίζικο.
Η τεράστια βοήθειά του προς εσένα κ οι υπηρεσίες της οποίες «μίσθωσες» ήταν να σε οδηγήσει από το μέρος που συναντηθήκατε στο μέρος που είναι το σπίτι.
Οπότε για ένα σπίτι 250.000ε η τσάρκα με το αμάξι κοστίζει κάπου 5000ε.
Πολύ ακριβή κούρσα, δε νομίζεις;;;

Μιλάμε για απίστευτη απατεωνιά!
Κ καλά ο κατασκευαστής, το καταλαβαίνω να πληρώνει το μεσίτη να τρέχει, να βάλει αγγελίες, να δείχνει το διαμέρισμα: εκεί παρέχεται έργο.
Εγώ, από πού κ ως πού να πρέπει να υπογράφω ένα χαρτί όπου από την 1η μέχρι την τελευταία λέξη όλα είναι εναντίον μου;
Γιατί αν δεν το έχεις καταλάβει ακόμη έχεις αντίθετα συμφέροντα με το μεσίτη.
Η τιμή βάσης, θυμάσαι; Πες ότι είσαι μαγκιώρος κ πετυχαίνεις τον κατασκευαστή σε ανάγκη κ του το παίρνεις 200 αντί για 250 που υπέγραψες. Η αμοιβή του μεσίτη θα είναι πάλι η ίδια.
Με λίγα λόγια, δεν έχει κανένα συμφέρον να σου το δώσει όσο πιο φτηνά γίνεται. Το αντίθετο μάλιστα.
Έχω δει στην ίδια εφημερίδα, 2 αγγελίες δίπλα-δίπλα για το ίδιο σπίτι, στην ίδια περιοχή από 2 διαφορετικά μεσιτικά με διαφορά στην τιμή 20.000ε!!
Τι άλλο να σου πω, δηλ;…

Χωρίς να είμαι κανένας ειδήμονας στο χώρο των ακινήτων, μπορώ να υποθέσω τι έχει γίνει.
Οι κατασκευαστές δε γούσταραν να πληρώνουν κερατιάτικα στους μεσίτες για κάτι που θα πουλιόταν έτσι κ αλλιώς τη δεκαετία του 90, 2η χρυσή εποχή της οικοδομής.
Για αυτό κ τα μεσιτικά είχαν πέσει σε σχετική παρακμή, μέχρι που… ανακάλυψαν τρόπο να απομυζήσουν τον αγοραστή.
Πραγματικά, θα ήθελα κάποιος να μου πει αν κάνω κάπου λάθος σε αυτό το συλλογισμό.
Είναι δυνατόν στη χώρα που γέννησε τη μεγαλοφυία της αντιπαροχής να μην ανακαλυφθεί κάτι αντιστοιχης εξυπνάδας;

Άρα τι είναι αυτό που τελικά σου «προσφέρει» ο μεσίτης;
Μία διεύθυνση.
Άπαξ κ το ξέρεις αυτό, δεν τον χρειάζεσαι πια, μιλάς κατευθείαν με τον κατασκευαστή, όπως θα έκανες έτσι κ αλλιώς.
Το μόνο που κάνει η βδέλλα είναι να μπει στη μέση σαν proxy για να σου τσιμπήσει την υπογραφή πριν σου δώσει την πληροφορία.
Κ άπαξ κ υπογράψεις, ουσιαστικά το έχεις «κάψει» το σπίτι. Εάν τελικά το αγοράσεις, θα πρέπει να πληρώσεις το μεσίτη, δεν τη γλυτώνεις.
Όσο εξωφρενικό κ να ακούγεται, από τη στιγμή που είναι ιδιωτικό συμφωνητικό, δε θα έχεις καμία τύχη σε κανένα δικαστήριο.
Ρώτησα δικηγόρο 😦

Οπότε, τι σημαίνει αυτό; Είτε σκας το κερατιάτικο είτε αγνοείς τις μισές κ παραπάνω αγγελίες της εφημερίδας;
Ε, όχι, λοιπόν! Μην απελπίζεσαι! Η ΑΜΑΝ τελεσόπιγκ έχει κ πάλι τη λύση!
(είμαι σίγουρος ότι ο γνήσιος ΕΛ αναγνώστης θα έχει ήδη σκεφτεί το ίδιο με εμένα)
Μόλις εντοπίσεις ένα σπίτι του οποίου η αγγελία ακούγεται καλή, αντί να πας ο ίδιος ή κάποιος συγγενής, στείλε κάποιον γνωστό/γείτονα/φίλο.
Οποιονδήποτε πληρεί τα κάτωθι κριτήρια

 • δεν μπορεί να γίνει προφανής συσχετισμός του με εσένα
 • έχει το ελάχιστο απαιτούμενο IQ να φανεί πειστικός ενδιαφερόμενος αγοραστής χωρίς να του ξεφύγει το όνομά σου

Λίγο σε ενδιαφέρει η γνώμη του, αυτό που σε νοιάζει είναι να πάρεις τη διεύθυνση κ να πας να το δεις μόνος σου.
Το ίδιο που θα έκανες δηλ. αν δεν υπήρχε στη μέση ο βδελλο-proxy.

Το έχω σκεφτεί το θέμα κ έχω καταλήξει πως συμφέρει ασυζητητί μέχρι κ να πληρώνεις κάποιον 5-10ε για κάθε σπίτι το οποίο επισκέπτεται στο όνομά σου για 15′.
Κ 100 σπιτια να δει, τα 1000ε είναι πολύ λιγότερα από τα κοροϊδίστικα 4000 κ 5000 που ζητάνε τα λαμόγια.

Αυτά τα λίγα για σήμερα.
Κάποια άλλη φορά θα γράψω τι ακριβώς ψάχνω κ τι σπίτια βλέπω κατά καιρούς

Advertisements

18 Σχόλια »

 1. με έχεις πιάσει σκέφτομαι κατα καιρούς ακριβώς τα ιδια πράγματα!

 2. Someone said,

  Popo, eipan ths grias na xesei ki ekatse ki egrapse sentoni!

  Loipon, gia na po ki ego thn ataka moy…

  To kalokairi, prin tis malakies me ta nosokomeia ktl (long story) eixa vgei gia ta bday drinks toy aderfoy moy. Ekei synanthsa ena koino filo, o opoios doyleyei sto real estate (as opposed to fake estate). Ki ekei poy ta legame, ti busy poy ‘nai ktl. moy leei, re sy, tosa xronia poy ‘sai edo, prepei n’ agoraseis. No way, toy leo, to ‘xo parei apofash. Poy na vro 20-25k gia deposit? Den xreiazetai tosa, leei. Posa, rotao? 3k, leei. Oriste, leo?

  Gia na mhn ta polylogo o filos einai buying agent kai moy eipe pos an exo 3k tha moy vrei diamerisma. Moy eksighse ti paizei sto trade kai tis times kai oti mporo na paro ena 2-bed me ton meagre mistho moy (25k), opos epishs eksighse kai ta peri shared ownership, staircasing ktl.

  Peritton eipein pos mesa se 20′ eixa paei apo to «No way. I’m not buying» to «I’ll call you when I get the 3k».

  H alhtheia einai pos to skeftomai peristasiaka. Alla pio sovara den to ‘xo dei akoma. However, o filos einai poly sovaros kai isos prepei na to ekmetaleyto. O idios exei sthn katoxh toy hdh ena diamerisma sto Parisi (kanei business internationally), to opoio hdh noikiazei s’ ena ksaderfo toy, ena diamerisma sth Valencia to opoio teleionotan (xtisimo) kai tha phgaine gia renting kai molis eixe agorasei ena diamerisma sto… Camden, parakalo (!), gia idioxrhsia, sta sxedia akoma kai gi’ ayto to phre 50% OFF!!!

  Mhpos n’ afhseis ta rent-a-flat-viewer kai na piaseis toys buying agents? Leo, ego, tora…

  PS: Sorry gia to long comment.

 3. perissos said,

  @Πάρι Γουέλκαμ του δε κλαμπ

  @Σάμουαν
  Χμμ, αν μέναμε σε μία χώρα όπου όταν μιλάς στο τηλ οι συνάδελφοι βγαίνουν από το δωμάτιο να μη σε ενοχλούν (υπάρχουν κ τέτοια μέρη), τότε φυσικά κ θα ανέθετα σε κάποιον επαγγελματία να κοιτάξει το θέμα για εμένα. Επειδή, όμως, this is Sparta, μακριά κ αλάργα. Το αυτό συνιστώ κ δια εσέ.

  Σκέψου μόνο αυτά:
  * το ότι θα σου βρει διαμέρισμα με 3κ σημαίνει ότι γίνεται αυτομάτως κ δικό σου; Οι ατάκες του στυλ «σπίτι σα να πληρώνεις νοίκι» είναι απίστευτη μαρκετινιά, σε επίπεδο αμερικανιάς κ σου κρύβουν το μέγεθος του προβλήματος. Κανείς δεν μπορεί να τυπώσει χρήμα ούτε να μηδενίσει τις αξίες της αγοράς
  * τι εχέγγυα έχεις πέρα από τη φαινομενική σοβαρότητά του ότι η τιμή που θα σου δώσει θα είναι όντως χαμηλότερη από το αν πήγαινες μόνος σου; (για να μη μιλήσω να σου τα φάει…) Τι κίνητρο έχει να σε κάνει ευχαριστημένο πελάτη; Η προοπτική να τον ξαναπροτιμήσεις όταν πάρεις το επόμενο σπίτι στα 63 σου;
  * ΙΜΗΟ τα σχήματα σέαρντ όουνερσιπ πιάνουν μόνο σε χώρες όπου για να χτίσεις πρέπει να αγοράσεις την ακριβή γη, άρα να είσαι νομικό πρόσωπο με οικον. επιφάνεια, άρα να έχεις αρκετά τέτοια σπίτια. Όχι εκεί που το κάνουν με τα ψέματα κ αντιπαροχές. Πόσοι κατασκευαστές κατοικιών κ με τι μέγεθος υπάρχουν στην Αγγλία κ πόσοι στην Ελλάδα;
  * πίστεψέ με, δεν είναι δική μου επιλογή να πετάγονται μπροστά μου οι μεσίτες σαν τις ψ0λές. Αυτοί πάνε κ πιάνουν τους κατασκευαστές «μεγάλε, θα σου το πουλήσω κ δε θα σου κοστίσει μία». Σιγά μην τους κάνω κ νόμιμους buying agents
  * πώς να εμπιστευτώ 3κ κ 5κ σε κάποιον που τα μόνα πάγια της επιχείρησής του είναι 1 τηλ, ένας φραπές κ 1 πακέτο Κάμελ;!;

 4. Someone said,

  – “σπίτι σα να πληρώνεις νοίκι”: Den einai (kat’ eksoxhn) marketinia , kata thn empeiria moy (ki oxi tipota allo alla to ‘xo spoydasei to gamidi). Ksero kosmo poy plhronei to 1/3 ap’ ayto poy plhrono ego se noiki os daneio (kai klaigonte kiolas alla ayto einai mia allh istoria). Opote, pare ki esy ena spiti, mporeis. Leme tora…
  – Ksero ean h timh poy tha moy dosei tha einai ontos xamhloterh giati ksero pano kato poso paei to malli xoris na ‘xo kanei ereyna agoras. O kathe katoikos ths Ghraias Alvionas, poy sevetai ton eayto toy, kserei pos me p.x. 75k, poy einai ena poly aysthro typiko daneio katoikias se mia trapeza toy koloy (i.e. Barclays – makrya apo mas ki opoy thelei as einai), sto Londino, den agorazeis oyte garage. Kai tha frontiso na mh moy ta faei. Den einai freelance ara prepei na yparxei kapoio safety net meso ths etaireias poy doyleyei. To kinhtro fantazomai einai to commission kai fysika na ton proothhso se filoys. Filos toy aderfoy moy einai kai gnorizomaste. Aytos exei parei hdh 3 ego giati na perimeno na pao 63 na paro deytero? Leme tora (pali)…
  – RE: Shared ownership, etc. Gia Londino milao mono ara to xtisimo to ksexname (ennoo, ayto poy tha kano ego monh moy -agorase oikopedo kai meta trexate podarakia moy na mhn sas xesei o kolos moy). No mpeton-armé here. Oso afora toys kataskeyastes katoikion, kai pali den to ‘xo psaksei alla prepei na yfarxoyn pampolloi. Kainoyrgia developments ksefytronoyn pantoy. Den eimai sigoyrh oti katalavaino ayth thn erothsh h’ ton tono ths h’ mhpos einai rotorikh?!? Either way, den ksero thn apanthsh.
  – RE: to teleytaio comment. Den anaferomoyn se kapoion ksemparko. Vres mia etairia poy exei buying agents. No?

  Ayta ta oliga. Kalhmera.

 5. chstath said,

  @perissos

  «η δόση μπορεί να έχει διακυμάνσεις, αλλά δύσκολα αυξάνεται 3-5% το χρόνο όπως το νοίκι»

  Πράγματι έτσι είναι. Ξεχνάς όμως ότι η δόση είναι ήδη διπλάσια ή τριπλάσια από το ενοίκιο που πληρώνεις τώρα. Εγώ δίνω 600ε για ένα τριάρι όπου μένω με τη γυναίκα μου. Για να το αγοράσω η δόση που υπολόγισα είναι κάπου 1000-1200ε. Τα 600 έχω να τα δώσω άνετα. Τα 1200 ίσως τα καταφέρω αν δεν ξαναβγώ από το σπίτι, δεν ξανακεράσω κανένα, τρώω στη μάνα μου και στην πεθερά μου κλπ. Και φυσικά αν δεν κάνω παιδιά. Έλα όμως που θέλω και παιδιά. Άρα δεν πάω να αγοράσω το σπίτι που μένω. Πρέπει να πάρω μεγαλύτερο. Άρα η δόση πάει στα 1600ε κάπου που δεν υπάρχει περίπτωση να δίνω και να έχω και παιδιά με τα έξοδά τους κλπ. Και δεν μιλάμε να ζοριστώ για 1-2 χρόνια. Μιλάμε για 20-30. Ουσιαστικά να μην ζήσω όπως θέλω για 30 χρόνια ώστε στο τέλος να έχω ένα παλιό σπίτι. Και δεν αναφέρομαι καθόλου στο ότι σε μέσα σε 30 χρόνια μπορεί να αρρωστήσω άσχημα, να μείνω άνεργος κλπ και να μην μπορώ να πληρώσω τη δόση. Συγγνώμη, αλλά θα προτιμήσω το ενοίκιο. Σ’ αυτό ίσως βοηθάει ότι έχω και καλό σπιτονοικοκύρη αλλά και να με διώξει θα βρω άλλο. Άλλωστε όταν όλοι τρέχουν να αγοράσουν, οι ενοικιαστές είναι περιζήτητοι ιδίως για μεγάλα διαμερίσματα.

 6. chstath said,

  @perissos

  «η δόση μπορεί να έχει διακυμάνσεις, αλλά δύσκολα αυξάνεται 3-5% το χρόνο όπως το νοίκι»

  Πράγματι έτσι είναι. Ξεχνάς όμως ότι η δόση είναι ήδη διπλάσια ή τριπλάσια από το ενοίκιο που πληρώνεις τώρα. Εγώ δίνω 600ε για ένα τριάρι όπου μένω με τη γυναίκα μου. Για να το αγοράσω η δόση που υπολόγισα είναι κάπου 1000-1200ε. Τα 600 έχω να τα δώσω άνετα. Τα 1200 ίσως τα καταφέρω αν δεν ξαναβγώ από το σπίτι, δεν ξανακεράσω κανένα, τρώω στη μάνα μου και στην πεθερά μου κλπ. Και φυσικά αν δεν κάνω παιδιά. Έλα όμως που θέλω και παιδιά. Άρα δεν πάω να αγοράσω το σπίτι που μένω. Πρέπει να πάρω μεγαλύτερο. Άρα η δόση πάει στα 1600ε κάπου που δεν υπάρχει περίπτωση να δίνω και να έχω και παιδιά με τα έξοδά τους κλπ. Και δεν μιλάμε να ζοριστώ για 1-2 χρόνια. Μιλάμε για 20-30. Ουσιαστικά να μην ζήσω όπως θέλω για 30 χρόνια ώστε στο τέλος να έχω ένα παλιό σπίτι. Και δεν αναφέρομαι καθόλου στο ότι σε μέσα σε 30 χρόνια μπορεί να αρρωστήσω άσχημα, να μείνω άνεργος κλπ και να μην μπορώ να πληρώσω τη δόση. Συγγνώμη, αλλά θα προτιμήσω το ενοίκιο. Σ’ αυτό ίσως βοηθάει ότι έχω και καλό σπιτονοικοκύρη αλλά και να με διώξει θα βρω άλλο. Άλλωστε όταν όλοι τρέχουν να αγοράσουν, οι ενοικιαστές είναι περιζήτητοι ιδίως για μεγάλα διαμερίσματα.

 7. chstath said,

  Συγγνώμη για το διπλό σχόλιο. Προβλήματα με τον browser 🙂

 8. perissos said,

  @ Someone
  Δεν είχα σκοπό να ακουστεί (ή, μαλλον, διαβαστεί) επιθετικό το σχόλιό μου. Κάθε άλλο…
  Ίσως, τελικά, η διαφορά μας να είναι το ότι έχεις βιώματα από την Αλβιώνα κ όχι από το Ελλαδιστάν.
  Ας δώσω ένα παράδειγμα: όσο ήμανε στο Βέλγιο, ένας φίλος αγόρασε αμάξι. Όταν άκουσα ότι το πήρε από μάντρα, τον πλάκωσα στις ερωτήσεις «το έλεγξες, μήπως σε γέλασε, πόσα έλεγε το κοντέρ» κ η απάντησή του: Why should I not trust him? That’s his job!
  Σύγκρινέ το αυτό με την εμπιστοσύνη που μπορείς να δείξεις εδώ στη μεγάλη πλειοψηφία των επαγγελματιών, από γιατρούς μέχρι μαντράδες.
  Εάν μπορούσα να το συμπυκνώσω αυτό το χάσμα νοοτροπίας σε 1 φράση που μου αρέσει να αναφέρω σε ξένους: european societies are based on trust, while the greek on mistrust. Ίσως πάλι κ εγώ να είμαι υπέρ του δέοντος κακόπιστος.

  @chstath
  Χμμ, όντως ο καθένας κρίνει με βάση τα βιώματά του.
  Προφανώς κ δεν είναι υπάρχει κάτι που είναι universally αληθές, αλλά αυτό που ο καθένας κρίνει σωστό τη συγκεκριμένη στιγμή της ζωής του.
  Δεν έχω ζήσει στο πετσί μου τις τρελές ιστορίες με σπιτονοικοκύρηδες που ακούω δεξιά-αριστερά. Ίσα-ίσα…
  Αλλά από την άλλη, εσύ τι θα έκανες αν οι τέντες ήταν σχισμένες, τα έπιπλα της κουζίνας τα έχουν φάει τα ψωμιά τους κ κάθε φορά που μπαίνεις στο ντους συχτιρίζεις; Τα αλλάζεις στο νοικιάρικο; Ή το ανέχεσαι με όλα τα στραβά του;
  Νομίζεις πως δεν έχω υπόψη μου τι κωλοσφίξιμο προϋποθέτει η αγορά κατοικίας; Αλλά αν δε βραχεί ο κ0λος τώρα που μπορώ να κολυμπαω, πότε θα το κάνω; Όταν θα έχω κάνει αρθριτικά; Ας βάλω μόνος τη θηλειά στο λαιμό μου, παρά να σφίγγει σιγά-σιγά

  @self
  Πωωω, τι φλύαρος που γίνεσαι, ρε μεγάλε!

 9. Καλά το έχουνε ξεφτυλίσει στο Ελλάντα με τα σπίτια. Το καλό είναι ότι σε μερικά έτη θα γίνει τρελό housing crash, όπως δηλαδή έγινε στην Ιαπωνία και γίνεται τώρα στις ΗΠΑ. Αλλά επειδή ότι γίνεται στο Αμέρικα έρχεται στο Ελλάντα με 3 έτη διαφορά πρέπει να κάνετε υπομονή λίγα χρόνια ακόμα.

  Και για τους μεσίτες συμφωνώ απολύτως, είναι μεγάλοι απατεώνες. Στη Μ.Β. αυτός που πληρώνει τους μεσίτες είναι ο πωλητής και όχι αγοραστής, έτσι τα σπίτια είναι πι οελκυστικά στον αγοραστή.

 10. chstath said,

  @perissos
  Δεν διαφωνώ. Αν μπορείς να το ξεκινήσεις τώρα, κάντο. Απλά εγώ δεν μπορώ. Και επίσης δεν θεωρώ ότι η απόκτηση ενός σπιτιού είναι τόσο σημαντική ώστε να δεχθώ ένα δυσβάσταχτο δάνειο που θα καθορίσει τις αποφάσεις για τη ζωή μου στο μέλλον (π.χ. 1 παιδί αντί για 3 που θα ήθελα).

  Από την άλλη δεν είμαι κάθετα αντίθετος αν οι όροι ήταν καλύτεροι. Π.χ. συμφωνώ με τον Πάνο ότι σε 2-3 χρόνια θα υπάρξει κραχ στα ακίνητα. Οι Έλληνες κατασκευαστές χτίζουν με παράλογο ρυθμό και χωρίς να προβλέπουν πια θα είναι η ζήτηση αργότερα. Κάποια στιγμή που οι αγοραστές θα λιγοστέψουν θα υπάρξει υπερπροσφορά ακινήτων και οι τιμές θα πέσουν. Οι αγοραστές θα λιγοστέψουν γιατί σε λίγο όλοι θα έχουν πάρει σπίτια με δάνεια. Τα επιτόκια επίσης ίσως μειωθούν σε 2-3 χρόνια αλλά πιο πολύ ποντάρω στο σκυλοφάγωμα μεταξύ των τραπεζών, ειδικά αν οι δανειολήπτες λιγοστέψουν. Και μην ξεχνάτε τον χρυσό κανόνα των επενδύσεων: «Κάνε πάντα το αντίθετο από αυτό που κάνει το πλήθος»

 11. Someone said,

  Nai, sorry den exo katalavei akoma an exo dosei na fanei pos milao gi’ agora sto Londino ki oyxi sto Greekistan. Eimane me ta kala mas? (Ego dhladh…)

  OK, den thixthka. Eimai sklhro karydi 🙂

  H alhtheia einai oti den skopeyo na gyriso sto Greekistan kai leipo 9 xronia. Opos leei ki enas filos moy «gynaikothka» (kata to «androthhka») edo. Moy ‘nai poly dyskolo na kano diakopes ekei kai to ‘kopsa ki ayto poso mallon na zhso.Thymamai pos htan ta pragmata otan zoysa ekei kai den moy leipei tipota.

  Oso afora ton filo soy sto Velgio, mallon ki ego to idio tha soy ‘lega. Isos exei na kanei me thn prosopikothta toy kathenos vevaia alla ontos yparxoyn kai cultural traits, opos les. Eimai yper toy deontos kakopisth oso afora toys antres (h alhtheia na legetai). S’ ola ta ypoloipa «den eimai periergh», poy leei ki enas filos. Ego leo, den eimai kaxypopth.

 12. Ανώνυμος said,

  ΕΙΜΑΙ ΜΕΣΙΤΗΣ 16 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΠΟΛΥ ΚΥΡΙΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΛΜΗΣΕΙ ΕΝΑ ΑΝΘΡΩΠΑΚΙ ΣΑΝ ΕΣΕΝΑ ΝΑ ΜΕ ΘΙΞΕΙ…ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΕΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΚΛΑΔΟ.
  ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΛΕΣ ΚΑΙ ΕΣΥ ΤΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΣΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΩ ΑΜΕΣΑ ΠΟΙΟΣ ΕΙΣΑΙ, ΤΙ ΕΙΣΑΙ,ΚΑΙ ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΝΑ ΚΡΥΒΕΣΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΕΝΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΑΝΩΝΥΜΑ…
  ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΓΙΑ ΕΜΕΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΝΑ ΓΥΦΤΑΚΙ ΣΤΕΝΟΜΥΑΛΟ ΠΟΥ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΘΕΙΣ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΗΣ ΥΠΑΡΞΗΣ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΜΕΣΙΤΗ

  superestate

 13. Ανώνυμος said,

  ΣΙΓΟΥΡΑ ΕΙΣΑΙ ΡΕ ΦΙΛΕ ΕΝΑ ΚΑΤΑΚΑΘΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙΣ ΠΟΤΕ ΣΟΥ ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΝΑΣ ΤΗΝ ΩΡΑ ΣΟΥ ΚΑΘΕΣΕ ΚΑΙ ΛΕΣ ΒΛΑΚΙΕΣ.
  ΡΕ ΑΓΟΡΑΣΑ ΣΠΙΤΙ ΑΠΟ ΜΕΣΙΤΗ ΠΟΥ Ο ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΖΗΤΟΥΣΕ 95000€
  ΚΑΙ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΜΕΣΙΤΗ ΤΟ ΠΗΡΑ 82000€ ΚΑΙ 1500€ ΤΟΥ ΜΕΣΙΤΗ 83500€
  ΠΟΣΑ ΚΕΡΔΙΣΑ ΡΕ Β Λ Α Κ Α !?????

 14. panpapas said,

  Aγαπητε κυριε διαβασα με ενδιαφερον το μηνυμα σου και ειδικα για το θεμα των μεσιτων επειδη η γυναικα μου ασκει αυτο το επαγγελμα , το οποιο εχει καταντησειοποωε εχει καταντησει απο την ποιοτητα των ανθρωπων που το ασκουν , εχω να παρατηρησω τα εξης:
  1.Ο μεσιτης πρεπει να φροντιζει τα συμφεροντα αφοτερων των ενδιαφερομενων.
  2. Η τιμη δεν πρεπει να εχει «καπελλο».
  3. η αμοιβη 2% ειναι επι της τιμης πωλησης.
  4. Καθε επαγγελμα πρεπει να ασκειται με αγαπη για τον ανθρωπο .
  αυτα και ισως ειμαι λιγο ονειροπολος.

 15. Όπως σε κάθε χώρο, υπάρχουν οι επαγγελματίες και οι μη επαγγελματίες. Δυστυχώς, στο μεσιτικό χώρο, επειδή και η νομοθεσία αλλά και το κράτος, δεν βοηθούν στην προστασία του επαγγέλματος και στη διασφάλιση της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών από τους μεσίτες, έγκυται στην αξιοπιστία του καθενός από εμάς που κάνουμε αυτή τη δουλειά, να την κάνουμε σωστά.
  Είναι κρίμα, μία τόσο όμορφη, δύσκολη και πολύ ουσιαστική και για τον ιδιοκτήτη και για τον αγοραστή δουλειά, να καταλήγει να έχει αυτή την εικόνα, επειδή κάποιοι κάνουν μόνο το 1/1000 από τα καθήκοντά τους, δηλαδή, την υπόδειξη του ακινήτου και την είσπραξη της αμοιβής τους!
  Η δουλειά του μεσίτη, είναι να μείνει δίπλα στον υποψήφιο αγοραστή του / ενοικιαστή του, να μελετήσει τις ανάγκες του και να κάνει έρευνα για να του βρει αυτό που του ταιριάζει. Έρευνα σημαίνει ότι ανακαλύπτει ακίνητα, επαγγελματικά ή οικιστικά (γιατί ακίνητα δεν είναι μόνο τα διαμερίσματα που ο κατασκευαστής έχει την ταμπέλα του επάνω), από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, από τις γνωριμίες και τη δικτύωσή του, από τις κρούσεις που θα κάνει ο ίδιος στην αγορά και από πολλά άλλα μέσα που διαθέτει κάθε επαγγελματίας μεσίτης. Αυτό, μεταφράζεται σε επένδυση χρόνου, χρήματος και ψυχικών αποθεμάτων, ώστε να προσεγγύσεις όλους τους ιδιοκτήτες, οι οποίοι, αντίθετα από τον αγοραστή, θέλουν να πουλήσουν / νοικιάσουν στην ανώτερη δυνατή τιμή και πρέπει ο μεσίτης να τους πείσει ότι το ακίνητο πρέπει να βγει στην αγορά με σωστή τιμή, σίγουρα μικρότερη από αυτή που ζητάει μόνος του….
  Στη συνέχεια, μέχρι να συντονίσεις τους πάντες να βρεθούν, να δουν τα ακίνητα, να βρεις κι άλλες προτάσεις, να μεταφέρεις την εικόνα του αγοραστή στον πωλητή, να αναδειξεις τα οφέλη και των δύο μερών και να φέρεις την τιμή και από τις δύο πλευρές σε αποδεκτά επίπεδα, αρχίζει ένας αγώνας που μπορεί να κρατήσει και μήνες! Εν τω μεταξύ, τα έξοδα του μεσίτη τρέχουν με την έννοια του χρόνου και της επένδυσής του να συνεχίζει να προσπαθεί για το αίτημα των πελατών του: του αγοραστή του και του πωλητή του.
  Από αυτή τη διαδικασία λοιπόν, ο μεσίτης, μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην μ ε ί ω σ η της τιμής ενός ακινήτου κι ενώ ο ιδιοκτήτης ζητά μεγαλύτερο ποσό, ο μεσίτης να ξέρει ότι μπορεί να κατέβει χαμηλότερα. Δίκαιο για όλους: για τον ιδιοκτήτη γιατί πούλησε, μόνος του μπορεί να έκανε και δύο χρόνια να πουλήσει το ακίνητό του, για τον άγοραστή, γιατί πέτυχε καλή τιμή και για το μεσίτη γιατί αφού λειτούργησε σαν φίλτρο αποροφώντας όλες τις τριβές από τα εκ διαμέτρου αντίθετα στρατόπεδα, έφερε σε πέρας την αγοραπωλησία, αλλά η δουλειά του δεν τελειώνει εκεί!
  Ο επαγγελματίας μεσίτης μπορεί και οφείλει να βοηθήσει τους πελάτες του σε όλη τη διαδικασία με νομική, τεχνική υποστήριξη, διεκπεραίωση διαδικασιών και για κάποια προχωρημένα γραφεία, ακόμα και για τη μετακόμιση από τον ένα χώρο στον άλλο!
  Για όλα αυτά λοιπόν κάποιος δεν αξίζει να πληρωθεί; Μπορεί η μεσιτική αμοιβή να φαντάζει μεγάλη, αλλά πιστέψτε με, τα κόστη λειτουργίας ενός μεσιτκού γραφείου και υποστήριξης των ακινήτων είναι τεράστια, καθώς και τεράστια είναι η προσπάθεια που πρέπει να καταβάλει κανείς για να κάνει σωστά αυτή τη δουλειά! Προσκαλώ όποιον θέλει να έρθει μια μέρα στο γραφείο μας, να δει τον τρόπο λειτουργίας ενός μεσίτη για να καταλάβει ότι αυτή η δουλειά, όταν και άμα έρθει η ώρα να πληρωθείς (γιατί πολλές φορές κυνηγάμε να πάρουμε τα λεφτά μας, αλλά κυκλοφορούν αντίσοιχα πολλοί «έξυπνοι» αγοραστές και ιδιοκτήτες οι οποίοι γνωρίζοντας ότι απευθυνόμενοι σε μεσιτικό γραφείο θα πληρώσουν αμοιβή για τις υπηρεσίες που ζητούν, στο τέλος, δε σε πληρώνουν κιόλας!….) νοιώθεις ότι αυτή η δουλειά δεν πληρώνεται…..
  Όποιος λοιπόν θέλει, με χαρά θα τον δεχτώ στο γραφείο μου και βάζω στοίχημα πως θα καταλάβει ότι οι μεσίτες δεν είναι «βδέλλες» αλλά υψηλού επιπέδου μυαλά!

 16. Ανώνυμος said,

  ΚΥΡΙΕ!
  ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΜΕΣΙΤΩΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΩ ΟΤΙ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΟΣΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ ΚΑ ΡΟΥΛΑΚΗ ΓΙΑ ΣΚΕΨΟΥ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΑΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΧΡΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΦΑΝΕ ΟΧΙ ΝΑ ΤΡΕΧΟΥΝ ΝΑ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΠΟΥ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ Ο ΚΑΘΕ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΣΤΙΣ ΑΓΕΛΙΕΣ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΟ !.ΓΙΑ ΣΚΕΨΟΥ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΧΡΟΝΟΥ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ.
  ΓΙΑ ΣΚΕΨΟΥ ΟΤΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΓΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΤΙΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΕΝΩ ΕΜΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΛΕΣ ΚΑΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙ ΜΕΓΙΣΤΑΝΕΣ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΚΟΣΤΙΖΕΙ ΕΝΑ ΑΚΙΝΗΤΟ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΤΟ ΠΟΥΛΗΣΟΥΜΕ ΑΡΚΕΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΜΕΡΟΥΣ ΤΗΣ ΑΜΟΙΒΗΣ ΜΑΣ,ΓΙΑ ΣΚΕΨΟΥ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΓΟΡΑΣΤΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΑΣ 14!!!
  ΓΙΑ ΣΚΕΨΟΥ ΟΤΙ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΔΙΑΚΙΝΗΤΕ ΜΕΓΑΛΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΩΝ ΑΓΟΡΑΠΩΛΗΣΙΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΜΕ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΞΟΔΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΤΩΝ ΠΕΛΑΤΩΝ ΜΑΣ.
  ΓΙΑ ΣΚΕΨΟΥ ΤΟΥΣ ΚΑΚΟΒΟΥΛΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΕ ΚΑΤΟΙΚΗΜΕΝΑ ΣΠΙΤΙΑ ΠΟΥ ΠΑΝΕ ΣΑΝ ΑΓΟΡΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΒΟΛΙΣΚΟΠΟΥΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΑΦΕΛΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ.
  ΓΙΑ ΠΗΓΑΙΝΕ ΤΡΕΞΕ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΔΑΝΕΙΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΦΕΡΕΙΣ ΣΕ ΙΣΟΡΟΠΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΑΓΟΡΑΣΤΗ ΚΑΙ ΠΩΛΗΤΗ.
  ΕΠΙΣΗΣ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΩ ΟΤΙ ΟΤΑΝ ΕΝΑΣ ΒΟΛΕΜΕΝΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ 8 ΩΡΕΣ ΓΙΑ 5 ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΟΝ ΜΙΣΘΟ ΤΟΥ ΤΑ ΔΩΡΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΔΕΙΕΣ ΤΟΥ ΕΜΕΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 12 ΩΡΕΣ ΓΙΑ 6 ΗΜΕΡΕΣ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ.
  ΟΣΟ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ ΟΤΙ ΓΙΑ ΔΕΣ ΟΤΑΝ ΘΕΛΟΥΝ ΣΤΙΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΘΟΥΝ ΣΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΠΟΙΟΥΣ ΡΩΤΑΝΕ?
  ΓΙΑ ΡΩΤΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΤΟΥΣ ΒΑΛΟΥΝ ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΠΩΣ ΕΜΕΙΣ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΒΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ!
  ΓΙΑΤΙ ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ! ΓΙΑΤΙ ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΡΓΑΤΙΚΟΙ!
  ΓΙΑΤΙ ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΧΕΜΥΘΟΙ! ΓΙΑΤΙ ΕΜΕΙΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΟΠΟ ΚΑΙ ΠΟΝΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ Η ΑΓΟΡΑ ΕΝΟΣ ΑΚΙΝΗΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΣΑΙΑ ΤΑΞΗ ΠΟΥ ΥΠΟΦΕΡΕΙ!
  ΤΕΛΟΣ ΘΕΛΩ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΘΩ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑΚΟΥΣ ΚΑΙ ΒΟΛΕΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΜΑΣ.ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΟΠΩΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΑΧΑ ΜΕΣΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΑΡΑ ΚΑΛΟ.
  ΒΕΒΑΙΑ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΦΤΑΙΕΙ Ο ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΙΠΟΤΕ ΝΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΕΙ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ,ΚΑΙ ΑΦΗΝΕΙ ΤΟΥΣ ΑΕΡΙΤΖΗΔΕΣ ΝΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΙΑΤΣΑ.
  ΑΛΛΑ ΔΥΣΤΗΧΩΣ ΟΤΑΝ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΒΟΛΕΜΕΝΟΥΣ
  ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΠΟ ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ,ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟ.
  ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΠΙΟ ΣΑΦΗΣ.
  ΣΤΕΛΝΕΙ ΣΤΟΥΣ ΜΕΣΙΤΕΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΛΕΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ ΟΠΟΙΟΝ ΜΕΣΙΤΗ ΒΑΖΕΙ ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΤΙΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ.
  ΡΩΤΩ!!! ΤΗΝ ΤΟΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ? ΑΝΤΙ ΝΑ ΠΕΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΜΕΣΙΤΕΣ ΒΑΛΤΕ ΟΛΟΙ ΔΩΡΕΑΝ ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ ΣΑΣ ΒΟΗΘΑ ΤΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΑ ΝΑ ΠΛΟΥΤΙΖΟΥΝ.
  ΚΑΙ ΡΩΤΩ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΚΔΟΣΗΣ ΜΙΑΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ? ΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΗΛΙΘΙΟΙ?
  ΠΟΙΟΣ ΜΕΣΙΤΗΣ ΠΟΥ ΣΕΒΕΤΑΙ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΕΒΑΖΕ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΕΡΗΜΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΕΙ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ!
  ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΓΝΩΡΙΜΙΕΣ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΗ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΜΕ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΑ ΜΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ?

  ΓΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ!

  ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ!

  ΕΛΠΙΖΩ ΚΑΠΟΤΕ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΓΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΝΑ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΑΛΛΩΝ.

 17. ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΝΤΕΛΕΣ said,

  καλημερα σε ολους τους συναδελφους μεσιτες
  χαιρομαι που αντιδρασατε και να γραφετε το ονομα σας γιατι πρεπει να μιλαμε παντα επωνυμα,οσο για τις εφημεριδες και το συλλογο ειναι ενα αλλο θεμα που θελει συζητηση απο κοντα,εγω ειχα την εφημεριδα supereukairies και δυστυχως δεν στηριχτηκε απο το κλαδο μας,και οσο για τον κυριο που μιλησε οτι ειμαστε ζωα στολιστετο το καθικι…και αν εχει κοτσια ας με παρει τηλ 6974707317

  Χρηστος Κοντελες

 18. maryflower said,

  ΑΓΑΠΗΤΕ ΦΙΛΕ

  ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΣΟΥ.
  ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΛΟΓΙΚΟ ΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΣ ΑΛΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ (ΣΠΟΥΔΑΖΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΣΚΙΣΩ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ)REAL ESTATE.
  ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΤΗΣ ΠΑΛΙΑΣ ΦΡΟΥΡΑΣ ΟΠΩΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΒΔΕΛΕΣ .
  ΜΗ ΤΑ ΒΑΖΕΙΣ ΟΜΩΣ ΟΛΑ ΣΕ ΕΝΑ ΚΑΖΑΝΙ
  ΕΧΕΙ ΑΓΩΝΑ Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΑΥΤΗ

  ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
  MARYFLOWER


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: