Σεπτεμβρίου 6, 2006

Ποδηλατάδα στο Tessenderlo

Posted in Βέλγιο στις 12:16 μμ από perissos

Ε, ναι, λοιπόν!
Είναι αλήθεια κ δε θα το αρνηθώ! Γιατί να το κρύψομεν άλλωστε;
Την Κυρ πήγα ποδηλατάδα με τον J. Μετά από κ εγώ δεν ξέρω πόσα χρόνια (Να είναι 20; Παραπάνω;) ανέβηκα σε ποδήλατο! Κ έζησα!
Ήθελα να ήξερα ποιος ήταν αυτός ο παπάρας που έβγαλε την παρομοίωση με το ποδήλατο, θέλοντας να δηλώσει ότι δεν ξεχνάς κάτι. Το δοκίμασε μετά από 20 χρόνια, σε στενό επαρχιακό δρόμο με αυτοκίνητα να περνάνε σύρριζα κ χαντάκια μισό με 1 μέτρο κ στις 2 άκρες του δρόμου;;; Νερό έβγαλα από το τιμόνι του ποδηλάτου!
Ευτυχώς, όμως, τα κατάφερα, επέζησα κ, παραδόξως, το διασκέδασα πάρα πολύ! Τόσο που έχω αρχίσει να σκέφτομαι την προοπτική να το καθιερώσω, ίσως με την αγορά/ενοικίαση ενός ποδηλάτου. Κάναμε 39 χλμ συνολικά!!! Όχι συνεχόμενα, βέβαια. Είχε κ ενδιάμεσες στάσεις για μπύρα, παγωτό, sight-seeing, φαγητό κ άλλη μπύρα. Ο κώλος μου, ευτυχώς, δεν πονάει πια (από τη σέλα!), αλλά το γόνατο μου έχει κάνει ένα κακάδι να! από το ένα κ μοναδικό πέσιμο. (Ξεραμένο αίμα στο γόνατο! Ξαναζώ σαν παιδί! Χαχαχα)

Όλα ήταν πανέμορφα κ μακάρι να μπορούσα να σου μεταδώσω όλα όσα είδα, μύρισα, άκουσα. Δυστυχώς, όμως, δεν μπορώ. Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να παραθέσω αυτές τις φώτο που τράβηξα στη διαδρομή

Image(204) Image(205) Image(206) Image(207) Image(208) Image(209) Image(210) Image(211)

Φώτο από το πατρικό σπίτι του J.
Όπως για τον μέσο Αθηναίο, το ιδανικό σπίτι είναι μία μεζονέττα στα βόρεια/νότια προάστια (τουλάχιστον, έτσι νομίζω), για τον μέσο Βέλγο το ιδανικό σπίτι είναι σαν κ αυτό του J. Ευρύχωρη, δίπατη κατοικία, 30 χλμ έξω από την πόλη, με 1-2 στρέμματα έκταση γύρω-γύρω. Από το λίγο που έχω μιλήσει με τον κόσμο στην εταιρεία, με το που έχει κάποιος τη δυνατότητα, αυτό κάνει: σπίτι με μικρό κτήμα γύρω-γύρω.
Αυτό έχει το μειονέκτημα ότι οι κατοικημένες περιοχές απλώνονται σε μεγάλη έκταση, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει αυτή τη στιγμή στο Βέλγιο ένα μέρος χωρίς σπίτια. Σαν συνέπεια, αυξάνεται το κόστος παροχής ρεύματος, τηλεφώνου κλπ καθώς πρέπει να τραβήξουν παροχές στα σκόρπια σπίτια. Σαν αντιαστάθμισμα σε αυτό, η φλαμανδική κυβέρνηση (ίσως κ η βαλονική) έχει απαγορεύσει πλέον το να χτίζει ο καθένας όπου του γουστάρει (έφτιαξε δηλ. σχέδιο πόλεων). Το «κακό», όμως, έχει ήδη γίνει κ τώρα όλοι ψάχνουν το δικό τους μικρό σπίτι στο λιβάδι.
Χωρίς να έχω δει κ πάρα πολλά βελγικά σπίτια, μπορώ να πω ότι οι γονείς του J. το έχουν φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα. Κ τι δεν είχε το μποστάνι τους: μήλα, ροδάκινα, φουντούκια, αμπέλια όλων των λογιών, μούρα κάθε είδους, ακτινίδια, ό,τι κηπευτικά βάλει ο νους, σύκα, τι να πρωτοθυμηθώ! 1-2 στρέμματα να είχαν ακόμα μπορεί να είχαν σπείρει κ σιτάρια/κριθάρια (καλαμπόκι δε χρειαζόταν, μπορούσαν να κλέψουν από το διπλανό χωράφι). Πάπιες, κότες, κατσίκες. Πιο αυτάρκες σπίτι σε τρόφιμα, ούτε ο θείος μου στο Σπήλιο δεν έχει! Κ να σκεφτείς ότι ο πατέρας του J. δεν ήταν αγρότης, αλλά διευθυντής σε εργοστάσιο! Πώς συνδυάζεται εβδομηντάρης, με τόση αγροτιά κ ασύρματο δίκτυο στο σπίτι; Το σκουριασμένο μου ελληνικό μυαλό δεν μπορεί να το χωρέσει…

Image(212)

Μετά το 1ο αβέβαιο χιλιόμετρο, ο J κατάλαβε ότι δε θα την πάλευα σε δρόμο αυτοκίνητα κ επέλεξε το δρόμο μέσα από το δάσος. Ευτυχώς, γιατί το είχε δει ο πατέρας μου το όνειρο! Καλύτερα στις λάσπες, παρά στα λάστιχα!
Μέσα στο δάσος, υπήρχε αυτό το μικρό παρρεκλήσι. Ούτε καν παρρεκλήσι! Καλύτερα θα ήταν να το ονομάσω χώρο λατρείας, πιστό στην παράδοση των δρυΐδιδων. Μερικά στασίδια μπροστά του, ένα αγαλματάκι της Παναγίας κ μία σκεπή από πράσινο! Ό,τι κ αν πιστεύεις, δεν μπορεί παρά να νιώσεις γαλήνη κ ομορφιά σε αυτό το μέρος! Συγκρίνοντας αυτό το μέρος με την οποιαδήποτε εκκλησία, δεν μπορεί παρά να κάνεις ένα νοερό παραλληλισμό με την παραβολή της προσευχής του Τελώνη κ του Φαρισαίου.

Image(213) Image(214) Image(215) Image(216) Image(217) Image(218)

Βγαίνοντας από το δάσος, νοτιοδυτικά του Tessenderlo, βρίσκεται το Αβαείο του Averbode. Το αβαείο αυτό έχει αρκετά μεγάλη ιστορία, ίσως κ πιο πριν από τον 12ο αι. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είναι ότι βρίσκεται χτισμένο ακριβώς στο σημείο που ενώνονται 3 γειτονικές περιφέρειες/νομοί. Είναι, δηλ. σαν το το τριεθνές, στον Έβρο. Υπάρχει κ ένα σημάδι έξω από την πύλη του για να το υπενθυμίζει αυτό.
Αυτό δεν έγινε τυχαία, αλλά επίτηδες. Στο μεσαίωνα, όταν οι περιοχές ήταν ημιαυτόνομες κ άνηκαν σε κόμητες, ήταν πολύ εύκολο για τον εκάστοτε επίσκοπο να ισχυρίζεται ότι άνηκε πότε στη μία περιφέρεια κ πότε στην άλλη, κατά το συμφέρον του. Αυτό συνεχίστηκε κ αργότερα, μετά την Αναγέννηση, όταν τα σύνορα τνω κομητειών έγιναν κ σύνορα κρατών (Ολλανδία, Αυστριακές κτήσεις κλπ κλπ).
Το άλλο ιστορικό ανέκδοτο για το αβαείο, έχει να κάνει με την περιστρεφόμενη, εξωτερική πύλη. Αυτή είχε γίνει παραγγελία αρχικά από τους κατοίκους του Tessenderlo για τη δική τους εκκλησία. Ο επίσκοπος, όμως, του Averbode την είδε, ζήλεψε κ τη βούτηξε. Οι Τεσεντερλιανοί διαμαρτυρήθηκαν στον τοπικό κόμη για την αδικία, ζητώντας να τους επιστραφεί η πύλη. Ο κόμης, μη θέλοντας να μπλέξει με το παπαδαριό, έβγαλε μια Σολομόντεια απόφαση ότι «η πύλη δεν πρέπει να φύγει από τα όρια του Τεσέντερλο». Ο πονηρός επίσκοπος με τη σειρά του έβγαλε μία απόφαση με την οποία επεκτείνονταν τα όρια της πόλης του Tessenderlo ακριβώς μέχρι τη νέα πύλη του αβαείου. 😉

Image(219)

Το αβαείο είναι κλασσικός προορισμός Κυριακάτικης, καλοκαιρινής βόλτας για τις γύρω περιοχές, «like you have Glyfada and the beach gia kafe» που λέει κ ο J. Αυτό δεν αφορά μόνο τους αμαξάτους, αλλά κ τους ποδηλάτες, δρομείς, περιπατητές, καβαλάρηδες. Ένας ολόκληρος λαός κόβει βόλτες μέσα στη φύση με κάθε μέσο! Είναι μάλιστα σχεδόν έθιμο να τρώνε παγωτό από τους υπαίθριους πωλητές. Παρόλο που είναι 5-6 παγωτατζίδικα σε αυτό το σημείο κ το κάθε ένα έχει 2 άτομα, τις ηλιόλουστες μέρες σχηματίζονται ουρές από κόσμο. Ευτυχώς, εκείνη την ημέρα ο καιρός το πήγαινε για βροχή κ δεν είχε κοσμοπλημμύρα.

Image(220) Image(221) Image(222) Image(223) Image(224) Image(225) Image(226) Image(227)

Σε ένα άλλο σημείο μέσα στο δάσος, υπάρχει ένα ξέφωτο με ένα μικρό μουσείο με ζώα του δάσους. Η είσοδος είναι δωρεάν. Η χαρά του παιδιού (κ δική μου, φυσικά!) Η φωτογραφία που δείχνει ένα περιστέρι, δείχνει ακριβώς αυτό: ένα αγριοπεριστέρι. Οι Βάλγοι τα κυνηγάνε αυτά κ τα τρώνε. Δυστυχώς, το έμαθα με το χειροτερο τρόπο εκείνο το πρωί όταν ο J. με κέρασε μια δυναμωτική σούπα λαχανικών πριν ξεκινήσουμε. Τα κομμάτια κρέας που επέπλεαν μέσα δεν ήταν κοτόπουλο…

Image(228)

Δίπλα στο μουσείο, υπάρχει αυτό το καφέ/μπυραρία. Το σκηνικό θυμίζει αρκετά γερμανικό biergarten.

Image(229) Image(230) Image(231)

Στην άλλη μεριά του ξέφωτου, υπάρχει μία θίνη με ένα μεταλλικό πύργο επάνω της. Περπατώντας στο δάσος του Tessenderlo με έκπληξη διαπιστώνεις ότι αυτό που πατάς δεν είναι χώμα, αλλά άμμος. Όπως σε πληροφορούν οι πινακίδες (αν ξέρεις ολλανδικά) η περιοχή ήταν βυθός θάλασσας που ανέβηκε 20000 χρόνια πριν κ πρόλαβε να σχηματίσει θίνες. Οι Αυστριακοί κατακτητές της περιοχής, συνηθισμένοι από τα δικά τους δάση, δε γούσταραν αυτή την επίπεδη μονοτονία κ ξεραΐλα κ αποφάσισαν να το κάνουν δάσος. Τι να φυτέψουν, όμως;
Πεύκα, το μόνο πραγματικό δέντρο που πιάνει στην άμμο. Έτσι, λοιπόν, τώρα οι Τεσεντερλιανοί θα πρέπει να αισθάνονται ευγνώμονες απέναντι στους παλιούς κατακτητές τους που τους χάρισαν τέτοιο ανέλπιστο παράδεισο. Περίπου, όπως θα έπρεπε να αισθάνονται οι Κερκυραίοι ευγνωμοσύνη απέναντι στους Ενετούς που γέμισαν το νησί με ελιές από την Πελοπόνησο. Εγώ, τουλάχιστον, είμαι κ στις 2 περιπτώσεις!
Σε αυτήν τη θίνη, για να μην την διαβρώσει η βροχή, έχουν βάλει πεζούλες να την κρατήσουν. Στην κορυφή της (το πιο ψηλό σημείο στην περιοχή! Μπουάχαχα!!) έβαλαν έναν πύργο χέζε-ψηλά-κ-αγνάντευε. Σε κάποια σημεία του δάσους ξεχωρίζουν τα σημεία όπου υπάρχουν τα γηγενή δέντρα (δηλ. όχι κωνοφόρα), τα μόνα που υπήρχαν πριν έρθουν οι Αυστριακοί.

Image(232)

Σε εκείνο το σημείο, μπορείς να μπεις κ σε μία τουριστική άμαξα για βόλτα, περίπου σαν τα τουριστικά τρενάκια που υπάρχουν σε αρκετά σημεία.

Image(235)

Λίγο πιο πέρα από το ξέφωτο υπάρχει ένας ιππικός όμιλος. Με 11ε τη μισή ώρα μπορείς κ εσύ να γίνεις ο καουμπόϋ που πάντα ονειρευόσουν. Εναλλακτικά, μπορείς να κάτσεις, να πιεις μια ‘ρούλα κ να χαζέψεις τους άλλους να οργώνουν την άμμο.

Image(236)

Όπου δεν έχει σπίτια, έχει χωράφια με καλαμπόκι.Όπου δεν έχει χωράφια, έχει πράσινα λιβάδια (ή, μάλλον, περιφραγμένα λιβαδάκια) με γελάδες να βόσκουν αμέριμνες ή να μηρυκάζουν, ξαπλωμένες ράθυμα. Δεν ξέρω για εσένα, αλλά εγώ ολόκληρο μοσχάρι (κ όχι μπριζόλα) από τόσο κοντά δεν έχω ξαναδεί.

Image(237)

Σε περίπτωση επίθεσης εξωγήινων, υπάρχει ένα μυστικό σκάφος κάπου στην ανατολική Φλαμανδία το οποίο κ θα δώσει το αποφασιστικό χτύπημα στους ανελέητους εισβολείς. Εδώ το βλεπεις σε αποκλειστικότητα, καμουφλαρισμένο ως το κέντρο υγείας του Tessenderlo.

Image(238)

Ναι, καλά διάβασες: railbike!Τα νοικιάζεις, ενώνεις όσα βαγονάκια θες μαζί κ ξεκινάς να κάνεις πετάλι μέχρι την επόμενη πόλη. Μπαίνεις στην γραμμή επιστροφής κ γυρνάς πίσω. Απλό, ε;

Image(239)

Το εργοστάσιο χημικών λιπασμάτων της πόλης. Είναι πάρα πολύ κοντά, σχεδόν δίπλα στα σπίτια. Η εταιρία που το έχει, η Group Tessenderlo, έχει, μάλιστα τα γραφεία της 7-8 στενά από το σπίτι μου.

Το 1943, λέει, συνέβη ένα τρομερό ατύχημα με 1000δες νεκρούς, πολλοί από αυτους μικρά παιδιά. Δίπλα στο εργοστάσιο υπήρχαν 2 σχολεία, τα οποία κ εξαφανίστηκαν. Μετά τον πόλεμο τέθηκε θέμα μετακίνησης του εργοστασίου σε άλλο μέρος, μακριά. Οι μεγαλύτεροι πολέμιοι της μετακίνησης ήταν οι… κάτοικοι του Tessenderlo. Οι ίδιοι άνθρωποι που δεν έβρισκαν τα παιδιά τους να τα θάψουν, δεν ήθελαν να φύγει το εργαστάσιο για να μη μείνουν χωρίς δουλειά.

Περίεργο ζώο ο άνθρωπος! Πολύ περίεργο, μα την αλήθεια…

Image(240) Image(241) Image(242)

Στο κέντρο της πόλης βρίσκεται η εκκλησία, το δημαρχείο κ γύρω τους ένα κάρο εστιατόρια, μπρασερί κ καφέ. Δυσανάλογα πολλά θα έλεγα για μία πόλη των 10000+ κατοίκων, αλλά, όπως μου εξήγησε ο J., έρχονται αρκετοί business επισκέπτες λόγω των γειτονικών εργοστασίων.

Advertisements

1 σχόλιο »

  1. Thodoris said,

    Την άλλη βδομάδα θα είμαι στο Tessenderlo


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: