Αύγουστος 28, 2006

Απλώνω τραχανά

Posted in Η καλή νοικοκυρά..., Συνταγές του εργένη στις 9:37 μμ από perissos

Δευτέρα σήμερα, η μέρα νοικοκυριού (βασικά, τα 5′ που μου παίρνει να βάλω μία σκούπα στο σπίτι).

Βλέπω (κλασσικά) το Perfekte Dinner κ μου άνοιξε η όρεξη.
Έβαλα να μαγειρέψω γλυκό τραχανά, που μου είχε φέρει η Μ.

Θα γράψω τη συνταγή (για την ακρίβεια, ό,τι μου έπεσε από το χέρι στην κατσαρόλα) όση ώρα σιγομαγειρεύεται κ μου τρέχουν τα σάλια από τη μυρωδιά.
Ούτε καν ξέρω αν είναι καλό ή όχι.

Τραχανάς ό,τινάναι

  • 1-2 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκ.
  • 1 ποτήρι τραχανά
  • 1 κουτί ντοματάκια ψιλοκ.
  • 1 σκελ. σκόρδο ψιλοκ.
  • 4 – 4,5 ποτήρια νερό
  • 1 κουταλάκι μπαλσάμικο
  • ρίγανη
  • λίγη ζάχαρη
  • αλάτι, πιπέρι
  • ψιλοκ. μαϊντανός
  • φέτα τριμμένη

Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι σε καυτό λάδι (μου αρέσει χοντροκομμένο, να βρίσκω κάτι να μασάω. Παραξενιές!). Μόλις πάρει χρώμα, ρίχνουμε τον τραχανά κ ανακατεύουμε συνέχεια.
Μετά από κάνα λεπτό ρίχνουμε κ το σκόρδο κ συνεχίζουμε το ανακάτεμα μην κολλήσει.
Ρίχνουμε το ξύδι (Πάντα όταν τσιγαρίζω ρίχνω αλκοόλ στο τέλος κ όταν δεν έχω, ξύδι. Παραξενιές!) κ στα καπάκια την ντομάτα, αλάτι, πιπέρι, 2 ποτήρια νερό, ρίγανη κ ζάχαρη. (Επειδή δεν έχω ζάχαρη στο φτωχικό μου, έβαλα λίγο μέλι με τη μύτη του μαχαιριού ;-). Αντί για πιπέρι, έβαλα πάπρικα. Είπαμε, παραξενιές!).
Κατεβάζουμε το μάτι στο 2 κ κλείνουμε το καπάκι να σιγοβράσει για κάνα τέταρτο.
Ρίχνουμε καμιά ανακατεψιά που κ που μην κολλήσει κ προσθέτουμε το υπόλοιπο νερό κατά βούληση, ανάλογα πόσο πηχτή θέλουμε τη σούπα (ο Αλλάχ να την κάνει).
Βάζουμε στα πιάτα τυρί, από πάνω τη σούπα κ, ακόμα πιο πάνω, το μαϊντανό. (Σε αυτή τη βάρβαρη χώρα η φέτα είναι σε βάζα μικρότερα από το χαβιάρι, οπότε έβαλα τριμμένη μοτσαρέλα, ή κάτι που ισχυρίζεται ότι είναι τέτοιο)

Το πιάτο περιμένει αχνιστό, έβαλα κ μία παγωμένη Leffe Tripel. Μιαμ! Για να δούμε…

(Μετά από 2 πιάτα…)

Αααα! Ή μου άρεσε πολύ ή είχα λυσσάξει στην πείνα! (μάλλον το 2ο, αλλά τεσπα…)
Γλυκοξινούτσικη γεύση που πήγαινε πάρα πολύ με το μπυρόνι. Μου άρεσε πάρα πολύ το κρατς-κρατς του κρεμμυδιού, ενώ ήταν περίεργο να βλέπεις τη σούπα να αφήνει κλωστές λόγω της μοτσαρέλας. Ίσως να πήγαινε κ κάνα καροτάκι ψιλοκομμένο στο τσιγάρισμα.
Μιαμ!

Advertisements

6 Σχόλια »

  1. Lulu said,

    Fainetai oti o kairos thn shkwnei thn soupa traxana!!!
    Fandazomai oti h myrwdia tha ksesikwse olo to residence….

  2. arva said,

    Απόψε μόλις γύρισα από το χωριό φέρνοντας μαζί μου τραχανά γλυκό είπα ναφτιάξω την συνταγή σου. Πράγματι πολύ ωραία! Έφαγα 3 πιάτα!!! Άλλα θα ηθελα να κάνω μία παρατήρηση, σαν γεύση μου έφερνε κρεμμυδόσουπα με τραχανά, όχι ότι δεν μου άρεσε! Ίσα-ίσα! Θά πρότεινα σαν τίτλο της συνταγής «Κρεμμυδόσουπα με τραχανά γλυκό».

  3. perissos said,

    Χαίρομαι που σου άρεσε!
    Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω φάει κρεμμυδόσουπα από όσο θυμάμαι για να συγκρίνω τη γεύση.
    Από την άλλη, όμως, βάζω κρεμμύδια σχεδόν στο κάθε τι που μαγειρεύω (η εύκολη λύση), οπότε μάλλον όλα όσα κάνω θα μπορούσαν να ονομαστούν «Κρεμμυδόσουπα με ΧΥΖ»
    😉

  4. παρταλα said,

    ιλσδηξγφβ ηξασ ε΄θιυαςερ ‘π9ςαορ «?ςα0ποερηφ΄ς8οειρφηίαςεθρτ ‘/ς3εδι ξ’/αςρε . ι εασαβ ρ

  5. foivosloxias said,

    Από το έναν «παράξενο» στον άλλο…
    Ψάχνοντας για κάτι διαφορετικό έπεσα πάνω στη συνταγή σου.
    Οι γεύσεις κ οι εικόνες τρέχουν στο μυαλό μου κ πάω σπίτι για τη δοκιμή κ παραλλαγές…
    Τα λέμε.

  6. perissos said,

    Ελπίζω να πέτυχε ο τραχανάς!


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: