Μαΐου 3, 2007

Ρύζι με κρόκο

Posted in Συνταγές του εργένη στις 9:36 πμ από perissos

Καιρό έχω να βάλω καμία συνταγή. Γενικά, καιρό έχω να κάνω πολλά πράγματα, αλλά πού καιρός για τέτοια!
Χαχαχούχαν, ευθυμήσαμε πάλι!

Πάρε μία γρήγορη συνταγή για ένα πικάντικο συνοδευτικό(#). Όπως πάντα τα υλικά είναι για 2 άτομα ώστε ο ένας που τη μαγειρεύει να φάει 2 μερίδες μέχρι σκασμού. (Αλλιώς τι συνταγές του εργένη θα ήταν; Μουαχαχαχα)

Υλικά για 2 άτομα
* 1/4 κ. ρύζι μπασμάτι
* 2-3 νηματάκια κρόκο ή 1 μύτη του μαχαιριού σκόνη κρόκου (a.k.a σαφράν ή σαφράνι)
* 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
* 1 ξυλάκι κανέλλα
* 1-2 κανελογαρύφαλλα
* λίγο αλάτι
* λίγη πάπρικα (προαιρετικά, αν είσαι των πικάντικων, όπως εγώ)
* 1,5 – 2 φλυτζάνια νερό

Εκτέλεση
Ξεπλένουμε πολύ καλά το μπασμάτι, όσο πιο καλά τόσο πιο σπυρωτό.
Βράζουμε το νερό, βγάζουμε 2-3 κουταλιές, διαλύουμε σε αυτές τον κρόκο κ τον αφήνουμε για 15′. Βάζουμε το υπόλοιπο ζεστό νερό στην άκρη για μετά.
Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι με την κανέλλα κ το γαρύφαλλο (Αν δεν το ξέρεις ήδη, αξίζει να κάνεις τη συνταγή μόνο για να μυρίσεις αυτόν το συνδυασμό). Ρίχνουμε τον κρόκο, το νερό, την πάπρικα κ το αλάτι, περιμένουμε να βράσει κ χαμηλώνουμε τη φωτιά στο 1.
Ρίχνουμε το ρύζι κ σκεπάζουμε. Κάθε τόσο ελέγχουμε κ ρίχνουμε ένα μικρό ανακάτεμα όσο τραβάει το νερό. Δική μου παραξενιά είναι το ρύζι να είναι λίγο al dente (αν υφίσταται τέτοιος όρος στο ρύζι), οπότε ρίχνω λιγότερο νερό κ όσο το τραβάει κ θέλει ακόμα βράσιμο προσθέτω κ από λίγο. Εσύ μπορείς αν θες να ρίξεις λίγο παραπάνω νερό κ να το σουρώσεις στο τέλος, όπως λέει η original συνταγή.
Βγάζουμε κ το κάνουμε λίγο με το πηρούνι να γίνει πιο σπυρωτό πριν σαβουρώσουμε.

(#) Η πιο εύκολη από το βιβλιαράκι «Πικάντικες γεύσεις» των εκδόσεων Μαλλιάρης Παιδεία. Το αγόρασα στο πανηγύρι της Αγ. Φωτεινής στη Ν. Σμύρνη.

Advertisements

1 σχόλιο »

  1. […] το αυριανό μεσημεριανό κ μία πολύ ωραία συνοδεία στο μπασμάτι που είχε περισσέψει από […]


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: